THE SPORTS ECONOMIST

Άρωμα Ελλάδας και Πορτογαλίας στην Αλ Χιλάλ

Ο Ζοζέ Μοράις
Ο Ζοζέ Μοράις EUROKINISSI

Ο παλιός γνώριμος της ΑΕΚ Ζοσέ Μοράις είναι επισήμως και μέχρι το τέλος της σεζόν ο νέος προπονητής της Αλ Χιλάλ (πρώην ομάδας του Ραζβάν Λουτσέσκου), η οποία μέχρι να καταλήξει στον έστω και προσωρινά "εκλεκτό" της προσπάθησε να δελεάσει και άλλους τεχνικούς με ελληνικό παρελθόν (και παρόν).

Εντονο πορτογαλικό, αλλά και ελληνικό χρώμα είχε η αναζήτηση νέου προπονητή από την Αλ Χιλάλ. Τόσο ως προς την κατάληξη στον εκλεκτό όσο κυρίως και στις πόρτες αυτών που πριν τη συμφωνία με τον Ζοσέ Μοράις ο σύλλογος της Σαουδικής Αραβίας χτύπησε.

Τα... φρέσκα και τα τελευταία προκύπτουν από την χτεσινή άφιξη του Μοράις στο Ριάντ προκειμένου να ολοκληρώσει το τυπικό σκέλος της συμφωνίας του με την Αλ Χιλάλ. Συμφωνία που ανακοίνωσε ο σύλλογος της Σαουδικής Αραβίας και προβλέπει συνεργασία ως το τέλος της τρέχουσας σεζόν, με την Αλ Χιλάλ πρωτοπόρο και ισόβαθμη της Αλ Σαμπάμπ, πέντε αγωνιστικές πριν την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος.

Η Αλ Σαμπάμπ είναι μια από τις δύο ομάδες της Σαουδικής Αραβίας που στο παρελθόν (σεζόν 2014-15) είχε αναλάβει ο πρώην τεχνικός της ΑΕΚ, με την πρώτη του θητεία να ανάγεται στη σεζόν 2007-08 όταν και είχε κοουτσάρει την Αλ Χαζμ. Ο Μοράις φέρεται να επιθυμούσε εξασφάλιση για συνέχεια και την επόμενη χρονιά, ωστόσο αυτό είναι κάτι που θα αποσαφηνιστεί μετά το τέλος της σεζόν. Ως τότε αρκείται στην επιστροφή του στους πάγκους ύστερα από τον περασμένο Δεκέμβριο, οπότε και είχε αποχωρήσει από τη νοτιοκορεάτικη Jeonbuk Hyundai Motors.

Ο Μοράις όμως δεν ήταν ο μόνος γνωστός της αναζήτησης των υπευθύνων της Αλ Χιλάλ. Αποκλειστικό αντικείμενο της ήταν Πορτογάλος προπονητής. Πρώτα ξεπεράστηκε γρήγορα η υποψηφιότητα του Ζόρζε Ζέσους, ο οποίος και υψηλότατες απολαβές έχει στην Μπενφίκα (6 εκατ. ευρώ ετησίως) οπότε δεν μπορούσε να δελεαστεί από τα 4-4,5 εκατ. ευρώ που η Αλ Χιλάλ προσέφερε, αλλά και έχει περάσει από τον πάγκο της ομάδας (2018-19), με το άκουσμα μάλιστα της πιθανής εξέτασης για την επιστροφή του να μην ενθουσιάζει ούτε τα αποδυτήρια ούτε την κοινή γνώμη.

ΧΤΥΠΗΣΑΝ ΠΟΡΤΕΣ ΓΝΩΣΤΩΝ ΜΑΣ

Μετά από αυτό, ήρθαν στο προσκήνιο άλλοι στόχοι, με ελληνικό παρελθόν. Δύο φορές προσεγγίστηκε ο Αμπέλ Φερέιρα, έδειξε όμως διστακτικός σε κάτι περισσότερο από μισό χρόνο να αλλάξει και τρίτη ήπειρο, αφήνοντας μετά την Ευρώπη και τον ΠΑΟΚ και την Παλμέιρας και την Νότια Αμερική για να μετακομίσει στη Σαουδική Αραβία. Σειρά πήραν -όχι αξιολογικά, ούτε και ιεραρχικά, απλώς οι Αραβες χτυπούσαν όποια πορτογαλική πόρτα ήταν, ή τους έλεγαν πως είναι, διαθέσιμη- οι πρώην τεχνικοί του Ολυμπιακού, Μάρκο Σίλβα και Λεονάρντο Ζαρντίμ. Κανείς δεν άφησε περιθώρια για περαιτέρω διαπραγμάτευση, αφού αμφότεροι ήταν αδιάφοροι στην προοπτική μετακόμισης στην Αλ Χιλάλ.

Το ίδιο ακριβώς έγινε και με τον Πέδρο Μαρτίνς, ο οποίος μέσω ενδιάμεσων ενημερώθηκε για τις προθέσεις της Αλ Χιλάλ και πως αν ο ίδιος άναβε το πράσινο φως θα μπορούσε να δεχτεί μια δελεαστική πρόταση. Ωστόσο ο τεχνικός των "ερυθρόλευκων" δεν άφησε -για ακόμη μια φορά στο διάστημα της παρουσίας του στην Ελλάδα σε όσες φορές έχει προσεγγιστεί από διάφορους συλλόγους, συνήθως... εξωτικών προορισμών- το παραμικρό περιθώριο και έτσι ποτέ δεν έμαθε επισήμως τι θα μπορούσε να του προσφέρει η Αλ Χιλάλ.

Επιπροσθέτως πάντως, ακόμη και αν ο Μαρτίνς έδειχνε συζητήσιμος (που ούτε κατά διάνοια...), δύσκολα θα μπορούσε να γίνει κάτι. Και αυτό γιατί ανεξαρτήτως της ευμάρειας του συλλόγου της Σαουδικής Αραβίας, θα ήταν πολύ δύσκολο να μπει σε διαδικασία καταβολής του buy out που υπάρχει στο συμβόλαιο του Μαρτίνς με τον Ολυμπιακό. Το είχε κάνει μεν όταν προσέλαβε τον Ραζβάν Λουτσέσκου καταβάλλοντας τα 2 εκατ. ευρώ που προβλέπονταν στο δικό του buy out με τον ΠΑΟΚ πριν δύο χρόνια, ωστόσο για τον Πορτογάλο το ποσό είναι (υπερ)διπλάσιο.

Αφού εξετάστηκαν, με ανάλογη τύχη και άλλοι Πορτογάλοι από το πάνω ράφι των προπονητικών επιλογών, όπως οι Βίλας Μπόας και Ρουί Βιτόρια, η Αλ Χιλάλ χτύπησε και... ρετιρέ, επιδιώκοντας να πληροφορηθεί τις προθέσεις του Ζοσέ Μουρίνιο. Ο "εκλεκτός" δεν το συζήτησε, για ακόμη μια φορά όμως... σκρίναρε για τον πρώην συνεργάτη του, τον Ζοσέ Μοράις, στον οποίο μετά τις "ευλογίες" του Μουρίνιο και κατέληξε η Αλ Χιλάλ. Διόλου τυχαίο πως το χεράκι του σε αυτό το deal το έχει βάλει και ο Ζόρζε Μέντες.

Μια τελική υποσημείωση ως προς τη μορφή της συνεργασίας Αλ Χιλάλ και Μοράις. Αν τελικά δεν (αποδειχτεί πως) υπάρχει καμία δέσμευση για συνέχεια της και την επόμενη σεζόν και με δεδομένη τη... μανία της διοίκησης του club για πρόσληψη top Πορτογάλου προπονητή, τότε δεν αποκλείεται εν όψει καλοκαιριού η δυναμική επιστροφή των Αράβων στη διεκδίκηση ενός πιο "γκλαμουράτου" (από τον συμπαθέστατο Μοράις) προπονητή από την χώρα της Ιβηρικής.

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS THE SPORTS ECONOMIST ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΑΕΚ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ