ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Η FIFA σκέφτεται να αλλάξει τους νόμους περί υπηκοότητας

Η FIFA σκέφτεται να αλλάξει τους νόμους περί υπηκοότητας
AP PHOTO/ALVARO BARRIENTOS

Συζήτηση σχετικά με τους κανονισμούς που αποτρέπουν την αλλαγή υπηκοότητας και εθνικής ομάδας στους ποδοσφαιριστές θα υπάρξει στη FIFA, η οποία ενδέχεται να τροποποιήσει τους κανονισμούς.

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο τροποποίησης των κανονισμών που επιτρέπουν την αλλαγή υπηκοότητας και ως εκ τούτου αλλαγή εθνικής ομάδας από ποδοσφαιριστές, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της CONCACAF και πρόεδρος της Επιτροπής Μετόχων της FIFA, Βίκτορ Μονταλιάνι.

Ο Καναδός παράγοντας υποστήριξε ότι υπάρχουν θέματα με τους τρέχοντες κανονισμούς, που αποτρέπουν τους παίκτες από το να αλλάζουν εθνικότητες και να εκπροσωπούν εθνικές ομάδες με τις οποίες δεν έχουν καμία επαφή.

"Υπάρχουν τόσα θέματα που έχουν προκύψει με τα χρόνια, επειδή ο κόσμος αλλάζει, η μετανάστευση αλλάζει. Υπάρχουν θέματα υπηκοότητας που προκύπτουν σε όλο τον πλανήτη, στην Αφρική, υπάρχουν θέματα στην Ασία και στην CONCACAF, οπότε είναι μια καλή στιγμή να κοιτάξουμε να δούμε εάν υπάρχουν λύσεις, χωρίς να πληγώσουμε την ακεραιότητα του παιχνιδιού".

Με τους τρέχοντες κανονισμούς, οι παίκτες που έχουν φορέσει τη φανέλα μιας εθνικής ομάδας έστω και σε έναν αγώνα για κάποια διεθνή διοργάνωση, δεν μπορούν να αλλάξουν εθνική ομάδα, ακόμα κι αν διαθεέτουν διπλή υπηκοότητα.

Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία του Πράσινου Ακρωτηρίου πρότεινε τροποποίηση του κανονισμού σε περιπτώσεις που ο παίκτης έχει αγωνιστεί μόνο για ένα ή δύο παιχνίδια με μία εθνική ομάδα, αλλά δεν έχει ρεαλιστικές πιθανότητες να κληθεί ξανά στο μέλλον.

Οι παίκτες έχουν τη δυνατότητα να εκπροσωπήσουν μία χώρα με την οποία δεν έχουν δεσμούς αίματος, μόνο εάν έχουν κατοικήσει και αγωνιστεί εκεί για πέντε χρόνια, ωστόσο ο Μονταλιάνι υοπστηρίζει ότι η επιτροπή θα κοιτάξει το ζήτημα της αλλαγής του χρονικού ορίζοντα και πιθανόν αύξησής του.

Επιπροσθέτως, η Επιτροπή Μετόχων, η οποία έχει ως ρόλο τη συμβουλή και την αρωγή του Συμβουλίου της FIFA σε όλα τα θέματα που αφορούν το άθλημα, θα εξετάσει και το θέμα των αποζημιώσεων σε περιπτώσεις που ένας παίκτης αναδύεται μέσα από τα προπονητικά συστήματα μιας χώρας και την εκπροσωπεί στις "μικρές" εθνικές ομάδες, αλλά εν τέλει αλλάζει υπηκοότητα.

Photo credits: AP Photo/Alvaro Barrientos

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ