ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Οι Έλληνες του εξωτερικού: Το εφιαλτικό βράδυ του Μανωλά, η χρυσή ευκαιρία του Λάμπρου και ο... βιονικός Μαρίνος

Οι Έλληνες του εξωτερικού: Το εφιαλτικό βράδυ του Μανωλά, η χρυσή ευκαιρία του Λάμπρου και ο... βιονικός Μαρίνος

Η "αυτοκτονία" στην Σαρδηνία που έβαλε σε κρίση την Ρόμα του Μανωλά, το αναπάντεχο ντεμπούτο του Λάμπρου, ο Μαρίνος που δεν χάνει ματς και οι δύο πρώην "πράσινοι" που βαδίζουν από νίκη σε νίκη. Το Sport24.gr ακτινογραφεί τη δράση των Ελλήνων το Σαββατοκύριακο στις σημαντικότερες ευρωπαϊκές λίγκες.

Πλούσια ήταν η δράση στην ποδοσφαιρική Ευρώπη το Σαββατοκύριακο που μας άφησε, με τους αρκετούς Έλληνες που παίζουν μπάλα εκτός των συνόρων μας να έχουν μπόλικη δουλειά με τις ομάδες τους σε Premier League, La Liga, Serie A, Bundesliga, Ligue 1 και όχι μόνο...

Πάμε να δούμε την παρουσία 34 εκπροσώπων μας στα σημαντικότερα πρωταθλήματα της Ευρώπης το Σαββατοκύριακο που ολοκληρώθηκε.

ΑΓΓΛΙΑ

Premier League

Σωκράτης Παπασταθόπουλος (Άρσεναλ): Ο Ουνάι Έμερι τον εμπιστεύτηκε για ένα ακόμα ματς στο κέντρο της άμυνας της Άρσεναλ και ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος ανταποκρίθηκε στο ρόλο του, αγωνιζόμενος και στα 90 λεπτά στο 1-0 επί της Χάντερσφιλντ (δέχτηκε κίτρινη κάρτα στο 40') που διεύρυνε σε 21 ματς το αήττητο σερί των Λονδρέζων σε όλες τις διοργανώσεις.

Ντίνος Μαυροπάνος (Άρσεναλ): Είναι εδώ και καιρό στη λίστα των απόντων της Άρσεναλ λόγω τραυματισμού, αυτή τη φορά στην injury list των "κανονιέρηδων" ήταν μαζί με τους Χόλντινγκ, Ράμσεϊ, Εζίλ και Γουέλμπεκ.

Χοσέ Χολέμπας (Γουότφορντ): Κάλυψε το αριστερό άκρο της άμυνας της Γουότφορντ απέναντι στην Έβερτον στο "Γκούντισον Παρκ", με τον Χάβι Γκράθια να του δίνει φανέλα βασικού και να τον κρατάει στο ματς μέχρι το φινάλε, που βρήκε τις δύο ομάδες ισόπαλες με 2-2.

Championship

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος (Μίντλεσμπρο): Έμεινε εκτός αποστολής στον εντός έδρας αγώνα απέναντι στην Μπλάκμπερν, που βρήκε την "Μπόρο" να έρχεται ισόπαλη 1-1 για την 21η αγωνιστική της Championship αλλά να παραμένει σε τροχιά πλέι οφ ανόδου (6η).

Παναγιώτης Ταχτσίδης (Νότιγχαμ Φόρεστ): Εκτός αποστολής στην εντός έδρας ήττα με 1-0 από την Πρέστον με την οποία μπήκε τέλος στο αήττητο σερί της Φόρεστ που κρατούσε πέντε αγωνιστικές. Με το αποτέλεσμα αυτό, η ομάδα των Ταχτσίδη και Ανσαριφάρντ βρίσκεται πλέον στην 7η θέση και στο -2 από την προνομιούχο πρώτη εξάδα της βαθμολογίας.

ΙΣΠΑΝΙΑ

La Liga

Δημήτρης Σιόβας (Λεγκανές): Βασικός και αναντικατάστατος στην αμυντική γραμμή της Λεγκανές ο Έλληνας στόπερ, έπαιξε ως αριστερός στόπερ σε σύστημα με τρία κεντρικά μπακ και έμεινε μέχρι το φινάλε στον αγωνιστικό χώρο, στο ισόπαλο 1-1 με την Χετάφε. Στο +6 πλέον από τη ζώνη του υποβιβασμού η ομάδα από τα περίχωρα της Μαδρίτης.

ΙΤΑΛΙΑ

Serie A

Κώστας Μανωλάς (Ρόμα): "Μαύρο" Σαββατόβραδο πέρασε ο Κώστας Μανωλάς, με την Ρόμα να προηγείται 2-0 της Κάλιαρι στη Σαρδηνία, να δέχεται γκολ στο 84' από τον Ιονίτα, να βλέπει την αντίπαλό της να μένει με 9 λόγω δύο αποβολών στο 94' και να ισοφαρίζεται στην τελευταία φάση του αγώνα, στο 95', σε 2-2! Ο διεθνής στόπερ ήταν μάλιστα μέσα στη φάση του δεύτερου γκολ καθώς προσπάθησε αποτυχημένα να κόψει την κάθετη πάσα στην πλάτη της άμυνας των Ρωμαίων, με τον Σάου να γίνεται αποδέκτης της μπάλας και να νικάει τον Όλσεν με πλασέ μέσα από την περιοχή. Σε νέα κρίση η ομάδα της "αιώνιας πόλης", η διοίκηση αποφάσισε ritiro για δεύτερη φορά μέσα στη σεζόν, κάτι που σημαίνει πως μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη που υπάρχει αγώνας με την Πλζεν για το Champions League, οι παίκτες θα είναι "έγκλειστοι" στο προπονητικό κέντρο της ομάδας, στην Τριγκόρια.

Ορέστης Καρνέζης (Νάπολι): Όπως συνηθίζει από την αρχή της σεζόν πριν από αγώνα Champions League, ο Κάρλο Αντσελότι άφησε στον πάγκο τον βασικό Νταβίντ Οσπίνα για να του δώσει ανάσες. Ωστόσο, απέναντι στην Φροζινόνε δεν έδωσε φανέλα βασικού στον Ορέστη Καρνέζη αλλά τον κράτησε και αυτόν στον πάγκο των αναπληρωματικών όπως τον Κολομβιανό, με τον Άλεξ Μέρετ να επιστρέφει από τον τραυματισμό του και να υπερασπίζεται την εστία της Νάπολι στο 4-0 επί της Φροζινόνε. Αυτή μάλιστα ήταν η πρώτη συμμετοχή στην Serie A με τη φανέλα των "παρτενοπέι" για τον 21χρονο Ιταλό πορτιέρε.

Μπάμπης Λυκογιάννης (Κάλιαρι): Έμεινε εκτός αποστολής στο ηρωικό 2-2 που απέσπασε η ομάδα του κόντρα στην Ρόμα για την 15η αγωνιστική της Serie A και το οποίο την κρατάει σε διαφορά ασφαλείας (+6) από τη γραμμή του υποβιβασμού.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Bundesliga

Τάσος Δώνης (Στουτγκάρδη): Στον αγώνα κόντρα στην Γκλάντμπαχ ο Τάσος Δώνης κατέγραψε τη μεγαλύτερη χρονικά συμμετοχή του από την αρχή της σεζόν καθώς ήταν στο αρχικό σχήμα της Στουτγκάρδης και έμεινε στον αγωνιστικό χώρο μέχρι το 75' (μέχρι προηγούμενως είχε "γράψει" τα περισσότερα λεπτά στο ματς απέναντι στην Βέρντερ Βρέμης, 61 συνολικά). Δεν μπόρεσε να βοηθήσει τους Σουηβούς να αποφύγουν τη βαριά ήττα με 3-0 στην έδρα της 2ης της βαθμολογίας της Bundesliga και παραχώρησε τη θέση του στον Νταζάκου.

Παναγιώτης Ρέτσος (Μπάγερ Λεβερκούζεν): Υποβλήθηκε πρόσφατα σε εγχείριση και η επιστροφή του στα γήπεδα υπολογίζεται σε περίπου τρεις μήνες, έμεινε εκτός αποστολής στο 1-0 της ομάδας του κόντρα στην Άουγκσμπουργκ.

Κώστας Σταφυλίδης (Άουγκσμπουργκ): Έμεινε εκτός αποστολής από το ματς κόντρα στην Λεβερκούζεν στην "Bay Arena" (ήττα με 1-0 για την Άουγκσμπουργκ που την κράτησε χαμηλά, στην 14η θέση), με τον διεθνή αριστερό μπακ να να μην έχει φέτος ούτε μία συμμετοχή στη Bundesliga.

Στέφανος Καπίνο (Βέρντερ Βρέμης): Παραμένει εδώ και καιρό στη λίστα των τραυματιών της ομάδας της Βρέμης, εκτός αποστολής στην εντός έδρας επικράτηση με 3-1 επί της Φορτούνα Ντίσελντορφ.

ΓΑΛΛΙΑ

Ligue 1

Κώστας Μήτρογλου (Μαρσέιγ): Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Γαλλίας αποφάσισε να αναβάλει έξι αναμετρήσεις της 17ης αγωνιστικής της Ligue 1 εξαιτίας των "κίτρινων γιλέκων", με τις Αρχές, κατόπιν συνεννόησης με τους παράγοντες του πρωταθλήματος, να δηλώνουν ότι δεν μπορούν να εγγυηθούν την ομαλή διεξαγωγή των αγώνων. Μεταξύ αυτών και η κόντρα της Μαρσέιγ του Κώστα Μήτρογλου με την Σεντ Ετιέν στο "Ζοφρί Γκισάρ".

Παναγιώτης Βλαχοδήμος (Νιμ): Ούτε η ομάδα του έτερου εκπροσώπου μας στα γαλλικά γήπεδα αγωνίστηκε το Σαββατοκύριακο που πέρασε, με την αναμέτρηση της Νιμ με την Ναντ να παίρνει αναβολή ελέω της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην γαλλική επικράτεια με τις τεράστιες κινητοποιήσεις από πλευράς των "κίτρινων γιλέκων".

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Primeira Liga

Οδυσσέας Βλαχοδήμος (Μπενφίκα): Υπεραπίστηκε με επιτυχία την εστία της Μπενφίκα σε ένα ακόμα ματς πρωταθλήματος, που βρήκε τους "αετούς" να νικούν 1-0 εκτός έδρας την Βιτόρια Σετούμπαλ για την 12η αγωνιστική και να παραμένουν στην 4η θεση, στο -4 από την πρωτοπόρο Πόρτο.

Ανδρέας Σάμαρης (Μπενφίκα): Έμεινε εκτός αποστολής στο 1-0 των "αετών της Λισσαβώνας" απέναντι στην Βιτόρια Σετούμπαλ.

Νίκος Ιωαννίδης (Μαρίτιμο): Δεν συμπεριλήφθηκε στην αποστολή της Μαρίτιμο για την εκτός έδρας αναμέτρηση με την Φεϊρένσε, με την οποία ολοκληρώθηκε η 12η αγωνιστική της Primeira Liga.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Eredivisie

Κώστας Λάμπρου (Άγιαξ): Στις πρώτες 14 αγωνιστικές της Eredivisie ήταν στον πάγκο, με τον Αντρέ Ονάνα να έχει καπαρώσει τη θέση του βασικού κίπερ στον Άγιαξ. Το βράδυ του Σαββάτου ωστόσο ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για την πρώτη εμφάνιση του Κώστα Λάμπρου στο ολλανδικό πρωτάθλημα με τον "Αίαντα", με τον Καμερουνέζο κίπερ Ονάνα να τραυματίζεται απέναντι στην Τσβόλε και τον 27χρονο Έλληνα κίπερ να παίρνει τη θέση του στο 41ο λεπτό. "Ποτέ δεν είχα βιώσει, μια τέτοια τέτοια απότομη είσοδο σε ματς. Ήταν περίεργο", δήλωσε ο Λάμπρου, ο οποίος δέχτηκε μεν γκολ τρία λεπτά μετά την είσοδό του (μείωσαν 1-2 οι γηπεδούχοι) αλλά στη συνέχεια ήταν σταθερός και πανηγύρισε στο φινάλε την άνετη επικράτηση της ομάδας του Άμστερνταμ με 4-1 που την κράτησε στο -2 από την πρωτοπόρο Αϊντχόφεν. "Δεν ξέρω πόσο σοβαρό είναι ο τραυματισμός του Αντρέ, αλλά αν χρειαστεί, τότε θα είμαι εκεί. Συναρπαστικό; Ναι. Αν φοβάμαι; Όχι. Τώρα χρειάζεται να βάλω και εγώ το λιθαράκι μου σε μια σημαντική περίοδο για το σύλλογο", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Δημήτρης Κολοβός (Βίλεμ): Έμεινε στον πάγκο στη βαριά εντός έδρας με 5-1 από την Χέρενφεν, που άφησε την Βίλεμ στην 11η θέση της βαθμολογίας και στο +2 από τη γραμμή του υποβιβασμού.

Λάζαρος Λάμπρου (Φορτούνα Σιτάρντ): Ο δανεικός από τον ΠΑΟΚ μεσοεπιθετικός αγωνίστηκε σε όλη την αναμέτρηση κόντρα στην Άλκμααρ (κάλυψε τη θέση του αριστερού εξτρέμ, δέχτηκε κίτρινη κάρτα στο 57') αλλά δεν μπόρεσε να βοηθήσει την ομάδα του να αποφύγει την εντός έδρας ήττα με 3-0.

Παντελής Χατζηδιάκος (Άλκμααρ): Μετά από τέσσερα διαδοχικά ματς πρωταθλήματος που ήταν στο αρχικό σχήμα και αγωνίστηκε μέχρι το τελευταίο σφύριγμα, το απόγευμα της Παρασκευής έμεινε στον πάγκο στην επιβλητική εκτός έδρας νίκη της Άλκμααρ με 3-0 επί της Φορτούνα Σιτάρντ.

ΒΕΛΓΙΟ

First Division A

Χάρης Χαρίσης (Κόρτραϊκ): Έμεινε στον πάγκο στην εκτός έδρας ισοπαλία της ομάδας του με 1-1 απέναντι στην Γκενκ, που τη διατήρησε στην 9η θέση του πίνακα.

Στέργιος Μαρίνος (Σαρλερουά): Δικαιούται τον τίτλο του "βιονικού' ο Στέργιος Μαρίνος καθώς αγωνίστηκε σε όλο το ματς στο 1-1 απέναντι στην Άντερλεχτ στο "Constand Vanden Stock" και πλέον μετράει 18 "γεμάτα" 90λεπτα στις ισάριθμες αγωνιστικές που έχουν παιχτεί στο βελγικό πρωτάθλημα από την αρχή της σεζόν.

Απόστολος Βέλλιος (Μπέβερεν): Μετά από τέσσερις διαδοχικές ήττες και εννέα ματς μακριά από το τρίποντο η Μπέβερεν επέστρεψε στα νικηφόρα αποτελέσματα και μάλιστα με εμφατικό τρόπο, επικρατώντας εντός έδρας 2-1 της τρίτης της βαθμολογίας Μπριζ. Ο Βέλλιος πέρασε αλλαγή στο 79ο λεπτό όταν το σκορ ήταν 1-1, παίρνοντας τη θέση του Φορτέ που ένα λεπτό νωρίτερα είχε ισοφαρίσει για τους γηπεδούχους.

Γιώργος Γκαλίτσιος (Μουσκρόν): Έμεινε στον πάγκο στη "λευκή" ισοπαλία που παραχώρησε η Μουσκόν στην έδρα της απέναντι στην Ζούλτε Βάρεχεμ.

Αλέξανδρος Κατράνης (Μουσκρόν): Για τρίτο συνεχόμενο παιχνίδι δεν συμπεριλήφθηκε στην αποστολή της Μουσκρόν.

ΣΚΩΤΙΑ

Premiership

Χάρης Μαυρίας (Χιμπέρνιαν): Μετά το ντεμπούτο με τη φανέλα της Χιμπέρνιαν στα μέσα της περασμένης εβδομάδας όπου αγωνίστηκε μάλιστα σε όλο το παιχνίδι κόντρα στην Σεντ Μίρεν (2-2), ο Χάρης Μαυρίας έπαιξε και το Σάββατο (8/12), αυτή τη φορά απέναντι στην Χάμιλτον. Δεύτερο διαδοχικό 90λεπτο για τον άλλοτε παίκτη του Παναθηναϊκού, σε ένα ματς μάλιστα που βρήκε τους "Χιμπς" να επικρατούν 1-0 και να βάζουν φρένο σε αρνητικό σερί που κουβαλούσαν για επτά αγωνιστικές (3 ισοπαλίες - 4 ήττες).

ΤΟΥΡΚΙΑ

Super Lig

Γιώργος Τζαβέλλας (Αλάνιασπορ): Σπουδαία ισοπαλία που την έφερε στο -2 από την επικίνδυνη ζώνη πανηγύρισε η Αλάνιασπορ στην έδρα της κόντρα στην Μπεσίκτας (0-0), με τον Γιώργο Τζαβέλλα να έχει μάλιστα ουσιαστική συμμετοχή καθώς ήταν βασικός (κάλυψε τη θέση του αριστερού στόπερ) και έπαιξε όλο το 90λεπτο.

Γιάννης Μανιάτης (Αλάνιασπορ): Έμεινε στον πάγκο των αναπληρωματικών και δεν πήρε χρόνο συμμετοχής στον αγώνα της ομάδας του κόντρα στους "αετούς" της Κωνσταντινούπολης.

ΑΥΣΤΡΙΑ

Bundesliga

Τάσος Αυλωνίτης (Στουρμ Γκρατς): Ο πρώην αμυντικός των Πανιωνίου, Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού ήταν βασικός στην εκτός έδρας ισοπαλία χωρίς σκορ με την Ραπίντ Βιέννης για την 17η αγωνιστική (στην 6η θέση της βαθμολογίας η Στουρμ Γκρατς), καλύπτοντας τη θεση του κεντρικού στόπερ στο 3-4-3 με το οποίο παρατάχτηκε η ομάδα του.

Ταξιάρχης Φούντας (Σεντ Πόλτεν): Βασικός στο εντός έδρας 2-1 της Σεντ Πόλτεν με την Ρέιντορφ Άλταχ, αποχώρησε από το ματς στο 77ο λεπτό και με τους γηπεδούχους να έχουν αποκτήσει ήδη προβάδισμα δύο τερμάτων. Ο άλλοτε παίκτης των Πανιωνίου, ΑΕΚ και Αστέρα Τρίπολης κάλυψε τη θέση του δεξιού εξτρέμ και "κιτρινίστηκε" στο 47'.

ΔΑΝΙΑ

Superliga

Ζέκα (Κοπεγχάγη): Για όγδοο διαδοχικό παιχνίδι πρωταθλήματος ο Ζέκα βρέθηκε στο αρχικό σχήμα της Κοπεγχάχης και αγωνίστηκε μέχρι το τελευταίο σφύριγμα. Τελευταία αντίπαλος ήταν η Έσμπιεργκ την Κυριακή, με την ομάδα του πρώην μέσου του Παναθηναϊκού να επικρατεί 3-0 και να παραμένει μόνη στην κορυφή με τρεις πόντους διαφορά από την δεύτερη Μίντιλαντ.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

First Professional Football League

Αντώνης Στεργιάκης (Σλάβια Σόφιας): Δύσκολη αποστολή είχε η Σλάβια Σόφιας καθώς αντιμετώπισε εκτός έδρας την πρωτοπόρο του πρωταθλήματος Λουντογκόρετς με την οποία την χωρίζει βαθμολογική άβυσσος. Ο Αντώνης Στεργιάκης ήταν για ένα ακόμα παιχνίδι βασικός κάτω από τα γκολπόστ για την ομάδα της Σόφιας, η οποία γνώρισε την ήττα με 2-0 και παρέμεινε χαμηλά στην κατάταξη του βουλγαρικού πρωταθλήματος (10η).

Photo Credits: Eurokinissi, AP Photo/Marcio Jose Sanchez

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ