ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Νέος πρόεδρος της FIFA ο Ινφαντίνο

Νέος πρόεδρος της FIFA ο Ινφαντίνο

Ο 45χρονος Ιταλοελβετός πρώην γενικός γραμματέας της UEFA, Τζάνι Ινφαντίνο, εκλέχθηκε με 115 ψήφους ως ο νέος πρόεδρος της FIFA, την Παρασκευή στη Ζυρίχη από το Έκτακτο Συνέδριο της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας.

Σε ρυθμούς Τζάνι Ινφαντίνο κινείται - πλέον - η FIFA. Την Παρασκευή το απόγευμα στην Ελβετία (Ζυρίχη), ο 45χρονος Ιταλοελβετός πρώην γενικός γραμματέας της UEFA εκλέχθηκε ως ο νέος πρόεδρος της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, 9ος από συστάσεώς της. Στον πρώτο γύρο συγκέντρωσε 88 ψήφους, στο δεύτερο 115, πράγμα που σημαίνει ότι θα είναι πρόεδρος της FIFA μέχρι και το 2019.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε το who is who του Τζάνι Ινφαντίνο, από αφιέρωμα της Νίκης Μπάκουλη για τις εκλογές της FIFA:

Έχει πτυχίο νομικού (από το University of Fribourg) και μιλά ιταλικά, γαλλικά, γερμανικά, αγγλικά και ισπανικά. Για χρόνια δούλευε ως σύμβουλος σε διάφορες διοικούσες αρχές του ποδοσφαίρου, στην Ιταλία, την Ισπανία και την Ελβετία. Ακολούθως έγινε γενικός γραμματέας στο International Center for Sport Studies ("ανεξάρτητο εκπαιδευτικό ίδρυμα, με αντικείμενο να παρέχει την κατανόηση της πολυπλοκότητας του σύγχρονου αθλητισμού, με στόχο τη βελτίωση της διοίκησης και του management όλων των σπορ. Έχει ως στόχο τη δημιουργία κοινότητας με διαρκή ανταλλαγή απόψεων μεταξύ όσων ασχολούνται με τη διοίκηση στον αθλητισμό, ώστε όλοι να μαθαίνουν από όλους και όλοι να γίνονται καλύτεροι"), στο University of Neuchâtel. Αυτό το πρόγραμμα δημιουργήθηκε το 1995, σε συνεργασία του Πανεπιστημίου με τη FIFA και την πόλη του Νοσατέλ.

Αν το όνομα του σας είναι γνωστό, είναι γιατί είχε πρωταγωνιστήσει στις διαπραγματεύσεις, ώστε να αποφευχθεί το ποδοσφαιρικό Grexit , την εποχή που ο Σταύρος Κοντονής είχε θέσει ως πρόταση για το τέλος των σκανδάλων διαφθοράς και της βίας, το αυτοδιοίκητο του αθλήματος. Τότε ήταν ο άμεσος συνεργάτης του Μισέλ Πλατινί. Δεν δίστασε μάλιστα, να δηλώσει πως επρόκειτο να αποσυρθεί, αν δεν άφηναν τον Γάλλο στην ησυχία του. Κάτι που δεν... τελικά δεν έκανε και τώρα -για τους ευνόητους λόγους- δεν θέλει να υπάρχει κάτι που να τον συνδέει με τον πρώην πρόεδρο της UEFA -στη θέση του οποίο εποφθαλμιά, ξεκάθαρα. Ο Μπλάτερ είναι μια άλλη ιστορία: φέρεται να 'χει κάνει τις ενέργειες του, ώστε οι "δικοί" του να στηρίξουν τον Ινφαντίνο. Αυτό καταγγέλλουν οι αντίπαλο (επισημαίνουν πως ο Μπλάτερ εξακολουθεί και ασκεί τεράστια επιρροή), με τον ίδιο να μη σχολιάζει.

Νέος πρόεδρος της FIFA ο Ινφαντίνο

Στις 26/10 του 2015 είχε λάβει την ομόφωνη στήριξη της Ειδικής Επιτροπής της UEFA για να διεκδικήσει την προεδρία της FIFA. Την ίδια ημέρα, επιβεβαίωσε πως θα πάρει μέρος στις εκλογές -και ήταν η αντίδραση στης Ευρώπης στις κατηγορίες, ανθρωπιστικής υφής, που αντιμετωπίζει ο Σεΐχης του Μπαχρέιν.

Επί των ημερών του στην UEFA, είχε ενεργό ρόλο στην επιβολή του Financial Fair Play, στη βελτίωση της εμπορικής στήριξης των εθνικών ενώσεων (ανεξάρτητα από το μέγεθος τους) και την εξέλιξη των διοργανώσεων σε κάθε επίπεδο του παιχνιδιού. Ήταν εκείνος που οραματίστηκε την αύξηση των ομάδων του Euro σε 24 (αρχής γενομένης από το 2016) και στη σύλληψη του UEFA Nations League, μαζί με το UEFA Euro 2020 που θα διεξαχθεί σε 13 χώρες. Έχει τη στήριξη της Ευρώπης, 11 εθνών από την Καραϊβική και 1 από Αφρική (έχει δημοσιεύσει λίστα με 59 χώρες που τον έχουν στηρίξει δημόσια) και αν εκλεγεί, θέλει να αυξήσει σε 40 τις ομάδες του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Ινφαντίνο: "Θα ανακτήσουμε την αξιοπιστία της FIFA"

Στις πρώτες του δηλώσεις - αμέσως μετά την εκλογή του - ο Τζάνι Ινφαντίνο έδωσε το στίγμα της προεδρίας του. Χαρακτήρισε την εκλογή του ως σημάδι δημοκρατίας για την παγκόσμια ποδοσφαιρική ομοσπονδία, ώστε αυτή να επανακτήσει την αξιοπιστία της.

"Όλοι μαζί θα επαναθέσουμε την εικόνα της FIFA. Θα χειροκροτηθεί η δουλειά μας. Περάσαμε λυπηρές στιγμές, στιγμές κρίσης, αλλά αυτές τελείωσαν. Χάρη σε όλους, θα δουλέψουμε όλοι μαζί. Είναι ένα μεγάλο σημάδι, δημοκρατίας στη FIFA. Πρέπει να είμαστε υπερήφανοι"

Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου:

Τζάνι Ινφαντίνο 88

Σεΐχ Σαλμάν Αλ-Καλιφά 85

Πρίγκηπας Αλί Μπιν αλ-Χουσεΐν 27

Ζερόμ Σαμπάν 7

Τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου:

Τζάνι Ινφαντίνο 115

Σεΐχ Σαλμάν Αλ-Καλιφά 88

Πρίγκηπας Αλί Μπιν αλ-Χουσεΐν 4

Ζερόμ Σαμπάν 0

Αναλυτικά οι πρόεδροι της FIFA:

1. Ρομπέρ Γκερέν (1904-1906)

2. Ντάνιελ Μπέρλεϊ Γούλφολ (1906-1918)

3. Ζιλ Ριμέ (1921-1954)

4. Ροντόλφ Σιλντραγιέρ (1954-1955)

5. Άρτουρ Ντριούρι (1955-1961)

6. Στάνλεϊ Ρους (1961-1974)

7. Ζοάο Χαβελάνζε (1974-1998)

8. Ζεπ Μπλάτερ (1998- Οκτώβριος 2015)

Υπηρεσιακός: Ισά Αγιατού (Οκτώβριος 2015-Φεβρουάριος 2015)

9. Τζάνι Ινφαντίνο (Φεβρουάριος 2015-2019)





TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ