ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Η αντεπίθεση των "αουτσάιντερ" στην Ευρώπη για τη θέση του πρώτου σκόρερ

Genoa's Krzysztof Piatek stands during the Serie A soccer match between Juventus and Genoa at the Allianz stadium, in Turin, Italy, Saturday, Oct. 20, 2018. (AP Photo/Antonio Calanni)
Genoa's Krzysztof Piatek stands during the Serie A soccer match between Juventus and Genoa at the Allianz stadium, in Turin, Italy, Saturday, Oct. 20, 2018. (AP Photo/Antonio Calanni) AP

Ο Πιάτεκ της Τζένοα κι ο Στουάνι της Ζιρόνα από θέση αουτσάιντερ βρίσκονται στην πρώτη θέση του πίνακα των σκόρερ σε Serie A και La Liga, ενώ ο Σάλα της Ναντ κι οι Αλέ - Γιόβιτς της Άιντραχτ συγκατοικούν με Εμπαπέ και Αλκάθερ - αντίστοιχα - σε Ligue 1 και Bundseliga.

Το δείγμα από τα πέντε κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα είναι πιο σαφές καθώς προσεγγίζουμε την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου σε Premier League, La Liga, Bundesliga, Ligue 1 και Serie A.

Παράλληλα με τη μάχη των ομάδων για την κατάκτηση του τίτλου σε Αγγλία, Ισπανία, Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία, οι επιθετικοί δίνουν τη δική τους για την θέση του πρώτου σκόρερ στις αντίστοιχες διοργανώσεις. Τα αουτσάιντερ ετοιμάζονται να κάνουν την έκπληξη!

Στη Serie A υπάρχει το "φαινόμενο Πιάτεκ". Ο 23χρονος Πολωνός διεθνής φορ μετακόμισε από την Κρακοβία στην Τζένοα κατά την παρελθούσα (θερινή) μεταγραφική περίοδο αντί 4.500.000 ευρώ. Είναι ήδη ο ήρωας της Γένοβας, ακόμη κι αν το γκολ που πέτυχε με εκτέλεση πέναλτι την Κυριακή (25/11) δεν έφθανε για να πάρει η ομάδα του τη νίκη στο "Derby della Lanterna" με αντίπαλο τη Σαμπντόρια.

Κι όμως αυτό ήταν το 10ο γκολ του Πιάτεκ, ο οποίος είναι στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας. Μπροστά από τον Κριστιάνο Ρονάλντο της Γιουβέντους, ο οποίος τον... ισοφάρισε το βράδυ του Σαββάτου με το γκολ που είχε πετύχει κόντρα στη ΣΠΑΛ.

10 γκολ

Κριστόφ Πιάτεκ (Τζένοα)

9 γκολ

Κριστιάνο Ρονάλντο (Γιουβέντους)

8 γκολ

Τσίρο Ιμόμπιλε (Λάτσιο)

7 γκολ

Μάουρο Ικάρντι (Ίντερ)

Λορέντσο Ινσίνιε (Νάπολι)

Ντρις Μέρτενς (Νάπολι)

Ποιος θα το έλεγε η Ζιρόνα να είχε μετά από 13 ματς στην ισπανική Liga τον πρώτο σκόρερ της διοργάνωσης; Και ποιος θα έλεγε να ήταν ο Κριστιάν Στουάνι στα 32 του έτη μπροστά από Λιονέλ Μέσι, Λουίς Σουάρες, Ντιέγκο Κόστα και Καρίμ Μπενζεμά;

Κι όμως, έτσι είναι. Ο Ουρουγουανός, ο οποίος στο παρελθόν φόρεσε τις φανέλες των Ντανούμπιο, Ρετζίνα, Αλμπαθέτε, Λεβάντε, Ράθινγκ, Εσπανιόλ και Μίντλεσμπρο διανύει τη "δεύτερη εφηβεία" του. Δύο γκολ στην εκτός έδρας νίκη των "μπλανκιβερμέλ" επί της Εσπανιόλ, στην καταλανική μάχη, δέκα συνολικά.

10 γκολ

Κριστιάν Στουάνι (Ζιρόνα)

9 γκολ

Λιονέλ Μέσι (Μπαρτσελόνα)

Λουίς Σουάρες (Μπαρτσελόνα)

8 γκολ

Μπόρχα Ιγκλέσιας (Εσπανιόλ)

Ιάγο Άσπας (Θέλτα)

Αντρέ Σίλβα (Σεβίλλη)

Η Ligue 1 ανήκει στην Παρί Σεν-Ζερμέν, η οποία ήδη έχει εξασφαλίσει διαφορά ασφαλείας και οδεύει προς την κατάκτηση ενός ακόμη πρωταθλήματος. Κανονικά έτσι, θα έπρεπε να είναι και η εικόνα στην πρώτη θέση του πίνακα των σκόρερ, καθώς η ομάδα της γαλλικής πρωτεύουσας σκοράρει κατά ριπάς.

Έτσι είναι. Εμπαπέ, Νεϊμάρ, Καβάνι, ο... Τοβέν να σώζει την αξιοπρέπεια της Μαρσέιγ κι ανάμεσά τους ένας Σάλα. Ο 28χρονος Αργεντινός φορ της Ναντ μοιράζεται την πρώτη θέση με τον Κιλιάν Εμπαπέ. Έντεκα γκολ για τον "καυτό" Αργεντινό φορ των "καναρινιών".

11 γκολ

Κιλιάν Εμπαπέ (Παρί Σεν-Ζερμέν)

Εμιλιάνο Σάλα (Ναντ)

10 γκολ

Νεϊμάρ (Παρί Σεν-Ζερμέν)

Φλοριάν Τοβέν (Μαρσέιγ)

9 γκολ

Έντινσον Καβάνι (Παρί Σεν-Ζερμέν)

Ο Νίκο Κόβατς έφυγε από τη Φρανκφούρτη για το Μόναχο, μετ(έφερε) μπελάδες στην Μπάγερν, αλλά η Άιντραχτ συνεχίζει το "βιολί" της. Οι Λούκα Γιόβιτς και Σεμπαστιάν Αλέ είναι υπεύθυνοι γι' αυτό. Από εννιά γκολ έκαστος, μοιράζονται την πρώτη θέση με τον Πάκο Αλκάθερ.

Κι αυτός αποτελεί έκπληξη τρόπω τινά. Έχει σκοράρει τα περισσότερα γκολ ορμώμενος από τον πάγκο, η Ντόρτμουντ τον πήρε δανεικό από την Μπαρτσελόνα και τρεις μήνες φανταστικών επιδόσεων ήταν αρκετοί για να ενεργοποιήσουν την οψιόν αγοράς του από τους "μπλαουγκράνα", ύψους 21.000.000 ευρώ. Από κοντά, ένα γκολ πίσω, και οι "διόσκουροι" της Γκλάντμπαχ, Αλασάν Πλεά και Τοργκάν Αζάρ.

9 γκολ

Λούκα Γιόβιτς (Άιντραχτ)

Σεμπαστιάν Αλέ (Άιντραχτ)

Πάκο Αλκάθερ (Ντόρτμουντ)

8 γκολ

Αλασάν Πλεά (Γκλάντμπαχ)

Μάρκο Ρόις (Ντόρτμουντ)

Τορκάν Αζάρ (Γκλάντμπαχ)

Στην Premier League τα πράγματα είναι διαφορετικά. Μόνον οι Αλεκσάνταρ Μίτροβιτς της Νιούκαστλ και Γκλεν Μάρεϊ της Μπράιτον κρατούν τη σημαία των "αουτσάιντερ" ψηλά. Οι Σέρχιο Αγκουέρο και Πιέρ-Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ (σκόραρε στην εκτός έδρας νίκη επί της Μπόρνμουθ) μοιράζονται την πρώτη θέση με οκτώ γκολ, οι Εντέν Αζάρ, Χάρι Κέιν, Μοχάμεντ Σαλάχ και Ραχίμ Στέρλινγκ (μαζί με τους προαναφερθέντες) με επτά γκολ βρίσκονται στη δεύτερη θέση.

8 γκολ

Σέρχιο Αγκουέρο (Μάντσεστερ Σίτι)

Πιέρ-Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ (Άρσεναλ)

7 γκολ

Μοχάμεντ Σαλάχ (Λίβερπουλ)

Ραχίμ Στέρλινγκ (Μάντσεστερ Σίτι)

Χάρι Κέιν (Τότεναμ)

Εντέν Αζάρ (Τσέλσι)

Αλεκσάνταρ Μίτροβιτς (Φούλαμ)

Γκλεν Μάρεϊ (Μπράιτον)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ