ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Οι τερματοφύλακες που έγιναν ήρωες!

Οι τερματοφύλακες που έγιναν ήρωες!

Ο Γεννάδιος Ξενοδόχοφ τρέλανε το ελληνικό κοινό σκοράροντας το Παναχαϊκή-ΑΕΛ όμως δεν είναι ο πρώτος γκολκίπερ που έχει πετύχει καθοριστικό γκολ στο φινάλε αγώνα. Διαβάστε για τους 8+2 γκολκίπερ που "απογείωσαν" τους φιλάθλους (videos).

Κατάματα με την πρώτη της ήττα στο πρωτάθλημα της Football League βρέθηκε η ΑΕΛ στο ματς με την Παναχαϊκή, χάνοντας με 1-0 στις καθυστερήσεις, όμως στην τελευταία φάση του αγώνα πήρε τη μπουκιά μέσα από το στόμα των Πατρινών με τον πιο απαπάντεχο πρωταγωνιστή...

Ο γκολκίπερ των "βυσσινί" Γεννάδιος Ξενοδόχοφ κατέβηκε στην αντίπαλη περιοχή σε κόρνερ που κέρδισε η ομάδα του Ράτκο Ντόστανιτς και με εξαιρετική κεφαλιά μετά από κόρνερ του Μονιάκη κατάφερε να στείλει τη μπάλα στην δεξιά γωνία, για να πνιγεί στη συνέχεια στις αγκαλιές των συμπαικτών του για το χρυσό γκολ στις καθυστερήσεις που διαμόρφωσε το τελικό 1-1 .

Με αφορμή αυτή τη συλλεκτική φάση στο πρωτάθλημα της Football League, το Sport24.gr επέλεξε 10 γκολ που έχουν αφήσει εποχή καθώς σκόρερ ήταν τερματοφύλακες στο φινάλε αγώνων και μάλιστα χάρισαν με αυτά βαθμούς, νίκες, προκρίσεις, ακόμα και τίτλους στις ομάδες τους.

Θέση στο Top-10 που επιλέξαμε δεν θα μπορούσαν να μην έχουν και δύο γκολ που σημειώθηκαν στην Ελλάδα, με "δράστες" τους Αντώνη Νικοπολίδη και Άριαν Μπεκιάι. Απολαύστε τα:

Μάρκο Αμέλια (Παρτίζαν - Λιβόρνο 1-1, 2 Νοεμβρίου 2006)

Η Λιβόρνο χάνει με 1-0 στο Βελιγράδι από την Παρτίζαν για το δεύτερο ματς της φάσης των ομίλων του Κυπέλλου UEFA . Κερδίζει κόρνερ στο 87', ο Μάρκο Αμέλια παίρνει την πρωτοβουλία να προωθηθεί και δικαιώνεται πανηγυρικά! "Κανένας δεν μου το ζήτησε. Πήρα την απόφαση ακολουθώντας το ένστικτό μου. Υπήρχαν και συμπαίκτες μου που μου έλεγαν να μείνω στο τέρμα. Αλλά δεν με ένοιαζε γιατί δεν ήθελα να χάσω. Αποφάσισα να μπω στην περιοχή της Παρτίζαν για να ισοφαρίσω", δήλωνε στο φινάλε.

Σινάν Μπολάτ (Σταντάρ Λιέγης - Άλκμααρ 1-1, 9 Δεκεμβρίου 2009)

Τελευταία αγωνιστική των ομίλων του Champions League για τη σεζόν 2009-2010 και η Άλκμααρ κρατά το 1-0 στο Βέλγιο και αυτόματα την τρίτη θέση που της δινει το εισιτήριο για τους "32" του Europa League. Στο 94' η Σταντάρ Λιέγης κερδίζει κόρνερ και ο Σινάν Μπολάτ μπαίνει στην ολλανδική περιοχή. Η κεφαλιά του πηγαίνει στα δίχτυα και γίνεται ο πρώτος τερματοφύλακας που σκοράρει στο Champions League σε ροή αγώνα! "Αυτή η στιγμή θα μπει στα βιβλία της ιστορίας του συλλόγου", δηλωσε αμέσως μετά ο προπονητής της βελγικής ομάδας, Λάζλο Μπόλονι.

Ρίκι Ντρούρι (Χόλμπιτς Γιουνάιτεντ - Γουόρτσεστερ Σίτι 1-1, 26 Σεπτεμβρίου 2015)

Σε ματς για τον 2ο προκριματικό γύρο του Κυπέλλου Αγγλίας μεταξύ της Χόλμπιτς Γιουνάιτεντ και της Γουόρτσεστερ Σίτι, οι φιλοξενούμενοι κρατούν τη νίκη στα χέρια τους, όλα αυτά όμως πριν αποφασίσει να μπει στην εξίσωση ο αντίπαλος τερματοφύλακας. Ο Ρίκι Ντρούρι άφηνει την εστία του στην τελευταία φάση του αγώνα όπου οι γηπεδούχοι είχαν κερδίσει φάουλ έξω από την περιοχή και με ένα τρομερό μονοκόμματο ψαλίδι φέρνει το ματς στα ίσα, οδηγώντας έτσι τη σειρά σε αγώνα ρεβάνς.

Μάρτιν Χάνσεν (Ντεν Χάαγκ - Αιντχόφεν 2-2, 11 Αυγούστου 2015)

Απίστευτη εξέλιξη έχει το ματς της Ντεν Χάαγκ με την Αϊντχόφεν στην πρεμιέρα της φετινής Eredivisie, με τους γηπεδούχους να παίρνουν το βαθμό της ισοπαλίας στο πέμπτο και τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων με απίστευτο τρόπο. Ο γκολκίπερ τους, Μάρτιν Χάνσεν, βρίσκεται στην αντίπαλη περιοχή και με ένα τακουνάκι που θα ζήλευαν και φορ ολκής χαρίζει την ισοπαλία στην ομάδα του μέσα σε αποθέωση.

Φάμπιο Κολτόρτι (Λειψία - Ντάρμσταντ 2-1, 24 Απριλίου 2015)

Η Λειψία νικάει με 2-1 την Ντάρμσταντ και μένει ζωντανή στο κόλπο της ανόδου στη Bundesliga χάρη στον "φύλακα άγγελό" της, Φάμπιο Κολτόρτι. Ο Ελβετός κίπερ κατέβηκε στην αντίπαλη περιοχή στο 90ο λεπτό με το σκορ στο 1-1, έγινε αποδέκτης της μπάλας στη μικρή περιοχή και με κοντινό σουτ λύτρωσε την ομάδα του για να πνιγεί κατόπιν στις αγκαλιές των συμπαικτών του.

Μπιόρν Άκεσον (Βάρναμο - Βάρμπεργκ 3-3, 29 Σεπτεμβριου 2013)

Ο αγώνας για τη δεύτερη κατηγορίας της Σουηδίας μεταξύ της Βάρναμο και τη Βάρμπεργκ είναι στο 3-2 υπέρ των φιλοξενούμενων και ενώ έχουμε φτάσει στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων. Τότε, οι γηπεδούχοι κερδίζουν κόρνερ και ο τερματοφύλακάς τους, Μπιόρν Άκεσον, προωθείται, κίνηση που αποδεικνύεται λίγα δευτερόλεπτα αργότερα σοφή! Μετά την εκτέλεση του κόρνερ και απομάκρυνση της μπάλας, αυτή στρώνεται στο δρόμο του και με ένα "ξερό" σουτ μέσα από την περιοχή χαρίζει το βαθμό της ισοπαλίας στη Βάρναμο.

Ελόι Κάσαλς (Μπάνατς - Σάντα Κόλομα 3-2, 8 Ιουλίου 2014)

Η αναμέτρηση ανάμεσα στην Μπάνατς από την Αρμενία και τη Σάντα Κόλομα από την Ανδόρα κρίνει την πρόκριση στον δεύτερο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ, και ήρωας για τους φιλοξενούμενους αποδεινύεται ο τερματοφύλακας που με την επιμονή του σκοράρει στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων. Οι γηπεδούχοι έχουν σφιχταγκαλιάσει την πρόκριση καθώς νικούν με 3-1 μέχρι το τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων (η Σάντα Κόλομα είχε επικρατήσει 1-0 στην Ανδόρα), όμως λογαριάζουν χωρίς τον αντίπαλο γκολκίπερ. Ο 31άχρονος ισπανικής καταγωγής τερματοφύλακας, Ελόι Κάσαλς, προωθείται στην τελευταία φάση της αναμέτρησης και σημειώνει το γκολ που χαρίζει την πρόκριση στην ομάδα του αφήνοντας στα κρύα του λουτρού τους Αρμένιους.

Αντρές Παλόπ (Σαχτάρ Ντόνετσκ - Σεβίλλη 2-2, 15 Μαρτίου 2007)

Η κάτοχος του Κυπέλλου UEFA το 2006, Σεβίλλη, απέχει λίγα δευτερόλεπτα από τον αποκλεισμό από τη φάση των "16" την αμέσως επόμενη σεζόν καθώς χάνει με 2-1 στο Ντόνετσκ από την Σαχτάρ, έχοντας αναδειχθεί ισόπαλη 2-2 στο πρώτο παιχνίδι. Το κόρνερ που κερδίζει στο 94' είναι η απέλπιδα προσπάθεια για να στείλει το ματς στην παράταση και τα καταφέρνει χάρη στην κεφαλιά του Αντρές Παλόπ! Στη συνέχεια θα πάρει την νίκη-πρόκριση (2-3) και θα φτάσει στο δεύτερο διαδοχικό τρόπαιο νικώντας στον τελικό στα πέναλτι την Εσπανιόλ του Ερνέστο Βαλβέρδε. "Οι αντίπαλοι μάρκαραν τους συμπαίκτες μου και έτσι έμεινα μόνος. Άρχισα να κάνω κινήσεις που έβλεπα να κάνουν οι συμπαίκτες μου στις προπονήσεις και τότε η μπάλα ήρθε σε μένα. Μόλις την είδα σκέφτηκα: Αυτό είναι ένα δώρο από τον Θεό", διηγείται ο Παλόπ.

Και οι δικοί μας...

Αντώνης Νικοπολίδης [ΑΕΚ - Ολυμπιακός 4-4 (14-15 στα πέναλτι), 2 Μαΐου 2009]

Ο τελικός Κυπέλλου Ελλάδας 2009 έχει χαρακτηριστεί από τη συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού φίλαθλου κοινού ως ο κορυφαίος όλων των εποχών καθώς χρειάστηκαν τρεις ώρες, οκτώ γκολ (4-4), ανατροπές, αποβολές, αποχωρήσεις, νεύρα και... 34 πέναλτι για να πανηγυρίσει το νταμπλ ο Ολυμπιακός. Στη ρωσική ρουλέτα, οι 9 εναπομείναντες παίκτες του Ολυμπιακού και οι εννέα που επιλέχθηκαν βάσει κανονισμού από τους 11 που είχαν τελειώσει το παιχνίδι για την ΑΕΚ, εκτέλεσαν όλοι πέναλτι από μια φορά και κόντεψαν να ολοκληρώσουν και δεύτερο γύρο, για να στείλει τελικά τους θεατές στα σπίτια τους ο Αντώνης Νικοπολίδης. Ο διεθνής γκολκίπερ απέκρουσε το 33ο πέναλτι του Πελετιέρι και στη συνέχεια ευστόχησε ο ίδιος στο 34ο διαμορφώνοντας το τελικό 15-14, για να σφραγίσει έτσι το τέταρτο νταμπλ του Ολυμπιακού μέσα σε μία πενταετία.

Άριαν Μπεκιάι (ΟΦΗ - Πανηλειακός 2-2, 11 Φεβρουαρίου 2001)

Στο ματς πρωταθλήματος της 11ης Φεβρουαρίου 2001 τα πράγματα δεν κυλούν με τον καλύτερο τρόπο για τον ΟΦΗ καθως ο Γιαννακίδης στο 11' και ο Μάντρα στο 45' έχουν δώσει σημαντικό προβάδισμα στον Πανηλειακό. Στο δεύτερο ημίχρονο οι Κρητικοί πιέζουν και καταφέρνουν να μειώσουν στο 78' με εύστοχο πέναλτι του Διγκόζη, με το γκολ της λύτρωσης (2-2) να έρχεται πάντως στο 95' από τον "από μηχανής Θεό" Άριαν Μπεκιάι, με κεφαλιά μετά από εκτέλεση φάουλ του Κιάσσου. Πέρα από το γεγονός ότι έδωσε έναν σημαντικό βαθμό στον ΟΦΗ στην προσπάθειά του για παραμονή στη μεγάλη κατηγορία ο Αλβανός πορτιέρε άφησε εποχή καθώς ήταν ο πρώτος τερματοφύλακας στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου που σκόραρε με κεφαλιά!

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ