CONFERENCE LEAGUE

Conference League: Ο Μουρίνιο έστειλε τον κυπελλούχο Ελλάδας στον 3ο προκριματικό γύρο

Ο Άκπομ με τον Αλεξανδρόπουλο στο Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ
Ο Άκπομ με τον Αλεξανδρόπουλο στο Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ INTIME

Η κατάκτηση τουλάχιστον της 6ης θέσης της Serie A από τη Ρόμα του Ζοζέ Μουρίνιο προκαλεί μία αλυσιδωτή αντίδραση που φτάνει μέχρι τον κυπελλούχο Ελλάδας, τον οποίο στέλνει στον 3ο προκριματικό γύρο του Europa Conference League.

Η Ρόμα επικράτησε 3-0 της Τορίνο την Παρασκευή και εξασφάλισε εισιτήριο για τους ομίλους του Europa League μέσω της κατάταξής της στη Serie A. Παρ' όλα αυτά, η νίκη αυτή προκάλεσε μία αλυσιδωτή αντίδραση που επηρεάζει διάφορες ευρωπαϊκές ομάδες, μαζί και τον κυπελλούχο Ελλάδας, τον Παναθηναϊκό ή τον ΠΑΟΚ, τον οποίο στέλνει στον 3ο προκριματικό γύρο του Europa Conference League.

Το κέρδος είναι σημαντικό, αφού ο 2ος προκριματικός γύρος όπου θα αρχίσουν οι άλλοι δύο εκπρόσωποι της Ελλάδας θα διεξαχθεί στις 21 και 28 Ιουλίου (με την κλήρωση να πραγματοποιείται στις 15 Ιουνίου), ενώ ο 3ος προκριματικός γύρος θα διεξαχθεί 4 και 11 Αυγούστου (η κλήρωση στις 18 Ιουλίου) και θα παρέχει επιπλέον χρόνο προετοιμασίας στον κυπελλούχο.

Όλα αρχίζουν από την παρουσία των "τζιαλορόσι" στον τελικό του φετινού Europa Conference League που θα διεξαχθεί την Τετάρτη στα Τίρανα, με αντίπαλο τη Φέγενορντ. Ο νικητής θα κερδίσει ένα εισιτήριο για τους ομίλους του Europa League, κάτι που ήδη έχει η ομάδα του Ζοζέ Μουρίνιο. Αν η Ρόμα κατακτήσει το ευρωπαϊκό τρόπαιο, τότε το εισιτήριο αυτό θα περισσεύει και θα παραχωρηθεί στον κυπελλούχο της επόμενης χώρας στην κατάταξη της UEFA, που δεν έχει αυτόματη θέση στη φάση των ομίλων.

Αυτή είναι η Ολλανδία και ο σύλλογος που δικαιούται το εισιτήριο είναι η... Φέγενορντ, που τερμάτισε στην 3η θέση της Eredivisie και αυτήν τη στιγμή έχει εισιτήριο για τα playoffs του Europa League 2022-2023. Ως εκ τούτου, είτε η ομάδα του Ρότερνταμ κατακτήσει το Europa Conference League είτε οι Ιταλοί, θα προκύψει ένα κενό στα προκριματικά του Europa League της νέας σεζόν.

Η θέση της Φέγενορντ στα προκριματικά της νέας σεζόν θα μείνει κενή και θα καλυφθεί από τον κυπελλούχο Κύπρου (Ομόνοια ή Εθνικό Άχνας), που προβιβάζεται από τον 3ο προκριματικό. Η Σλοβάτσκο, ως κυπελλούχος Τσεχίας, καταλαμβάνει τη θέση της Κύπρου, αλλάζοντας διοργάνωση. Οι Τσέχοι ήταν προγραμματισμένο να αρχίσουν την ευρωπαϊκή περιπέτειά τους στον 3ο προκριματικό του Europa Conference League, όμως όπως συνέβη και πέρυσι με τον κυπελλούχο Κύπρου, αλλάζει διοργάνωση για να καλύψει το κενό που δημιουργήθηκε στα προκριματικά του Europa League.

Πλέον, κενό υπάρχει στα προκριματικά του Europa Conference League, για το οποίο η στάση της UEFA είναι να καλύπτεται από τους πρωταθλητές και τους κυπελλούχους, όποτε αυτό είναι εφικτό. Η πρώτη επιλαχούσα χώρα είναι η Ελλάδα κι έτσι ο κυπελλούχος της θα προβιβαστεί στον 3ο προκριματικό γύρο αντί για το 2ο, όπως ήταν προγραμματισμένο.

Τέλος, το ελληνικό κενό θα καλυφθεί από δύο ομάδες. Η κυπελλούχος Αρμενίας Νόροβανκ και η δευτεραθλήτρια Λετονίας Βαλμιέρα προβιβάζονται από τον 1ο στο 2ο προκριματικό γύρο.

Σημειώνεται ότι αντίστοιχη μετατόπιση εκτιμάται ότι θα είχε ο κυπελλούχος Ελλάδας σε περίπτωση που η Ουκρανία δεν καταφέρει να στείλει εκπροσώπους στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της νέας σεζόν. Η χώρα μας βρισκόταν στην 20ή θέση της κατάταξης της UEFA το 2020-2021 (η οποία μετράει για τις διοργανώσεις του 2022-2023) και ήταν η πρώτη επιλαχούσα για όποιες ανακατατάξεις συνέβαιναν στα προκριματικά του Europa Conference League.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι συγκεκριμένες μεταβολές δεν έχουν ανακοινωθεί ή επικυρωθεί από την UEFA. Η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία αποφασίζει και σφραγίζει τέτοιες αλλαγές στο τέλος της σεζόν, όταν έχει στα χέρια της πλήρη λίστα με τις συμμετέχουσες ομάδες στις διοργανώσεις της. Με βάση την περσινή σεζόν, όλα δείχνουν ότι η μετατόπιση φέτος θα είναι παρόμοια και ως εκ τούτου θα ευνοήσει την Ελλάδα.

TAGS CONFERENCE LEAGUE ΡΟΜΑ ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ 2022 ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΟΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΑΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ