ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ο Ρονάλντο αποφάσισε: "Καλύτερη η εποχή Ζιντάν-Ριβάλντο από Μέσι-Κριστιάνο"

Brazil's striker Ronaldo gestures after missing a goal during a friendly soccer match against FC Lucerne in Basel, Switzerland, Tuesday, May 30, 2006. Brazil will play in group F with Japan, Australia and Croatia during the upcoming soccer World Cup. (AP Photo/Fernando Llano)
Brazil's striker Ronaldo gestures after missing a goal during a friendly soccer match against FC Lucerne in Basel, Switzerland, Tuesday, May 30, 2006. Brazil will play in group F with Japan, Australia and Croatia during the upcoming soccer World Cup. (AP Photo/Fernando Llano) AP PHOTO/FERNANDO LLANO

Ο Ρονάλντο υποστήριξε ότι η εποχή του ήταν καλύτερη λόγω των παικτών που υπήρχαν στον χώρο και αναφέρθηκε και στον τρόπο αποχώρησής του από την Μπαρτσελόνα. Η ανέκδοτη ιστορία με Ζίκο.

Όταν μιλάει ο Ρονάλντο, ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές στην ιστορία, κάθε άποψή του έχει ενδιαφέρον. Πόσο μάλλον όταν καλείται να προβεί σε συγκρίσεις με την εποχή του, όπως συνέβη στη συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό περιοδικό "Sport Bild".

Ο 41χρονος Βραζιλιάνος κλήθηκε να μιλήσει για την εποχή που σάρωνε τις ατομικές διακρίσεις, είτε με τη μορφή "Χρυσής Μπάλας" είτε με τη μορφή βραβείων FIFA και UEFA, με το "φαινόμενο" να κάνει την αναπόφευκτη σύγκριση με το σήμερα και την παντοκρατορία των Κριστιάνο Ρονάλντο και Λιονέλ Μέσι.

"Στην εποχή μου υπήρχε πολύ υψηλότερος ανταγωνισμός σε σχέση με σήμερα. Δεν θέλω σε καμία περίπτωση να μειώσω τον Κριστιάνο Ρονάλντο ή τον Μέσι, που θα συνεχίσουν να παλεύουν για την κορυφή τα επόμενα χρόνια, αλλά όταν έπαιζα υπήρχαν επίσης ο Ζιντάν, ο Ριβάλντο, ο Φίγκο και μετά ο Ροναλντίνιο και ήταν πολύ δυσκολότερο να είσαι ο καλύτερος".

Μιλώντας για τον εαυτό του, στάθηκε στην ταχύτητα που τον διέκρινε, σε σχέση με το σήμερα, που οι ρυθμοί έχουν αυξηθεί: "Χωρίς να θέλω να είμαι αλαζόνας, είχα μεγάλες ικανότητες και ταχύτητα όταν δεν ήταν όλοι τόσο γρήγοροι. Σήμερα βλέπουμε ότι όλοι τρέχουν γρήγορα και δεν έχουμε παίκτες που είναι αργοί. Όταν άρχισα την καριέρα μου, συγκρινόμουν συχνά με τον Πελέ".

Η συζήτηση πέρασε στο Παγκόσμιο Κύπελλο και δη εκείνο του 2002, όπου ο Ρονάλντο επέστρεψε στο προσκήνιο και οδήγησε την εθνική Βραζιλίας στην κατάκτηση του τροπαίου: "Ίσως να μην ήταν το καλύτερο τουρνουά μου, από άποψη απόδοσης, αλλά από την οπτική του τι μπορώ να κάνω, το Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν η καλύτερη στιγμή της ζωής μου".

Όσο για εκείνο του 2014, το οποίο παρακολούθησε ως θεατής και περιλαμβάνει τη συντριβή με 1-7 από τη Γερμανία στα ημιτελικά, υποστήριξε: "Ήταν ένας από τους χειρότερους εφιάλτες για όλους τους Βραζιλιάνους. Όχι μόνο για το αποτέλεσμα, αλλά για τον τρόπο που σκόραραν τέσσερις φορές σε έξι λεπτά. Χρόνια αργότερα, ίσως υπάρξει μια εξήγηση. Δεν υπάρχει λογική".

Για την τρέχουσα "σελεσάο", είχε τα καλύτερα να πει, χρίζοντάς την μεταξύ των φαβορί για την κατάκτηση του Μουντιάλ της Ρωσίας: "Η Βραζιλία είναι δυνατή ξανά. Η εθνική έχει ανακτήσει τον σεβασμό και παίζει σπουδαίο ποδόσφαιρο ξανά. Η Γερμανία είναι το νο1 στο FIFA ranking και αυτομάτως φαβορί, με την Ισπανία και τη Βραζιλία από πίσω. Ο Νεϊμάρ είναι ένας εξαιρετικός παίκτης, η μεγαλύτερη ελπίδα του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου και νομίζω ότι δεν έχει πρόβλημα με τις προσδοκίες που υπάρχουν γι' αυτόν".

Με τον επιθετικό της Παρί Σεν Ζερμέν έχουν κι άλλα κοινά εκτός από την εθνικότητα και τα εκατοντάδες γκολ που έχουν σημειώσει, την ταραχώδη αποχώρηση από την Μπαρτσελόνα. Σε αυτό στάθηκε και ο Ρονάλντο: "Δεν ξέρω τις λεπτομέρειες καλά. Δεν ξέρω τι υπάρχει από πίσω, ίσως είχε προβλήματα με τη διοίκηση της Μπαρτσελόνα, όπως συνέβη με την περίπτωσή μου. Βλέπω παραλληλισμούς μεταξύ του δικού του 'αντίο' στην Μπαρτσελόνα και του δικού μου το 1997. Αλλά εγώ πήγα στην Ίντερ και σε ένα πρωτάθλημα όπως το ιταλικό, που ήταν πολύ πιο ανταγωνιστικό από το γαλλικό σήμερα. Είμαι υπέρ αυτών των προκλήσεων, πάντως, εάν μπορούν να προσφέρουν κίνητρο σε έναν παίκτη".

Τέλος, αφού αστειεύτηκε ότι σταματάει να μοιράζει αυτόγραφα μόνο όταν κάθεται στο σπίτι του, αποκάλυψε μία ιστορία με πρωταγωνιστή τον ίδιο να προσπαθεί να πάρει αυτόγραφο από τον Ζίκο: "Αυτό έκανα κι εγώ για το είδωλό μου, τον Ζίκο. Όταν ήμουν 8-9 ετών, πήγα στο ντέρμπι της Βάσκο με τη Φλαμένγκο με τον πατέρα μου, ικετεύοντας για αυτόγραφα στα αποδυτήρια. Μερικοί παίκτες ούτε που σταμάτησαν, αλλά ο Ζίκο βρήκε τον χρόνο να μου μιλήσει και να μου υπογράψει ένα αυτόγραφο σε ένα κομμάτι χαρτί, το οποίο κρατάω ακόμη".

Photo credits: AP Photo/Fernando Llano

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ