ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ξέσπασμα από τον διαιτητή του Κορέα-Ιταλία: "Δειλός ο Τραπατόνι"

Italy's Angelo Di Livio argues with the referee Byron Moreno after he shows red card to Francesco Totti, right, during the game against Korea for their 2002 World Cup second round soccer game at the Daejeon World Cup stadium in Daejeon, South Korea, Tuesday June 18, 2002. (AP Photo/Amy Sancetta)
Italy's Angelo Di Livio argues with the referee Byron Moreno after he shows red card to Francesco Totti, right, during the game against Korea for their 2002 World Cup second round soccer game at the Daejeon World Cup stadium in Daejeon, South Korea, Tuesday June 18, 2002. (AP Photo/Amy Sancetta) AP PHOTO/AMY SANCETTA

Ο διαιτητής του Κορέα-Ιταλία στο Μουντιάλ του 2002, Μπάιρον Μορένο, υπεραμύνθηκε των αποφάσεων που είχε πάρει στο ματς που φωνάζουν οι "ατζούρι" και εξαπέλυσε επίθεση κατά του Τζοβάνι Τραπατόνι.

Αν υπάρχει ένας άνθρωπος του οποίου η διαιτησία δεν θα ξεχάσουν ποτέ οι Ιταλοί φίλαθλοι όσα χρόνια και αν περάσουν, αυτός δεν είναι άλλος από τον Μπάιρον Μορένο, με τον διαιτητή από το Εκουαδόρ να θεωρείται persοna non grata για τα σφυρίγματά του εις βάρος της "σκουάντρα ατζούρα" στο ματς με την Νότια Κορέα το 2002 και τα οποία είχαν παίξει σημαντικό ρόλο στο να προκριθεί στα προημιτελικά του Μουντιάλ η ομάδα της Άπω Ανατολης.

Δύο πέναλτι είχαν κερδίσει σε εκείνο το ματς οι παίκτες του Γκους Χίντινκ, με την Ιταλία να φωνάζει επίσης για ένα ακυρωθέν γκολ (υποδείχτηκε ως οφσάιντ) και την αποβολή του Φραντσέσκο Τότι με δεύτερη κίτρινη κάρτα για θέατρο, με τον Μορένο να έρχεται σχεδόν δύο δεκαετίες μετά να εκφράσει διαφορετική άποψη.

Ουσιαστικά να "βγάλει λάδι" τον εαυτό του, καθώς σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή "Futbol Sin Cassette" ο άλλοτε διαιτητής (πρόσφατα είχε καταδικαστεί με φυλάκιση 26 μηνών για την προσπάθειά του να περάσει παράνομα στις ΗΠΑ 13 κιλά ηρωΐνης) υποστήριξε πως άδικα τον κατηγορούν οι φίλοι της εθνικής Ιταλίας.

"Ίσως να πήρα κάποιες λανθασμένες αποφάσεις αλλά δεν έχω κάτι να απολογηθώ. Ίσως θα μπορούσα να αποβάλλω τον Τότι με μία μόνο κάρτα, όμως υπήρχαν δύο πέναλτι για την Κορέα, όχι ένα, στην ίδια φάση: υπήρχαν φάουλ από τον Κόκο και τον Πανούτσι. Είδα μόνο το δεύτερο πέναλτι.

Σε εκείνο το παιχνίδι θα βαθμολογούσα με "8" τον εαυτό μου. Το αίμα του Κόκο ήταν από επαφή του με τον Γκατούζο και όχι με παίκτη της Κορέας. Όσο για το χτύπημα στο κεφάλι του Μαλντίνι, υπήρχαν πολλοί παίκτες μπροστά μου και ήταν πολύ δύσκολο να τον δω.

Δεν υπήρχε πέναλτι στον Τότι: είδα τον Κορεάτη να αγγίζει πρώτα τη μπάλα και μετά τον παίκτη. Σήκωσα το κεφάλι μου, είδα το βοηθό, και οι δύο θεωρήσαμε πως είχε γίνει βουτιά. Προφανώς θα έπρεπε να μετρήσει το γκολ της Ιταλίας που σφυρίχτηκε ως οφσάιντ, όμως πως μπορούσα να πάρω την απόφαση από το σημείο που ήμουν;

Ο βοηθός διαιτητής έπρεπε να μου πει. Σήκωσε το σημαιάκι και ακολούθησα την απόφασή του... Ζήτησα να μιλήσω με τον Τότι και τον Τραπατόνι μετά το ματς, αλλά δεν ήθελαν. Δεν έκανα ζημιά στην Ιταλία.

Ο Τραπατόνι ήταν ως συνήθως δειλός: απέβαλα τον Τότι και έβαλε τον Τομάσι οπότε ο μοναδικός επιθετικός που είχε μείνει στο γήπεδο για την Ιταλία ήταν ο Ντελ Πιέρο", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Νότια Κορέα - Ιταλία 2-1 (Μουντιάλ 2002, Φάση των "16")

Photo Credits: AP Photo/Amy Sancetta

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ