ΑΕΚ

Capelli, η 8η εταιρία σε τέσσερις δεκαετίες

SUPERLEAGUE / ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Η Capelli θα είναι 8η εταιρία που θα "ντύσει" την ΑΕΚ, μέσα σε 40 χρόνια. Το Sport24.gr παρουσιάζει τις κιτρινόμαυρες "ενδυματολογικές" αλλαγές.

Με δεδομένο πως το συμβόλαιο με τη Nike έληγε φέτος το καλοκαίρι, ήταν δεδομένο πως η ΑΕΚ θα έβαζε ξανά στο τραπέζι τις… ενδυματολογικές επιλογές της. Κι η αλήθεια είναι πως ο Δημήτρης Μελισσανίδης έκανε την έκπληξη με την Capelli Sports.

Υπό την έννοια πως πήγε στην επιλογή μιας εταιρίας, η οποία θέλει μέσω της ΑΕΚ να κάνει το δυναμικό της μπάσιμο και στο ελληνικό, αλλά και στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Μοιάζει επιλογή ανάλογη μ' αυτή της Basic, πάλι από τον Μελισσανίδη, στα μέσα της δεκαετίας του '90. Μια εταιρία σχετικά άγνωστη, που όμως σχεδίασε για την ΑΕΚ, ακόμα και φανέλα που βραβεύτηκε. Πάντως η Capelli θα είναι η 8η εταιρία που θα "ντύσει" την Ένωση τα τελευταία 40 χρόνια. Και το Sport24.gr θυμίζει όλες τις αλλαγές.

Η "ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ" ΤΟΥ ΜΠΑΡΛΟΥ

Μέχρι να αναλάβει τη διοίκηση της ΑΕΚ ο Λουκάς Μπάρλος, οι εμφανίσεις της ομάδας κατασκευαζόντουσαν από ράφτες και όχι από αθλητικές εταιρίες. Ωστόσο ο "Θείος" Λουκάς, ήταν πρωτοπόρος και στο ζήτημα της φανέλας. Σε ένα από τα ταξίδια του στην Αγγλία, ο Μπάρλος έφερε ένα σετ εμφανίσεων αγγλικού Τύπου.

Capelli, η 8η εταιρία σε τέσσερις δεκαετίες

Και ήταν η πρώτη… επανάσταση στην ένδυση. Η δεύτερη ήταν πως ο Μπάρλος αναζήτησε συμφωνία με αθλητική εταιρία. Για πρώτη φορά. Και τελικά την βρήκε. Επί εποχής Μπάρλου, η ΑΕΚ θα φορέσει για πρώτη φορά επώνυμες φανέλες, αφού τις κατασκευάζει η Adidas, ενώ μπαίνουν λεπτομέρειες στη φανέλα πάνω στα μανίκια.

ΤΗΝ "ΕΝΤΥΣΕ" Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ

Η Adidas παρέμεινε στις εμφανίσεις της ΑΕΚ, μέχρι και το 1982. Τότε αναλαμβάνει την διοίκηση ο Ανδρέας Ζαφειρόπουλος και πλέον η Ένωση ντύνεται με Zita Hellas. Δηλαδή από την εταιρία του νέου ιδιοκτήτη. Με εξαίρεση τα φιλικά του καλοκαιριού του 1988 τα οποία η ΑΕΚ τα δίνει με εμφανίσεις Adidas, η Ένωση μένει στην ίδια εταιρία μέχρι και το καλοκαίρι του 1989. Και μ’ αυτή παίρνει και το πρωτάθλημα. Όσο για τη λεπτομέρεια, αρχίζουν να "παίζουν" πολύ οι γιακάδες στην φανέλα.

Capelli, η 8η εταιρία σε τέσσερις δεκαετίες

MADE IN ITALY

Από το καλοκαίρι του 1989 όμως, την σκυτάλη παίρνει η Diadora. Με τη συγκεκριμένη εταιρία και κατακίτρινες εμφανίσεις, η ΑΕΚ θα κατακτήσει δυο πρωταθλήματα με... φουλ γιακάδες. Μέχρι να γίνει και πάλι αλλαγή. Η ιταλική Basic, η οποία είναι θυγατρική εταιρία της επίσης ιταλικής Robe di kappa αναλαμβάνει την ένδυση και αφενός παίρνει το πρωτάθλημα του 1994, αφετέρου προχωρά σε πρωτοποριακά σχέδια και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Capelli, η 8η εταιρία σε τέσσερις δεκαετίες

Αλλά από το καλοκαίρι του 1995 και μετά, η ΑΕΚ περνά από τη θυγατρική στη… μητρική. Δηλαδή από την Basic στην Kappa. Και παραμένει μέχρι και το τέλος της δεκαετίας ενώ συνεχίζονται οι επιλογές με σχέδια μεγάλων θυρεών πάνω στη φανέλα. Εξαίρεση ένα ματς με τον Άρη στην Θεσσαλονίκη την σεζόν 1995-96, όταν η Ένωση φοράει μια κίτρινη φανέλα Diadora με έναν μεγάλο δικέφαλο στο στήθος. Αυτή τη φανέλα τη φόρεσε μόνο σε ένα ματς και ποτέ ξανά.

ΤΡΕΙΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΣΕ 18 ΧΡΟΝΙΑ

Το καλοκαίρι του 2000 είναι η σειρά της Nike να φτιάξει εμφανίσεις για την ΑΕΚ. Κι είναι και η επιστροφή στις απλές μονόχρωμες εμφανίσεις, χωρίς καθόλου σχέδια, ενώ το 2003, "επέστρεψαν" και οι ρίγες. Η συνεργασία με την συγκεκριμένη εταιρία θα κρατήσει 4,5 χρόνια. Μεσούσης της σεζόν 2004-05, η ΑΕΚ αλλάζει εταιρία.

Capelli, η 8η εταιρία σε τέσσερις δεκαετίες
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Για πρώτη φορά στα μέσα μια χρονιάς κι ενώ έχει ξεκινήσει με Nike, θα ολοκληρώσει τη σεζόν με Adidas. Εκεί θα μείνει για 2,5 χρόνια και θα παίξει και Champions League. Το καλοκαίρι του 2007 η ΑΕΚ θα κάνει την πρώτη της συμφωνία με την εταιρία Puma. Και μ' αυτή την εταιρία θα πορευτεί ακόμα και στα δυο πρώτα χρόνια της εποχής Μελισσανίδη. Στη Γ' και τη Β' εθνική.

Capelli, η 8η εταιρία σε τέσσερις δεκαετίες
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Μέχρι που η επιστροφή στη Superleague, συνδυάζεται με την επιστροφή στη Nike, αλλά και τη διατήρηση των ριγέ εμφανίσεων.

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ