ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Η FIFA θέλει να βελτιώσει το VAR με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης

Referee Cuneyt Cakir watches the VAR monitor during the Champions League Group H soccer match between Chelsea and Valencia at Stamford Bridge stadium in London, Tuesday, Sept. 17, 2019. (AP Photo/Frank Augstein)
Referee Cuneyt Cakir watches the VAR monitor during the Champions League Group H soccer match between Chelsea and Valencia at Stamford Bridge stadium in London, Tuesday, Sept. 17, 2019. (AP Photo/Frank Augstein) AP PHOTO/FRANK AUGSTEIN

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του "Forbes", οι άνθρωποι της FIFA χρησιμοποίησαν στο πρόσφατα Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων την τεχνητή νοημοσύνη προκειμένου να βελτιώσουν κάποιους τομείς του VAR, όπως είναι το οφσάιντ.

To VAR μέσα σε ελάχιστα χρόνια έχει καταφέρει να αποκτήσει καταλυτικό ρόλο στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, αλλά παράλληλα να γίνει κι αντικείμενο πολλών συζητήσεων, αφού δεν παύει να υπάρχει κι ο ανθρώπινος παράγοντας στις αποφάσεις των διαιτητών. Περιπτώσεις -κυρίως- οφσάιντ έχουν προκαλέσει σχόλια, καθώς πολλά γκολ έχουν ακυρωθεί για... χιλιοστά, προκαλώντας δυσφορία στις ομάδες, αλλά και τους φιλάθλους.

Γι' αυτό το λόγο, όπως αποκαλύπτει ρεπορτάζ του " Forbes", οι διοικούντες τη FIFA επιδιώκουν να ενσωματώσουν τον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης στο VAR προκειμένου να υπάρχουν όσο το δυνατόν πιο σωστές και δίκαιες αποφάσεις. Το δημοσίευμα αναφέρει πως ήδη έχει αρχίσει η δοκιμή του νέου λογισμικού, το οποίο στηρίζεται σε αλγόριθμους, στο πρόσφατο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων.

Ουσιαστικά, θα υπάρχει ένα ημι-αυτοματοποιημένο σύστημα στο οφσάιντ, το οποίο θα στηρίζεται στις γνωστές γραμμές που μπαίνουν και στην τηλεόραση, αλλά την ίδια στιγμή θα υπάρχει και το κομμάτι της τεχνητής νοημοσύνης. Μάλιστα, αξιωματούχοι της FIFA δηλώνουν αισιόδοξοι, αφού οι δοκιμές που έγιναν πρόσφατα ήταν άκρως επιτυχημένες, αν και πραγματοποιήθηκαν με απόλυτη μυστικότητα.

Σκοπός του νέου συστήματος θα είναι να περιοριστεί όσο περισσότερο γίνεται ο ανθρώπινος παράγοντας στις αποφάσεις. Παράλληλα, μ' αυτό τον τρόπο θα αποφεύγονται τα "νεκρά" διαστήματα 2-3 λεπτών έως ότου υπάρξει οριστική συνεννόηση μεταξύ του διαιτητή και των ανθρώπων στο VAR. Ο Διευθυντής Ποδοσφαιρικής Τεχνολογίας της FIFA, Γιοχάνες Χόλτσμιλερ δήλωσε χαρακτηριστικά πως "όπως και στη ζωή μας, είναι προφανές πως η τεχνητή νοημοσύνη είναι μία από τις τεχνολογίες που θα έχουν τεράστια επίδραση τα επόμενα χρόνια στο ποδόσφαιρο".

Photo Credits: AP Photo/Frank Augstein

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ