ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Οι "Έλληνες" και οι Έλληνες που ήταν υποψήφιοι για το Puskas Award

Bologna's Panagiotis Kone, second from left, celebrates after scoring during a Serie A soccer match between Napoli and Bologna, in Naples, Italy, Sunday, Dec. 16, 2012. Bologna won 3-2. (AP Photo/Salvatore Laporta)
Bologna's Panagiotis Kone, second from left, celebrates after scoring during a Serie A soccer match between Napoli and Bologna, in Naples, Italy, Sunday, Dec. 16, 2012. Bologna won 3-2. (AP Photo/Salvatore Laporta) AP PHOTO/SALVATORE LAPORTA

Με αφορμή την υποψηφιότητα του Λάζαρου Χριστοδουλόπουλου για το βραβείο Puskas, το Sport24.gr θυμίζει τον προηγούμενο Έλληνα που ήταν υποψήφιος, αλλά και τους ξένους που έχουν αγωνιστεί σε ελληνική ομάδα και διεκδίκησαν το βραβείο. (VIDEOS)

Η FIFA ανακοίνωσε τη λίστα με τα υποψήφια τέρματα για το Puskas Award, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και το φάουλ του Λάζαρου Χριστοδουλόπουλου στην αναμέτρηση της ΑΕΚ με τον Ολυμπιακό. Ο διεθνής Έλληνας μεσοεπιθετικός είχε σημειώσει ένα φανταστικό φάουλ ισοφαρίζοντας σε 2-2, προτού ο Πέτρος Μάνταλος κάνει την μεγάλη ανατροπή και χαρίσει τη νίκη 3-2 για την Ένωση.

Με αφορμή την υποψηφιότητα του εξτρέμ του Ολυμπιακού, το Sport24.gr θυμίζει τους προηγούμενους Έλληνες που διεκδίκησαν το βραβείο, αλλά και τους ξένους που έχουν αγωνιστεί σε ελληνική ομάδα και είχαν υπάρξει υποψήφιοι για το καλύτερο γκολ της χρονιάς. Αξίζει να σημειωθεί πως το βραβείο θεσπίστηκε το 2009, προς τιμήν του Φέρεντς Πούσκας, που πραγματοποίησε μία σπουδαία καριέρα με τη Ρεάλ και την εθνική Ουγγαρίας.

Αναλυτικά:

ΜΑΪΚΛ ΕΣΙΕΝ (2009, ΤΣΕΛΣΙ - ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ 1-1, CHAMPIONS LEAGUE)

Τη σεζόν 2008-09, στο πλαίσιο των ημιτελικών του Champions League, ο Μάικλ Εσιέν, που στη συνέχεια φόρεσε τη φανέλα του Παναθηναϊκού, είχε σημειώσει ένα τρομερό γκολ με σουτ στην κίνηση, δίνοντας το προβάδισμα στην Τσέλσι στον αγώνα με την Μπαρτσελόνα. Το συγκεκριμένα τέρμα κατέκτησε την 7η θέση στις προτιμήσεις του κοινού, με ποσοστό 7.89%. Εκείνη τη σεζόν, το βραβείο κέρδισε ο Κριστιάνο Ρονάλντο για το γκολ στην αναμέτρηση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με την Πόρτο για το Champions League.

ΜΙΡΟΣΛΑΒ ΣΤΟΧ (2012, ΦΕΝΕΡ - ΓΚΕΝΤΣΛΕΜΠΙΡΛΙΓΚΙ 1-0, SUPER LIG)

O Μίροσλαβ Στοχ φόρεσε τη φανέλα του ΠΑΟΚ τη σεζόν 2013-14 ως δανεικός από τη Φενέρμπαχτσε. Ωστόσο, είχα προλάβει ήδη να κάνει αισθητή την παρουσία του στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, αφού το 2012 κατέκτησε το βραβείο Puskas με ποσοστό 78% για το φανταστικό γκολ που πέτυχε στον αγώνα του τουρκικού πρωταθλήματος μεταξύ της Φενέρ και της Γκεντσλεμπιρλιγκί.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΕ (2013, ΜΠΟΛΟΝΙΑ - ΝΑΠΟΛΙ 2-3, SERIE A)

Ο μόνος Έλληνας, πριν τον Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο, που ήταν υποψήφιος για το βραβείο Puskas ήταν ο Παναγιώτης Κονέ τη σεζόν 2012-13. Ο 31χρονος -πλέον- μέσος είχε βάλει ένα φανταστικό γκολ στον αγώνα της Μπολόνια με τη Νάπολι για τη Serie A με τρομερό γυριστό. Παρ' όλα αυτά, δεν κατάφερε να μπει στην πρώτη τριάδα.

ΠΑΪΤΙΜ ΚΑΣΑΜΙ (2014, ΦΟΥΛΑΜ - ΚΡΙΣΤΑΛ ΠΑΛΑΣ 4-1, PREMIER LEAGUE)

Πριν έρθει στον Ολυμπιακό, ο Παϊτίμ Κασάμι είχε σημειώσει ένα εξαιρετικό γκολ με τη φανέλα της Φούλαμ. Συγκεκριμένα, στο 19ο λεπτό του εκτός έδρας αγώνα με την Κρίσταλ Πάλας, ο Ελβετός μέσος κατέβασε με εξαιρετικό τρόπο την μπάλα και έπιασε ένα τρομερό σουτ στην κίνηση, ισοφαρίζοντας σε 1-1.

ΛΑΖΑΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ (2018, AEK - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 3-2, SUPER LEAGUE)

Ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος αγωνίζεται πλέον στον Ολυμπιακό, αλλά προηγουμένως είχε προλάβει να "πληγώσει" τη νέα ομάδα του, ως ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ. Συγκεκριμένα, την περσινή σεζόν, στο ντέρμπι των δύο ομάδων για την 5η αγωνιστική της Super League, ο 31χρονος μεσοεπιθετικός είχε οδηγήσει την ομάδα του σε μία απίθανη ανατροπή, πετυχαίνοντας δύο από τα τρία γκολ. Μάλιστα, το δεύτερο είναι κι αυτό που διεκδικεί το βραβείο για το γκολ της χρονιάς, αφού η εκτέλεση φάουλ ήταν υποδειγματική.

Δείτε το γκολ στο 1:50:

*Το βραβείο αφορά τα γκολ που σημειώθηκαν μέσα σε μία σεζόν κι όχι μέσα σε ένα ημερολογιακό έτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Υποψήφιο για Κορυφαίο Γκολ της Χρονιάς στον κόσμο το φάουλ του Χριστοδουλόπουλου
TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ