ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Πέθανε ο Φερνάντο Ρίκσεν που έπασχε από ALS

Πέθανε ο Φερνάντο Ρίκσεν που έπασχε από ALS

Ο Ολλανδός πρώην μπακ-χαφ των Ρέιντζερς, Άλκμααρ, Ζενίτ και Φορτούνα Σιτάρντ, Φερνάντο Ρίκσεν, ο οποίος έπασχε από τη νόσο ALS, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 43 ετών.

Η πλευρική αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (γνωστή και ως νόσος ALS ή νόσος του Λου Γκέρινγκ που είχε και ο Στίβεν Χόκινγκ) είχε καθηλώσει τα τελευταία χρόνια στο κρεβάτι τον Ολλανδό πρώην μπακ-χαφ των Ρέιντζερς, Άλκμααρ, Ζενίτ και Φορτούνα Σιτάρντ, Φερνάντο Ρίκσεν.

Σήμερα (18/9) έφυγε από τη ζωή στα 43 του χρόνια, χάνοντας την άνιση μάχη από μια από τις χειρότερες και πιο σπάνιες ασθένειες που μπορεί να αντιμετωπίσει ο άνθρωπος. Πάλεψε όσο μπορούσε, όμως η καρδιά του σταμάτησε να χτυπάει.

Ακόμη και βασικές του ανάγκες ήταν δύσκολο να εξυπηρετηθούν, καθώς δεν είχε τη δυνατότητα να μιλά και απλά μπορούσε να εκφράζεται μέσω του voice generator του Στίβεν Χόκινγκ. Η Ρέιντζερς αποχαιρέτησε τον άλλοτε ποδοσφαιριστή της μέσω twitter.

Ο ίδιος είχε πει χαρακτηριστικά για τη νόσο και το voice generator: "Γεια, για όσους δεν με γνωρίζουν είμαι ο Φερνάντο Ρίκσεν και υποφέρω από τη νόσο του κινητικού νευρώνα, γνωστή κι ως ALS. Εξαιτίας της νόσου, δεν μπορώ να μιλήσω. Έχω μία μηχανή που μιλά για μένα. Για την ώρα έχω γυναικεία φωνή, οπότε θα με ανεχτείτε.

Πρώτα, θέλω να σας ευχαριστήσω για την αγάπη και τις ευχές σας για τα γενέθλιά μου. Σας ευχαριστώ για την ενέργεια που μου δίνετε. Επιτέλους, μπορώ να εκφραστώ ξανά. Έχει κάνει τη ζωή μου ευκολότερη. Όταν κάποιος με ρωτάει, μπορώ να απαντήσω χωρίς να τον κοιτώ απλά. Ο κύριος λόγος που πήρα τη μηχανή ήταν για να με βοηθήσει να μιλά και να εκφραστώ, δεν μπορούσα να φανταστώ ποτέ την αμεσότητα μιας τέτοιας συσκευής.

Μπορώ να την χρησιμοποιήσω ως τηλεχειριστήριο, ή να απαντήσω στα mails. Μπορώ να μπαίνω Internet χωρίς να χρησιμοποιώ το ποντίκι. Εάν ο Στίβεν Τζέραρντ (προπονητής της Ρέιντζερς) χρειαστεί κάποιον θρύλο της ομάδας, είμαι ανοικτός" .

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ