CHAMPIONS LEAGUE

Champions League: Η εξωαγωνιστική σύγκρουση Παρί - Ρεάλ και οι "δήμιοι" Ρονάλντο, Αλέ

Ο Κιλιάν Εμπαπέ της Παρί μονομαχεί με τον Ντάνι Καρβαχάλ της Ρεάλ για τη φάση των ομίλων του Champions League 2019-2020 στο "Σαντιάγο Μπερναμπέου", Μαδρίτη | Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019
Ο Κιλιάν Εμπαπέ της Παρί μονομαχεί με τον Ντάνι Καρβαχάλ της Ρεάλ για τη φάση των ομίλων του Champions League 2019-2020 στο "Σαντιάγο Μπερναμπέου", Μαδρίτη | Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019 © 2021 MANU FERNANDEZ/ASSOCIATED PRESS

Οι εξωαγωνιστικές διαμάχες της Παρί με τη Ρεάλ, η αγαπημένη Ατλέτικο του Κριστιάνο Ρονάλντο, το ζευγάρι του Σεμπαστιάν Αλέ με τον Οδυσσέα Βλαχοδήμο και η κληρωτίδα που δούλεψε για την Τσέλσι. Το SPORT24 αναλύει τα οκτώ ζευγάρια του Champions League.

Η κλήρωση του Champions League ανέδειξε (με δεύτερη προσπάθεια) οκτώ ζευγάρια για τη φάση των 16 της διοργάνωσης. Οι πρώτοι αγώνες θα διεξαχθούν στο δεύτερο μισό του Φεβρουαρίου και οι δεύτεροι στο πρώτο μισό του Μαρτίου με τους οκτώ νικητές να σχηματίζουν την προημιτελική φάση.

Ο πρώτος νοκ άουτ γύρος της διοργάνωσης εμπεριέχει και πολλές ενδιαφέρουσες ιστορίες, είτε σε επίπεδο συλλόγων και αθλητικής αντιπαλότητας είτε σε επίπεδο εξωαγωνιστικών εξελίξεων είτε σε επίπεδο μονάδων και ρεκόρ ποδοσφαιριστών. Και υπάρχει το Παρί - Ρεάλ που περικλείει όλα τα άνωθεν και αποτελεί το ζευγάρι που ξεχωρίζει από την κλήρωση της Δευτέρας.

Το SPORT24 αναλύει τα οκτώ ζευγάρια και παρουσιάζει τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία από αυτά, δύο μήνες πριν από την επόμενη σέντρα της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Παρί - Ρεάλ: Ο πόλεμος των κόσμων

Το ζευγάρι που ξεχωρίζει από την κλήρωση έχει διάφορα sidestories. Η επιστροφή του Λιονέλ Μέσι ως αντίπαλος στο "Σαντιάγο Μπερναμπέου" είναι ένα εξ αυτών. Ο Αργεντινός έχει σκοράρει 26 φορές απέναντι στους "μερένγκες", όλες ως παίκτης της Μπαρτσελόνα. Πρόκειται για τον παίκτη με τα περισσότερα γκολ εις βάρος της Ρεάλ στην ιστορία και ένα από τα πρόσωπα που έχουν πληγώσει αρκετά τους φίλους της.

Ωστόσο, συμπαίκτης του στην Παρί είναι ο Κιλιάν Εμπαπέ, ο οποίος προαλείφεται για επόμενος επιθετικός ηγέτης των Μαδριλένων. Ο Γάλλος επιθετικός δεν ανανεώνει το συμβόλαιό του με την Παρί και όλα δείχνουν ότι το καλοκαίρι θα υπογράψει στη Ρεάλ, στρέφοντας τα φώτα πάνω του ενόψει των δύο αγώνων για τη φάση των 16.

Μία από τις ηγετικές προσωπικότητες της Ρεάλ τη δεκαετία των τεσσάρων Champions League, ο Σέρχιο Ράμος, ανήκει πλέον στην Παρί. Μπορεί να μην αγωνίζεται λόγω προβλημάτων τραυματισμού, ωστόσο μέχρι τον Φεβρουάριο αναμένεται να έχει βρει τα πατήματά του και ίσως να κάνει τα πάντα για να αγωνιστεί κόντρα στους Μαδριλένους για να δώσει απαντήσεις σε όσους τον άφησαν να φύγει ως ελεύθερος το καλοκαίρι.

Ένας εξ αυτών είναι ο Φλορεντίνο Πέρεθ, ο πρόεδρος της Ρεάλ και επικεφαλής του πρότζεκτ της European Super League, μιας νέας λίγκας που ευελπιστεί να συγκεντρώσει τους κορυφαίους ποδοσφαιρικούς συλλόγους του πλανήτη. Ο ομόλογός του της Παρί, Νασέρ αλ Κελαϊφί, αποτελεί τον μεγάλο αντίπαλό του, αφού έχει ταχθεί αναφανδόν υπέρ της UEFA και του Champion League και έχει αρνηθεί προσκλήσεις συμμετοχής στη ESL.

Η κόντρα των δύο ποδοσφαιρικών κόσμων είναι πολυεπίπεδη και οι αγώνες σε δύο μήνες θα κρίνουν πολλά περισσότερα από ένα "εισιτήριο" των προημιτελικών.

Ίντερ - Λίβερπουλ: Δεκατρεις σεζόν μετά

Η Λίβερπουλ επικράτησε (και μάλιστα με αρκετές αλλαγές) της Μίλαν στον τελευταίο αγώνα της στο Champions League όταν οι "ροσονέρι" ήταν πρωτοπόροι στη Serie A και λίγες ημέρες αργότερα κληρώθηκε με την ομάδα που τους πήρε την πρωτιά, την Ίντερ.

Την τελευταία φορά που συναντήθηκαν οι δύο ομάδες, ο Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς ήταν αιχμή του δόρατος των Ιταλών και ο Φερνάντο Τόρες εκείνη των Άγγλων. Ο Ρομπέρτο Μαντσίνι δεν είναι στον πάγκο των "νερατζούρι", αλλά πρωταθλητής Ευρώπης με την εθνική Ιταλίας. Ο Ράφα Μπενίτεθ δεν είναι στον πάγκο των "κόκκινων", αλλά αποτυγχάνει στη μισητή συμπολίτισσα Έβερτον. Έκτοτε έχουν περάσει 13 χρόνια, οι δύο ομάδες έχουν πανηγυρίσει από ένα Champions League και έχουν αλλάξει πολλά.

Ο Μοχάμεντ Σαλάχ στην αναμέτρηση της Λίβερπουλ με την Πόρτο
Ο Μοχάμεντ Σαλάχ στην αναμέτρηση της Λίβερπουλ με την Πόρτο © 2021 JON SUPER / AP IMAGES

Δύο ομάδες που κουβαλούσαν κατάρες τριακονταετίας έχουν εξελιχθεί σε μόνιμα φαβορί πρωταθλήματος. Στους αγώνες του Φεβρουαρίου θα παραταχθούν από διαφορετική βάση, με τη Λίβερπουλ να έχει ένα μεγαλύτερο προβάδισμα λόγω πρόσφατης εμπειρίας στο θεσμό και του 6/6 στο "γκρουπ του θανάτου", αλλά και την Ίντερ να διεκδικεί τις πιθανότητές της, έχοντας αντέξει το θερινό ξεφόρτωμα παικτών για να διασωθεί οικονομικά.

Ατλέτικο - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Ο "δήμιος" Ρονάλντο

Η Ατλέτικο θα έπρεπε να σκεφτεί καλύτερα τη δυσφορία της για το αποτέλεσμα της λανθασμένης κλήρωσης, που την έφερνε κόντρα στην Μπάγερν. Η επόμενη την έθεσε αντιμέτωπη με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και κυρίως με τον δήμιο της, Κριστιάνο Ρονάλντο. Ο Πορτογάλος σούπερ σταρ έχει σκοράρει 25 φορές σε 35 αγώνες (16 νίκες ο Ρονάλντο, 9 η Ατλέτικο) κόντρα στους "ροχιμπλάνκος", ενώ έχει και δύο χατ τρικ εις βάρος τους στη φάση των νοκ άουτ, ένα στον ημιτελικό του 2017 με τη φανέλα της Ρεάλ και ένα στη φάση των 16 του 2019 με τη φανέλα της Γιουβέντους.

Δεν είναι τυχαίο ότι η ομάδα του Ρονάλντο έχει υποτάξει την Ατλέτικο στα νοκ άουτ πέντε φορές στο πρόσφατο παρελθόν. Το 2014 και το 2016 η Ρεάλ επικράτησε των "ροχιμπλάνκος" στον τελικό, το 2017 στα ημιτελικά και το 2015 στα προημιτελικά, ενώ το 2019 ο Πορτογάλος το έκανε με τη φανέλα της Γιουβέντους, σε μία εντυπωσιακή ανατροπή (από ήττα 0-2 στη Μαδρίτη, οδήγησε τους Ιταλούς σε νίκη 3-0 στο Τορίνο με χατ τρικ).

Η προηγούμενη φορά που οι δύο ομάδες συναντήθηκαν σε ευρωπαϊκή διοργάνωση πάντως αποτελεί θετική ανάμνηση για τους Ισπανούς, οι οποίοι απέκλεισαν τους "κόκκινους διαβόλους" στο 2ο γύρο του Κυπέλλου Κυπελλούχων 1991-1992.

Μπενφίκα - Άγιαξ: Αλέ εναντίον Βλαχοδήμου

Ο Σεμπαστιάν Αλέ έκανε ντεμπούτο στο Champions League στις 15 Σεπτεμβρίου του 2021. Μέχρι τον Δεκέμβριο έγινε ο δεύτερος παίκτης που σκοράρει σε όλα τα παιχνίδια των ομίλων (μόνο ο Κριστιάνο Ρονάλντο το 2017-2018 κατάφερε κάτι παρόμοιο), ο παίκτης που έφτασε πιο γρήγορα τα 10 γκολ στο τουρνουά (χρειάστηκε 6, ενώ ο Έρλινγκ Χάλαντ χρειάστηκε 7) και ισοφάρισε την επίδοση στους ομίλους των Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι και Λιονέλ Μέσι με 10 (μόνο ο Ρονάλντο το 2015-2016 είχε παραπάνω, 11). Σε 22 αγώνες όλων των διοργανώσεων τη φετινή σεζόν έχει 20 γκολ και 6 ασίστ. Αποτελεί την αιχμή του δόρατος στην πιο θεαματική ομάδα της φάσης των ομίλων του Champions League, του εντυπωσιακού Άγιαξ που δεν σταμάτησε πουθενά και έκανε το 6/6.

Αυτός θα είναι ο βασικός αντίπαλος του Οδυσσέα Βλαχοδήμου της Μπενφίκα, ο οποίος αναμένεται να έχει πολύ δουλειά απέναντι στον "Αίαντα". Τα 69 γκολ που έχει σημειώσει ήδη σε 23 αγώνες προϊδεάζουν για πολλή δουλειά από πλευράς του Έλληνα διεθνή τερματοφύλακα, ο οποίος τη φετινή σεζόν ενδέχεται να παίζει και για τη μεταγραφή του.

Βιγιαρεάλ - Γιουβέντους: Οι τραυματίες ηγέτες

Η Γιουβέντους επαναπροσέλαβε τον Μασιμιλιάνο Αλέγκρι, όμως δεν απέφυγε τη νέα διαδικασία ανοικοδόμησης της ομάδας. Ο Ιταλός τεχνικός αφήσει να εννοηθεί αρκετές φορές φέτος ότι το κυνήγι το σκουντέτο είναι μια χαμένη υπόθεση, με τους "μπιανκονέρι" να βρίσκονται 12 βαθμούς και πέντε θέσεις μακριά από την πρωτοπόρο Ίντερ. Ακόμα και από την τετράδα που οδηγεί στο Champions League απέχουν οκτώ βαθμούς, κάτι που αποτυπώνει τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει μέχρι το τέλος της σεζόν.

Απέναντί της βρίσκεται η Βιγιαρεάλ, η οποία δεν πρόλαβε το "τρένο" του Champions League μέσω La Liga την περσινή σεζόν, ωστόσο κατάφερε να το πιάσει μέσω της κατάκτησης του Europa League. Φέτος άρχισε πολύ άσχημα τη σεζόν, παραμένει μέχρι τώρα στο κάτω μισό του βαθμολογικού πίνακα, ωστόσο έκανε το χρέος της στην τελευταία αγωνιστική της φάσης των ομίλων και με νίκη μέσα στην Αταλάντα, πέρασε στα νοκ άουτ.

O Πάουλο Ντιμπάλα αποχωρεί με κλάματα μετά τον τραυματισμό του στο Γιουβέντους - Σαμπντόρια | 26 Σεπτεμβρίου 2021
O Πάουλο Ντιμπάλα αποχωρεί με κλάματα μετά τον τραυματισμό του στο Γιουβέντους - Σαμπντόρια | 26 Σεπτεμβρίου 2021 PRINT SCREEN GLOMEX/NOVASPORTS

Οι δύο ηγέτες των ρόστερ αποτελούν το συνδετικό κρίκο των δύο ομάδων. Ο Ζεράρ Μορένο τη φετινή σεζόν είναι μακριά από τον καλό εαυτό της περσινής, κυρίως λόγω των προβλημάτων τραυματισμού που αντιμετωπίζει. Ο Πάουλο Ντιμπάλα ήταν πάντα ένας ταλαντούχος παίκτης σε προβληματικό σώμα και εξακολουθεί να λαβώνεται κάθε τρίτο αγώνα της "γηραιάς κυρίας", χωρίς κανείς να μπορεί να ποντάρει πάνω του.

Τσέλσι - Λιλ: Η ιδανική κλήρωση που δεν άλλαξε

Η πρωταθλήτρια Ευρώπης Τσέλσι αντιμετωπίζει δυσκολίες σε σχέση με την περσινή σεζόν, αφού ακόμα ο Ρομέλου Λουκάκου δεν έχει προσαρμοστεί και ο Τίμο Βέρνερ εξακολουθεί να δυσκολεύεται να στείλει την μπάλα στα δίχτυα. Γι' αυτόν το λόγο η κλήρωση με τη Λιλ ήταν σημαντική για τους "μπλε", οι οποίοι... πανηγύρισαν όταν η αρχική κληρωτίδα τους έφερε αντιμέτωπους με τους πρωταθλητές Γαλλίας.

Η χαρά έγινε σκεπτικισμός στην επανάληψη της διαδικασίας και ξανά χαρά λίγο αργότερα, αφού καλούνται να αντιμετωπίσουν οριστικά τους "λιλουά", που δεν θυμίζουν σε τίποτα την περσινή καλοκουρδισμένη μηχανή που υπέταξε ακόμα και την Παρί.

Ζάλτσμπουργκ - Μπάγερν: Στον αστερισμό του Αντεγέμι

Ούτε το περσινό 6-2 της Μπάγερν στη "Ρεντ Μπουλ Αρένα" για τη φάση των ομίλων ούτε οι σχέσεις της Ζάλτσμπουργκ με τη Λειψία. Ούτε Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι ούτε Τόμας Μίλερ ούτε Γιούλιαν Νάγκελσμαν. Οι αναμετρήσεις της Ζάλτσμπουργκ με την Μπάγερν θα έχουν για πρωταγωνιστή έναν παίκτη των Αυστριακών, τον Καρίμ Αντεγέμι. Ο 19χρονος επιθετικός είναι τρεις φορές διεθνής με την εθνική Γερμανίας και τη φετινή σεζόν διαδέχεται άρτια τα δύο προηγούμενα πυροβόλα των Αυστριακών, Έρλινγκ Χάλαντ και Πάτσον Ντάκα. Σε 18 αγώνες όλων των διοργανώσεων έχει 14 γκολ, σε 5 του Champions League έχει 4. Η σημασία του στο παιχνίδι της Ζάλτσμπουργκ φαίνεται από το γεγονός ότι κέρδισε τρία πέναλτι σε ένα ημίχρονο κόντρα στη Σεβίλλη.

Ο γεννημένος στο Μόναχο Αντεγέμι έχει περάσει δύο χρόνια στις ακαδημίες της Μπάγερν (2010-2012), προτού μετακινηθεί στην Ουντερχάχινγκ και καταλήξει στη Ζάλτσμπουργκ, όπου έκανε επαγγελματικό ντεμπούτο το 2018 σε ηλικία 16 ετών. Αναπόφευκτα, τα σενάρια περί μεταγραφής δίνουν και παίρνουν εδώ και μερικούς μήνες, με την Μπάγερν να εμπλέκεται ήδη σε πολλά εξ αυτών, μιας και ο Αντεγέμι είναι φίλος με αρκετούς παίκτες των Βαυαρών.

Σπόρτινγκ - Μάντσεστερ Σίτι: Ευκαιρία για σκάουτινγκ

Η εκπληκτική ομάδα του Ρούμπεν Αμορίμ, η Σπόρτινγκ που σάρωσε πέρυσι στην Πορτογαλία και φέτος εμφανίζεται ανθεκτική στο επιπρόσθετο (κι ασυνήθιστο γι' αυτήν) βάρος των ομίλων του Champions League, δεν είναι μία απλή υπόθεση για τη Μάντσεστερ Σίτι. Οι Άγγλοι είναι το απόλυτο φαβορί, όμως μπορούν να αξιοποιήσουν τους δύο αγώνες και για επιπλέον όφελος.

Ο Αμορίμ χρησιμοποιεί ένα αξιοζήλευτο 3-4-3, στο οποίο ορισμένοι παίκτες του θα μπορούσαν να κουμπώσουν στους εξίσου ιδιαίτερους σχηματισμούς του Πεπ Γκουαρδιόλα. Ο Πέντρο Γκονσάλβες ή Πότε όπως προτιμά να αναγράφει η φανέλα του είναι ένας 23χρονος επιθετικός μέσος, ο οποίος αγωνίζεται στα άκρα και αποτελεί τον πρώτο σκόρερ των "λιονταριών", παίζοντας κυρίως ως κρυφός επιθετικός. Ο Ζοάο Παλίνια πρόκειται για έναν 26χρονο αμυντικό μέσο ο οποίος το τελευταίο διάστημα εξελίσσεται σε βασικό στην εθνική Πορτογαλίας και λείπει από τους "πολίτες", με δυνατότητα να παίζει μόνος του ή με βοήθεια στη μεσαία γραμμή και τάση να μένει πιο πίσω για να καλύπτει τα κενά που αφήνουν οι συμπαίκτες του.

Η αγγλική ομάδα μπορεί να περάσει από το μικροσκόπιό της και τον προπονητή των Πορτογάλων. Ο Αμορίμ ήταν η σχεδόν μοναδική διαφορά (συν τον Αντόνιο Αδάν στο τέρμα) σε σχέση την ομάδα που άρχισε την προπερσινή σεζόν και που δεν πέτυχε και πολλά πράγματα. Ανέλαβε τον Μάρτιο του 2020, έχοντας μόλις 2 μήνες προπονητής στην Primeira Liga, αλλά έχοντας προλάβει σε αυτό το διάστημα να κατακτήσει το Taça da Liga με την Μπράγκα και να κάνει εντυπωσιακές νίκες κόντρα σε Μπενφίκα και Πόρτο. Για να τον αποκτήσει η όχι και τόσο άνετη οικονομικά Σπόρτινγκ, έδωσε 10.000.000 στην Μπράγκα. Ένα χρόνο μετά, τα "λιοντάρια" είναι η καλύτερη ομάδα της Πορτογαλίας πήραν το Taça da Liga και ακολούθως επέστρεψαν στην κορυφή της χώρας έπειτα από 19 χρόνια.

TAGS CHAMPIONS LEAGUE ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΑΡΙ ΣΕΝ ΖΕΡΜΕΝ ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ ΙΝΤΕΡ ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ ΑΤΛΕΤΙΚΟ ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΙΤΕΝΤ ΜΠΕΝΦΙΚΑ ΑΓΙΑΞ ΒΙΓΙΑΡΕΑΛ ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ ΤΣΕΛΣΙ ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ ΚΡΙΣΤΙΑΝΟ ΡΟΝΑΛΝΤΟ ΛΙΟΝΕΛ ΜΕΣΙ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ