ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Οι Έλληνες του εξωτερικού: Το τείχος του Μανωλά, η επιστροφή του Σταφυλίδη και το "Βατερλό" του Μήτρογλου

Οι Έλληνες του εξωτερικού: Το τείχος του Μανωλά, η επιστροφή του Σταφυλίδη και το "Βατερλό" του Μήτρογλου

Ο μονομάχος Μανωλάς που πάλεψε στο Τορίνο αλλά δεν είχε βοήθεια, ο Σταφυλίδης που δήλωσε για πρώτη φορά "παρών" στη φετινή Bundesliga και το μαύρο ρεκόρ του Μήτρογλου. Το Sport24.gr ακτινογραφεί τη δράση των Ελλήνων το Σαββατοκύριακο στις σημαντικότερες ευρωπαϊκές λίγκες.

Πλούσια ήταν η δράση στην ποδοσφαιρική Ευρώπη το Σαββατοκύριακο που μας άφησε, με τους αρκετούς Έλληνες που παίζουν μπάλα εκτός των συνόρων μας να έχουν μπόλικη δουλειά με τις ομάδες τους σε Premier League, La Liga, Serie A, Bundesliga, Ligue 1 και όχι μόνο...

Πάμε να δούμε την παρουσία 30 εκπροσώπων μας στα σημαντικότερα πρωταθλήματα της Ευρώπης το Σαββατοκύριακο που ολοκληρώθηκε.

ΑΓΓΛΙΑ

Premier League

Σωκράτης Παπασταθόπουλος (Άρσεναλ): Στο προηγούμενο ματς πρωταθλήματος έμεινε εκτός αποστολής όντας τιμωρημένος και αυτό κόστισε στην Άρσεναλ, με την Σαουθάμπτον να την "χτυπάει" στο ψηλό παιχνίδι και με τρεις κεφαλιές (!) να την ρίχνει στο καναβάτσο με 3-2, υποχρεώνοντάς την στην πρώτη της ήττα σε όλες τις διοργανώσεις μετά από σχεδόν 4 μήνες! Απέναντι στην Μπέρνλι ωστόσο, ο "Sokratis" επέστρεψε στην ενδεκάδα και μαζί επέστρεψαν και τα νικηφόρα αποτελέσματα, με τους "κανονιέρηδες" να νικούν 3-1 και να πιάνουν την συμπολίτισσα Τσέλσι στην 5η θέση. Ο διεθνής στόπερ έπαιξε σε όλο το ματς (δίδυμο μαζί με τον Μονρεάλ στο κέντρο της άμυνας σε σύστημα 4-4-2) και αντίκρισε κίτρινη κάρτα στο 41', ενώ στο 41' ο Μπαρνς τον κλείδωσε με λαβή ελληνορωμαϊκής πάλης με αποτέλεσμα να επικρατήσει ένταση μεταξύ των δύο ποδοσφαιριστών.

Ντίνος Μαυροπάνος (Άρσεναλ): Είναι εδώ και καιρό στη λίστα των απόντων της Άρσεναλ λόγω τραυματισμού, αυτή τη φορά στην injury list των "κανονιέρηδων" ήταν μαζί με άλλους έξι παίκτες: τους Μουσταφί, Χόλντινγκ, Γουέλμπεκ, Μιχιταριάν, Μπεγερίν και Σμιθ-Ρόου.

Χοσέ Χολέμπας (Γουότφορντ): Εξακολουθεί να "καταπίνει" χιλιόμετρα και παιχνίδια ο Χοσέ Χολέμπας, με τον 34χρονο αριστερό μπακ να είναι βασικός στην εκτός έδρας νίκη με 2-0 επί της Γουέστ Χαμ και να αγωνίζεται σε όλο το παιχνίδι. Αυτό ήταν μάλιστα το πέμπτο σερί 90λεπτο στο πρωτάθλημα για τον πρώην παίκτη του Ολυμπιακού, που μετράει συνολικά 14 συμμμετοχές στις πρώτες 18 αγωνιστικές της φετινής Premier League.

Championship

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος (Μίντλεσμπρο): Έμεινε εκτός αποστολής στην εκτός έδρας νίκη με 1-0 επί της Ρέντινγκ για την 23η αγωνιστική, που επέτρεψε στην "Μπόρο" να αναρριχηθεί στην 4η θέση της βαθμολογίας και να είναι γερά στο κόλπο της ανόδου στη μεγάλη κατηγορία μέσω των πλέι οφ.

Παναγιώτης Ταχτσίδης (Νότιγχαμ Φόρεστ): Ο Αΐτορ Καράνκα δεν τον συμπεριέλαβε στην 18μελή αποστολή για τον εντός έδρας αγώνα με την ΚΠΡ (ηττήθηκε με 1-0), με τον Ιταλό δημοσιογράφο Αλφρέντο Πεντούλα να αποκαλύπτει πως ο πρώην μέσος του Ολυμπιακού "τελειώνει" από την Νότιγχαμ Φόρεστ για να συνεχίσει την καριέρα του στη δεύτερη κατηγορία του ιταλικού πρωταθλήματος με τη φανέλα της Λέτσε. Σε περίπτωση που το σενάριο αυτό πάρει σάρκα και οστά, ο Ταχτσίδης θα αποχαιρετήσει την Championship χωρίς να γράψει ούτε μία συμμετοχή για λογαριασμό της Φόρεστ.

ΙΣΠΑΝΙΑ

La Liga

Δημήτρης Σιόβας (Λεγκανές): Από τον αγώνα κόντρα στην Ράγιο Βαγεκάνο στις 6 Οκτωβρίου και μετά ο διεθνής στόπερ όχι μόνο βρίσκεται πάντα στο αρχικό σχήμα της Λεγκανές αλλά μένει μέχρι και το φινάλε. Το ίδιο συνέβη και απέναντι στην Σεβίλλη το απόγευμα της Κυριακής (ήταν το αριστερό στόπερ σε σύστημα με τρεις κεντρικούς αμυντικούς), με τον άλλοτε παίκτη του Πανιωνίου και του Ολυμπιακού να συμπληρώνει 10ο διαδοχικό 90λεπτο στο ισπανικό πρωτάθλημα με τους "πεπινέρος" και να έχει σημαντική συμβολή στο 1-1 κόντρα στην ισχυρή φέτος Σεβίλλη.

ΙΤΑΛΙΑ

Serie A

Κώστας Μανωλάς (Ρόμα): Βασικός και αναντικατάστατος ο Κώστας Μανωλάς, πήρε θέση στο κέντρο της άμυνας στο ντέρμπι κόντρα στην Γιουβέντους στο Τορίνο που βρήκε την Ρόμα να χάνει με 1-0 ( σκόρερ ο Μάντζουκιτς που νίκησε κατά κράτος στον αέρα τον Σαντόν) και να πέφτει στην 10η θέση και στο -25 από την κορυφή! Ο διεθνής στόπερ ήταν πάντως ο κορυφαίος για τους "τζαλορόσι" στο ματς μετά τον κίπερ Όλσεν που έκανε το καλύτερο παιχνίδι του από τότε που πήρε μεταγραφή στην Ρόμα (είχε πλήθος σωτήριων επεμβάσεων σε κλασικές ευκαιρίες της Γιουβέντους), με την εφημερίδα "Il tempo" να αναφέρει χαρακτηριστικά: "Μαζί με τον Όλσεν ο Μανωλάς σήκωσε ένα τείχος για να αποκρούσει ό,τι ήταν δυνατόν".

Ορέστης Καρνέζης (Νάπολι): Έμεινε στον πάγκο των αναπληρωματικών στον εντός έδρας αγώνα με την SPAL που βρήκε την Νάπολι να επικρατεί για δεύτερη σερί αγωνιστική με 1-0. Αυτή τη φορά ήταν ο Αλμπιόλ που πέτυχε το νικητήριο γκολ για τους "παρτενοπέι" στο 45', με τον Κάρλο Αντσελότι να δίνει φανέλα βασικού στον Άλεξ Μέρετ και τον Ιταλό κίπερ να είναι εξαιρετικός, έχοντας μάλιστα δύο τρομερές αποκρούσεις στις καθυστερήσεις που κράτησαν το τρίποντο για την ομάδα του.

Μπάμπης Λυκογιάννης (Κάλιαρι): Έμεινε εκτός αποστολής στην ήττα με 3-1 που γνώρισαν οι Σαρδηνοί από την Λάτσιο στο "Ολίμπικο" για την 17η αγωνιστική της Serie A.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Bundesliga

Τάσος Δώνης (Στουτγκάρδη): Πέμπτη σερί συμμετοχή για τον διεθνή μεσοεπιθετικό με τους Σουηβούς, με τον Δώνη να περνάει στον αγωνιστικό χώρο στο 79ο λεπτό του αγώνα με την Σάλκε (πήρε τη θέση του Μπεκ) αλλά να μην προλαβαίνει να αλλάξει τη μοίρα της ομάδας του, με το 3-1 με το οποίο έχανε εκείνη τη στιγμή να μένει μέχρι το τελευταίο σφύριγμα. Το αποτέλεσμα μάλιστα αυτό άφησε την Στουτγκάρδη κάτω από τη ζώνη του υποβιβασμού, στο -1 από την 15η του βαθμολογικού πίνακα Άουγκσμπουργκ.

Παναγιώτης Ρέτσος (Μπάγερ Λεβερκούζεν): Υποβλήθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου σε εγχείριση και η επιστροφή του στα γήπεδα υπολογίζεται στα μέσα Μαρτίου, με τον πρώην μπακ του Ολυμπιακού να μένει εκτός αποστολής στην επικράτηση της Λεβερκούζεν με 3-1 επί της Χέρτα.

Κώστας Σταφυλίδης (Άουγκσμπουργκ): Μετά από 16 σερί ματς πρωταθλήματος όπου δεν είχε ούτε μία συμμετοχή και μάλιστα έμεινε εκτός αποστολής στα 15 από αυτά, λίγο πριν φύγει το 2018 ο Κώστας Σταφυλίδης όχι απλά εμφανίστηκε στην 18άδα αλλά βρέθηκε στο αρχικό σχήμα της Άουγκσμπουργκ, στην εντός έδρας αναμέτρηση με την Βόλφσμπουργκ για την 17η αγωνιστική της Bundesliga, τελευταία του πρώτου γύρου. Ο πρώην παίκτης του ΠΑΟΚ κάλυψε το αριστερό άκρο της άμυνας σε σύστημα 4-2-3-1 και αγωνίστηκε μέχρι το 83' όπου τον αντικατέστησε ο Φράμπεργκερ, με την ομάδα του να γνωρίζει την ήττα στο φινάλε με 3-2 από γκολ που δέχτηκε στο 89' και να είναι μόλις έναν πόντο πάνω από τη γραμμή του υποβιβασμού.

Στέφανος Καπίνο (Βέρντερ Βρέμης): Παραμένει εδώ και καιρό στη λίστα των τραυματιών της ομάδας της Βρέμης, εκτός αποστολής στην εκτός έδρας ήττα με 3-2 από την Λειψία.

ΓΑΛΛΙΑ

Ligue 1

Κώστας Μήτρογλου (Μαρσέιγ): Μετά από δύο διαδοχικά ματς που είχε περάσει ως αλλαγή στον αγωνιστικό χώρο (μπήκε στο 69' απέναντι στην Ρεμς και στο 82' κόντρα στην Ναντ), στην εκτός έδρας αναμέτρηση με την Ανζέ ο διεθνής φορ ήταν βασικός, χωρίς όμως να καταφέρει να δικαιώσει τον Ρούντι Γκαρσία για την επιλογή του. Μάλιστα, ο προπονητής των Μαρσεγέζων τον άφησε στον πάγκο με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου για να τον αντικαταστήσει με τον Οκάμπος, με τον Μήτρογλου να φορτώνεται ένα φουλ αρνητικό ρεκόρ. Στα 45 λεπτά που αγωνίστηκε ήρθε σε επαφή με τη μπάλα μόλις τρεις φορές (η μία όταν έκανε τη σέντρα του αγώνα), με την επίδοση αυτή να είναι η χειρότερη για ποδοσφαιριστή (με συμμετοχή τουλάχιστον 45 λεπτών σε αγώνα) στην Ligue 1, από τη σεζόν 2006-07 και μετά.

Παναγιώτης Βλαχοδήμος (Νιμ): Έμεινε εκτός αποστολής στην εκτός έδρας συντριβή της Νιμ με 4-0 από την Ρεν. Δεν έχει "γράψει" ακόμα λεπτά συμμετοχής στα 19 ματς που έχει δώσει μέχρι τώρα η ομάδα του στη φετινή Ligue 1, έχοντας μείνει εκτός αποστολής σε 16 ματς και παίρνοντας θέση στον πάγκο των αναπληρωματικών στα άλλα 3.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Primeira Liga

Οδυσσέας Βλαχοδήμος (Μπενφίκα): Υπερασπίστηκε την εστία της Μπενφίκα στο θριαμβευτικό 6-2 επί της Μπράγκα που κράτησε τους "αετούς της Λισσαβώνας" στο -4 από την πρωτοπόρο Πόρτο. Ο πρώην κίπερ του Παναθηναϊκού έχει πάρει σπίτι του τη φανέλα του βασικού, έχοντας αγωνιστεί βασικός και στα 14 ματς που έχουν δώσει μέχρι τώρα οι πρωτευουσιάνοι στο πορτογαλικό πρωτάθλημα.

Ανδρέας Σάμαρης (Μπενφίκα): Μετά από τρία σερί ματς πρωταθλήματος που έμεινε εκτός αποστολής, ο διεθνής μέσος βρήκε θέση στην 18άδα στο ματς με την Μπράγκα στο "Λουζ", μένοντας στον πάγκο των αναπληρωματικών. Μέχρι στιγμής μετράει μόλις δύο συμμετοχές (ολιγόλεπτες) στις 14 πρώτες αγωνιστικές της Primeira Liga.

Νίκος Ιωαννίδης (Μαρίτιμο): Βρέθηκε εκτός αποστολής της Μαρίτιμο στην εκτός έδρας ήττα της με 2-1 από την Τοντέλα, με τον πρώην παίκτη των Ολυμπιακού και Αστέρα Τρίπολης να έχει βρεθεί μόλις μία φορά σε αποστολή τη φετινή σεζόν μένοντας στον πάγκο των αναπληρωματικών.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Eredivisie

Κώστας Λάμπρου (Άγιαξ): Έμεινε στον πάγκο στην εκτός έδρας νίκη του του Άγιαξ με 3-1 επί της Ουτρέχτης, με τον Ονανά να κάθεται κάτω από την εστία του "Αίαντα".

Δημήτρης Κολοβός (Βίλεμ): Δεν αγωνίστηκε στην εκτός έδρας νίκη της Βίλεμ με 2-1 επί της Ένεμ και μάλιστα μετά από πέντε σερί ματς που είχε μείνει στον πάγκο, αυτή τη φορά βρέθηκε εκτός αποστολής.

Λάζαρος Λάμπρου (Φορτούνα Σιτάρντ): Μετά από έξι συνεχόμενα ματς πρωταθλήματος όπου ήταν βασικός και αγωνίστηκε μάλιστα από την αρχή μέχρι το φινάλε, ο δανεικός από τον ΠΑΟΚ μεσοεπιθετικός έμεινε στον πάγκο της ομάδας του στον εκτός έδρας θρίαμβο με 2-0 επί της Φέγενορντ στις 16 Δεκεμβρίου ενώ το ίδιο ακριβώς έγινε και το περασμένο Σάββατο, στο εντός έδρας 0-0 με την Χρόνινχεν.

Παντελής Χατζηδιάκος (Άλκμααρ): Μετά από τέσσερα σερί 90λεπτα, έμεινε για τρίτο διαδοχικό ματς πρωταθλήματος στον πάγκο, αυτή τη φορά στην εκτός έδρας ήττα με 3-1 από την πρωτοπόρο Αϊντχόφεν.

ΒΕΛΓΙΟ

First Division A

Χάρης Χαρίσης (Κόρτραϊκ): Μπήκε αλλαγή στο 85ο λεπτό (πήρε τη θέση του Στογιάνοβιτς) στο εκτός έδρας 0-0 της Κόρτραϊκ απέναντι στην Σιντ Τρούιντεν.

Στέργιος Μαρίνος (Σαρλερουά): Ούτε... λεπτό δεν χάνει ο Στέργος Μαρίνος καθώς αγωνίστηκε σε όλο το εκτός έδρας ματς απέναντι στην Ζούλτε Βάρεχεμ και πλέον μετράει 20 "γεμάτα" 90λεπτα στις ισάριθμες αγωνιστικές που έχουν παιχτεί στο βελγικό πρωτάθλημα από την αρχή της σεζόν. Η ήττα ωστόσο με 3-1 στέρησε από την Σαρλερουά την ευκαιρία να κάνει άλμα για την τετράδα της βαθμολογίας.

Απόστολος Βέλλιος (Μπέβερεν): Στο προηγούμενο ματς πρωταθλήματος είχε περάσει ως αλλαγή στο 89' αντί του Φόρτε και στο τέταρτο λεπτό των καθυστερήσεων βρήκε το δρόμο προς τα δίχτυα, διαμορφώνοντας το τελικό 2-0 για την ομάδα του στην έδρα της Άντβερπ. Το βράδυ του Σαββάτου απέναντι στην Λόκερεν, ο Βέλλιος αποτέλεσε και πάλι την τρίτη αλλαγή για την ομάδα του, περνώντας στο 86' αντί του Φόρτε, με τον διεθνή επιθετικό να πανηγυρίζει στο φινάλε την επικράτηση της Μπέβερεν με 2-1.

Γιώργος Γκαλίτσιος (Μουσκρόν): Για τρίτο συνεχόμενο παιχνίδι πρωταθλήματος έμεινε στον πάγκο, αυτή τη φορά στην εντός έδρας νίκη της ομάδας του με 3-1 επί της Άντερλεχτ που την έστειλε στο +3 από την τελευταία θέση της βαθμολογίας.

Αλέξανδρος Κατράνης (Μουσκρόν): Δεν συμπεριλήφθηκε στην αποστολή της Μουσκρόν για πέμπτο διαδοχικό ματς πρωταθλήματος.

ΣΚΩΤΙΑ

Premiership

Χάρης Μαυρίας (Χιμπέρνιαν): Για τρίτο σερί ματς πρωταθλήματος έμεινε εκτός αποστολής της Χιμπέρνιαν, αυτή τη φορά στην εντός έδρας ισοπαλία 1-1 με την Λίβινγκστον. Σύμφωνα πάντως με τις τελευταίες πληροφορίες, ο άλλοτε μεσοεπιθετικός του Παναθηναϊκού θα συνεχίσει την καριέρα του στην Κύπρο με την Ομόνοια του Γιάννη Αναστασίου, υπογράφοντας συμβόλαιο διάρκειας έξι μηνών (με οψιόν ανανέωσης ενός ακόμα χρόνου) με το "τριφύλλι".

ΤΟΥΡΚΙΑ

Super Lig

Γιώργος Τζαβέλλας (Αλάνιασπορ): Για ένατο διαδοχικό ματς πρωταθλήματος ήταν στο αρχικό σχήμα της ομάδας του και αγωνίστηκε μέχρι το τελευταίο σφύριγμα απέναντι στην Μπασακσεχίρ (1-1). Κάλυψε τη θέση του αριστερού στόπερ σε σύστημα 4-2-3-1.

Γιάννης Μανιάτης (Αλάνιασπορ): Για δεύτερο σερί ματς μπήκε στα τελευταία λεπτά αντί του Λούκα Βιγιαφάνιες, αυτή τη φορά πέρασε στον αγωνιστικό χώρο στο 89ο λεπτό.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ