ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα που βγάζουν πρωταθλητή μέσω playoffs

Τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα που βγάζουν πρωταθλητή μέσω playoffs

Για πρώτη φορά στα χρονικά, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα από τη νέα σεζόν να αναδεικνύεται ο πρωταθλητής της Super League μέσω playoffs. Σε ποιες ευρωπαϊκές χώρες συμβαίνει ήδη αυτό και ποιο είναι το σύστημα που εφαρμόζουν.

Η Super League εισηγήθηκε στις ΠΑΕ-μέλη της, πρόταση με την οποία ο πρωταθλητής Ελλάδος θα αναδεικνύεται μέσω playoffs, ξεκινώντας από τη σεζόν 2017-18. Πρόκειται για μία επαναστατική κίνηση, κατά την οποία οι τέσσερις πρώτες ομάδες της κανονικής περιόδου, διατηρώντας τους βαθμούς τους, θα δίνουν άλλους έξι αγώνες (όλοι εναντίον όλων, από δύο ματς) μεταξύ τους.

Το Sport24.gr παρουσιάζει τα 18 ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, στα οποία ισχύει ήδη η διαδικασία των playoffs για τη στέψη του πρωταθλητή. Δείτε πόσες ομάδες συμμετέχουν σε κάθε πρωτάθλημα και τι σύστημα ακολουθεί η κάθε χώρα από αυτές.

Από την Κύπρο και τη γειτονική μας Βουλγαρία, μέχρι την Ανδόρα των 8 ομάδων και το... χαοτικό Σαν Μαρίνο!

Κύπρος (14 ομάδες)

Στο κυπριακό πρωτάθλημα, ο πρωταθλητής αναδεικνύεται μέσω playoffs από τη σεζόν 2007-08. Τότε, οι τέσσερις πρώτες ομάδες της κανονικής περιόδου συμμετείχαν σε αυτά.

Από τη σεζόν 2013-14, στα playoffs μπαίνουν οι έξι πρώτοι της βαθμολογίας, διατηρώντας τους βαθμούς τους και συμμετέχουν σε ένα μίνι πρωτάθλημα 10 αγωνιστικών (όλοι εναντίον όλων, από δύο ματς). Ο πρώτος της τελικής βαθμολογίας είναι και ο πρωταθλητής.

Στο φινάλε της κανονικής περιόδου, η 13η και η 14η ομάδα υποβιβάζονται, ενώ η τρίτη ομάδα που παίρνει την άγουσα για τη Β' κατηγορία, προκύπτει μέσω playouts μεταξύ των ομάδων που τερμάτισαν στις θέσεις 7-12, πάλι σε ένα μίνι πρωτάθλημα 10 αγωνιστικών, με τη 12η να πέφτει κατηγορία.

Βέλγιο (16 ομάδες)

Τη σεζόν 2009-10 ξεκίνησαν στο Βέλγιο τα playoffs για τον πρωταθλητή. Σε αυτά συμμετέχουν οι έξι πρώτες ομάδες της βαθμολογίας, διατηρώντας τους μισούς βαθμούς από αυτούς που κατέκτησαν στην κανονική περίοδο (με στρογγυλοποίηση προς τα πάνω), σε μίνι πρωτάθλημα 10 αγωνιστικών (όλοι εναντίον όλων, από δύο ματς). Πρωταθλήτρια, φυσικά, είναι η ομάδα που τερματίζει στην πρώτη θέση.

Μόνο η 16η ομάδα υποβιβάζεται, ενώ οι οκτώ ομάδες στις θέσεις 7-14, χωρίζονται σε δύο ομίλους των τεσσάρων. Αφού δώσουν 6 αγώνες η καθεμία, οι δύο πρώτες κάθε ομίλου αναμετρώνται μεταξύ τους και η νικήτρια αντιμετωπίζει την έκτη ομάδα των playoffs πρωταθλητή, για το τελευταίο εισιτήριο που οδηγεί στο Europa League.

Σκωτία (12 ομάδες)

Στην Premiership, ο πρωταθλητής αναδεικνύεται μέσω playoffs από τη σεζόν 2000-01. Μόλις ολοκληρωθεί η κανονική περίοδος των 33 αγώνων (όλοι εναντίον όλων, από τρία ματς), οι έξι πρώτοι της βαθμολογίας μπαίνουν στο Championship Group, όπου δίνουν πέντε ματς ακόμα (όλοι εναντίον όλων, από μία φορά) και ο πρωτοπόρος (σε σύνολο 38 αγώνων) κατακτά το πρωτάθλημα.

Αντίστοιχα, οι ομάδες στις θέσεις 7-12 μπαίνουν στο Relegation Group και μετά από πέντε έξτρα αγώνες, η 12η υποβιβάζεται και η 11η παίζει playouts με τη νικήτρια των playoffs της δεύτερης τη τάξει κατηγορίας (Championship).

Ουκρανία (12 ομάδες)

Φέτος είναι η πρώτη χρονιά που θα εφαρμοστούν playoffs για τον πρωταθλητή στην Premier Ουκρανίας. Οι έξι πρώτες ομάδες της κανονικής περιόδου θα λάβουν μέρος σε μίνι πρωτάθλημα 10 αγωνιστικών (όλοι εναντίον όλων, από δύο ματς) και η πρώτη θα στεφθεί πρωταθλήτρια. Οι ομάδες στις θέσεις 7-12 θα μπουν σε μία αντίστοιχη σειρά αγώνων και στο τέλος θα υποβιβαστούν η 11η και η 12η.

Πολωνία (16 ομάδες)

Η Ekstraklasa, δηλαδή η πρώτη κατηγορία του πολωνικού ποδοσφαίρου, βγάζει πρωταθλητή μέσω playoffs από τη σεζόν 2013-14. Οι οκτώ πρώτες ομάδες της κανονικής περιόδου, διατηρώντας τους μισούς βαθμούς τους (με στρογγυλοποίηση προς τα πάνω), δίνουν επτά αγώνες ακόμα μεταξύ τους (όλοι εναντίον όλων, από ένα ματς) και η πρώτη της τελικής βαθμολογίας είναι η πρωταθλήτρια. Σαν να λέμε, ένας συνδυασμός των playoffs του Βελγίου και των playoffs της Σκωτίας.

Από την άλλη, οι ομάδες στις θέσεις 9-16, μπαίνουν σε ένα αντίστοιχο μίνι πρωτάθλημα (όλοι εναντίον όλων, από ένα ματς) και οι δύο τελευταίες υποβιβάζονται.

Ρουμανία (14 ομάδες)

Μόλις πέρυσι εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά στη Liga I, playoffs για τον πρωταθλητή. Οι έξι πρώτες ομάδες της κανονικής περιόδου διατηρούν τους μισούς τους βαθμούς (με στρογγυλοποίηση προς τα πάνω) και δίνουν 10 αγώνες μεταξύ τους (όλοι εναντίον όλων, από ένα ματς), με την πρώτη της τελικής βαθμολογίας να κατακτά το πρωτάθλημα.

Στα playouts μπαίνουν οι ομάδες που τερμάτισαν στις θέσεις 7-14, οι οποίες επίσης διατηρούν τους μισούς τους βαθμούς, αλλά δίνουν ακόμα 14 αγώνες (όλοι εναντίον όλων, από ένα ματς). Με την ολοκλήρωση αυτών, οι δύο τελευταίες ομάδες υποβιβάζονται, ενώ η 3η από το τέλος δίνει αγώνες μπαράζ με την 3η της Liga II.

Δανία (14 ομάδες)

Η φετινή σεζόν είναι μόλις η πρώτη κατά την οποία ο πρωταθλητής θα αναδειχθεί μέσω playoffs. Με την ολοκλήρωση της κανονικής περίοδου, οι έξι πρώτες ομάδες, οι οποίες διατηρούν τους βαθμούς τους, οδηγούνται σε μίνι πρωτάθλημα 10 αγωνιστικών (όλοι εναντίον όλων, από δύο ματς) και η πρώτη ομάδα κατακτά τον τίτλο.

Οι ομάδες στις θέσεις 7-14 χωρίζονται σε δύο ομίλους, όπου οι δύο τελευταίες κάθε ομίλου οδηγούνται σε playouts, ενώ οι δύο πρώτες κάθε ομίλου σε playoffs για το Europa League, με τη νικήτρια από αυτές τις τέσσερις να αντιμετωπίζει την 3η των playoffs πρωταθλητή, για μία θέση στο Europa League. Κοινώς, η 14η ομάδα της κανονικής περιόδου μπορεί να διεκδικήσει ένα εισιτήριο για το Europa League, ενώ ακόμα και η 1η μπορεί να μην βγει Ευρώπη!

Οι ομάδες που πάνε στα playouts αναμετρώνται μεταξύ τους. Αυτή που μένει 4η υποβιβάζεται, αυτή που βγαίνει 1η μένει στην κατηγορία, ενώ η 2η και η 3η αντιμετωπίζουν σε μπαράζ την 3η και τη 2η αντίστοιχα της 2ης κατηγορίας. Μπέρδεμα ε;

Σερβία (16 ομάδες)

Πέρυσι ξεκίνησαν τα playoffs για τον πρωταθλητή στη Super Liga. Το σύστημα που ακολουθείται είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό της Πολωνίας. Δηλαδή, οι οκτώ πρώτες ομάδες της κανονικής περιόδου, διατηρώντας τους μισούς βαθμούς τους (με στρογγυλοποίηση προς τα πάνω), δίνουν επτά αγώνες ακόμα μεταξύ τους (όλοι εναντίον όλων, από ένα ματς) και η πρώτη της τελικής βαθμολογίας είναι η πρωταθλήτρια.

Αντίστοιχα, οι ομάδες στις θέσεις 9-16, μπαίνουν σε δικό τους μίνι πρωτάθλημα (όλοι εναντίον όλων, από ένα ματς) και οι δύο τελευταίες υποβιβάζονται.

Ισραήλ (14 ομάδες)

Ο πρωταθλητής στη Ligat ha'Al βγαίνει μέσω playoffs από τη σεζόν 2009-10. Τότε με 16 ομάδες να συμμετέχουν στο πρωτάθλημα, οι 6 πρώτες οδηγούνταν σε playoffs. Πλέον, με 14 ομάδες, συνεχίζουν και πάλι 6 ομάδες μετά την κανονική περίοδο, διατηρώντας τους βαθμούς τους και δίνοντας ακόμα 10 αγώνες (όλοι εναντίον όλων, από δύο ματς), μέχρι να προκύψει ο πρωταθλητής.

Όσον αφορά στον υποβιβασμό, οι οκτώ ομάδες στις θέσεις 7-14 δίνουν επτά αγώνες (όλοι εναντίον όλων, από ένα ματς) και οι δύο τελευταίες πέφτουν στη Liga Leumit.

Βουλγαρία (14 ομάδες)

Η πρώτη φορά που ο πρωταθλητής στη Βουλγαρία προέκυψε μέσω playoffs ήταν τη σεζόν 2013-14, κάτι που συνέβη και τη σεζόν 2014-15. Ωστόσο, πέρυσι, δεν έγιναν playoffs, αλλά από φέτος η γειτονική χώρα τα επανέφερε. Το σύστημα που εφαρμόζεται είναι ακριβώς το ίδιο με εκείνο της Δανίας (περιγράφηκε παραπάνω), τόσο στα playoffs όσο και στα playouts.

Βοσνία/Ερζεγοβίνη (12 ομάδες)

Για πρώτη φορά εφαρμόζονται φέτος playoffs για την ανάδειξη του πρωταθλητή. Το σύστημα που χρησιμοποιείται είναι το πιο απλό, όπως εκείνο της Ουκρανίας, το οποίο περιγράφεται παραπάνω.

Γεωργία (14 ομάδες)

Τη σεζόν 2011-12 αναδείχθηκε για πρώτη φορά ο πρωταθλητής μέσω playoffs στη Γεωργία. Τότε, με 12 ομάδες στο πρωτάθλημα, οι 8 πρώτες οδηγούνται σε νέο πρωτάθλημα 28 αγωνιστικών, δηλαδή αγωνίζονταν πάλι όλοι με όλους από τέσσερις φορές!

Τις δύο προηγούμενες σεζόν καταργήθηκαν τα playoffs, αλλά φέτος επανήλθαν. Στην κανονική περίοδο, οι 14 ομάδες χωρίζονται σε δύο ομίλους, με τους δύο πρώτους να δίνουν δύο ματς μεταξύ τους για την ανάδειξη του πρωταθλητή. Οι 7ες κάθε ομίλου υποβιβάζονται, οι 5ες και οι 6ες κάθε ομίλου μπαίνουν σε playouts, με μία να υποβιβάζεται, ενώ οι 2ες και οι 3ες κάθε ομίλου διεκδικούν ένα εισιτήριο για το Europa League.

Λιθουανία (8 ομάδες)

Φέτος ξεκίνησαν τα playoffs και στη Λιθουανία. Μετά από 28 αγωνιστικές (όλοι εναντίον όλων, από τέσσερα ματς), η 8η υποβιβάζεται, η 7η παίζει μπαράζ με τη 2η της δεύτερης κατηγορίας και όλες οι υπόλοιπες (θέσεις 1-6) συνεχίζουν να διεκδικούν το πρωτάθλημα. Διατηρούν τους βαθμούς τους και δίνουν μόλις πέντε αγώνες ακόμα (όλοι εναντίον όλων, από ένα ματς). Η πρώτη της βαθμολογίας είναι η πρωταθλήτρια.

Καζακστάν (12 ομάδες)

Το 2013 ξεκίνησαν στο Καζακστάν τα playoffs για τον πρωταθλητή. Εκεί συμμετέχουν οι 6 πρώτες ομάδες μετά την ολοκλήρωση της κανονικής περιόδου, όπου διατηρούν τους βαθμούς τους και δίνουν άλλους 10 αγώνες (όλοι εναντίον όλων, από δύο ματς). Οι ομάδες στις θέσεις 7-12 πάνε σε playouts, με την τελευταία να υποβιβάζεται και την προτελευταία να δίνει αγώνα μπαράζ με τη 2η της δεύτερης κατηγορίας.

Βόρειος Ιρλανδία (12 ομάδες)

Τη σεζόν 2008-09 διεξήχθησαν τα πρώτα playoffs πρωταθλητή στη Βόρειο Ιρλανδία. Μετά από 33 αγωνιστικές (όλοι εναντίον όλων, από τρία ματς) στην κανονική περίοδο, οι 6 πρώτοι δίνουν άλλους πέντε αγώνες μεταξύ τους, διατηρώντας τους βαθμούς τους. Το ίδιο συμβαίνει και με τους 6 τελευταίους, με τον 12ο να υποβιβάζεται και τον 11ο να δίνει αγώνα μπαράζ με το 2ο της δεύτερης κατηγορίας.

Ουαλία (12 ομάδες)

Ο πρωταθλητής στην Ουαλία βγαίνει μέσω playoffs από τη σεζόν 2010-11. Κλασικά πράγματα, οι 6 πρώτοι πάνε για πρωτάθλημα, δίνοντας 10 αγώνες επιπλέον και διατηρώντας τους βαθμούς τους, ενώ οι 6 τελευταίοι παλεύουν με τον ίδιο τρόπο για να αποφύγουν τον υποβιβασμό, με τις δύο τελευταίες να πέφτουν τελικά.

Ανδόρα (8 ομάδες)

Είναι πολλά χρόνια που στην Ανδόρα ο πρωταθλητής βγαίνει μέσω playoffs. Συγκεκριμένα από τη σεζόν 2000-01. Οι 4 πρώτοι κρατάνε τους βαθμούς τους και δίνουν άλλους 6 αγώνες (όλοι εναντίον όλων, από δύο ματς), για να βγει ο πρωταθλητής. Αντίστοιχα πράττουν και οι ομάδες στις θέσεις 5-8, με την τελευταία να υποβιβάζεται και την 7η να δίνει αγώνα μπαράζ με τη 2η της δεύτερης κατηγορίας.

Σαν Μαρίνο (15 ομάδες)

Ώρα για τρελά μπερδέματα! Έχοντας μόνο 15 ομάδες σε ολόκληρο το κρατίδιο, δεν υπάρχουν και πολλές επιλογές. Συμμετέχουν όλες στην πρώτη κατηγορία, αλλά το σύστημα που έχουν επιλέξει είναι πρωτόγνωρο. Οι 15 ομάδες χωρίζονται σε δύο γκρουπ, ένα των 7 κι ένα των 8 ομάδων. Όλες οι ομάδες αντιμετωπίζουν από δύο φορές τις ομάδες του ομίλου τους και από μία φορά τις ομάδες του άλλου ομίλου. Οι τρεις πρώτες ομάδες κάθε ομίλου είναι αυτές που οδηγούνται στα playoffs πρωταθλητή.

Εκεί, στον 1ο γύρο συμμετέχουν οι 2ες και οι 3ες κάθε ομίλου, με τις δύο χαμένες να "πέφτουν" σε μπαράζ αποκλεισμού. Όποια χάνει, μένει εκτός διεκδίκησης πρωταθλήματος, ενώ η άλλη συνεχίζει, υποδεχόμενη κάθε φορά την ομάδα που χάνει σε κάθε γύρο. Έτσι, με μία ομάδα να αποκλείεται κάθε δύο αγώνες, φτάνουμε μετά από 10 αγώνες στον τελικό, όπου αναμετρώνται δύο ομάδες. Ουσιαστικά, αυτές που δεν έκαναν δύο ήττες στα playoffs.

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ