ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Λίβερπουλ - Φλαμένγκο 1-0: Το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων στους κόκκινους

Players of Liverpool celebrate after winning the Club World Cup final soccer match between Liverpool and Flamengo at Khalifa International Stadium in Doha, Qatar, Saturday, Dec. 21, 2019. (AP Photo/Hassan Ammar)
Players of Liverpool celebrate after winning the Club World Cup final soccer match between Liverpool and Flamengo at Khalifa International Stadium in Doha, Qatar, Saturday, Dec. 21, 2019. (AP Photo/Hassan Ammar) AP PHOTO/HASSAN AMMAR

Χάρη στο γκολ του Φιρμίνο στην παράταση, η Λίβερπουλ έκαμψε με 1-0 την αντίσταση της Φλαμένγκο και κατέκτησε το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων της ιστορία της (VIDEOS).

Η συλλογή τροπαίων για την Λίβερπουλ μέσα στο 2019 συνεχίστηκε, καθώς μετά από το Champions League κόντρα στην Τότεναμ και το Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ απέναντι στην Τσέλσι, κατέκτησε το βράδυ του Σαββάτου (21/12) και το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, επικρατώντας 1-0 της κατόχου του Copa Libertadores Φλαμένγκο στο "Khalifa International Stadium" του Κατάρ.

Το χρυσό γκολ για τους κόκκινους είχε την υπογραφή του Ρομπέρτο Φιρμίνο στο 99' μετά από ασίστ του Μανέ, με την ομάδα του Μέρσεϊσαϊντ να παίρνει έτσι και μία άτυπη ρεβάνς από την "Φλα" για την ήττα από την ίδια πριν από 38 χρόνια με το ίδιο σκορ στον τελικό του Διηπειρωτικού.

Liverpool's Roberto Firmino celebrates after scoring the opening goal during the Club World Cup final soccer match between Liverpool and Flamengo at Khalifa International Stadium in Doha, Qatar, Saturday, Dec. 21, 2019. (AP Photo/Hussein Sayed)
Liverpool's Roberto Firmino celebrates after scoring the opening goal during the Club World Cup final soccer match between Liverpool and Flamengo at Khalifa International Stadium in Doha, Qatar, Saturday, Dec. 21, 2019. (AP Photo/Hussein Sayed) AP PHOTO/HUSSEIN SAYED

Είναι εντυπωσιακό το γεγονός πως με την επικράτηση της Λίβερπουλ το τρόπαιο κατέληξε στα χέρια ευρωπαϊκής ομάδας για έβδομη διαδοχική χρονιά, με την Ευρώπη να ισοφαρίζει μάλιστα το ρεκόρ της Λατινικής Αμερικής, όπου εκπρόσωποί της έπαιρναν τον τίτλο της πρωταθλήτριας κόσμου από το 1978 μέχρι το 1984.

Όσον αφορά στον Γιούργκεν Κλοπ, έγινε μόλις ο τρίτος Γερμανός τεχνικός που κατέκτησε τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή μετά από τους Ντέτμαρ Κράμερ (Μπάγερν / 1976) και Ότμαρ Χίτσφελντ (Μπάγερν / 2001).

ΤΟ ΜΑΤΣ

Η Λίβερπουλ μπήκε με ορμή, ενέργεια και αποφασιστικότητα στο ξεκίνημα του τελικού και αυτό μεταφράστηκε σε τρεις πολύ καλές στιγμές για τους κόκκινους στα πρώτα έξι λεπτά! Μόλις στα 42'' ο Φιρμίνο είχε τεράστια ευκαιρία να ανοίξει το σκορ αλλά το σουτ του από πλεονεκτική θέση έφυγε πάνω από το οριζόντιο δοκάρι, στο 5' ο Κεϊτά δεν αξιοποίησε την πάσα του Σαλάχ καθώς ήταν και εκείνος άστοχος, ενώ στο 6' το δυνατό σουτ του Αλεξάντερ-Άρνολντ εκτός περιοχής έστειλε τη μπάλα ελάχιστα έξω από το δεξί δοκάρι της εστίας του Ντιέγκο Άλβες!

Μέχρι το 15' η αγγλική ομάδα είχε τον απόλυτο έλεγχο, με τη μπάλα να βρίσκεται στα πόδια των παικτών της και την άμυνά της να μη δέχεται απειλή ούτε στο ελάχιστο, όμως κάπου εκεί οι παίκτες της Φλαμένγκο αποφάσισαν να μπουν στο παιχνίδι. Και το κατάφεραν, ισορροπώντας αρχικά και εν συνεχεία φτιάχνοντας εκείνοι παιχνίδι και περιορίζοντας τους αντιπάλους τους σε παθητικό ρόλο.

Οι Έβερτον Ριμπέιρο και Μπρούνο Ενρίκε προκάλεσαν αρκετά προβλήματα στην άμυνα της Λίβερπουλ με τις πλαγιοκοπήσεις τους και είχαν ως καλύτερη στιγμή το σουτ του Ενρίκε μέσα από την περιοχή στο 26' που έφυγε κόρνερ μετά από εξαιρετικό τάκλιν του Τζο Γκόμεζ.

Στα τελευταία δέκα λεπτά του πρώτου ημιχρόνου είχαμε και πάλι αλλαγή σκηνικού αφού οι παίκτες του Κλοπ κατάφεραν να κερδίσουν εκ νέου μέτρα και να βάλουν τους Βραζιλιάνους στα καρέ τους, ωστόσο η μεγάλη φάση έλειπε και έτσι το 0-0 έμεινε απολύτως φυσιολογικά μέχρι οι δύο ομάδες να πάνε στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα.

Στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου ο ρυθμός ήταν καταιγιστικός και οι δύο ομάδες άγγιξαν το γκολ περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Πρώτη που απείλησε ήταν η Λίβερπουλ καθώς στο 47' ο Φιρμίνο έστειλε τη μπάλα να χτυπήσει στο δεξί δοκάρι με σουτ με το αριστερό από το ύψος του πέναλτι ενώ στο 50' το γυριστό σουτ του Σαλάχ έστειλε τη μπάλα να περάσει λίγο έξω από το αριστερό δοκάρι.

Η απάντηση της Φλαμένγκο ήρθε στο 53' και είχε για πρωταγωνιστή τον Γκαμπριέλ Μπαρμπόσα: ο Βραζιλιάνος έστειλε αρχικά τη μπάλα πάνω από το οριζόντιο δοκάρι με σουτ από το ύψος της μεγάλης περιοχής ενώ λίγα δευτερόλεπτα αργότερα υποχρέωσε (με συρτό διαγώνιο σουτ) τον Άλισον να πέσει στη δεξιά γωνία του και να διώξει εντυπωσιακά σε κόρνερ.

Μετά από αυτό το εκρηκτικό διάστημα όπου η κάθε ομάδα είχε από μία πολύ καλή στιγμή να σκοράρει, ο ρυθμός έπεσε καθώς αμφότερες οι ομάδες άρχισαν να κλείνουν τους χώρους και να αποφεύγουν να παίρνουν ρίσκα, με τον Γκαμπριέλ Μπαρμπόσα να προσπαθεί να απειλήσει για λογαριασμό της Φλαμένγκο στο 66' και στο 69' αλλά να βρίσκει τους Φαν Ντάικ και Άλισον σε εγρήγορση και στις δύο περιπτώσεις.

Η επόμενη φάση άξια αναφοράς στο ματς καταγράφηκε στο 80' όταν το σουτ του Αλεξάντερ-Άρνολντ από το ύψος της περιοχής κατέληξε στην αγκαλιά του Ντιέγκο Άλβες, ενώ στο 84' ο Μοχάμεντ Σαλάχ πήγε να νικήσει εκείνος τον κίπερ της Φλαμένγκο με σουτ μέσα από την περιοχή, με τη μπάλα να σταματά όμως στο σώμα του Πάμπλο Μάρι.

Στο 86' ο Χέντερσον έπιασε ένα υπέροχο φαλτσαριστό σουτ με το δεξί λίγο έξω από το ημικύκλιο και ανάγκασε τον Ντιέγκο Άλβες να εκτιναχτεί εντυπωσιακά και να διώξει σε κόρνερ ενώ στο 90' έλαβε χώρα μία πολύ περίεργη φάση, με την Λίβερπουλ να αγγίζει το γκολ αλλά να μένει με άδεια χέρια.

Μετά από κάθετη πάσα ο Μανέ βγήκε τετ α τετ με τον Ντιέγκο Άλβες και έκανε το πλασέ από το ύψος της μεγάλης περιοχής, με τον Ραφίνια να τον μαρκάρει και τον διαιτητή Αλ Γιασίμ από το Κατάρ να δείχνει αρχικά την άσπρη βούλα! Αφού όμως πήγε στο VAR για να ελέγξει διπλά τη φάση, αν υπήρχε δηλαδή αντικανονικό μαρκάρισμα και αν έγινε εντός ή εκτός περιοχής, ανακάλεσε, αποφασίζοντας πως δεν υπήρχε καν παράβαση!

Το ματς έμεινε έτσι στο 0-0 μέχρι το φινάλε και οδηγήθηκε στην ημίωρη παράταση, εκεί που η πρώτη μεγάλη ευκαιρία δημιουργήθηκε από την Λίβερπουλ στο 99' και μετουσιώθηκε σε γκολ. Ο Χέντερσον βγήκε με υπέροχη κάθετη πάσα τον Μανέ που έφυγε σφαίρα προς την περιοχή της Φλαμένγκο, ο Σενεγαλέζος έδωσε την κατάλληλη στιγμή στον Φιρμίνο και ο Βραζιλιάνος απέφυγε με ωραία προσποίηση τους Άλβες και Κάιο για να γράψει το 1-0- για τους κόκκινους με δυνατό συρτό σουτ μέσα από την περιοχή.

Ένα λεπτό αργότερα, η πρωταθλήτρια Ευρώπης είχε καλή ευκαιρία για να διπλασιάσει τα τέρματά της, με τον Ντιέγκο Άλβες να πετάγεται όμως εντυπωσιακά και να διώχνει σε κόρνερ το σουτ του Σαλάχ από το ύψος της μεγάλης περιοχής.

Η πρώτη ευκαιρία της Φλαμένγκο στην παράταση ήρθε στο 108' με το σουτ του Μπαρμπόσα που πέρασε έξω από το δεξί δοκάρι ενώ η απάντηση της Λίβερπουλ ήρθε στο 115', με την απευθείας εκτέλεση φάουλ του Αλεξάντερ-Άρνολντ να υποχρεώνει τον Ντιέγκο Άλβες να πέσει στην αριστερή του γωνία για να αποκρούσει.

Στο 119' η Φλαμένγκο είχε τη μεγαλύτερη ευκαιρία της για να σκοραρει στην παράταση (και από τις καλύτερές της συνολικά στον τελικό), όμως ο Λίνκολντ την σπατάλησε αφού ήταν άστοχος σε σουτ στην κίνηση από πολύ καλή θέση μετά από το γύρισμα του Βιτίνιο, για να μείνει το 1-0 υπέρ των κόκκινων και να σφραγιστεί ο τίτλος για τους κόκκινους του Κλοπ.

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ