ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Έλληνες εξωτερικού: Δώνης ο λυτρωτής, Ταχτσίδης για Serie A

Stuttgart's Anastasios Donis, left, celebrates his side's equalizing goal with team mates during a German Bundesliga soccer match between Bayern Munichand VfB Stuttgart in Munich, Sunday, Jan.27, 2019. (Matthias Balk/dpa via AP)
Stuttgart's Anastasios Donis, left, celebrates his side's equalizing goal with team mates during a German Bundesliga soccer match between Bayern Munichand VfB Stuttgart in Munich, Sunday, Jan.27, 2019. (Matthias Balk/dpa via AP) MATTHIAS BALK/DPA VIA AP

Ο Δώνης που δεν αφήνει την Στουτγκάρδη να υποβιβαστεί, ο Ταχτσίδης που κάνει όνειρα επιστροφής στην Serie A και οι Μανωλάς και Παπασταθόπουλος που είναι έτοιμοι για μάχες για έξοδο στο Champions League. Το Sport24.gr ακτινογραφεί τη δράση των Ελλήνων το περασμένο 4ήμερο στις σημαντικότερες ευρωπαϊκές λίγκες.

Πλούσια ήταν η δράση στην ποδοσφαιρική Ευρώπη το τετραήμερο που μας άφησε, με τους αρκετούς Έλληνες που παίζουν μπάλα εκτός των συνόρων μας να έχουν μπόλικη δουλειά με τις ομάδες τους σε Premier League, La Liga, Serie A, Bundesliga, Primeira Liga και όχι μόνο...

Πάμε να δούμε την παρουσία 30 εκπροσώπων μας στα σημαντικότερα πρωταθλήματα της Ευρώπης το περασμένο τριήμερο.

ΑΓΓΛΙΑ

Premier League

Σωκράτης Παπασταθόπουλος (Άρσεναλ): Εφιαλτική Κυριακή του Πάσχα βίωσε ο διεθνής στόπερ καθώς αγωνίστηκε από την αρχή μέχρι το φινάλε στη συντριβή της Άρσεναλ με 3-0 στην έδρα της Λέστερ, σε ένα ματς που οι "κανονιέρηδες" αναγκάστηκαν να παίξουν από το 36' με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Μέιτλαντ-Νάιλς με δύο κίτρινες κάρτες. Για πρώτη φορά μετά το 1967 δέχτηκε τρία γκολ σε ισάριθμα διαδοχικά ματς πρωταθλήματος η Άρσεναλ, που κινδυνεύει τώρα να μείνει εκτός Champions League ούσα στην 5η θέση και στο -2 από την 4η Τσέλσι δύο αγωνιστικές πριν το φινάλε.

Ντίνος Μαυροπάνος (Άρσεναλ): Έμεινε στον πάγκο και δεν χρησιμοποιήθηκε στην ήττα της Άρσεναλ στο "King Power Stadium" που απειλεί να την αφήσει εκτός από το νέο Champions League.

Χοσέ Χολέμπας (Γουότφορντ): Βασικός στην εντός έδρας ήττα με 2-1 από την Γουλβς, αγωνίστηκε μέχρι το φινάλε και δέχτηκε κίτρινη κάρτα στο 62'. Αυτή ήταν η 26η συμμετοχή του σε σύνολο 36 αγωνιστικών, με τον πρώην αριστερό μπακ του Ολυμπιακού να έχει συμπληρώσει 23 γεμάτα 90λεπτα με τις "σφήκες" στη φετινή Premier League.

Championship

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος (Μίντλεσμπρο): Έμεινε στον πάγκο στην αναμέτρηση με την Ρέντινγκ στο "Ρίβερσαϊντ" (βασικός ο Ράντολφ) που βρήκε την "Μπόρο" να επικρατεί με 2-1 και να μένει ζωντανή στη μάχη για το τελευταίο εισιτήριο για συμμετοχή στα πλέι οφ ανόδου στην Premier League (είναι μαζί με την Ντέρμπι στην 6η θέση της βαθμολογίας αλλά με ματς περισσότερο και ενώ απομένει μία αγωνιστική για το φινάλε της κανονικής περιόδου).

ΙΣΠΑΝΙΑ

La Liga

Δημήτρης Σιόβας (Λεγκανές): Ο Μαουρίσιο Πελεγκρίνο έδωσε φανέλα βασικού στον διεθνή σέντερ μπακ στο ματς κόντρα στην Θέλτα στο "Μπουτάρκε", που βρήκε τους Μαριλένους να έρχονται ισόπαλοι χωρίς τέρματα με τους Γαλιθιάνους και να μένουν στην 13η θέση. Αυτό ήταν το έκτο 90λεπτο στα επτά τελευταία ματς πρωταθλήματος για τον Σιόβα, ο οποίος μετράει συνολικά 2.783 λεπτά συμμετοχής στη φετινή La Liga.

ΙΤΑΛΙΑ

Serie A

Κώστας Μανωλάς (Ρόμα): Μετά τον τραυματισμό του κατά τη διάρκεια της προθέρμανσης πριν το Ίντερ-Ρόμα, ο διεθνής στόπερ έκανε αγώνα δρόμου για να προλάβει το ματς με την Κάλιαρι και τα κατάφερε. Όχι μόνο ήταν βασικός, αλλά αγωνίστηκε σε όλο το 90λεπτο έχοντας πολύ καλή παρουσία στα μετώπισθεν των "τζαλορόσι" (πήρε βαθμολογίες από 6 μέχρι 6,5 από τα περισσότερα ιταλικά ΜΜΕ) και βοήθησε στο άνετο 3-0 για την ομάδα του Ρανιέρι που την επανέφερε στην τετράδα της βαθμολογίας. "Συνεχίζουμε έτσι, ακόμα τέσσερις τελικοί!", ήταν το μήνυμα του Μανωλά μέσω Instagram μετά το ματς.

Ορέστης Καρνέζης (Νάπολι): Έμεινε στον πάγκο στην εκτός έδρας αναμέτρηση απέναντι στην Φροζινόνε (νίκη με σκορ 2-0 για τους "παρτενοπέι"), με τον Κάρλο Αντσελότι να δίνει φανέλα βασικού στον Νταβίντ Οσπίνα. Ο Έλληνας διεθνής κίπερ μετράει μέχρι στιγμής 7 συμμετοχές στη φετινή Serie A έχοντας δεχτεί μόλις 3 γκολ.

Μπάμπης Λυκογιάννης (Κάλιαρι): Παρακολούθησε από τον πάγκο την ήττα της Κάλιαρι με 3-0 από την Ρόμα στο "Ολίμπικο".

Δημήτρης Νικολάου (Έμπολι): Τρίτη σερί συμμετοχή και δεύτερο διαδοχικό 90λεπτο για τον δανεικό από τον Ολυμπιακό αμυντικό, με τον Νικολάου να αγωνίζεται ως αριστερό στόπερ σε σύστημα με τριάδα στην άμυνα στην εκτός έδρας ήττα με 3-1 από την Μπολόνια. Το αποτέλεσμα αυτό άφησε την ομάδα της Τοσκάνης στο -4 από τη γραμμή της σωτηρίας τέσσερις αγωνιστικές πριν το φινάλε.

Serie B

Παναγιώτης Ταχτσίδης (Λέτσε): Βασικός για 16ο διαδοχικό ματς πρωταθλήματος για την Λέτσε και τέταρτο διαδοχικό στο οποίο έμεινε από την αρχή μέχρι το τέλος. Αυτή τη φορά μάλιστα ο διεθνής μέσος πήρε μέρος στο ντέρμπι κορυφής της δεύτερης κατηγορίας απέναντι στην Μπρέσια, που βρήκε την ομάδα της Απουλίας να νικάει με 1-0 την πρωτοπόρο (80' Ταμπανέλι)) και να την φτάνει στην κορυφή με 63 βαθμούς, κάνοντας ταυτόχρονα ένα τεράστιο βήμα για να εξασφαλίσει αυτόματο προβιβασμό στη Serie A.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Bundesliga

Τάσος Δώνης (Στουτγκάρδη): Μετά τη συντριβή που υπέστη στην έδρα της Άουγκσμπουργκ όπου δέχτηκε έξι γκολ, η Στουτγκάρδη έβγαλε μεγάλη αντίδραση στη μάχη που δίνει για την σωτηρία και αυτό το οφείλει στον Τάσο Δώνη, που της χάρισε της νίκη με 1-0 απέναντι στην Γκλάντμπαχ πετυχαίνοντας το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης στο 56ο λεπτό. Αυτό ήταν το 4ο φετινό γκολ για τον 22χρονο διεθνή στράικερ και πρώτο μετά από ακριβώς τρεις μήνες, όπου τότε είχε σκοράρει απέναντι στην Μπάγερν Μονάχου (27/1). Είναι εντυπωσιακό επίσης το γεγονός πως από τα έξι συνολικά τέρματά του στην Bundesliga, τα πέντε έχουν ανοίξει το σκορ στα ματς.

Παναγιώτης Ρέτσος (Μπάγερ Λεβερκούζεν): Έμεινε εκτός αποστολής από το εκτός έδρας ματς με την Άουγκσμπουργκ όπου οι "ασπιρίνες" θριάμβευσαν με 4-1. Υποβλήθηκε σε εγχείριση τον Δεκέμβριο του 2018 και ευελπιστεί να επιστρέψει στις αγωνιστικές υποχρεώσεις των "ασπιρίνων" έστω και στο φινάλε της σεζόν. Μέχρι στιγμής δεν εχει "γράψει" λεπτά συμμετοχής στην Bundesliga παρά μόνο 31 λεπτά παρουσίας στο Europa League.

Κώστας Σταφυλίδης (Άουγκσμπουργκ): Τρίτο διαδοχικό ματς που πήρε φανέλα βασικού (κάλυψε το αριστερό άκρο της άμυνας) και αγωνίστηκε μέχρι το φινάλε, ωστόσο σε αντίθεση με τα δύο προηγούμενα ματς που πανηγύρισε ευρείες νίκες της Άουγκσμπουργκ (με συνολικό σκορ 9-1), αυτή τη φορά είδε την άλλη πλευρά του νομίσματος, βιώνοντας βαριά ήττα από την Μπάγερ Λεβερκούζεν.

Στέφανος Καπίνο (Βέρντερ Βρέμης): Κάθισε στον πάγκο των αναπληρωματικών στο ματς της Βέρντερ στο Ντίσελντορφ κόντρα στην τοπική Φορτούνα (βασικός ο Παβλένκα), στο οποίο η ομάδα της Βρέμης γνώρισε βαριά ήττα με 4-1 και υποχώρησε στην 9η θέση. Ο άλλοτε κίπερ των Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού μετράει συνολικά 45 λεπτά συμμετοχής στη φετινή Bundesliga, αυτά που πήρε στον αγώνα απέναντι στην Φράιμπουργκ στις 13 Απριλίου.

2nd Bundesliga

Κυριάκος Παπαδόπουλος (Αμβούργο): Αντιμετωπίζει πρόβλημα τραυματισμού και έμεινε εκτός αποστολής από το ντέρμπι με την Ουνιόν Βερολίνου, που βρήκε το Αμβούργο να γνωρίζει εκτός έδρας ήττα με 2-0 και να βλέπει την αντίπαλό του να το προσπερνάει (οριακά στη διαφορά τερμάτων) και να σκαρφαλώνει εκείνη στην 3η θέση που οδηγεί σε αγώνες μπαράζ για την άνοδο στην Bundesliga.

Δημήτρης Διαμαντάκος (Ζανκτ Πάουλι): Όχι μόνο βρέθηκε στο αρχικό σχήμα της ομάδας του μετά από πολύ καιρό αφήνοντας πίσω τα προβλήματα τραυματισμού που τον ταλαιπώρησαν αλλά άνοιξε το δρόμο και για τη νίκη με 4-3 επί της Ρέγκενσμπουργκ κάνοντας το 1-0 στο 35ο λεπτό. Στο 76' έγινε η τρίτη αλλαγή για την ομάδα του παραχωρώντας τη θέση του στον Μέιερ.

ΓΑΛΛΙΑ

Ligue 1

Παναγιώτης Βλαχοδήμος (Νιμ): Έμεινε εκτός αποστολής στην εκτός έδρας συντριβή με 5-0 από την Λιλ. Δεν έχει "γράψει" ακόμα λεπτά συμμετοχής στα 34 ματς που έχει δώσει μέχρι τώρα η ομάδα του στη φετινή Ligue 1, έχοντας μείνει εκτός αποστολής σε 31 και παίρνοντας θέση στον πάγκο των αναπληρωματικών στα άλλα 3.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Primeira Liga

Οδυσσέας Βλαχοδήμος (Μπενφίκα): Βασικός για ένα ακόμα ματς της Μπενφίκα, αυτή τη φορά στο επιβλητικό 4-1 με ανατροπή στην έδρα της Μπράγκα. Ο "Όντι" αγωνίστηκε για ενδέκατο σερί 90λεπτο ενώ στις 31 πρώτες αγωνιστικές έχει χάσει μόνο λιγα λεπτά ελέω της αποβολής του με απευθείας κόκκινη κάρτα στο φινάλε του ντέρμπι της Λισσαβώνας (3/2) απέναντι στην Σπόρτινγκ. Συνολικά, έχει "γράψει" 2.786 λεπτά συμμετοχής στο φετινό πρωτάθλημα ενώ στα 15 από τα 31 ματς που έχει παίξει, κράτησε ανέπαφη την εστία του.

Ανδρέας Σάμαρης (Μπενφίκα): Για δέκατο τέταρτο στη σειρά ματς πρωταθλήματος ήταν στο αρχικό σχήμα της Μπενφίκα, με τον 29χρονο διεθνή μέσο να αγωνίζεται μάλιστα μέχρι το φινάλε στο 4-1 στην έδρα της Μπράγκα που έφερε τους "αετούς" στο χρυσό +2 από την Πόρτο τρεις αγωνιστικές πριν το φινάλε, μετά την ισοπαλία των "δράκων" με 2-2 στην έδρα της Ρίο Άβε.

Νίκος Ιωαννίδης (Μαρίτιμο): Εξακολουθεί να μην έχει ακόμα "γράψει" λεπτά συμμετοχής στο φετινό πρωτάθλημα. Αυτή τη φορά έμεινε εκτός αποστολής από το εντός έδρας ματς με την Τοντέλα που βρήκε την Μαρίτιμο να παίρνει τη νίκη με 2-0 και να διατηρείται στη 12η θέση της βαθμολογίας.

ΒΕΛΓΙΟ

First Division A

Χάρης Χαρίσης (Κόρτραϊκ): Έμεινε στον πάγκο στον εκτός έδρας αγώνα με την Μουσκρόν, που βρήκε την ομάδα του να επικρατεί με 3-2 για την 6η αγωνιστική των πλέι οφ και να κάνει σημαντικό βήμα για έξοδο στο Europa League.

Στέργος Μαρίνος (Σαρλερουά): Βασικός κόντρα στην Οστάνδη στο πλαίσιο αγώνων πλέι οφ που δίνουν εισιτήριο για το νέο Europa League, έμεινε μέχρι το φινάλε στην εκτός έδρας ισοπαλία με σκορ 2-2 που απέσπασε η Σαρλερουά.

Απόστολος Βέλλιος (Μπέβερεν): Έμεινε εκτός αποστολής από την εντός έδρας αναμέτρηση με την Ουνιόν Σεντ-Γκιλουά για τα πλέι οφ του Europa League, όπου η Μπέβερεν πήρε το τρίποντο επικρατώντας με 3-2 και έμεινε ζωντανή στη μάχη για την έξοδο στο Europa League.

Γιώργος Γκαλίτσιος (Μουσκρόν): Παρακολούθησε από τον πάγκο το εντός έδρας ματς με την Κόρτραϊκ που βρήκε την ομάδα του να γνωρίζει την ήττα με 3-2 και να βλέπει τις ελπίδες της για έξοδο στην Ευρώπη τη νέα σεζόν να εξανεμίζονται.

ΤΟΥΡΚΙΑ

Super Lig

Κώστας Μήτρογλου (Γαλατάσαραϊ): Η Γαλατάσαραϊ αγωνίζεται το βράδυ της Δευτέρας (20:00) στην έδρα της Κόνιασπορ και με νίκη πιάνει την Μπασακσεχίρ στην κορυφή της κατάταξης τέσσερις αγωνιστικές πριν το φινάλε (μετά την απρόσμενη ήττα της πρωτοπόρου με 2-0 στην έδρα της, από την Γκεζτέπε).

Γιώργος Τζαβέλλας (Αλάνιασπορ): Δεύτερο διαδοχικό ματς που έμεινε εκτός αποστολής (μετά από έξι σερί 90λεπτα), καθώς δεν μπόρεσε να ξεπεράσει τον τραυματισμό του για να είναι ετοιμοπόλεμος απέναντι στην Καϊσέρισπορ (1-1). Αυτό ήταν μόλις το τέταρτο ματς που χάνει στη φετινή Super Lig, με τον Τζαβέλλα να μετράει 26 "γεμάτα" 90λεπτα στις 30 πρώτες αγωνιστικές.

Στέλιος Κίτσιου (Άνκαραγκουτσου): Ενδέκατο διαδοχικό 90λεπτο για τον δανεικό από τον ΠΑΟΚ (μέχρι το τέλος της σεζόν), αυτή τη φορά στην εκτός έδρας ήττα με 4-1 από την Μπεσίκτας που άφησε την Άνκαραγκουτσου στην 13η θέση και στο +6 από την επικίνδυνη ζώνη.

ΔΑΝΙΑ

Superliga

Ζέκα (Κοπεγχάγη): Βασικός στην εντός έδρας αναμέτρηση της Κοπεγχάγης με την Οντένσε, αγωνίστηκε ως το φινάλε και πανηγύρισε το άνετο 4-0 που την εκτόξευσε στο +14 από την Μίντιλαντ και την έφερε μία ανάσα από τον 13ο πρωτάθλημα της ιστορίας της. Θα το κατακτήσει μαθηματικά από το βράδυ της Δευτέρας αν η δεύτερη Μίντιλαντ δεν πάρει τη νίκη εκτός έδρας απέναντι στην Νόρτζελαντ.

ΑΥΣΤΡΙΑ

Bundesliga

Τάσος Αυλωνίτης (Στουρμ Γκρατς): Ανήμερα της ονομαστικής του εορτής (28/4), έμεινε στον πάγκο για δεύτερο διαδοχικό παιχνίδι, αυτή τη φορά στην εντός έδρας ήττα με 3-2 από την ΛΑΣΚ.

Ταξιάρχης Φούντας (Σεντ Πόλτεν): Ο τραυματισμός στον ώμο που τον ταλαιπωρεί το τελευταίο διάστημα, τον άφησε εκτός αποστολής για ένα ακόμα ματς πλέι οφ, αυτή τη φορά στο εντός έδρας απέναντι στην Αούστρια Βιέννης που βρήκε την Σεντ Πόλτεν να γνωρίζει την ήττα με 2-1.

Photo Credits: Matthias Balk/dpa via AP

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ