ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Μισέλ Πλατινί: Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις

Former UEFA President Michel Platini, waves after his speech during the vote for the new UEFA president a in Athens, on Wednesday, Sept. 14, 2016. European soccer federations will elect  Wednesday a new UEFA president to replace Michel Platini, who is serving a four-year ban from the sport. (AP Photo/Thanassis Stavrakis)
Former UEFA President Michel Platini, waves after his speech during the vote for the new UEFA president a in Athens, on Wednesday, Sept. 14, 2016. European soccer federations will elect Wednesday a new UEFA president to replace Michel Platini, who is serving a four-year ban from the sport. (AP Photo/Thanassis Stavrakis) AP

Ο Πλατινί συνελήφθη για διαφθορά και το Sport24.gr παρουσιάζει πέντε πράγματα για τον "Le Roi" που τιμήθηκε με τρεις "Χρυσές Μπάλες", φόρεσε γραβάτα και μετατράπηκε σ' έναν από τους πιο ιντριγκαδόρους παράγοντες στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

Μισέλ Πλατινί, ένα όνομα μία ιστορία. Ο "Le Roi" είναι ένα κεφάλαιο μόνος του, μία προσωπικότητα που εκτόξευσε τη "στρογγυλή θεά" στο χορτάρι, έγινε παράγοντας, αλλά η γραβάτα φαίνεται πως τον... έπνιξε.

Αποκλεισμός από την ενασχόλησή του με το ποδόσφαιρο, σκάνδαλα επί σκανδάλων και τελικά σύλληψη για διαφθορά όσον αφορά στην ανάθεση της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 στο Κατάρ.

Το Sport24.gr παρουσιάζει πέντε "must" πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τον πρώην πρόεδρο της UEFA και ενός εκ των κορυφαίων ποδοσφαιριστών όλων των εποχών. Ο Πλατινί ως παίκτης έχει κατακτήσει πρωταθλήματα, Champions League, Κύπελλα και ένα ευρωπαϊκό με την Γαλλία. Ακόμα, όμως, και όταν φορούσε σορτς και... χόρευε στα γήπεδα κατακρίθηκε. Πάμε να δούμε γιατί:

1. Ο ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΟ "ΧΕΪΖΕΛ"

Ένα από τα γεγονότα που αμαύρωσαν την σπουδαία καριέρα του Μισέλ Πλατινί έγινε στον "τελικό του θανάτου" μεταξύ των Λίβερπουλ - Γιουβέντους. Στο 56' ο διαιτητής της αναμέτρησης, Ντάινα σφύριξε ανύπαρκτο πέναλτι υπέρ της "Μεγάλης Κυρίας".

Ο Πλατινί ανέλαβε την εκτέλεση, ευστόχησε και στη συνέχεια πανηγύρισε την ίδια ώρα που στις κερκίδες έχασαν τη ζωή τους 39 άνθρωποι. Οι υπερασπιστές του Γάλλου αρτίστα υποστήριξαν ότι Πλατινί δεν αντιλήφθηκε το μέγεθος της τραγωδίας. Το στίγμα όμως είναι στίγμα και δεν σβήνει.

2. Η ΑΔΥΝΑΜΗ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ Η ΜΕΤΣ

Προτού παίξει μπάλα στην Νανσί το 1972, ο Μισέλ Πλατινί δοκιμάστηκε από την Μετς. Τα πράγματα για τη γαλλική ομάδα θα μπορούσαν να ήταν εντελώς διαφορετικά, ίσως να άλλαζε η ιστορία, αλλά τίποτα απ' αυτά δεν συνέβη επειδή κάποιοι στην Μετς αποφάσισαν να τον "κόψουν".

French soccer captain Michael Platini, in Spain for the Football World Cup in June 1982. (AP Photo)
French soccer captain Michael Platini, in Spain for the Football World Cup in June 1982. (AP Photo) AP

Ναι, οι αρμόδιοι του είπαν "όχι" γιατί διαγνώστηκε με αναπνευστικό πρόβλημα και αδύναμη καρδιά. Στη συνέχεια, πάντως, αποκτήθηκε από τις ρεζέρβες της Νανσί, ομάδα του πατέρα του, και χάραξε την χρυσή πορεία του στο ποδόσφαιρο.

3. ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΙΟΛΙ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ

Η απόλυτη ποδοσφαιρική εκτόξευση του Μισέλ Πλατινί, εκεί που προήλθε το παρατσούκλι "βασιλιάς" ήταν το 1984 στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που διοργανώθηκε στην πατρίδα του. Ο Πλατινί αναδείχθηκε σε πρώτο σκόρερ της ομάδας, καλύτερο παίκτη της διοργάνωσης και στο τέλος σήκωσε το τρόπαιο.

Ο πρώην ηγέτης της Γιουβέντους είχε κάνει μυθικά πράγματα. Από τα 14 γκολ των "τρικολόρ" στη διοργάνωση είχε πετύχει εννέα σε μόλις πέντε ματς! Τέρμα στην πρεμιέρα με την Δανία, χατ-τρικ κόντρα στο Βέλγιο, νικητήριο γκολ απέναντι στην Πορτογαλία στα ημιτελικά στο τελευταίο λεπτό του έξτρα χρόνο και εύστοχη εκτέλεση φάουλ στον τελικό με τους Ισπανούς.

4. Ο ΠΛΑΤΙΝΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΤΑ 2 ΕΚΑΤ.

Το Γενάρη του 2007 ο Μισέλ Πλατινί "ψημένος" πια ως παράγοντας εκλέχθηκε πρόεδρος της UEFA. Ήταν ο πρώτος παλαίμαχος ποδοσφαιριστής που κατείχε αυτή τη θέση, ενώ είχε βλέψεις να φτάσει στην κορυφή της πυραμίδας της FIFA. Ο Πλατινί, φιλόδοξος όπως ήταν ανακοίνωση την υποψηφιότητά του για πρόεδρος της FIFA την απέσυρε όμως το 2016, δηλώνοντας ότι δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή για εκείνον.

UEFA President Michel Platini, right, and FIFA Sepp Blatter wait for the start of the presentation ceremony at the end of the Champions League Final soccer match between AC Milan and Liverpool at the Olympic Stadium in Athens Wednesday May 23, 2007. Milan won the match 2-1.  (AP Photo/Jon Super)
UEFA President Michel Platini, right, and FIFA Sepp Blatter wait for the start of the presentation ceremony at the end of the Champions League Final soccer match between AC Milan and Liverpool at the Olympic Stadium in Athens Wednesday May 23, 2007. Milan won the match 2-1. (AP Photo/Jon Super) AP

Νωρίτερα, πάντως, το 2011 συγκεκριμένα, ο Πλατινί ενώ είχε αρχίσει κύκλους επαφών για να βρει υποστηρικτές στην υποψηφιότητα του, τελικά δεν στάθηκε απέναντι στον Ζεπ Μπλάτερ και τον στήριξε κιόλας. Αργότερα (το 2015) οι δύο άντρες κατηγορήθηκαν για διαφθορά και αποκλείστηκαν από το ποδόσφαιρο για 8 χρόνια, καθόσον ο Πλατινί θεωρήθηκε ότι πήρε 1,8 εκατ. ευρώ από τον Μπλάτερ για να μην κατέβει στις εκλογές!

5. ΕΧΕΙ ΠΑΙΞΕΙ ΣΕ ΔΥΟ ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

Ο Μισέλ Πλατινί έχει αγωνιστεί με τη φανέλα δύο εθνικών ομάδων. Η μία ήταν η Γαλλία και η άλλη όχι η Ιταλία, χώρα καταγωγής των γονιών του. Το 1988 και για ένα ματς, ο σπουδαίος μπαλαδόρος φόρεσε την εμφάνιση του Κουβέιτ σε φιλική αναμέτρηση με την Σοβιετική Ένωση.

Εμπνευστής αυτής της ιδέας ήταν ο Εμίρης του Κουβέιτ που τον είχε προσκαλέσει. Ο Πλατινί έπαιξε στο παιχνίδι για 22 λεπτά. Αυτό ήταν το πρώτο και το τελευταίο του παιχνίδι, έπειτα από την απόφασή του να επιστρέψει στην ενεργό δράση.

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ