ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Οι σύλλογοι της Ευρώπης καθορίζουν το πλάνο τους στην Ελλάδα

Karl-Heinz Rummenigge, chairman of the European Club Association, ECA, talks to journalists after the ECA's 9th general assembly in Geneva, Switzerland, Tuesday, Sept. 11, 2012. Rummenigge announced he and UEFA have warned clubs that they must respect Financial Fair Play rules designed to stop teams overspending on transfer fees and players wages. (AP Photo/Anja Niedringhaus)
Karl-Heinz Rummenigge, chairman of the European Club Association, ECA, talks to journalists after the ECA's 9th general assembly in Geneva, Switzerland, Tuesday, Sept. 11, 2012. Rummenigge announced he and UEFA have warned clubs that they must respect Financial Fair Play rules designed to stop teams overspending on transfer fees and players wages. (AP Photo/Anja Niedringhaus) AP

Η Ένωση Ευρωπαϊκών Συλλόγων (ECA) πραγματοποιεί γενική συνέλευση στην Ελλάδα στις 27-28 Μαρτίου, στην οποία θα συζητηθεί το μέλλον των ευρωπαϊκών διοργανώσεων και ο διαφορετικός ρόλος των μεγάλων και των μικρότερων χωρών.

Η Ένωση Ευρωπαϊκών Συλλόγων (ECA) πραγματοποιεί τη μία από τις δύο γενικές συνελεύσεις του έτους στη χώρα μας, το διήμερο 27-28 Μαρτίου. Η ECA αποτελεί τον φορέα στον οποίο έχουν ενταχθεί οι κορυφαίοι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι της Ευρώπης, με στόχο να προωθούνται τα αιτήματά τους στις αρμόδιες ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες.

Αντικαθιστώντας την G-14 του παρελθόντος, η ECA περιλαμβάνει 220 μέλη από 53 εγχώριες ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες, μεταξύ των οποίων τρεις ελληνικές ομάδες. Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ που αποτελούν τακτικά μέλη, ενώ μέσω της ECA εκπροσωπούνται και οι Αστέρας Τρίπολης - Ατρόμητος.

Οι πέντε ελληνικοί σύλλογοι και τα υπόλοιπα 215 μέλη της ECA θα εκπροσωπηθούν από ένα άτομο στη γενική συνέλευση, την πρώτη του έτους, η οποία προγραμματίζεται συνήθως Φεβρουάριο ή Μάρτιο, στην έναρξη της σεζόν των πρωταθλημάτων με θερινό καλεντάρι (τον Σεπτέμβριο προγραμματίζεται η δεύτερη ΓΣ του έτους).

Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε κεντρικό, πολυτελές ξενοδοχείο της Αθήνας και η σημασία της είναι μεγάλη, με συνέπεια η FIFA να στείλει εκπρόσωπο τον επικεφαλής του τμήματος Τεχνικής Ανάπτυξης, Μάρκο φαν Μπάστεν, ο οποίος προκάλεσε αντιδράσεις προ εβδομάδων, όταν ανακοίνωσε τις σκέψεις της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας για αλλαγές των κανονισμών αγώνα. Η UEFA, από την πλευρά της, εκπροσωπείται από τον διευθυντή διοργανώσεων, Τζιόρτζιο Μαρκέτι.

Το ενδιαφέρον έγκειται στις αλλαγές που έχει δρομολογήσει η UEFA σχετικά με τις δύο μεγάλες διοργανώσεις της, το Champions League (αναλυτικά ΕΔΩ) και το Europa League (αναλυτικά ΕΔΩ). Όπως έχει ανακοινωθεί, από τη σεζόν 2018-2019 αρχίζει ο τριετής κύκλος στον οποίο οι τέσσερις πρώτες χώρες στο UEFA ranking θα εκπροσωπούνται από τέσσερις συλλόγους απευθείας στους ομίλους του Champions League, ενώ εκπρόσωπο θα έχουν και οι υπόλοιπες χώρες που συμπληρώνουν το top-10 της κατάταξης. Ομοίως, η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο ευνοϊκή για τα πρωταθλήματα που διοργανώνονται σε χώρες που βρίσκονται ψηλά στην ευρωπαϊκή κατάταξη.

Το 2021, όμως, όταν θα αρχίσει ο επόμενος κύκλος και οι κορυφαίοι σύλλογοι της Ευρώπης θα πιέσουν για περαιτέρω αλλαγές αποσκοπώντας σε μεγαλύτερη εξασφάλισή τους, τα πάντα είναι ρευστά για τις μικρότερες χώρες όπως η Ελλάδα, που ίσως βάλουν μπροστά το σχέδιο της Ατλαντικής Λίγκας.

Ο ECA μέχρι στιγμή έχει λειτουργήσει ως όχημα πίεσης για τα συμφέροντα όλων των συλλόγων, ωστόσο με πρόεδρο τον επικεφαλής της εκτελεστικής επιτροπής της Μπάγερν, Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε (φωτογραφία), και μέλη "κολοσσούς" όπως η Ρεάλ, η Μπαρτσελόνα, η Γιουβέντους και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, τίθεται εν αμφιβόλω η κατεύθυνση που θα επιλέξει για τις επόμενες αλλαγές που θα προωθήσει η UEFA και η FIFA.

Κάποιες από τις αποφάσεις για την πορεία που θα ακολουθηθεί αναμένεται να ληφθούν στην Αθήνα, κάποιες συζητήσεις για τα συμφέροντα των συλλόγων αναμένεται να ανοίξουν στη χώρα μας, σε μία κομβική γενική συνέλευση.

Photo credits: AP Photo/Anja Niedringhaus

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ