Οι δύο διαφορετικές ιδέες για τα ελληνικά πλέι οφ πρωταθλήματος

Οι δύο διαφορετικές ιδέες για τα ελληνικά πλέι οφ πρωταθλήματος

Κύπρος και Βέλγιο αποτελούν δύο παραδείγματα πρωταθλημάτων με πλέι οφ τίτλου, στο πρώτο χωρίς διαφοροποίηση στους πόντους και στο δεύτερο με μεταβολή πόντων. Σε ποιο υπάρχουν οι περισσότερες ανατροπές;

Η Super League αποφάσισε την αλλαγή στο σύστημα των πλέι οφ τίτλου του ελληνικού πρωταθλήματος, χωρίς να διευκρινιστεί στο σύνολό της η νέα μορφή διεξαγωγής.

Τα νέα πλέι οφ θα περιλαμβάνουν έξι και όχι τέσσερις ομάδες και θα συμμετέχει και ο πρωταθλητής, με συνέπεια η υπόθεση τίτλος να μην ολοκληρώνεται στη κανονική διάρκεια.

Η μεγαλύτερη διαφοροποίηση, ωστόσο, ενδέχεται να προκύψει από την απόφαση για τους βαθμούς με τους οποίους θα μπαίνουν στα πλέι οφ οι έξι συμμετέχουσες ομάδες. Το τρέχον σύστημα, που σχετίζει τους βαθμούς με τη διαφορά από τον δεύτερο της κανονικής διάρκειας, πιθανόν να απαλειφθεί και τη θέση του να πάρει ένα διαφορετικό σύστημα.

Στην Ευρώπη υπάρχουν δύο διαφορετικές τάσεις μεταξύ των 17 πρωταθλημάτων που έχουν υιοθετήσει σύστημα πλέι οφ: αυτά στα οποία οι ομάδες μπαίνουν στη μάχη του μίνι πρωταθλήματος με τους βαθμούς που έχουν συγκεντρώσει στην κανονική διάρκεια και αυτά στα οποία οι βαθμοί της κανονικής διάρκειας μεταβάλλονται με κάποιον τρόπο.

Η Κύπρος αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της πρώτης περίπτωσης και το Βέλγιο ένα παράδειγμα της δεύτερης περίπτωσης. Το Sport24.gr σας παρουσιάζει το σύστημα διεξαγωγής των δύο πρωταθλημάτων και αναλύει τα πλέι οφ και τις ανατροπές που έχουν υπάρξει τόσο στην υπόθεση τίτλος σε σχέση με την κανονική διάρκεια, όσο και στις επόμενες θέσεις που αφορούν στα ευρωπαϊκά "εισιτήρια".

 

(AP Photo/Petros Karadjias)

Α' Κατηγορία

Το σύστημα των πλέι οφ στην Κύπρο εφαρμόστηκε πρώτη φορά τη σεζόν 2007-2008 και περιελάμβανε τρία νέα μίνι πρωταθλήματα των τεσσάρων ομάδων, το καθένα για τον δικό του σκοπό. Παρ' όλα αυτά, το... μεσαίο μίνι πρωτάθλημα απαλείφθηκε τη σεζόν 2013-2014 και πλέον σχηματίζονταν δύο νέα μίνι πρωταθλήματα των έξι ομάδων. Τη σεζόν 2014-2015, μάλιστα, πραγματοποιήθηκε αναδιάρθρωση με τη μείωση των ομάδων από 14 σε 12, ωστόσο την επόμενη χρονιά οι ομάδες της Α' κατηγορίας έγιναν ξανά 14, όσες και φέτος.

ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Το πρώτο σύστημα, με τους τρεις μίνι ομίλους των τεσσάρων, ήταν σχετικά απλό. Οι τέσσερις ομάδες των πλέι οφ τίτλου έπαιζαν μεταξύ τους δύο γύρους, χωρίς μεταβολή της βαθμολογίας και ο νικητής κατακτούσε τον τίτλο, ενώ από αυτό το γκρουπ προέκυπταν και οι υπόλοιποι εκπρόσωποι της Κύπρου στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις (σε συνάρτηση πάντα με το κύπελλο). Το δεύτερο μίνι γκρουπ περιελάμβανε την ίδια διαδικασία, με τη διαφορά ότι δεν υπήρχε κάποια επιβράβευση και οι ομάδες διαγωνίζονταν απλά για καλύτερο πλασάρισμα στην τελική κατάταξη. Από το τρίτο γκρουπ των τεσσάρων ομάδων προέκυπτε η τρίτη ομάδα που θα υποβιβαστεί, μαζί με τις δύο ουραγούς της κανονικής διάρκειας που υποβιβάζονταν απευθείας.

Το 2013-2014, με τα ευρωπαϊκά "εισιτήρια" να αυξάνονται σε πέντε, οι διοργανωτές αποφάσισαν να απαλείψουν το μεσαίο γκρουπ που δεν είχε και ουσιαστικό λόγο ύπαρξης και οι δώδεκα σύλλογοι που απάρτιζαν τη διαδικασία των πλέι οφ, χωρίστηκαν σε έξι ομάδες που θα συμμετείχαν στα πλέι οφ τίτλου (και ευρωπαϊκών "εισιτηρίων") και στις έξι που θα συμμετείχαν στα πλέι οφ υποβιβασμού. Τη σεζόν 2014-2015, στο πρωτάθλημα των 12 ομάδων, υποβιβάστηκε μόνο μία, η ουραγός στα πλέι οφ υποβιβασμού. Όταν η κατηγορία απέκτησε ξανά 14 ομάδες, το σύστημα επέστρεψε στην προηγούμενη μορφή του και λειτουργεί μέχρι σήμερα.

ΟΙ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΤΙΤΛΟΥ

Εννέα σεζόν εφαρμόζονται συστήματα πλέι οφ στην πρώτη κατηγορία του κυπριακού πρωταθλήματος και μόλις δύο φορές υπήρξε διαφοροποίηση μεταξύ του πρωτοπόρου της κανονικής περιόδου με τον πρωτοπόρο των πλέι οφ πρωταθλήματος. Το 2013-2014, στην πρώτη σεζόν με πλέι οφ τίτλου έξι ομάδων, η ΑΕΛ τερμάτισε πρώτη με 62 βαθμούς, ο Απόλλωνας δεύτερης με 59, όσους είχε και ο ΑΠΟΕΛ, ο οποίος τελικά έπιασε την ΑΕΛ στους 81 βαθμούς και κατέκτησε τον τίτλο στην ισοβαθμία.

Την επόμενη σεζόν, ο Απόλλων είχε 48 βαθμούς και ο ΑΠΟΕΛ 46 στην κανονική διάρκεια, αλλά στα πλέι οφ η πιο πετυχημένη ομάδα της Μεγαλονήσου έκανε κούρσα τίτλου κι εν τέλει κατέκτησε το πρωτάθλημα με 62 βαθμούς, με την ΑΕΚ να τερματίζει 2η με 59 βαθμούς και ο Απόλλων 3ος με 59 βαθμούς.

Σε όλες τις υπόλοιπες χρονιές, ο πρωτοπόρος της κανονικής διάρκειας άντεξε στην πίεση και κατέκτησε το πρωτάθλημα στα πλέι οφ τίτλου, ωστόσο υπήρξαν ορισμένες ανακατατάξεις στις θέσεις πιο πίσω, κυρίως μεταξύ ομάδων που βρίσκονταν κοντά στην κανονική διάρκεια.

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΑ ΠΛΕΙ ΟΦ ΤΙΤΛΟΥ

2007-2008

Κανονική διάρκεια: Ανόρθωση 64, ΑΠΟΕΛ 53, Ομόνοια 48, ΑΕΚ 41

Πλέι οφ τίτλου: Ανόρθωση 72 (πρωτάθλημα), ΑΠΟΕΛ 61 (προκριματικά Κυπέλλου UEFA), Ομόνοια 52 (προκριματικά Κυπέλλου UEFA), ΑΕΚ 50

2008-2009

Κανονική διάρκεια: ΑΠΟΕΛ 69, Ομόνοια 64, Ανόρθωση 62, ΑΕΛ 43

Πλέι οφ τίτλου: ΑΠΟΕΛ 82 (πρωτάθλημα), Ομόνοια 76 (προκριματικά Europa League), Ανόρθωση 67 (προκριματικά Europa League), ΑΕΛ 44

2009-2010

Κανονική διάρκεια: Ομόνοια 62, Ανόρθωση 58, Απόλλων 57, ΑΠΟΕΛ 55

Πλέι οφ τίτλου: Ομόνοια 74 (πρωτάθλημα), ΑΠΟΕΛ 65 (προκριματικά Europa League), Ανόρθωση 64 (προκριματικά Europa League), Απόλλων (προκριματικά Europa League μέσω κυπέλλου)

2010-2011

Κανονική διάρκεια: ΑΠΟΕΛ 62, Ομόνοια 50, Ανόρθωση 45, ΑΕΚ 42

Πλέι οφ τίτλου: ΑΠΟΕΛ 74 (πρωτάθλημα), Ομόνοια 63 (προκριματικά Europa League μέσω κυπέλλου), Ανόρθωση 55 (προκριματικά Europa League), ΑΕΚ 42 (προκριματικά Europa League)

2011-2012

Κανονική διάρκεια: ΑΕΛ 60, Ομόνοια 57, ΑΠΟΕΛ 56, Ανόρθωση 52

Πλέι οφ τίτλου: ΑΕΛ 68 (πρωτάθλημα), ΑΠΟΕΛ 66 (προκριματικά Europa League), Ομόνοια 66 (προκριματικά Europa League μέσω κυπέλλου), Ανόρθωση 59 (προκριματικά Europa League)

2012-2013

Κανονική διάρκεια: ΑΠΟΕΛ 66, Ανόρθωση 60, ΑΕΚ 55, Ομόνοια 53

Πλέι οφ τίτλου: ΑΠΟΕΛ 73 (πρωτάθλημα), Ανόρθωση 68 (προκριματικά Europa League), Ομόνοια 66 (προκριματικά Europa League), ΑΕΚ 61

2013-2014

Κανονική διάρκεια: ΑΕΛ 62, Απόλλων 59, ΑΠΟΕΛ 59, Ερμής 52, Ομόνοια 47, Ανόρθωση 38

Πλέι οφ τίτλου: ΑΠΟΕΛ 81 (πρωτάθλημα), ΑΕΛ 81 (προκριματικά Champions League), Απόλλων 77 (πλέι οφ Europa League μέσω κυπέλλου), Ερμής 62 (προκριματικά Europa League), Ομόνοια 59 (προκριματικά Europa League), Ανόρθωση 42

2014-2015

Κανονική διάρκεια: Απόλλων 48, ΑΠΟΕΛ 46, Ομόνοια 39, ΑΕΚ 39, Ανόρθωση 38, Ερμής 35

Πλέι οφ τίτλου: ΑΠΟΕΛ 62 (πρωτάθλημα), ΑΕΚ 59 (προκριματικά Europa League μέσω κυπέλλου), Απόλλων 59 (προκριματικά Europa League), Ομόνοια 56 (προκριματικά Europa League), Ανόρθωση 52, Ερμής 40

2015-2016

Κανονική διάρκεια: ΑΠΟΕΛ 62, ΑΕΚ 61, Ανόρθωση 52, Ομόνοια 49, Απόλλων 49, Νέα Σαλαμίνα 33

Πλέι οφ τίτλου: ΑΠΟΕΛ 83 (πρωτάθλημα), ΑΕΚ 75 (προκριματικά Europa League), Απόλλων 68 (προκριματικά Europa League μέσω κυπέλλου), Ομόνοια 67 (προκριματικά Europa League), Ανόρθωση 59, Νέα Σαλαμίνα 37

 

(AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Pro League

Η πρώτη κατηγορία στο Βέλγιο μπήκε στη νέα εποχή από το 2008-2009, όταν ανέλαβε τη χορηγία της η βελγική ζυθοποιία Jupiler. Αν και σε αυτήν την πρώτη σεζόν υπήρχαν προγραμματισμένα πλέι οφ μόνο για μία θέση από τις 3 ή 4 του υποβιβασμού, ώστε να μειωθούν οι ομάδες από 18 σε 16 για το 2009-2010, εν τέλει πραγματοποιήθηκε και μπαράζ τίτλου, διότι Σταντάρ Λιέγης και Άντερλεχτ τερμάτισαν ισόβαθμες και με τον ίδιο αριθμό νικών, που αποτελεί το αμέσως επόμενο κριτήριο διαβάθμισης. Πρωταθλήτρια στέφθηκε η Σταντάρ και τη νέα σεζόν χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το σύστημα με τα πλέι οφ πρωταθλήματος, πλέι οφ Europa League και πλέι οφ υποβιβασμού.

ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Το αρχικό σύστημα του Βελγίου περιελάμβανε πλέι οφ τίτλου μεταξύ των ομάδων που τερμάτιζαν στις πρώτες έξι θέσεις της βαθμολογίας στην κανονική σεζόν, με τους βαθμούς να μειώνονται στο μισό (στρογγυλοποίηση προς τα πάνω σε περίπτωση δεκαδικού) και να υπάρχουν δύο γύροι στο νέο μίνι πρωτάθλημα. Ο νικητής του μίνι πρωταθλήματος κατακτούσε τον τίτλο, ενώ τα ευρωπαϊκά "εισιτήρια" μοιράζονταν στις ομάδες που καταλάμβαναν τις επόμενες θέσεις (και πάντα σε συνάρτηση με το ποιος κατακτούσε το κύπελλο).

Οι οκτώ ομάδες από τις θέσεις 5-12 χωρίζονταν σε δύο ομίλους των τεσσάρων και μετά από δύο γύρους (εντός-εκτός, επίσης με μείωση στο μισό των βαθμών που κατέκτησαν στην κανονική περίοδο), οι δύο πρωτοπόροι έδιναν αγώνα μπαράζ. Ο νικητής έπαιζε με τον 4ο των πλέι οφ πρωταθλήματος για ένα "εισιτήριο" στο Europa League.

Οι δύο ουραγοί έπαιζαν πλέι οφ σε νέο όμιλο, επίσης δύο γύρων, με τον 2ο και τον 3ο της δεύτερης κατηγορίας (ο 1ος προβιβαζόταν απευθείας) για μία θέση στη πρώτη κατηγορία της νέας σεζόν. Την επόμενη σεζόν, το σύστημα των πλέι οφ υποβιβασμού άλλαξε και οι δύο ουραγοί έπαιζαν μεταξύ τους σε πέντε αγώνες, με την 15η να έχει προβάδισμα τριών πόντων σε αυτόν τον όμιλο δύο ομάδων και να παίζει τον πρώτο, τον τρίτο και τον πέμπτο αγώνα στην έδρα της. Ο ηττημένος υποβιβαζόταν, ο νικητής έπαιζε πλέι οφ με τρεις ομάδες της δεύτερης κατηγορίας.

Τη σεζόν 2014-2015 πραγματοποιήθηκαν ορισμένες αλλαγές, χωρίς να αλλάζει ο βασικός σχεδιασμός. Ο πρωτοπόρος της κανονικής διάρκειας εξασφάλιζε το καλύτερο "εισιτήριο" για το Europa League, εάν δεν κατακτούσε θέση για τα Champions League στα πλέι οφ πρωταθλήματος. Εάν τερμάτισε πρώτος ή δεύτερος στα πλέι οφ, τότε υπήρχε κανονική μοιρασιά στα "εισιτήρια". Επιπλέον, σε περίπτωση ισοβαθμίας στα πλέι οφ, από πάνω τερμάτιζε η ομάδα με το καλύτερο πλασάρισμα στην κανονική διάρκεια, επίσης ένα μέτρο που προέκυψε από τις ομάδες που διαμαρτυρήθηκαν για τη μικρή σημασία που είχαν τα αποτελέσματα στην κανονική διάρκεια, σε σχέση με τα πλέι οφ πρωταθλήματος. Τέλος, εξαλείφθηκαν τα πλέι οφ υποβιβασμού και ο ουραγός έπεφτε κατευθείαν, ενώ ο 15ος δεν έπαιζε ούτε σε πλέι οφ Europa League ούτε υποβιβαζόταν. Φέτος ισχύει το ίδιο σύστημα, με τη διαφορά ότι ο 15ος συμμετέχει κι αυτός στα πλέι οφ Europa League.

ΟΙ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΤΙΤΛΟΥ

Όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα των επτά σεζόν που διεξαγάγονται τα μίνι πρωταθλήματα για την ανάδειξη του πρωταθλητή και τον διαμοιρασμό των ευρωπαϊκών "εισιτηρίων", τρεις φορές ο πρωτοπόρος της κανονικής διάρκειας δεν στέφθηκε πρωταθλητής, ενώ το 2013-2014, τον τίτλο κατέκτησε η Άντερλεχτ που είχε τερματίσει 3η στην κανονική διάρκεια.

Ομοίως, αλλαγές υπάρχουν και στη 2η θέση που οδηγεί στα προκριματικά του Champions League και φυσικά μεταβολές παρατηρούνται και στις υπόλοιπες θέσεις που κρίνουν τα "εισιτήρια" του Europa League, αλλά και τις ομάδες που δεν θα αγωνιστούν καθόλου στην Ευρώπη.

Χαρακτηριστικό είναι πάντως ότι καμία σεζόν πριν της πρώτης, η διαφορά του πρωτοπόρου της κανονικής σεζόν με τον δεύτερο δεν ήταν ανώτερη των έξι βαθμών και ως εκ τούτου, με τη μείωση της βαθμολογίας στο μισό, οι διεκδικητές του πρωταθλήματος άρχιζαν σχεδόν από την ίδια βάση.

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΑ ΠΛΕΙ ΟΦ ΤΙΤΛΟΥ

2009-2010

Κανονική διάρκεια: Άντερλεχτ 69, Μπριζ 57, Γάνδη 49, Κόρτραϊκ 45, Σιντ Τρούιντεν 42, Ζούλτε Βάρεγκεμ 41

Πλέι οφ τίτλου: Άντερλεχτ 59 (πρωτάθλημα), Γάνδη 41 (προκριματικά Champions League), Μπριζ 41 (πλέι οφ Europa League), Σιντ Τρούιντεν 34 (βελγικό μπαράζ Ευρώπης, έχασε το "εισιτήριο" για προκριματικά Europa League), Κόρτραϊκ 33, Ζούλτε Βάρεχεμ 28

2010-2011

Κανονική διάρκεια: Άντερλεχτ 65, Γκενκ 64, Γάνδη 57, Μπριζ 53, Λόκερεν 50, Σταντάρ 49

Πλέι οφ τίτλου: Γκενκ 51 (πρωτάθλημα), Σταντάρ 51 (προκριματικά Champions League), Άντερλεχτ 44 (πλέι οφ Europa League), Μπριζ 43 (προκριματικά Europa League), Γάνδη 33, Λόκερεν 31

2011-2012

Κανονική διάρκεια: Άντερλεχτ 67, Μπριζ 61, Γάνδη 56, Σταντάρ 51, Γκενκ 46, Κόρτραϊκ 46

Πλέι οφ τίτλου: Άντερλεχτ 52 (πρωτάθλημα), Μπριζ 48 (προκριματικά Champions League), Γκενκ (προκριματικά Europa League), Γάνδη 40 (βελγικό μπαράζ Ευρώπης, πήρε το "εισιτήριο" για προκριματικά Europa League), Σταντάρ 35, Κόρτραϊκ 34

2012-2013

Κανονική διάρκεια: Άντερλεχτ 67, Ζούλτε Βάρεχεμ 63, Γκενκ 55, Μπριζ 54, Λόκερεν 51, Σταντάρ 50

Πλέι οφ τίτλου: Άντερλεχτ 49 (πρωτάθλημα), Ζούλτε Βάρεχεμ 47 (προκριματικά Champions League), Μπριζ 46 (προκριματικά Europa League), Σταντάρ 42 (προκριματικά Europa League), 40 Γκενκ (πλέι οφ Europa League λόγω κυπέλλου), Λόκερεν 31

2013-2014

Κανονική διάρκεια: Σταντάρ 67, Μπριζ 63, Άντερλεχτ 57, Ζούλτε Βάρεχεμ 53, Λόκερεν 51, Γκενκ 45

Πλέι οφ τίτλου: Άντερλεχτ (πρωτάθλημα), Σταντάρ 49 (προκριματικά Champions League), Μπριζ 48 (προκριματικά Europa League), Ζούλτε Βάρεχεμ 41 (προκριματικά Europa League), Λόκερεν 34 (πλέι οφ Europa League), Γκενκ 32

2014-2015

Κανονική διάρκεια: Μπριζ 61, Γάνδη 57, Άντερλεχτ 57, Σταντάρ 53, Κόρτραϊκ 51, Σαρλερουά 49

Πλέι οφ τίτλου: Γάνδη 49 (πρωτάθλημα), Μπριζ 47 (προκριματικά Champions League), Άντερλεχτ 46 (όμιλοι Europa League), Σταντάρ 40 (προκριματικά Europa League), Σαρλερουά (βελγικό μπαράζ Ευρώπης, πήρε το "εισιτήριο" για τα προκριματικά Europa League), Κόρτραϊκ 34

2015-2016

Κανονική διάρκεια: Μπριζ 64, Γάνδη 60, Άντερλεχτ 55, Οστάνδη 49, Γκενκ 48, Ζούλτε Βάρεχεμ 43

Πλέι οφ τίτλου: Μπριζ 54 (πρωτάθλημα), Άντερλεχτ 47 (προκριματικά Champions League), Γάνδη 42 (προκριματικά Europa League), Γκενκ 40 (βελγικό μπαράζ Ευρώπης, πήρε το "εισιτήριο" για τα προκριματικά Europa League), Οστάνδη 36, Ζούλτε Βάρεχεμ 27

Photo credits: AP Photos/ Philippos Christou

 
SHARE

24MEDIA NETWORK

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ SPORT24