ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Έλληνες του εξωτερικού: Ο αξιόπιστος Sokratis, το ματς-εφιάλτη για Λάμπρου και το σούπερ δίδυμο Μαυρίας-Κολοβός

Έλληνες του εξωτερικού: Ο αξιόπιστος Sokratis, το ματς-εφιάλτη για Λάμπρου και το σούπερ δίδυμο Μαυρίας-Κολοβός
AP PHOTO/FRANK AUGSTEIN

Ο Παπασταθόπουλος που ήταν κυρίαρχος στο ντέρμπι του Λονδίνου, το 4-4 στο Άγιαξ-Χέρενφεν που έκανε το όνειρο του Λάμπρου εφιάλτη, το κρεσέντο των Μαυρία και Κολοβού και το ιδανικό ντεμπούτο του Βρουσάι. Το Sport24.gr ακτινογραφεί τη δράση των Ελλήνων το Σαββατοκύριακο στις σημαντικότερες ευρωπαϊκές λίγκες.

Πλούσια ήταν η δράση στην ποδοσφαιρική Ευρώπη το Σαββατοκύριακο που μας άφησε, με τους αρκετούς Έλληνες που παίζουν μπάλα εκτός των συνόρων μας να έχουν μπόλικη δουλειά με τις ομάδες τους σε Premier League, La Liga, Ligue 1, Primeira Liga, και όχι μόνο...

Πάμε να δούμε την παρουσία 33 εκπροσώπων μας στα σημαντικότερα πρωταθλήματα της Ευρώπης το Σαββατοκύριακο που ολοκληρώθηκε.

ΑΓΓΛΙΑ

Premier League

Σωκράτης Παπασταθόπουλος (Άρσεναλ): Ήταν για έκτο διαδοχικό ματς Premier League στο αρχικό σχήμα που επιλέγει ο Ουνάι Έμερι, με τον "Sokratis" να πραγματοποιεί μάλιστα κόντρα στην Τσέλσι μία από καλύτερες εμφανίσεις του από τότε που φόρεσε τη φανέλα των κόκκινων του Λονδίνου. "Αποδεικνύει πως είναι ο καλύτερος και πιο αξιόπιστος κεντρικός αμυντικός της Άρσεναλ αυτή τη σεζόν", αναφέρει στην κριτική για τον Παπασταθόπουλο η "Daily Mail", με την εφημερίδα να του δίνει την υψηλότερη βαθμολογία (7) σε σύγκριση με τον κίπερ Λένο και τους άλλους τρεις βασικούς παίκτες που συνέθεσαν την τετράδα στην άμυνα (Μπεγερίν, Κοσιελνί και Κολάσινατς). Ο 30χρονος διεθνής στόπερ σφράγισε μάλιστα την επιβλητική παρουσία του και με ασίστ στον Κοσιελνί στη φάση του δεύτερου γκολ των "κανονιέρηδων" στο 39ο λεπτό.

Ντίνος Μαυροπάνος (Άρσεναλ): Μόλις την περασμένη εβδομάδα επέστρεψε μετά από πολύμηνο τραυματισμό και έπαιξε για την Κ23 της Άρσεναλ απέναντι στην Μάντσεστερ Σίτι, έμεινε εκτός αποστολής από το ντέρμπι του "Emirates" με την Τσέλσι.

Χοσέ Χολέμπας (Γουότφορντ): Βασικός για ένα ακόμα ματς της Γουότφορντ ο άλλοτε άσος του Ολυμπιακού (στο αρχικό σχήμα της ομάδας του στα 19 από τα 21 ματς που έχει βρεθεί φέτος στην αποστολή σε σύνολο 23 αγωνιστικών), έμεινε στο χορτάρι μέχρι το φινάλε του αγώνα με την Μπέρνλι που βρήκε τις δύο ομάδες ισόπαλες χωρίς σκορ.

Championship

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος (Μίντλεσμπρο): Έμεινε εκτός αποστολής της Μίντλεσμπρο στον εντός έδρας αγώνα με την Μίλγουολ, που βρήκε την "Μπόρο" να αναδεικνύεται ισόπαλη 1-1 με τους Λονδρέζους για την 28η αγωνιστική της Championship και να παραμένει σε τροχιά ανόδου (5η στη βαθμολογία).

ΙΣΠΑΝΙΑ

La Liga

Δημήτρης Σιόβας (Λεγκανές): Έχει καπαρώσει τη φανέλα του βασικού και αυτό επιβεβαιώθηκε και στo ματς με την Μπαρτσελόνα στο "Camp Nou", όπου ο άλλοτε μπακ των Πανιωνίου και Ολυμπιακού συμπλήρωσε 13 σερί 90λεπτα στο πρωτάθλημα για λογαριασμό της Λεγκανές. Αγωνίστηκε ως αριστερό στόπερ σε σύστημα με τριάδα στην άμυνα και είχε αρκετά καλή παρουσία, με την αμυντική τετράδα των "πεπινέρος" να λυγίζει πάντως στο τελευταίο ημίωρο μετά την είσοδο του Λιονέλ Μέσι στον αγωνιστικό χώρο και το φινάλε να την βρίσκει να γνωρίζει την ήττα με 3-1.

ΙΤΑΛΙΑ

Serie A

Κώστας Μανωλάς (Ρόμα): Ξεπέρασε το πρόβλημα μικροτραυματισμού που τον ταλαιπωρούσε το τελευταίο διάστημα και επέστρεψε στο αρχικό σχήμα της Ρόμα, αγωνιζόμενος και στα 90 λεπτά της νικηφόρας εντός έδρας αναμέτρησης απέναντι στην Τορίνο (3-2).

Ορέστης Καρνέζης (Νάπολι): Ο Κάρλο Αντσελότι επέλεξε τον Άλεξ Μέρετ ως βασικό στο ματς με την Λάτσιο στο "Σαν Πάολο" (νίκη με 2-1 για τους "παρτενοπέι"), με τον Καρνέζη να μένει στον πάγκο της Νάπολι όπως και ο Νταβίντ Οσπίνα.

Μπάμπης Λυκογιάννης (Κάλιαρι): Ήταν στον πάγκο της Κάλιαρι στην εντός έδρας αναμέτρηση με την Έμπολι, που βρήκε τους Σαρδηνούς να μένουν στο 2-2 απέναντι στην ομάδα της Τοσκάνης.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Bundesliga

Τάσος Δώνης (Στουτγκάρδη): Η Στουτγκάρδη βρέθηκε να χάνει 3-0 από την Μάιντς στην "Mercedes Benz Arena" στο 72' και έξι λεπτά αργότερα ο προπονητής της πέρασε στον αγωνιστικό χώρο τον Τάσο Δώνη αντί του Εσβέιν στην τρίτη και τελευταία διορθωτική του κίνηση από τον πάγκο. Η είσοδος του διεθνούς μεσοεπιθετικού έδωσε ώθηση στους Σουηβούς που πέτυχαν δύο γκολ μέσα σε τρία λεπτά (83', 85'), ωστόσο δεν μπόρεσαν να πάρουν κάτι θετικό από το ματς και έμειναν έναν βαθμό κάτω από τη γραμμή του υποβιβασμού.

Παναγιώτης Ρέτσος (Μπάγερ Λεβερκούζεν): Υποβλήθηκε τον Δεκέμβριο σε εγχείριση και η επιστροφή του στα γήπεδα υπολογίζεται τον Μάρτιο.

Κώστας Σταφυλίδης (Άουγκσμπουργκ): Στο τελευταίο ματς της Άουγκσμπουργκ πριν τη χειμερινή διακοπή της Bundesliga έκανε το ντεμπούτο του τη φετινή σεζόν αγωνιζόμενος ως βασικός και μένοντας στο χορτάρι μέχρι το 83', ωστόσο στο πρώτο ματς μετά την επανέναρξη του πρωταθλήματος έμεινε εκτός αποστολής από το εντός έδρας ματς με την Φορτούνα Ντίσελντορφ (ήττα με 2-1 για την ομάδα του).

Στέφανος Καπίνο (Βέρντερ Βρέμης): Έμεινε στον πάγκο της Βέρντερ στην εκτός αναμέτρηση με το Αννόβερο που βρήκε την ομάδα της Βρέμης να επικρατεί με 1-0 και να βρίσκεται πλέον στη μέση του βαθμολογικού πίνακα (9η).

ΓΑΛΛΙΑ

Ligue 1

Κώστας Μήτρογλου (Μαρσέιγ): Για τρίτο διαδοχικό παιχνίδι πρωταθλήματος ο Κώστας Μήτρογλου δεν αγωνίστηκε ούτε λεπτό (στο ένα από αυτά έμεινε εκτός αποστολής), με τον διεθνή φορ να παρακολουθεί από τον πάγκο την εκτός έδρας αναμέτρηση με την Καέν που βρήκε την Ολιμπίκ να παίρνει το τρίποντο με το χρυσό γκολ του Μοργκάν Σανσόν. Το γεγονός πως δεν έχει παίξει καθόλου μέσα στο 2019 κάνει πολλούς να εικάζουν πως είναι στην πόρτα της εξόδου, με τον Ρούντι Γκαρσία να τον στηρίζει πάντως δημόσια μέσω της συνέντευξης Τύπου που έδωσε την περασμένη Παρασκευή τονίζοντας πως "είναι και παρόν και μέλλον στην ομάδα".

Παναγιώτης Βλαχοδήμος (Νιμ): Έμεινε εκτός αποστολής στην εντός έδρας ήττα της Νιμ με 1-0 από την Τουλούζ. Δεν έχει "γράψει" ακόμα λεπτά συμμετοχής στην Ligue 1, έχοντας μείνει εκτός αποστολής σε 17 ματς και παίρνοντας θέση στον πάγκο των αναπληρωματικών σε άλλα 3.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Primeira Liga

Οδυσσέας Βλαχοδήμος (Μπενφίκα): Υπερασπίστηκε την εστία της Μπενφίκα στην εκτός έδρας επικράτηση με 1-0 επί της Βιτόρια Γκιμαράες, με τον πρώην κίπερ του Παναθηναϊκού να έχει πάρει σπίτι του τη φανέλα του βασικού, έχοντας αγωνιστεί βασικός και στα 18 ματς που έχουν δώσει μέχρι τώρα οι "αετοί της Λισσαβώνας" στο πορτογαλικό πρωτάθλημα.

Ανδρέας Σάμαρης (Μπενφίκα): Μέχρι πρότινος ο διεθνής μέσος μετρούσε μόλις δύο συμμετοχές (ολιγόλεπτες) στις 17 πρώτες αγωνιστικές της Primeira Liga, ωστόσο η αλλαγή στην τεχνική ηγεσία άλλαξε τα δεδομένα. Και αυτό γιατί στη θέση του Ρουί Βιτόρια που δεν τον υπολόγιζε ήρθε ο Μπρούνο Λάζε, με τον νέο προπονητή των "αετών" να του δίνει φανέλα βασικού για πρώτη φορά τη φετινή σεζόν στον εκτός έδρας αγώνα με την Γκιμαράες (1-0 για την Μπενφίκα) και να τον κρατάει στον αγωνιστικό χώρο ως το φινάλε.

Νίκος Ιωαννίδης (Μαρίτιμο): Δεν συμπεριλήφθηκε στην αποστολή της Μαρίτιμο στην εκτός έδρας νίκη με 1-0 επί της Σάντα Κλάρα που την ανέβασε στην 11η θέση και στο +5 από τη ζώνη του υποβιβασμού.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Eredivisie

Κώστας Λάμπρου (Άγιαξ): Ο τραυματισμός του Ονανά έδωσε την ευκαιρία στον Κώστα Λάμπρου να κάτσει για πρώτη φορά φέτος κάτω από την εστία του Άγιαξ από την αρχή ενός αγώνα, ωστόσο το όνειρο για τον Έλληνα τερματοφύλακα μετατράπηκε κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης με την Χέρενφεν σε εφιάλτη. Και αυτό γιατί δέχτηκε τέσσερα γκολ (το τελευταίο στο 91') στο ισόπαλο 4-4 του "Αίαντα" απέναντι στην Χέρενφεν που τον άφησε δύο πόντους πίσω από την πρωτοπόρο Αϊντχόεν, γεγονός που τον έβαλε στο στόχαστρο. Απέναντί του βρέθηκε μία μεγάλη μερίδα οπαδών του "Αίαντα" στα social media, με κάποιους μάλιστα να "ξεφεύγουν" και να του στέλνουν απειλητικά μηνύματα για τη ζωή του, αναγκάζοντάς τον να κάνει ιδιωτικό το λογαριασμό που διατηρεί στο Instagram (στα τελευταία ποσταρίσματά του δεν μπορεί κάποιος να τα σχολιάσει).

Λάζαρος Λάμπρου (Φορτούνα Σιτάρντ): Ο δανεικός από τον ΠΑΟΚ μεσοεπιθετικός πέρασε αλλαγή με την έναρξη του δευτέρου μέρους στην αναμέτρηση της Φορτούνα Σιτάρντ στην έδρα της Ντε Γκράαφτσαπ, με το σκορ στο ημίχρονο να είναι 3-0 για τους γηπεδούχους. Ο Λάμπρου έκανε άμεσα αισθητή την παρουσία του καθώς στο 55' έβγαλε ασίστ για τον Ελ Μεσαουντί που μείωσε σε 3-1 για την Φορτούνα, με το φινάλε να την βρίσκει πάντως να γνωρίζει βαριά ήττα με σκορ 5-1.

Παντελής Χατζηδιάκος (Άλκμααρ): Μετά από τέσσερα διαδοχικά ματς πρωταθλήματος που ήταν στο αρχικό σχήμα και αγωνίστηκε μέχρι το τελευταίο σφύριγμα, ο Έλληνας αμυντικός συμπλήρωσε πλέον τέσσερα σερί παιχνίδια που έμεινε στον πάγκο, με το τελευταίο να ήταν το εντός έδρας απέναντι στην Ουτρέχτη το περασμένο Σάββατο που βρήκε την Άλκμααρ να επικρατεί με 3-0.

Μάριος Βρουσάι (Βίλεμ): Ονειρεμένο ντεμπούτο με τη φανέλα της Βίλεμ είχε ο Μάριος Βρουσάι και μάλιστα τρεις ημέρες μετά την επισημοποίηση του δανεισμού του στους Ολλανδούς από τον Ολυμπιακό (μέχρι το καλοκαίρι του 2020). Ο 20χρονος αριστερός εξτρέμ πέρασε αλλαγή στο 75' στον εντός έδρας αγώνα κόντρα στην Μπρέντα και υπέγραψε το τελικό 2-0 στο 92', με ασίστ του συμπατριώτη του, Παυλίδη.

Βαγγέλης Παυλίδης (Βίλεμ): Ιδανική αρχή στην Eredivisie είχε και ο Βαγγέλης Παυλίδης, με τον δανεικό από την Μπόχουμ επιθετικό (μέχρι το φινάλε της σεζόν) να πραγματοποιεί ντεμπούτο περνώντας στο ματς στο 46' για να βγάλει στις καθυστερήσεις την ασίστ στον Βρουσάι για το δεύτερο γκολ της Βίλεμ.

ΒΕΛΓΙΟ

First Division A

Χάρης Χαρίσης (Κόρτραϊκ): Στο πρώτο ματς της Κόρτραϊκ μετά την επανέναρξη του πρωταθλήματος πέρασε ως αλλαγή στον αγωνιστικό χώρο στο 67' αντί του Ουαλί, στην εκτός έδρας ήττα με 2-1 από την Σταντάρ Λιέγης.

Στέργιος Μαρίνος (Σαρλερουά): Βασικός και αναντικατάστατος στο δεξί άκρο της άμυνας της ομάδας του, με την τελευταία του συμμετοχή να είναι την Κυριακή στην εκτός έδρας επιτυχία της ομάδας του με 1-0 επί της Κλαμπ Μπριζ. Μετά από τη συμπλήρωση 22 αγωνιστικών, έχει να επιδείξει ισάριθμα 90λεπτα, έχοντας ξεπεράσει έτσι τα 2.000 λεπτά συμμετοχής!

Απόστολος Βέλλιος (Μπέβερεν): Μετά από δύο μήνες πήρε φανέλα βασικού, για να γίνει αλλαγή στο 75' στο εντός έδρας 1-1 της Μπέβερεν απέναντι στην Σερκλ Μπριζ που την κράτησε χαμηλά στον βαθμολογικό πίνακα (13η).

Γιώργος Γκαλίτσιος (Μουσκρόν): Έμεινε στον πάγκο στην εντός έδρας επικράτηση της Μουσκρόν με 2-1 απέναντι στην Οστάνδη.

ΤΟΥΡΚΙΑ

Super Lig

Γιώργος Τζαβέλλας (Αλάνιασπορ): Βασικός στην εντός έδρας επικράτηση της Αλάνιασπορ με 2-0 επί της Σίβασπορ όπου κάλυψε τη θέση του αριστερού στόπερ, με τον Γιώργο Τζαβέλλα να συμπληρώνει 10 συνεχόμενα 90λεπτα στο τουρκικό πρωτάθλημα.

Γιάννης Μανιάτης (Αλάνιασπορ): Για πρώτη φορά τη φετινή σεζόν έμεινε εκτός αποστολής, στον αγώνα της ομάδας του απέναντι στην Σίβασπορ για την 18η αγωνιστική.

ΚΥΠΡΟΣ

1η κατηγορία

Χάρης Μαυρίας (Ομόνοια): Εξαιρετική απόδοση είχε ο Χάρης Μαυρίας απέναντι στην Νέα Σαλαμίνα, με τον άλλοτε παίκτη του Παναθηναϊκού να περνάει στο παιχνίδι στο 53' αντί του Μόντες και να σερβίρει μία ασίστ στον Κολοβό, ενώ λίγα λεπτά μετά, από δική του προσπάθεια έφτασε και στο δεύτερο προσωπικό του τέρμα ο Κολοβός.

Δημήτρης Κολοβός (Ομόνοια): Στο τρίτο του παιχνίδι με τη φανέλα της Ομόνοιας, ο δανεικός από την Μέχελεν φορ αντικατέστησε τον Άλεξ Σοάρες στο 53ο λεπτό του αγώνα με την Νέα Σαλαμίνα και ουσιαστικά ήταν εκείνος που χάρισε το τρίποντο στο "τριφύλλι" (3-1 το τελικό σκορ) πετυχαίνοντας τα δύο πρώτα τέρματα: στο 59ο και στο 65ο λεπτό. Κερασάκι στην τούρτα στην εξαιρετική του εμφάνιση ήταν η ασίστ που έβγαλε για το τρίτο γκολ της ομάδας του.

Λουκάς Βύντρα (Ομόνοια): Βασικός στο 3-1 επί της Νέας Σαλαμίνας, καλύπτοντας το δεξί άκρο της άμυνας της Ομόνοιας και αγωνιζόμενος για 90 λεπτά.

Πραξιτέλης Βούρος (ΑΠΟΕΛ): Βασικός στο ντέρμπι με την ΑΕΛ ο Πραξιτέλης Βούρος (κάλυψε τη θέση του σέντερ μπακ), στην εκτός έδρας επικράτηση με 1-0 του ΑΠΟΕΛ, που τον έφερε στο +4 απέναντι σε Απόλλων Λεμεσού και ΑΕΛ.

Σάββας Γκέντσογλου: Έμεινε στον πάγκο των "κυανοκίτρινων" στο νικηφόρο 1-0 επί της ΑΕΛ που κρίθηκε από το γκολ του Νούνο Μοράις στο 58ο λεπτό.

Photo Credits: AP Photo/Frank Augstein

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ