ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Όταν η υπερηχητική Λάτσιο σήκωσε το τελευταίο Κυπελλούχων

Real Mallorca's Leonardo Biagini, left, challenges S.S. Lazio players Roberto Mancini and Sinisa Mihajlovic, right, for the ball at Aston Villa soccer stadium in Birmingham, Wednesday, May 19, 1999, during the final of the Cup Winners Cup soccer match. (AP Photo/Adam Butler)
Real Mallorca's Leonardo Biagini, left, challenges S.S. Lazio players Roberto Mancini and Sinisa Mihajlovic, right, for the ball at Aston Villa soccer stadium in Birmingham, Wednesday, May 19, 1999, during the final of the Cup Winners Cup soccer match. (AP Photo/Adam Butler) ASSOCIATED PRESS

Στις 19 Μαΐου 1999, ακριβώς 20 χρόνια πριν, η σπουδαία Λάτσιο του Έρικσον νίκησε 2-1 τη Μαγιόρκα του Κούπερ και κατέκτησε το τελευταίο Κύπελλο Κυπελλούχων της ιστορίας, προτού αυτό ενοποιηθεί με το Κύπελλο UEFA. (VIDEO)

Το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης της αγωνιστικής περιόδου 1998-99 ήταν το 39ο και τελευταίο της διοργάνωσης, που έμελλε να ρίξει τίτλους τέλους στις 19 Μαΐου 1999. Συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από τη βραδιά που η Λάτσιο έγραψε ιστορία, κατακτώντας το πρώτο ευρωπαϊκό της ιστορίας της και συνάμα το τελευταίο ενός θεσμού, που ενοποιήθηκε με το τότε Κύπελλο UEFA.

Η διοργάνωση είχε ξεκινήσει το 1960 και για 39 χρόνια παρέμενε η τρίτη κατά σειρά διασυλλογική διοργάνωση της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, πίσω από το πρωταθλητριών και το UEFA. Η σταδιακή αναβάθμιση των άλλων δύο διοργανώσεων, ελάττωσε σταδιακά τη δημοτικότητα του Κυπελλούχων, μέχρι που η UEFA αποφάσισε την κατάργησή του.

Το τελευταίο κύπελλο, λοιπόν, κατέληξε στη Λάτσιο, η οποία επιβλήθηκε με 2-1 της Μαγιόρκα στον τελικό που διεξήχθη στο Βίλα Παρκ του Μπέρμιγχαμ. Το τρόπαιο ήταν το πρώτο για τη Λάτσιο στον θεσμό και το έβδομο που κατακτούσε ομάδα προερχόμενη από την Ιταλία.

Μάλιστα, η Λάτσιο στον δρόμο για την κορυφή είχε αποκλείσει και τον Πανιώνιο στα προημιτελικά (0-4, 3-0), ενώ στα ημιτελικά δυσκολεύτηκε απέναντι στη Λοκομοτίβ Μόσχας. Όσο για τη Μαγιόρκα του Έκτορ Ραούλ Κούπερ, που είχε στο ρόστερ της και τον Άριελ Ιμπαγάσα, είχε αφήσει εκτός την Τσέλσι στην τετράδα, αλλά στο Μπέρμιγχαμ δεν τα κατάφερε κόντρα στην αρμάδα του Σβεν Γκόραν Έρικσον.

Σε εκείνον τον τελικό, ο Κριστιάν Βιέρι είχε ανοίξει το σκορ για τη Λάτσιο στο 7ο λεπτό, αλλά στο 11' ήρθε η απάντηση από τον Ντάνι Γκαρθία, τον μετέπειτα επιθετικό του Ολυμπιακού. Ο Πάβελ Νέντβεντ όμως είπε την τελευταία λέξη στο 81', χαρίζοντας το τρόπαιο στους Ρωμαίους, που είχε ιστορική αξία, μιας και ήταν το τελευταίο ενός θεσμού που έγραψε τη δική του ιστορία.

Οι ενδεκάδες:

Μαγιόρκα: Ρόα, Ολαϊθόλα, Μαρσελίνο, Σιβιέρο, Σολέρ, Λαουρέν, Ενγκονγκά, Στάνκοβιτς, Ιμπαγάσα, Μπιαγκίνι (73' Παούνοβιτς), Ντάνι.

Λάτσιο: Μαρκετζιάνι, Πάνκαρο, Νέστα, Μιχάιλοβιτς, Φαβάλι, Στάνκοβιτς (56' Κονσεϊσάο), Αλμέιδα, Νέντβεντ (84' Λομπάρντο), Μαντσίνι (91' Κόουτο), Βιέρι, Σάλας.

AP Photo/Adam Butler

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ