ΚΥΠΕΛΛΟ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ

Βραζιλία - Ουρουγουάη, με φόντο την εκδίκηση

Βραζιλία - Ουρουγουάη, με φόντο την εκδίκηση

Οι γειτόνισσες, Βραζιλία και Ουρουγουάη αναμετρώνται για τα ημιτελικά του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών, με τον αγώνα να κρύβει αρκετή ιστορία. Μετά το χαμένο τελικό του '50, πολλοί το θεωρούν σημαντικότερο παιχνίδι από το Βραζιλία - Αργεντινή, όμως σίγουρα κοινή επιθυμία όλων είναι οι δυο ομάδες να δείξουν αυτά που μας έχουν μάθει κατά το παρελθόν, γκολ, πάθος, φαντασία και πάνω απ΄όλα, ωραίο ποδόσφαιρο.

Η Βραζιλία, μπορεί να έκανε το απόλυτο νικών στον όμιλό της, νικώντας τις Ιαπωνία, Ιταλία και Μεξικό, ωστόσο πλέον η αναμέτρηση για τα ημιτελικά του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών, κόντρα στην γειτονική της, Ουρουγουάη, σίγουρα θα είναι το δυνατότερο τεστ για τη "Σελεσάο".

Αρκετοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως τα ματς Βραζιλία - Ουρουγουάη, είναι ακόμα μεγαλύτερα κι από τα Βραζιλία - Αργεντινή. Η μεγάλη κόντρα των δυο γειτονικών χωρών ξεκινάει 63 χρόνια πριν, το 1950, όταν και η Ουρουγουάη, κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο, μέσα στο "Μαρακανά", νικώντας τους Βραζιλιάνους, με 2-1 και κάνοντας σχεδόν 200.000 κόσμου να σωπάσει (ρεκόρ προσέλευσης).

Όλη η χώρα ήταν σίγουρη πως το Κύπελλο ήταν δικό της πριν τον τελικό. Η ομοσπονδία της Βραζιλίας είχε μάλιστα ετοιμάσει μέχρι και μετάλλια με τα ονόματα των παικτών της χώρας για την απονομή. Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων πολύ πριν το ματς, έκαναν λόγο για τους Βραζιλιάνους, παρουσιάζοντάς τους ως πρωταθλητές.

Βραζιλία - Ουρουγουάη, με φόντο την εκδίκηση

Είχε ετοιμαστεί ακόμα και τραγούδι με τίτλο "Brazil os vencedores" ("Βραζιλιάνοι οι νικητές"). Το τι επακολούθησε μετά τον αγώνα είναι γνωστό, με αποτέλεσμα να μείνει στην ιστορία η αναμέτρηση αυτή ως "Μaracanazo". Πολλοί παίκτες της τότε ομάδας, αποσύρθηκαν μετά από αυτό το ματς, ενώ άλλοι δεν αγωνίστηκαν ξανά με τη φανέλα της "Σελεσάο".

Βραζιλία - Ουρουγουάη, με φόντο την εκδίκηση

Αυτό ήταν το μεγαλύτερο "κάζο" της Ουρουγουάης στους Βραζιλιάνους, αλλά και μια από τις μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές επιτυχίες των Ουρουγουανών. Ωστόσο δεν ήταν το μόνο, μιας και η "Σελέστε", ευθύνεται για την μεγαλύτερη ήττα της Βραζιλίας με 6-0 το 1920. Συνολικά, οι δυο ομάδες έχουν αναμετρηθεί σε 70 επίσημους αγώνες της FIFA τα τελευταία 97 χρόνια, με τη Βραζιλία να μετράει 32 νίκες και την Ουρουγουάη 19, ενώ άλλα 19 ματς έληξαν ισόπαλα.

Τα στατιστικά της Βραζιλίας

Βραζιλία - Ουρουγουάη, με φόντο την εκδίκηση

  • Η Βραζιλία, μετράει 6 συνεχόμενα ματς αήττητη ενάντια στη "Σελέστε", μετά και την ήττα με 1-0 το 2001 στο Μοντεβιδέο.
  • Ακόμα, η "Σελεσάο" έχει κερδίσει και τα 10 τελευταία τους παιχνίδια στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών, κάτι που αποτελεί και ρεκόρ.
  • Αν εξαιρέσουμε την άσημη Ταϊτή, η Βραζιλία έχει επιχειρήσει τα λιγότερα σουτ στη διοργάνωση, μόλις 28 σε 3 παιχνίδια.
  • Ακόμα, έχει κάνει 67 φάουλ, τα περισσότερα από κάθε άλλη ομάδα στο τουρνουά, με τον Νεϊμάρ μόνο να μετράει 13! Σίγουρα, δεν μιλάμε για το "joga bonito", που μας έχει μάθει η "Σελεσάο".
  • Ωστόσο, Ο Νεϊμάρ, έχει πάρει από το χέρι και οδηγεί τη χώρα του καφέ, μιας και έχει σκοράρει και στα 3 παιχνίδια των ομίλων, κι αν σκοράρει απέναντι στην Ουρουγουάη, θα ισοφαρίσει το ρεκόρ του Ροναλντίνιο, ο οποίος είχε σκοράρει σε 4 συνεχόμενα παιχνίδια στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών το 1999.

Τα στατιστικά της Ουρουγουάης

Βραζιλία - Ουρουγουάη, με φόντο την εκδίκηση
PHOTOGRAPH: ALEX LIVESEY/GETTY I

  • Η "Σελέστε" έχει κερδίσει τα 4 από τα 5 τελευταία της παιχνίδια, μετρώντας μόλις μια ήττα από την πρωταθλήτρια Ευρώπης και κόσμου, Ισπανία.
  • Το 8-0 κόντρα στην Ταϊτή, για τη δεύτερη αγωνιστική των ομίλων, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη νίκη στο τουρνουά (πρώτη είναι το 10-0 της Ισπανίας κόντρα στην Ταϊτή).
  • Αν η Βραζιλία έχει Νεϊμάρ, η Ουρουγουάη έχει Σουάρες, μιας και ο επιθετικός της έχει σκοράρει 3 γκολ, όσα και ο Νεϊμάρ, αλλά όμως έχει επιχειρήσει και μόλις 3 σουτ εντός εστίας, ποσοστό λοιπόν 100%, όταν η μπάλα φτάνει στο τέρμα.
  • Επιπλέον, ο Άμπελ Ερνάντεθ της Ουρουγουάης, έγινε ο δεύτερος ποδοσφαιριστής που έκανε χατ-τρικ σε ένα μόνο ημίχρονο, μετά τον Φερνάντο Τόρες.

Τα "κανόνια" των ομάδων

Βραζιλία - Ουρουγουάη, με φόντο την εκδίκηση

Νεϊμάρ, Χουλ, Φρεντ από τη μια και Καβάνι, Σουάρες και Φορλάν από την άλλη. Τι να πει κανείς για τις επιθετικές "τριπλέτες" των δύο εθνικών ομάδων. Οι έξι τους μετράνε μόνο μέσα στο 2013, συνολικά 87 γκολ! Η τριπλέτα της Βραζιλίας μετράει 38, ενώ αυτή της Ουρουγουάης 49. Και να σκεφτεί κανείς πως, μόνο Καβάνι και Σουάρες μαζί, κοστίζουν 100.000.000 ευρώ.

Το στοίχημα φυσικά για τις δυο ομάδες είναι να δείξουν αυτό που λένε οι αριθμοί, δηλαδή... γκολ. Σίγουρα, κανείς δεν θέλει να δει ένα παιχνίδι σκοπιμότητας όπου αυτοί οι παίκτες θα έχουν περισσότερα αμυντικά, παρά επιθετικά καθήκοντα. Βέβαια, ο "μαέστρος" της Ουρουγουάης, Όσκαρ Ταμπάρες, αρέσκεται στο ποδόσφαιρο τακτικής. Δεν είναι τυχαίο ότι παίκτες της ομάδας του στα 3 ματς των ομίλων έχουν "κιτρινιστεί" 8 φορές.

Ο Νεϊμάρ, από την πλευρά του έχει μια ολόκληρη χώρα εκατομμυρίων κατοίκων να έχει εναποθέσει τις ελπίδες της πάνω του. Το "10" της "σελεσάο", κοσμεί την πλάτη του, ενώ στα 3 πρώτα παιχνίδια δεν βγήκε λεπτό από το γήπεδο. Τρία γκολ, τρεις φορές MVP, μεταγραφή στη Μπαρτσελόνα κι όλα τα παιδιά της Βραζιλίας να θέλουν να γίνουν σαν αυτόν. Και όλα αυτά σε ηλικία μόλις 21 χρονών.

Ο άλλος, (Σουάρες) είναι αυτή τη στιγμή από τα πιο "hot" ονόματα στην Ευρώπη. Είναι ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Ουρουγουάης με 35 γκολ σε 67 ματς. Για πολλούς ήταν ο καλύτερος παίκτης φέτος στην Premier League, αλλά ο... αμφιλεγόμενος χαρακτήρας του, τον έχει οδηγήσει πολλές φορές σε επιπολαιότητες.

Πέρα από το ματς, τέλος, στη Βραζιλία, οι διαδηλώσεις δεν σταματούν. Πριν την έναρξη τις αναμέτρησης, πάνω από 100.000 διαδηλωτές αναμένεται να βρεθούν έξω από το γήπεδο στο Μπέλο Οριζόντε, όπου θα γίνει το ματς.

Για το ματς δηλώσανε:

Λουίς Φιλίπε Σκολάρι, προπονητής Βραζιλίας: "Δεν είχα γεννηθεί καν το 1950, δεν νομίζω ότι εκείνο το παιχνίδι θα μας επηρεάσει. Ήταν ένα απλό ματς που απλά η Ουρουγουάη ήταν καλύτερη και κέρδισε".

Ντιέγκο Λουγκάνο, αρχηγός εθνικής ομάδας Ουρουγουάης: "Νομίζω έχουμε κάθε δικαίωμα να ονειρευόμαστε μια νίκη επί της Βραζιλίας στην έδρα της. Το 'χουμε ξανακάνει άλλωστε. Γιατί όχι λοιπόν ακόμα μια φόρα;".

Ζούλιο Σέζαρ, τερματοφύλακας Βραζιλίας: "Θα είναι ένα κλασσικό λατινοαμερικάνικο ντέρμπι, δεν υπάρχει φαβορί. Σίγουρα θα γίνει ένα πολύ καλό παιχνίδι".

TAGS ΚΥΠΕΛΛΟ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ