ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Μαρσέλο Μπιέλσα: Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τον Αργεντινό κόουτς

FILE - In this May 10, 2015 file photo, Marseille's coach Marcelo Bielsa, of Argentina, shouts instructions during a League One soccer match between Marseille and Monaco in Marseille, France.  In the latest controversy in his coaching career, Marcelo Bielsa quit as coach of Lazio on Friday, July 8, 2016, just two days after the Italian club announced it signed the former Argentina manager. (AP Photo/Claude Paris, FILE)
FILE - In this May 10, 2015 file photo, Marseille's coach Marcelo Bielsa, of Argentina, shouts instructions during a League One soccer match between Marseille and Monaco in Marseille, France. In the latest controversy in his coaching career, Marcelo Bielsa quit as coach of Lazio on Friday, July 8, 2016, just two days after the Italian club announced it signed the former Argentina manager. (AP Photo/Claude Paris, FILE) AP PHOTO/CLAUDE PARIS, FILE

Ο Μαρσέλο Μπιέλσα έγινε το πρόσωπο της ημέρας σε όλο τον αθλητικό κόσμο, όταν στο ματς της Λιντς με την Αστον Βίλα ζήτησε από τους παίκτες να δεχθούν γκολ τηρώντας το fair play. Το Sport24.gr σας παρουσιάζει τα 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τον Αργεντινό κόουτς.

Ο Μαρσέλο Μπιέλσα έγινε ξανά θέμα την Κυριακή του Πάσχα (28/4), όταν έδωσε εντολή στην ομάδα του να δεχθεί γκολ για λόγους fair play. Ο προπονητής της Λιντς προσπαθεί να επαναφέρει την ιστορική αγγλική ομάδα στην Premier League, όμως θέλει να το επιτύχει με τον δικό του αντισυμβατικό τρόπο.

Οι αμφιλεγόμενες του τακτικές και οι πολυσυζητημένες του αποφάσεις αναφορικά με την καριέρα του, τον κατατάσσουν ανάμεσα στις πιο σημαντικές προσωπικότητες του σύγχρονου ποδοσφαίρου και το Sport24.gr σας παρουσιάζει τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τον "El Loco", τον τρελό δηλαδή της προπονητικής.

1. Η ΠΡΩΤΗ ΤΟΥ ΔΟΥΛΕΙΑ

Η καριέρα αυτού του σπουδαίου προπονητή δεν θα μπορούσε να μην ξεκινήσει με τον πιο περίεργο και αμφιλεγόμενο τρόπο. Τρέλα του ήταν το ποδόσφαιρο και κατάφερε να παίξει τέσσερα παιχνίδια με την ομάδα της πόλης που γεννήθηκε, τη Νιούελς Ολντ Μπόις. Εκεί, δεν κατάφερε να στεριώσει και αντιλήφθηκε ότι ο καλύτερος του ρόλος μέσα στο γήπεδο δεν ήταν εντός των τεσσάρων γραμμών, αλλά στους πάγκους.

Ενώ αγωνιζόταν στις κατώτερες κατηγορίες της Αργεντινής, σπούδαζε αγρονομία και φυσική αγωγή και στην ηλικία των 25 αποφάσισε να κάνει το πρώτο του βήμα. Μετακόμισε στο Μπουένος Άιρες και ανέλαβε την ομάδα του πανεπιστημίου. Για να στήσει την ομάδα από την αρχή, παρακολούθησε 3000 ποδοσφαιριστές, προκειμένου να διαλέξει από αυτούς μονάχα 20. Τους συμπεριφερόταν σαν επαγγελματίες και απαιτούσε από αυτούς να προπονούνται κανονικά, παρ' ότι ήταν ερασιτέχνες.

Η υποδειγματική του δουλειά σε αυτό το επίπεδο έφερε και την επιστροφή του στην πόλη του Ροζάριο, όπου προπόνησε τα τμήματα υποδομής των Νιούελς. Το 1990 πήρε την προαγωγή στην ανδρική ομάδα και έδειξε από την αρχή τι μπορεί να πετύχει, αφού κατάφερε να κατακτήσει το Τορνεό Απερτούρα και κέρδισε στον μεγάλο τελικό την πρωταθλήτρια της Απερτούρα, Μπόκα Τζούνιορς, στα πέναλτι.

2. Η ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΠΙΛΜΠΑΟ

Ο Μπιέλσα κατάφερε να κερδίσει αρκετούς τίτλους στην προπονητική του καριέρα. Εκτός από την Απερτούρα του 1991, κέρδισε και την Κλαουσούρα του 1992 με τη Νιούελς Όλντ Μπόις, ενώ την ίδια χρονιά έφτασε μέχρι και τον τελικό του Κόπα Λιμπερταδόρες, όπου ηττήθηκε στα πέναλτι από τη βραζιλιάνικη Σάο Πάουλο. Επίσης σε επίπεδο εθνικών ομάδων, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο με την Αργεντινή στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, ενώ το ίδιο έτος ήταν και φιναλίστ του Κόπα Αμέρικα.

Παρόλ' αυτά η πιο σημαντική του επιτυχία ήταν στην Ευρώπη με την ομάδα της Αθλέτικ Μπιλμπάο. Εκεί έμεινε από τις 7 Ιουλίου του 2011 έως και τον Ιούνιο του 2013, ενώ στην πρώτη του χρονιά στον πάγκο των Βάσκων έφτασε κοντά στο όνειρο. Στη La Liga μπορεί να τερμάτισε μόλις στην 10η θέση, όμως στις άλλες διοργανώσεις διεκδίκησε τρόπαια. Στο Europa League έφτασε στον τελικό αποκλείοντας στη Φάση των 16 την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με συνολικό σκορ 5-3, με το διπλό στο "Όλντ Τράφορντ" με 3-2 να ξεχωρίζει. Ήταν η στιγμή που ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον προσκύνησε τον "Loco".

H πορεία δεν σταμάτησε εκεί, επόμενο θύμα ήταν η Σάλκε και έπειτα η Σπόρτινγκ Λισαβόνας στα ημιτελικά. Ο τελικός στο Βουκουρέστι ήταν καταστροφικός. Ο μαθητευόμενος του Μπιέλσα, Τσόλο Σιμεόνε, κέρδισε τον δάσκαλό του με 3-0 και η Ατλέτικο Μαδρίτης κατάφερε να σηκώσει το βαρύτιμο τρόπαιο.

Λίγες μέρες αργότερα ήρθε και δεύτερη σφαλιάρα, αφού στον τελικό του Κόπα Ντελ Ρέι η Αθλέτικ Μπιλμπάο ηττήθηκε από την Μπαρτσελόνα με αποτέλεσμα ο Μπιέλσα να χάσει δύο τίτλους εντός 20 ημερών.

3. ΤΟ 48ΩΡΟ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟ ΤΗΣ ΛΑΤΣΙΟ

Ένα από τα χαρακτηριστικά του Μπιέλσα είναι ότι θέλει να γίνονται τα πράγματα με τον τρόπο του και δεν φοβάται να τα παρατήσει όλα όταν δεν ικανοποιούνται τα αιτήματα του. Κάτι τέτοιο έγινε και με την περίπτωση της Λάτσιο. Η ιταλική ομάδα τον προσέλαβε στις 6 Ιουλίου του 2016. Όμως, μετά από 48 ώρες έσκισε το συμβόλαιό του με τους Λατσιάλι να του κάνουν μήνυση και να του ζητούν 50.000.000 ευρώ. Ο λόγος αυτής της κίνησής του ήταν το γεγονός ότι η διοίκηση της ομάδας δεν του αγόραζε τους παίκτες που εκείνος ζητούσε.

Παρόμοιο θέμα υπήρξε και στην Μαρσέιγ. Μετά από μία καλή σεζόν το 2014-2015, αποφάσισε να παραιτηθεί στο πρώτο παιχνίδι της γαλλικής ομάδας στο "Βελοντρόμ" για το νέο πρωτάθλημα. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Μαρσέιγ ξέσπασε αναφέροντας ότι η ομάδα του δεν μπορεί να είναι φυλακισμένοι κάποιου που θέτει τα συμφέροντα του πάνω από εκείνα ολόκληρου του συλλόγου.

4. ΟΙ ΑΜΦΙΛΕΓΟΜΕΝΕΣ ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΤΟΥ

Οι τακτικές του Μπιέλσα μπορούν να χαρακτηριστούν από αμφιλεγόμενες μέχρι και επαναστατικές. Η προσέγγιση κάθε παιχνιδιού, μέχρι και η οργάνωση μίας προπόνησης είναι πολύ διαφορετική από κάποιου συνηθισμένου προπονητή.

Ο "Loco" έχει συστήσει ένα νέο σύστημα το 3-3-1-3, ενώ ανάλογα τον αντίπαλο μπορεί να γυρίσει και στο 4-2-3-1, καθώς θέλει να παίζει πάντα με έναν περισσότερο κεντρικό αμυντικό, από τον αριθμό των αντίπαλων επιθετικών. Κατά την διάρκεια του αγώνα, οι ομάδες του Μπιέλσα χαρακτηρίζονται από τρελό ρυθμό, ενώ στόχος είναι η κυριαρχία στο παιχνίδι μέσω της κατοχής της μπάλας. Αρέσκεται πάντα σε ευρύ παιχνίδι (wide game) με τη δημιουργία να ξεκινάει από τον τερματοφύλακα και τους αμυντικούς. Τέλος, απαιτεί ψηλή πίεση από την ομάδα του, ενώ ενθαρρύνει τους παίκτες του να παίρνουν να πάρουν πρωτοβουλίες, κάτι που σημαίνει ότι χρειάζεται τεχνικούς ποδοσφαιριστές.

Εκτός, όμως από τον τρόπο παιχνιδιού, η οργάνωση της προπόνησης είναι υποδειγματική. Μάλιστα, προβαίνει σε εκτεταμένη χρήση των βίντεο, αναλύει κάθε ποδοσφαιριστή του, όπως και της αντίπαλης ομάδας, ενώ διαχωρίζει την προπόνηση σε διαφορετικά μέρη δουλεύοντας αποκλειστικά πότε με τους αμυντικούς, πότε με τους μέσους και πότε με τους επιθετικούς. Ο Μπιέλσα δίνει βάρος στη ψυχολογία και στη συγκέντρωση και φροντίζει να εμψυχώνει με λόγους τους παίκτες του. Κάτι τέτοιο είχε συμβεί και το 2015 μετά από ήττα της Μαρσέιγ απέναντι στην Παρί.

Επιπλέον, κάνει και κάποιες τρέλες, κάτι που είχε και ως αποτέλεσμα να λάβει και το παρατσούκλι του "El Loco". Παράδειγμα αποτελεί ένα περιστατικό, τότε που ήταν προπονητής στην Νιούελς. Λίγο πριν από σημαντικό παιχνίδι απέναντι στη Σαν Λορέντζο και ενώ οι αντίπαλοι του βρίσκονταν στο προπονητικό της ομάδας του Ροζάριο, ο Μπιέλσα έστειλε παιδιά των Ακαδημιών, να σκαρφαλώσουν σε δέντρα και να παρακολουθήσουν την προπόνηση, προκειμένου να κατασκοπεύουν τον τρόπο παιχνιδιού τους.

5. ΤΑ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΑ

Τ ο ιδιαίτερο στιλ παιχνιδιού του έχει και μερικούς θαυμαστές, ιδιαίτερα προπονητών που έχουν δουλέψει μαζί του. Οι Χόρχε Σαμπάολι, Μαουρίτσιο Ποτσετίνο, Τάτα Μαρτίνο, Ντιέγκο Σιμεόνε και Πεπ Γκουαρδιόλα χαρακτηρίζονται είτε μαθητές του, είτε τα προπονητικά του παιδιά. Φροντίζουν να υιοθετούν συχνά τον τρόπο παιχνιδιού του Μπιέλσα, το σύστημα του και συχνά παίρνουν συμβουλές από αυτόν.

Για παράδειγμα συχνά ο Πεπ έχει απευθυνθεί στον "Loco" για να του δώσει τα φώτα του, ιδιαίτερα στο επιθετικό παιχνίδι, ενώ ο ίδιος ο Μπιέλσα προσπάθησε να εκπαιδεύσει τον Ποτσετίνο στην προπονητική δίνοντας του εργασίες ανάλυσης του αντιπάλου, όταν ακόμη ήταν ποδοσφαιριστής του στη Νιούελς Όλντ Μπόις. Ο Σιμεόνε, επίσης, έχει παραδεχθεί πως τα περισσότερα πράγματα που γνωρίζει τα έχει μάθει από τον Μπιέλσα.

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ