CHAMPIONS LEAGUE

Champions League: Η πιο γρήγορη φάση των ομίλων αρχίζει

Champions League: Η πιο γρήγορη φάση των ομίλων αρχίζει
@2022 ANTONIO CALANNI/AP IMAGES

Το Champions League επιστρέφει στη ζωή μας, με τους 32 εκπρόσωπους της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης να ετοιμάζονται για ένα πρωτόγνωρο σπριντ στη φάση των ομίλων όπου η αυλαία θα πέσει στις 2 Νοεμβρίου.

Στα τέλη του περασμένου Μαΐου ο Πύργος του Άιφελ ήταν κάτι παραπάνω από φωτεινός σε σύγκριση με τη γνώριμη λάμψη του αφού μεταξύ των επισκεπτών του Παρισιού ήταν και δεκάδες χιλιάδες φίλαθλοι από Αγγλία και Ισπανία.

Η Ρεάλ και η Λίβερπουλ έφτασαν μέχρι το τέλος του μεγάλου δρόμου και απείχαν αμφότερες ένα βήμα από το να σηκώσουν το βαρύτιμο τρόπαιο του Champions League και εκείνη που χαμογέλασε στο φινάλε ήταν εκείνη του Κάρλο Αντσελότι με το απίστευτο "know how" όσον αφορά στη συλλογή ευρωπαϊκών τροπαίων.

Οι κόκκινοι ήταν εκείνοι που είχαν τις μεγάλες ευκαιρίες όμως ο Τιμπό Κουρτουά ύψωσε τείχος με 9 αποκρούσεις, για να κρατήσει όρθια τους μπλάνκος και να δώσει ουσιαστικά την... ασίστ στον Βινίσιους για να σκοράρει, να γράψει το τελικό 1-0 στον τελικό και να οδηγήσει τους Μαδριλένους στο ποδοσφαιρικό Έβερεστ για 14η φορά στην ιστορία τους.

Από εκείνη τη σπουδαία κόντρα πέρασαν 100 βραδιές χωρίς μάχες στο υψηλότερο επίπεδο όμως αυτή η αβάσταχτη αναμονή παίρνει επιτέλους... τέλος, αφού το βράδυ της Τρίτης (6/9) τα φώτα ανάβουν ξανά, οι θύρες ανοίγουν και οι εστίες είναι έτοιμες ξανά να αναστενάξουν.

Φάση ομίλων... fast track

Η κορυφαία ποδοσφαιρική διασυλλογική διοργάνωση που μόνο με τον θεσμό του Παγκοσμίου Κυπέλλου μπορεί να συγκριθεί επιστρέφει στη δράση και στη ζωή του φίλαθλου κοινού, με τη φετινή σεζόν να είναι μάλιστα συλλεκτική αφού στο διάβα της θα βρει το Μουντιάλ για πρώτη φορά στην ιστορία.

Βλέπετε, η επιλογή των ανθρώπων της FIFA πριν μερικά χρόνια ήταν να αναθέσουν το Μουντιάλ του 2022 στο Κατάρ, με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες εκεί να καθιστούν απαγορευτική και την παραμικρή σκέψη για διοργάνωση του τουρνουά εκείνη την εποχή και να μεταθέτουν το "ποδοσφαιρικό πανηγύρι των λαών" μέσα στην καρδιά του χειμώνα.

Για σχεδόν 40 ημέρες η δράση σε επίπεδο συλλόγων θα νεκρώσει από τη στιγμή που υπάρχει Μουντιάλ από τις 20 Νοεμβρίου (πρεμιέρα) μέχρι και τις 18 Δεκεμβρίου (τελικός), κάτι που οδήγησε αυτόματα σε μία ακόμα καινοτομία: την ολοκλήρωση της φάσης των ομίλων όχι στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου αλλά με το που θα ξεμυτίσει ο Νοέμβριος.

Ουσιαστικά, οι 32 εκπρόσωποι του Champions League θα πάρουν μέρος σε μία φάση ομίλων που θα μείνει στην ιστορία αφού θα χρειαστεί να δώσουν 6 άκρως απαιτητικά παιχνίδια μέσα σε λιγότερο από 60 ημέρες, κατά μέσο όρο ένα ανά δέκα ημέρες.

Το ποιος θα αντέξει θα φανεί στο... χειροκρότημα, με τις ομάδες να καλούνται μάλιστα στο ίδιο διάστημα να δώσουν πολύ μεγαλύτερο αριθμό αγώνων στα εγχώρια πρωταθλήματά τους σε σύγκριση με το παρελθόν, προκειμένου να "καλύψουν το χαμένο έδαφος" των 40 ημερών χωρίς δράση στην περίοδο του Μουντιάλ.

Πρεμιέρα με Παρί - Γιουβέντους και... Ρεάλ

Η φάση των ομίλων αρχίζει το βράδυ της Τρίτης (6/9) με οκτώ συνολικά αναμετρήσεις που καλύπτουν τον 5ο, 6ο, 7ο και 8 όμιλο, με την πρωταθλήτρια Ευρώπης, Ρεάλ, να φοράει το επιβλητικό στέμμα της και να καλείται να βγει αλώβητη από το "Σέλτικ Παρκ" έχοντας απέναντί της την πρωταθλήτρια Σκωτίας, Σέλτικ, στην οποία αγωνίζεται ο "δικός μας", Γιώργος Γιακουμάκης.

Δύσκολο έργο ενδέχεται να έχει η πρωταθλήτρια Αγγλίας, Μάντσεστερ Σίτι, στην έδρα της Σεβίλλης ενώ "πονηρές" μπορούν να χαρακτηριστούν οι εξορμήσεις των Τσέλσι και Μίλαν στις έδρες των Ντίναμο Ζάγκρεμπ και Σάλτσμπουργκ αντίστοιχα, με το μεγαλύτερο ματς της βραδιάς να διεξάγεται πάντως στο Παρίσι.

Εκεί που η Παρί των Μέσι, Νεϊμάρ, Εμπαπέ υποδέχεται την Γιουβέντους του Βλάχοβιτς, με τους Παριζιάνους να βρίσκονται για μία ακόμα φορά στην αφετηρία του Champions League έχοντας όνειρα και φιλοδοξίες και να καλούνται τούτη τη φορά να τα εκπληρώσουν για να ξεδιψάσουν τη διψασμένη για επιτυχίες διοίκησή τους, που έχει ως μεγάλο απωθημένο την ευρωπαϊκή κορυφή.

Σημειώνεται πως πέρα από τον Γιώργο Γιακουμάκη, στη μάχη του σεντονιού θα ριχτεί το βράδυ της Τρίτης ένας ακόμα Έλληνας, ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος, με τον "Όντι" να μετράει αντίστροφα για το ματς της Μπενφίκα με την Μακάμπι Χάιφα.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της 1ης αγωνιστικής:

TAGS CHAMPIONS LEAGUE ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΤΣΕΛΣΙ ΜΙΛΑΝ ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ ΛΕΙΨΙΑ ΝΤΟΡΤΜΟΥΝΤ ΣΕΒΙΛΛΗ ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ ΜΠΕΝΦΙΚΑ ΠΑΡΙ ΣΕΝ ΖΕΡΜΕΝ ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ