ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

O Aνιέλι ανέλυσε το πλάνο για το SuperChampions από το 2024

Andrea Agnelli president of the Italian soccer club Juventus speaks during a news conference in Athens, Tuesday, March 28, 2017. Representatives from 155 countries attended the European Club Association's (ECA) 18th General Assembly in the Greek capital. (AP Photo/Thanassis Stavrakis)
Andrea Agnelli president of the Italian soccer club Juventus speaks during a news conference in Athens, Tuesday, March 28, 2017. Representatives from 155 countries attended the European Club Association's (ECA) 18th General Assembly in the Greek capital. (AP Photo/Thanassis Stavrakis) AP PHOTO/THANASSIS STAVRAKIS

Η Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συλλόγων (ECA) ενέκρινε την έναρξη των συζητήσεων για τη ριζική αλλαγή του Champions League από το 2024, με τον Αντρέα Ανιέλι να προχωρά σε αποκαλύψεις για το νέο αυτό ποδοσφαιρικό εγχείρημα.

Τα δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν τις τελευταίες ημέρες που μιλούσαν για αναδιάρθρωση των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων και την δημιουργία μίας κλειστής λίγκας απαρτιζόμενη από τα μεγάλα κλαμπ, φαίνεται ότι σιγά σιγά επιβεβαιώνονται.

Το πρώτο βήμα έγινε με την αποδοχή στη Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συλλόγων (ECA) ώστε να αρχίσουν οι συζητήσεις για την ανανέωση των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων από το 2024. Ο πρόεδρος του ECA και ιδιοκτήτης της Γιουβέντους, Αντρέα Ανιέλι, επιβεβαίωσε και αυτός με την σειρά του την εκκίνηση των διαδικασιών.

"Είμαστε σε διαδικασία να δημιουργήσουμε το μέλλον των διοργανώσεων της UEFA. Είναι το ξεκίνημα ενός ταξιδιού στο οποίο πρέπει να δούμε τις υποσχέσεις όλων των πλευρών που έχουν εμπλακεί να εκπληρώνονται" δήλωσε ο Αντρέα Ανιέλι.

Τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ένα κομμάτι του πρωταθλήματος του ECA θα διεξάγεται τα Σαββατοκύριακα και τα εθνικά πρωταθλήματα θα μετακινηθούν τις Τετάρτες. Στην πρώτη φάση μόνο τα παιχνίδια των νοκ-άουτ θα γίνονται Σαββατοκύριακα, ενώ σταδιακά το ίδιο θα συμβαίνει και με την φάση των ομίλων.

Βάσει του παραπάπω πλάνου, το Super Champions που θα αντικαταστήσει το Champions League θα περιλαμβάνει τέσσερα γκρουπ των οκτώ ομάδων και θα περιλαμβάνει ανόδους και υποβιβασμούς σε μεγαλυτερη και μικρότερη κατηγορία αντίστοιχα.

Ωστόσο, οι προέδροι των πρωταθλημάτων, αλλά και ομάδων που δεν θα συμμετάσχουν στην διοργάνωση είναι περισσότερο συγκρατημένοι ή ακόμη και αντίθετοι με την ιδέα τα παιχνίδια να διεξάγονται τα σαββατοκύριακα. Ο πρόεδρος της Βιγιαρεάλ μίλησε στην ισπανική εφημερίδα "AS" τονίζοντας: "Δεν θα μετακινηθούν τα πρωταθλήματα τις Τετάρτες, είναι κάτι για το οποίο δεν έχουμε μιλήσει".

Η UEFA ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΠΛΑΝΟ ΓΙΑ ΤH SUPERLIGA

Οι εκπρόσωποι της Ρεάλ Μαδρίτης και της Μπαρτσελόνα στην ECA, Πέδρο Λόπεζ Χιμένεζ και Χοσέπ Μαρία Μπαρτομέου υιοθετούν τα λόγια του Ανιέλι ότι η διαδικασία βρίσκεται ακόμη στο στάδιο των συζητήσεων.

Η UEFA που στηρίζει το πλάνο του Ανιέλι και του ECA, φαίνεται να ετοιμάζει αλλαγές στο Europa League, αλλά και την δημιουργία μίας τρίτης διοργάνωσης. Στόχος της θα είναι να κατευνάσει τις αντιδράσεις, που θα προκαλέσει η δημιουργία της Superliga, από τις μικρότερες ομάδες, αλλά και από τα μεγάλα πρωταθλήματα (π.χ. ισπανικό πρωτάθλημα) που θα χάσουν έσοδα.

Η δημιουργία της Superliga μπορεί να ερμηνευθεί και ως αντίδραση στα σχέδια της FIFA για την επέκταση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων με την συμμετοχή περισσότερων ομάδων.

"Η προτεραιότητα μας πρέπει να είναι η εκτέλεση ενός λεπτομερούς πλάνους για το πώς θα εξελίξουμε το παγκόσμιο ποδόσφαιρο μέχρι το 2024. Η απόφαση της FIFA να προσχωρήσει σε αναδιάρθρωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων μας βρίσκει αντίθετους", δήλωσε μεταξύ άλλων ο ιδιοκτήτης της Γιουβέντους.

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ