ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Καμενί και Ζορό στο Sport24.gr για το ρατσισμό

Καμενί και Ζορό στο Sport24.gr για το ρατσισμό

Κάρλος Καμενί και Μάρκο Ζορό στέλνουν μέσα από το Sport24.gr το δικό τους μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του ρατσισμού.

Βίωσαν το ρατσισμό και τη φυλετική διάκριση, ένιωσαν την προσωπικότητά τους να μειώνεται, έπεσαν θύματα ρατσιστικής επίθεσης. Κι αντέδρασαν. Ο Κάρλος Καμενί κι ο Μαρκο Ζορό ανακαλούν στη μνήμη τους εκείνα τα θλιβερά περιστατικά, μέσα από το Sport24.gr.

Την Παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού, το Sport24.gr συμμετέχει στην ενέργεια της 24 Media, που φιλοξενεί το Oneman .

Ο Ιντρίς Κάρλος Καμενί υπήρξε, ουκ ολίγες φορές, θύμα ρατσιστικού επεισοδίου. Πρώτα από τους οπαδούς της ίδιας του της ομάδας, Εσπανιόλ, το 2005. Την ίδια χρονιά στο "Vicente Calderón", από τους οπαδούς της Ατλέτικο Μαδρίτης. Πάλι στη Βαρκελώνη, το 2009, στο ντέρμπι της πόλης με την Μπαρτσελόνα από το κοινό του "Camp Nou". Αλλά και από τους οπαδούς της Βαλένθια, στο "Mestalla", την περυσινή σεζόν.

Ο διεθνής Καμερουνέζος τερματοφύλακας της Μάλαγα, μιλά στο Sport24.gr για τον πόνο και τη θλίψη που προκαλεί στα θύματα ο ρατσισμός, ενώ υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει ενδεδειγμένος τρόπος αντίδρασης, παρά μόνο ο αυθορμητισμός.

"Δεν θέλω να μιλήσω γι΄αυτό το περιστατικό, Είναι κάτι που μου προκαλεί θλίψη και πόνο και αυτός είναι ο λόγος που δεν θέλω να μιλήσω γι' αυτό το γεγονός.

Δεν υπάρχει καμία σωστή ή λάθος κίνηση. Ενδεδειγμένη ή προς αποφυγήν. Υπάρχει η στιγμιαία αντίδραση, αυτή που νιώθει ο καθένας εκείνη τη στιγμή. Για εμένα είναι σωστό το θύμα να αντιδρά, όπως νιώθει εκείνη τη στιγμή."

Η UEFA και η FIFA καταβάλλουν προσπάθειες για την εξάλειψη αυτού του θλιβερού φαινομένου από τους αγωνιστικούς χώρους. Υπάρχει βελτίωση, σύμφωνα με τον Κάρλος Καμενί;

"Είναι γεγονός ότι γίνονται προσπάθειες για την εξάλειψη του θλιβερού φαινομένου από τα γήπεδα. Και η UEFA και η FIFA λαμβάνουν πρωτοβουλίες. Από την άλλη όμως τίποτα, δεν βελτιώνεται. Δεν ξέρω τι πρέπει να γίνει."

Παγκόσμια Ημέρα κατά του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων και ο Κάρλος Καμενί στέλνει μέσα από το Sport24.gr το δικό του μήνυμα για τη σημειολογία της ημέρας:

"Θέλω να πω ότι είμαστε όλοι ίσοι. Ότι δεν διαφέρει κανείς, ότι είμαστε όλοι ανθρώπινα όντα. Ανεξάρτητα από το χρώμα, τη θρησκεία, το φύλο, είμαστε όλοι ίσοι."

Μάρκο Ζορό: "Να αντιδράτε, είμαστε όλοι ίσοι"

Ο Μάρκο Ζορό που πέρασε και από την Ελλάδα, φορώντας τη φανέλα του ΟΦΗ την περυσινή σεζόν, μιλά στο Sport24.gr για το ρατσιστικό επεισόδιο, του οποίου θύματος υπήρξε στα ιταλικά γήπεδα.

Ήταν 27 Νοεμβρίου του 2005 και η αναμέτρηση της Μεσίνα με την Ίντερ, όταν ο Ιβοριανός αμυντικός αηδιασμένος από τις ρατσιστικές κραυγές, απείλησε να αποχωρήσει από τον αγωνιστικό χώρο, ωστόσο μεταπείστηκε από τους ποδοσφαιριστές των "νερατζούρι", Αντριάνο και Ομπαφέμι Μάρτινς. Δείτε τι λέει, ενθυμούμενος αυτό το περιστατικό, στο Sport24.gr:

"Ένιωσα πολύ άσχημα. Ένιωσα σαν χαμένος, πολύ απογοητευμένος. Η κίνησή μου να αποχωρήσω από το γήπεδο ήταν γιατί η απογοήτευσή μου, ήταν πολύ μεγάλη. Έχουν περάσει τόσα χρόνια κι ακόμη νιώθω την ίδια οργή. Ήθελα να κλάψω."

Πως πρέπει να αντιδράσει ένα θύμα ρατσιστικής επίθεσης; Να μείνει σιωπηλό ή να αντιδράσει; Ο Ιβοριανός πρώην αμυντικός των Σαλερνιτάνα, Μεσίνα, Μπενφίκα, Σετούμπαλ, Κραϊόβα και Ανζέρ, είναι απόλυτος στο Sport24.gr κι εξηγεί:

"Πρέπει να αντιδράς. Η σιωπή δεν οδηγεί πουθενά. Είμαι απόλυτος σε αυτό που λέω, γιατί το έχω βιώσει. Πρέπει να υπάρχει αντίδραση. Μόνο έτσι, θα δώσεις στον άλλον να καταλάβει ότι δεν είσαι κατώτερος, όπως νομίζει. Να δείξεις ότι κι εσύ έχεις λόγο, δεν ανέχεσαι αυτά που λέει. Είμαστε όλοι ίσοι, και πρέπει να το καταλάβει αυτό."

Υπάρχει λύση για την εξάλειψη του ρατσισμού από τα ποδοσφαιρικά γήπεδα; Κι αν ναι, ποιος πρέπει να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας; Τι πρέπει να γίνει με τις τιμωρίες; Ο Μάρκο Ζορό, καταθέτει την άποψή του στο Sport24.gr:

"Η οποιαδήποτε προσπάθεια πρέπει να γίνει υπό την αιγίδα της FIFA. Να αναλάβει μια εξεταστική επιτροπή που θα εξετάζει όλα τα κρούσματα. Είναι η παγκόσμια ομοσπονδία. Ότι και να γίνει μεμονωμένα, πρέπει να έχει την σφραγίδα της FIFA. Μπορεί να το κάνει. Εγώ δεν είμαι κάποιος για να προτείνω κάτι. Πρέπει να τιμωρηθούν οι έδρες των ομάδων, που έχουν ρατσιστές οπαδούς, με δύο, τρεις ακόμη κι έξι μήνες. Απαγόρευση εισόδου, στους δράστες."

Ο χαρακτήρας της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του ρατσισμού, συμβολικός, σημειολογικός. Ο πρώην αμυντικός του ΟΦΗ, Μάρκος Ζορό, στέλνει το δικό του μήνυμα:

"Το ποδόσφαιρo είναι το πιο πλήρες άθλημα του κόσμου. Κάθονται σε ένα αγώνα, δίπλα , δίπλα σε ένα γήπεδο από 40.000 έως 80.000 θέσεων, άσπροι μαύροι και κίτρινοι βλέπουν το ίδιο πράγμα. Έτσι είναι και η κοινωνία μας. Όλοι είμαστε ίσοι. Δεν είναι κανένας ανώτερος κανενός, κανένας κατώτερος κανενός. Όλοι ίσοι. Δεν πρέπει να υπάρχει ρατσισμός ούτε από τους άσπρους στους μαύρους, ούτε από τους μαύρους στους άσπρους. Ζούμε όλοι μαζί."

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ