ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Η FIFA απέβαλε το Πακιστάν με καθυστέρηση ετών

Pakistani youth play soccer at a dusty ground in Islamabad, Pakistan, Wednesday, Oct. 11, 2017. FIFA suspended Pakistan from international soccer on Wednesday because of government interference after disputed national federation elections. The Pakistan soccer federation's "offices and its accounts remain in control of a court-appointed administrator," FIFA said. (AP Photo/Anjum Naveed)
Pakistani youth play soccer at a dusty ground in Islamabad, Pakistan, Wednesday, Oct. 11, 2017. FIFA suspended Pakistan from international soccer on Wednesday because of government interference after disputed national federation elections. The Pakistan soccer federation's "offices and its accounts remain in control of a court-appointed administrator," FIFA said. (AP Photo/Anjum Naveed) AP PHOTO/ANJUM NAVEED

Η FIFA αποφάσισε να παρέμβει στην υπόθεση του Πακιστάν και να αποβάλει την ομοσπονδία από τους κόλπους της λόγω εξωποδοσφαιρικών παρεμβάσεων που υφίστανται από το 2011.

Η FIFA ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι αποβάλει από τους κόλπους της την ποδοσφαιρική ομοσπονδία του Πακιστάν, λόγω παρέμβασης τρίτων στη λειτουργία της.

Η παγκόσμια ποδοσφαιρική ομοσπονδία ακολούθησε την πεπατημένη, αποβάλλοντας την εγχώρια ομοσπονδία λόγω πολιτικών παρεμβάσεων, όπως είχε συμβεί στο παρελθόν και με την Ελλάδα, έστω και για λίγες ημέρες.

Αιτία φέρεται η διοίκηση που έχει επιβληθεί στην ομοσπονδία, η οποία έχει οριστεί μέσω δικαστηρίου, μετά από το φιάσκο των εκλογών του 2015.

Ο πρώην υπουργός εσωτερικών της χώρας, Φαϊσάλ Σαλέχ Χαγιάτ, ο οποίος ήδη είχε τρεις σερί θητείες στον προεδρικό θώκο της ομοσπονδίας, διενήργησε εκλογές για την προεδρία, ωστόσο η αντιπολίτευση είχε απευθυνθεί σε δικαστήριο για απαγόρευση της υποψηφιότητάς του, λόγω μη τήρησης καταστατικών και χειραγώγησης των διαδικασιών, τοποθετώντας φίλους και συγγενείς σε καίριες θέσεις του ΔΣ που κατείχαν δικαίωμα ψήφου.

Το δικαστήριο έκρινε εναντίον της παράταξης του Σαλέχ και όρισε νέα διοίκηση, ωστόσο η FIFA είχε στηρίξει τον πρόεδρο της ομοσπονδίας και έδωσε το "πράσινο φως" για τη διενέργεια των εκλογών.

Τα γραφεία είχαν καταληφθεί από τη διοίκηση του πακιστανικού δικαστηρίου κι έτσι ο Χαγιάτ, που είχε μεταφέρει τις εκλογές έναν μήνα νωρίτερα, όρισε ως τόπο διεξαγωγής ένα ξενοδοχείο στη γενέτειρά του, Λαχόρη. Οι αστυνομικές αρχές εμπόδισαν ξανά τη διενέργειά τους και εν τέλει οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν σε ιδιοκτησία του Χαγιάτ, ο οποίος αναδείχθηκε νικητής.

Έκτοτε, τον έλεγχο του ποδοσφαίρου της χώρας δεν κατέχει καμία εκ των δύο πλευρών, με συνέπεια η εθνική ομάδα να σταματήσει να δίνει αγώνες εδώ και δύο χρόνια, ενώ το επαγγελματικό πρωτάθλημα να μην συνεχιστεί μετά από τη σεζόν 2015-2016.

Σημειώνεται ότι η προηγούμενη θητεία του Χαγιάτ, η τρίτη κατά σειρά (2011-2015), επετεύχθη κατόπιν δικαστικής απόφασης, αφού ο αθλητικός νόμος της χώρας προβλέπει πως οι πρόεδροι των ομοσπονδιών δεν μπορούν να έχουν πάνω από δύο θητείες.

Η FIFA έκρινε πως προκύπτει πολιτική παρέμβαση στα της ομοσπονδίας και δύο χρόνια μετά αποφάσισε να επιβάλλει τους νόμους της και να αποβάλει τη χώρα από τους κόλπους της.

Photo credits: AP Photo/Anjum Naveed

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ