ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ο Ινφαντίνο πρότεινε κι άλλο Παγκόσμιο Κύπελλο κάθε δύο χρόνια

FIFA President Gianni Infantino listens to a reporter's question during a press conference after the FIFA Council Meeting, in Bogota, Colombia, Friday, March, 16, 2018. FIFA has finally and fully approved video review to help referees at the World Cup. The last step toward giving match officials high-tech help in Russia was agreed to on Friday by FIFA's ruling council chaired by Infantino. (AP Photo/Fernando Vergara)
FIFA President Gianni Infantino listens to a reporter's question during a press conference after the FIFA Council Meeting, in Bogota, Colombia, Friday, March, 16, 2018. FIFA has finally and fully approved video review to help referees at the World Cup. The last step toward giving match officials high-tech help in Russia was agreed to on Friday by FIFA's ruling council chaired by Infantino. (AP Photo/Fernando Vergara) AP PHOTO/FERNANDO VERGARA

Λεπτομέρειες από την πρόταση που έφερε ο Τζιάνι Ινφαντίνο στο Συμβούλιο της FIFA ήρθαν στο φως της δημοσιότητας. Περιλαμβάνει διοργάνωση σαν το Παγκόσμιο Κύπελλο και 21.000.000.000 δολάρια!

Σχέδιο για τη δημιουργία ακόμα μιας ποδοσφαιρικής διοργάνωσης εθνικών ομάδων, η οποία θα διεξάγεται κάθε δύο χρόνια και θα έχει χαρακτήρα Παγκοσμίου Κυπέλλου, ουσιαστικά αντικαθιστώντας το Κύπελλο Συνομοσπονδιών, πρότεινε ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο.

Το τουρνουά, το οποίο ονομάζεται αυτήν τη στιγμή "Final 8", θα αποτελεί την κλιμάκωση του προτεινόμενου παγκοσμίου Nations League και θα σχεδιαστεί στο πλαίσιο της αναζήτησης νέων εσόδων από τον παγκόσμιο οργανισμό του ποδοσφαίρου.

Σύμφωνα με επιστολή του Ινφαντίνο προς τα μέλη του Συμβουλίου της FIFA, το περιεχόμενο της οποίας δημοσιεύει το ειδησεογραφικό πρακτορείο " Reuters", η διοργάνωση αυτή θα διεξάγεται κάθε Οκτώβριο ή Νοέμβριο μονού έτους, αρχίζοντας από το 2021.

Οι "New York Times" είχαν αποκαλύψει στα μέσα Απριλίου ότι ο Ελβετός παράγοντας πίεζε τα μέλη του Συμβουλίου της FIFA να εξετάσουν ως κατ' επείγουσα μία πρόταση από κονσόρτιουμ του εξωτερικού, στην οποία προτεινόταν αναμόρφωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων και του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών.

Στην επιστολή που βασίζει το ρεπορτάζ του το "Reuters", ο Ινφαντίνο υποστηρίζει ότι μία "στιβαρή και σοβαρή" ομάδα επιχειρηματιών θέλουν να δαπανήσουν 25.000.000.000 δολάρια (περί τα 21.000.000 ευρώ) ευρώ στο πλαίσιο ενός δωδεκαετή κύκλου για να αναλάβουν αυτήν τη διοργάνωση και το αναβαθμισμένο Κύπελλο Συνομοσπονδιών.

Η νέα διοργάνωση εθνικών ομάδων θα διεξάγεται παράλληλα με τις υπάρχουσες ηπειρωτικές διοργανώσεις όπως το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, το Copa America, το Κύπελλο Εθνών Αφρικής κλπ., καθώς και τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Στην επιστολή δεν ξεκαθαρίζονται οι θέσεις που θα έχει κάθε ήπειρος στη νέα διοργάνωση, σε αντίθεση με το αναβαθμισμένο Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων που, όπως έχει διαρρεύσει, θα επεκταθεί σε 24 ομάδες (μίνιμουμ 12 ευρωπαϊκές) και θα διεξάγεται κάθε τέσσερα χρόνια, στα πρότυπα του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Με την UEFA και την CONCACAF να έχουν ήδη σχηματίσει διοργανώσεις Nations League για να αντικαταστήσουν τα φιλικά παιχνίδια των εθνικών ομάδων, η πρόταση του Ινφαντίνο είναι οι υπόλοιπες συνομοσπονδίες να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο ώστε να γίνει εφικτό το "Final 8".

Ο πρόεδρος της FIFA υποστήριξε ότι όλα τα έσοδα από αυτήν τη διοργάνωση θα επαναδιατεθούν στις συνομοσπονδίες. "Αυτό σημαίνει ότι η FIFA ως οργανισμός δεν θα επωφεληθεί οικονομικά από αυτήν τη διοργάνωση. Πιστεύουμε ότι αυτή η προσφορά αποτελεί μία εξαιρετική ευκαιρία για όλες τις συνομοσπονδίες και τα μέλη της FIFA, καθώς και για το ποδόσφαιρο γενικότερα", αναφέρει στην επιστολή του.

Συγκεκριμένα, για τα μέλη της UEFA, υποστηρίζει ότι μπορούν να κερδίσουν ακόμα και 50.000.000 δολάρια, εφόσον βρίσκονται μεταξύ της κορυφαίας πεντάδας του Nations League. Για τις πέντε χώρες που βρίσκονται πιο κάτω το ποσό μειώνεται από 15.000.000 μέχρι 20.000.000 δολάρια, ενώ οι χειρότερες 33 χώρες θα ανταμοιφθούν κι αυτές με ένα σημαντικό ποσό που θα φτάνει τα 7.000.000 δολάρια.

Photo credits: AP Photo/Fernando Vergara

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ