CHAMPIONS LEAGUE

Champions League: Η UEFA επιβεβαίωσε στη Marca γιατί ακυρώθηκε το γκολ του Μπενζεμά στον τελικό

Ο Καρίμ Μπενζεμά με τη φανέλα της Ρεάλ κόντρα στην Μάντσεστερ Σίτι | 4 Μαΐου 2022
Ο Καρίμ Μπενζεμά με τη φανέλα της Ρεάλ κόντρα στην Μάντσεστερ Σίτι | 4 Μαΐου 2022 @2022 MANU FERNANDEZ/AP IMAGES

Η Marca απευθύνθηκε στην UEFA για τον κανονισμό σχετικά με το γκολ του Καρίμ Μπενζεμά για τη Ρεάλ κόντρα στη Λίβερπουλ και έλαβε απάντηση σχετικά με το τι ακριβώς αναφέρει ο κανονισμός.

Το γκολ του Βινίσιους και οι επεμβάσεις του Τιμπό Κουρτουά έδωσαν στη Ρεάλ το 14ο Champions League στη νίκη 1-0 επί της Λίβερπουλ, όμως σκόρερ για τους "μερένγκες" παραλίγο να χριστεί και ο Καρίμ Μπενζεμά. Ο Γάλλος επιθετικός έστειλε την μπάλα στα δίχτυα στο τέλος του 1ου ημιχρόνου, όμως ο Κλεμάν Τουρπέν το ακύρωσε για οφσάιντ, κάτι που επιβεβαίωσε ο VAR. Η φάση δεν ήταν συνηθισμένη και προκαλεσε μεγάλη απορία στους φιλάθλους που δεν είχαν ανατρέξει στον κανονισμό. Η Marca ρώτησε την UEFA για το ζήτημα και πήρε την απαντησή της, που επιβεβαιώνουν τόσο τους διαιτητές του αγώνα, όσο και όσους είχαν εξηγήσει ήδη τι συνέβη.

Το πρώτο πράγμα που υποστήριξε η πηγή της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας στην ισπανική εφημερίδα ήταν πως πρόκειται για "μία πολύ ιδιαίτερη φάση", η οποία αποκαλείται "γκρίζα" σε διαιτητικούς όρους. Εξάλλου, εκεί οφείλεται η καθυστέρηση περίπου τριών λεπτών από τον VAR για να επιβεβαιώσει την απόφαση του Γάλλου διαιτητή του τελικού.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Marca και την πηγή της UEFA, οι διαιτητές θεώρησαν ότι ο Φαμπίνιο δεν "άγγιξε και έπαιξε" την μπάλα ή έστω προσπάθησε να παίξει την μπάλα, κάτι που αποτελεί κριτήριο ώστε να θεωρηθεί ότι ένας αμυνόμενος επηρεάζει τη φάση και αλλάζει την ύπαρξη του οφσάιντ. Ο Βραζιλιάνος διεθνής της Λίβερπουλ άγγιξε μεν την μπάλα, ύστερα από την προσπάθεια του Φεντερίκο Βαλβέρδε, όμως χωρίς πρόθεση να την παίξει. Η πρόθεσή του ήταν να ανακόψει την επιθετική ενέργεια του Ουρουγουανού και κατά συνέπεια "δεν ακυρώνει το οφσάιντ του Μπενζεμά. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει επαφη του Φαμπίνιο ή και νωρίτερα του Ιμπραΐμ Κονατέ για το οφσάιντ, η φάση που βγάζει οφσάιντ τον Μπενζεμά αρχίζει με την επαφή του Βαλβέρδε".

Η Marca επαναφέρει στο προσκήνιο και μία φάση η οποία είχε αντίθετη έκβαση και επίσης προκάλεσε μεγάλη συζήτηση. Στον τελικό του Nations League μεταξύ Ισπανίας και Γαλλίας, ο Κιλιάν Εμπαπέ ήταν οφσάιντ σε μία αντεπίθεση, όμως το γκολ που σημείωσε στη συνέχεια μετρησε κανονικά. Αιτία; Στην κάθετη προς τον Γάλλο επιθετικό, ο Έρικ Γκαρθία άγγιξε την μπάλα και κατά την κρίση του διαιτητή Άντονι Τέιλορ και του VAR την "έπαιξε", με συνέπεια να λήγει το οφσάιντ και να αρχίζει νέα φάση, στην οποία ο Εμπαπέ βρισκόταν σε κανονική θέση. Αν και σε εκείνη την περίπτωση υπήρξαν μεγάλες ενστάσεις για το αν όντως ο Ισπανός αμυντικός "έπαιξε εκούσια" την μπάλα ή έστω "επιχείρησε να παίξει" την μπάλα, σύμφωνα με όσα προβλέπει ο κανονισμός (και δεν την άγγιξε απλά, στην προσπάθειά του να ανακόψει την μπάλα), υπήρξε έλεγχος της φάσης υπό το πρίσμα του ίδιου κανονισμού και διαφορετική διαιτητική απόφαση.

TAGS CHAMPIONS LEAGUE ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ UEFA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ