ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Πρωτάθλημα Γιβραλτάρ: 10 πράγματα που δεν γνωρίζατε

Πρωτάθλημα Γιβραλτάρ: 10 πράγματα που δεν γνωρίζατε

Το πρωτάθλημα Γιβραλτάρ έφτασε στο τέλος του και το Sport24.gr εντοπίζει 10 λεπτομέρειες που το κάνουν διαφορετικό από κάθε άλλο της Ευρώπης.

Το Γιβραλτάρ με επιφάνεια επτά τετραγωνικών χιλιομέτρων και πληθυσμό που μετά βίας ξεπερνά τους 30.000 κατοίκους. Υπάρχει ποδόσφαιρο; Κι όμως υπάρχει. Μπορεί η ομοσπονδία του Γιβραλτάρ να έγινε δεκτή στους κόλπους της UEFA, μόλις το 2013 αλλά υπάρχει πρωτάθλημα. Πόσο απέχει ο πρώτος από τον τελευταίο;

Πόσα γκολ μπαίνουν κατά μέσο όρο; Ποια μεγάλη ευρωπαϊκή ομάδα έχει "δανείσει" το όνομά της σε ομάδα του Γιβραλτάρ; Γιατί μια αγωνιστική πέντε ματς διεξάγεται σε τέσσερις δόσεις; Σε πόσα γήπεδα παίζουν; Ποια άλλη δουλειά κάνουν οι ποδοσφαιριστές; Ποιος "Έλληνας" παίζει στο Γιβραλτάρ; Δείτε αναλυτικά.

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ

Η Lincoln Red Imps είναι πρωταθλήτρια και η καλύτερη ομάδα στη χώρα. Δεν επιδέχεται ουδεμία αμφισβήτηση. Έχει παραβιάσει την αντίπαλη εστία 130 φορές και είδε τη δική της να παραβιάζεται μόλις 9. Η διαφορά επίθεσης - άμυνας είναι 121 (!!!) γκολ. Σε σύνολο 27 ματς, μέτρησε 25 νίκες, μία ισοπαλία και μόλις μία ήττα. Πάμε να δούμε και την τελευταία της κατάταξης, ομάδα των Angels. Έβαλε 19 γκολ και δέχθηκε 94, με το αρνητικό πρόσημο στη διαφορά γκολ επίθεσης - άμυνας να ανέρχεται στα 75. Η απόσταση του πρώτου από τον τελευταίο στο Γιβραλτάρ είναι μεγάλη.

Πρωτάθλημα Γιβραλτάρ: 10 πράγματα που δεν γνωρίζατε

EUROPA, Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΟΥ EUROPA

Όπως είπαμε η πρωταθλήτρια είναι η Lincoln Red Imps, η οποία θα μετάσχει στα προκριματικά του Champions League της ερχόμενης σεζόν. Ο τελικός του Κυπέλλου (Rock Cup) είναι ανάμεσα στην Lincoln Red Imps και την Europa. Ο,τι και να γίνει, η Europa (δεύτερη στη συνολική κατάταξη) θα ξεκινήσει την επόμενη σεζόν από τον πρώτο προκριματικό γύρο του Europa League. Κι όμως, είναι η ομάδα με τη χειρότερη βαθμολογική συγκομιδή στο Europa League της νέας περιόδου. Μόλις 0,700 βαθμοί, όσους και δύο ομάδες από την Ουαλία.

Πρωτάθλημα Γιβραλτάρ: 10 πράγματα που δεν γνωρίζατε

Η ΧΑΡΑ ΤΟΥ OVER 10 ΓΚΟΛ...

Το Γιβραλτάρ έγινε... Αγγλία. Και ποδοσφαιρικά. Μεγάλα σκορ. Την Παρασκευή η Lincoln Red Imps συνέτριψε με 10-0 την Britannia XI, την προτελευταία η Europa πέρασε από την έδρα της Britannia XI με το επιβλητικό 1-16 (!!!). Αυτό ήταν και το μεγαλύτερο σκορ που παρατηρήθηκε στο τρέχον πρωτάθλημα. Ενδεικτικά η προτελευταία (26η) αγωνιστική είχε σύνολο 31 γκολ! Ένα είναι το σίγουρο, τα γκολ δεν είναι είδος προς εξαφάνιση στο πρωτάθλημα του Γιβραλτάρ.

ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ

Βέβαια, το πρωτάθλημα ξεκίνησε νωθρά, νωχελικά. Στην πρεμιέρα, την πρώτη αγωνιστική είχαμε μόλις 10 γκολ. Δηλαδή το 1/3 αυτών της περασμένης. Τρεις ισοπαλίες με 1-1, ένα 1-0 και μία νίκη (εκτός έδρας) 1-2. Ποιος να περίμενε τη συνέχεια;

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ: ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΠΑΝΤΟΥ

Κι αν στην Premier League, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ γεμίζει με απογοήτευση τους φίλους της και υπάρχει γκρίνια για τον Λουί φαν Χάαλ, δεν συμβαίνει κάτι άλλο και με τη συνονόματή της, από το Γιβραλτάρ. Στην έκτη θέση, ούτε κινδύνευσε, ούτε διεκδίκησε κάτι. Ισορροπημένη επίθεση - άμυνα. Άχρωμα, άγευστη, άοσμη.

Πρωτάθλημα Γιβραλτάρ: 10 πράγματα που δεν γνωρίζατε

Ο "ΕΛΛΗΝΑΣ" ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

Κι όμως υπάρχει ένας "Έλληνας" στο Γιβραλτάρ. Ο Πέδρο Χοσέ Πινάθιο Άριας ή "Περίκο" όπως είναι γνωστός πέρασε από το ελληνικό πρωτάθλημα φορώντας τη φανέλα των ΑΕΛ και Παναχαϊκής. Μετά το άδοξο τέλος της περιπέτειάς του με την ομάδα της Πάτρας πήγε στα "λιοντάρια" του Γιβραλτάρ. Στην ομάδα Lions Gibraltar, η οποία τερμάτισε στην 4η θέση με 42 βαθμούς.

Πρωτάθλημα Γιβραλτάρ: 10 πράγματα που δεν γνωρίζατε

LAST BUT NOT LEAST

Τι κι αν έγινε μέλος της UEFA, μόλις στις 24 Μαΐου του 2013. Στη βαθμολογική κατάταξη της UEFA βάσει της συλλογικής πορείας των ομάδων της κάθε χώρας, το Γιβραλτάρ δεν βρίσκεται στην τελευταία θέση όπως θα ανέμενε κάποιος. Έχει "σκαρφαλώσει" στην προ-προτελευταία, ξεπερνώντας το Σαν Μαρίνο και την Ανδόρα.

ΟΛΟΙ ΣΕ ΕΝΑ ΓΗΠΕΔΟ

Συνολικά 10 ομάδες συμμετέχουν στο πρώτη κατηγορία (ναι, υπάρχει και δεύτερη!!!), ενώ αυξήθηκαν καθώς την προηγούμενη χρονιά ήταν οκτώ. Κάθε αγωνιστική διεξάγεται σε τέσσερις δόσεις. Ένα ματς την Παρασκευή, δύο το Σάββατο, ένα την Κυριακή κι ένα τη Δευτέρα. Γιατί; Μα γιατί υπάρχει μόνο ένα γήπεδο. Στο μοναδικό της χώρας. Το Victoria Stadium, χωρητικότητας 5.000 θεατών. Είναι κοντά στο αεροδρόμιο και φιλοξενεί και αγώνες κρίκετ. Φανταστείτε, η εθνική ομάδα της χώρας αγωνίζεται στη γειτονική Πορτογαλία και στο Φάρο.

Πρωτάθλημα Γιβραλτάρ: 10 πράγματα που δεν γνωρίζατε

ΔΟΥΛΕΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ...

Το ποδόσφαιρο της χώρας είναι ημιεπαγγελματικό. Κάτι που σημαίνει ότι οι ποδοσφαιριστές κάνουν κι άλλη δουλειά. Στην εθνική ομάδα υπάρχει ένας πυροσβέστης, δύο αστυνομικοί, ένας ηλεκτρολόγος, ένας ταχυδρόμος.

Πρωτάθλημα Γιβραλτάρ: 10 πράγματα που δεν γνωρίζατε
© MATT WEST / BPI

ΑΠΟΓΕΙΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΑΤΣ

Για πρώτη φορά ομάδα από το Γιβραλτάρ έπαιξε σε ευρωπαϊκό ματς, με την Λίνκολν να αναδεικνύεται ισόπαλη με την Τόρσαβν από τα Νησιά Φαρόε. Δείτε εδώ ένα εντυπωσιακό video με αεροπλάνο να απογειώνεται από το αεροδρόμιο του Γιβραλτάρ που είναι δίπλα στο γήπεδο...

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ