FOOTBALL ANALYSIS

Ο Άρης των πρώτων 11 αγωνιστικών είναι ανώτερος και από τον ΠΑΟΚ και από τον περσινό του εαυτό

Ο Μαντσίνι πανηγυρίζει το γκολ που πέτυχε με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα
Ο Μαντσίνι πανηγυρίζει το γκολ που πέτυχε με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα INTIME SPORTS

Ό,τι κι αν λέει η βαθμολογία, ο Άρης των πρώτων 11 αγωνιστικών είναι ανώτερος από τον περσινό. Ο Θέμης Καίσαρης αναλύει την πρόοδο της ομάδας του Μάντζιου.

Με ντου ή χωρίς, με διακοπή ή χωρίς, ο Άρης ήταν ο μεγάλος νικητής του ντέρμπι της Θεσσαλονίκης. Η ομάδα του Μάντζιου νίκησε 1-0 τον ΠΑΟΚ με το γκολ του Μαντσίνι λίγο πριν τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου.

Ο Άρης στην ουσία είχε τον απόλυτο έλεγχο του ντέρμπι. Η τριάδα Σάσα, Τζέγκο και Εντιαγέ πήρε τη μάχη του κέντρου, κράτησε τον ΠΑΟΚ μακριά από την περιοχή του Κουέστα και έδωσε την ευκαιρία σε Μαντσίνι, Γκαρσία και Καμαρά να φύγουν στην κόντρα.

Το πλάνο λειτούργησε άψογα στο πρώτο ημίχρονο, εκεί που ο Άρης βρήκε δίκαια το προβάδισμα που έμεινε μέχρι το τέλος.

Απόλυτος έλεγχος στην Τούμπα

Δείτε στο σχετικό widget της Opta/Stats Perform τις τελικές και τα expected goals των ομάδων στο ντέρμπι

Η αλήθεια είναι πως στο 2ο ημίχρονο ο Άρης ήταν παθητικός, δεν απείλησε όσο στο πρώτο και κάποια στιγμή η κατοχή έφτασε το 72-28 υπέρ του ΠΑΟΚ.

Συνολικά όμως ο Άρης έφτασε φάτσα με τον Πασχαλάκη περισσότερες φορές, με την κεφαλιά του Κούρτιτς να είναι η μοναδική τελική που είχε ο ΠΑΟΚ μπροστά από τη βούλα του πέναλτι.

Ακόμα κι όταν ο Δικέφαλος τα έδωσε όλα για να επιστρέψει στο ματς, ο Άρης διαχειρίστηκε την πίεση σχετικά άνετα.

Νίκη "ανάσα" μετά την πεντάρα

Το διπλό στην Τούμπα δεν είναι μόνο νίκη γοήτρου για τον Άρη, αλλά και ανάσα στην προσπάθεια που κάνουν φέτος ο Μάντζιος και οι παίκτες του.

Η εντός έδρας πεντάρα από τον ΠΑΣ ήταν αγωνιστικό χαστούκι, απ'αυτά που πολλές φορές δεν ξεπερνιούνται ποτέ. Το διπλό στην Τούμπα ήρθε για να σβήσει την πεντάρα και να δώσει στον Άρη το δικαίωμα να συνεχίσει τη φετινή του προσπάθεια όπως την ξεκίνησε.

Η βελτίωση σε σχέση με πέρυσι

Και αυτή η πορεία μέχρι τώρα έχει παρουσιάσει μια ομάδα εμφανώς καλύτερη από την περσινή. Αφήστε τη βαθμολογία και τα αποτελέσματα. Η εικόνα στο χορτάρι δείχνει μια ομάδα που προσπαθεί και έχει καταφέρει να κρατήσει την περσινή αμυντική λειτουργία, ενώ παράλληλα έχει βελτιώσει κατά πολύ την εικόνα στην επίθεση.

Δείτε στο πρώτο γράφημα τις φετινές επιδόσεις του Άρη σε άμυνα και επίθεση, δίπλα σ'αυτές των δύο προηγούμενων σεζόν στη Super League. Οι κόκκινες μπάρες είναι η σεζόν 2019-20, οι μπλε η περσινή και η γκρι αυτη που διανύουμε.

Η σύγκριση των φετινών επιδόσεων του Άρη στα xGoals με την περσινή και την προπέρσινη σεζόν
Η σύγκριση των φετινών επιδόσεων του Άρη στα xGoals με την περσινή και την προπέρσινη σεζόν

Ο Άρης πέρυσι ίσα που πλησίασε τη μονάδα στα xGoals Υπέρ και φέτος είναι στο 1.17. Επίδοση που έχει πέσει από τον δύσκολο αγώνα στην Τούμπα, πριν απ'αυτόν ο Άρης ήταν ακόμα ψηλότερα. Ταυτόχρονα, η ομάδα του Μάντζιου εξακολουθεί να έχει καλύτερη αμυντική λειτουργία.

Το 0.70 xGoals Κατά είναι βέβαια χειρότερη επίθεση από το περσινό 0.60, αλλά ο Άρης έχει αυτή τη στιγμή τη 2η καλύτερη αμυντική λειτουργία του πρωταθλήματος. Κι ας έφαγε πέντε από τον ΠΑΣ. Συμβαίνουν αυτά, ήταν ένα freak ματς, όπου οι φιλοξενούμενοι είχαν ευκαιρίες για 1.30 xG και με αυτές έβαλαν τέσσερα γκολ, συν το πέναλτι.

Πολύ καλύτερος με την μπάλα

Οι δείκτες των xG είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Υπάρχουν κι άλλα metrics που κάνουν ακόμα πιο σαφές το πόσο αλλαγμένος προς το καλύτερο είναι ο Άρης φέτος. Δείτε στο γράφημα τα στοιχεία της Opta για τις επιθέσεις του Άρη.

Οι διαφορές στο αγωνιστικό στιλ του Άρη σε σχέση με πέρυσι και πρόπερσι
Οι διαφορές στο αγωνιστικό στιλ του Άρη σε σχέση με πέρυσι και πρόπερσι

Οι πρώτες μπάρες δείχνουν τις κατοχές με πάνω από 10 πάσες. Ο Άρης τη σεζόν 2019-20 είχε 4.5 τέτοιες επιθέσεις ανά αγώνα, πέρυσι είχε 6.1 και φέτος έχει εκτιναχθεί στο 9.8.

Ίδια περίπου εικόνα και στις επιθέσεις με 10+ πάσες που καταλήγουν σε σουτ ή σε παρουσία εντός περιοχής. Στις επιθέσεις με build-up ο Άρης έχει ανέβει στο 1.9 από το περσινό 1.2.

Το ίδιο έχει συμβεί και στις άμεσες επιθέσεις, εκεί που η μπάλα πηγαίνει γρήγορα από το ένα μισό του γηπέδου στην επίθεση. Ο Άρης δεν έχει την αμεσότητα που είχε το 2019-20, γιατί πλέον παίζει περισσότερο με την μπάλα, αλλά έχει μικρή άνοδο σε σχέση με πέρυσι ακόμα και στις άμεσες επιθέσεις.

Άλλο η απόδοση, άλλο η αποτελεσματικότητα

Το ποδόσφαιρο πολλές φορές είναι σκληρό και άδικο. Χωρίς το διπλό στην Τούμπα, είναι πολύ πιθανό πως όλα αυτά δεν θα ενδιέφεραν και πολύ και τον κόσμο του Άρη, που θα ήταν προβληματισμένος με τα αποτελέσματα.

Όμως, η βελτίωση του Άρη είναι ορατή και σημαντική, με ή χωρίς πεντάρα από τον ΠΑΣ, με ή χωρίς νίκη επί του ΠΑΟΚ. Είναι άλλο πράγμα η απόδοση και άλλο η αποτελεσματικότητα.

Πέρυσι είχε ρέντα, φέτος έχει χάσει επτά βαθμούς που άξιζε

Ο Άρης στον περσινό πρώτο γύρο είχε αμυντική ασφάλεια και σκληράδα, αλλά είχε και ρέντα μπροστά, που του έδωσε παραπάνω βαθμούς απ'όσους άξιζε. Φέτος το νόμισμα έχει γυρίσει από την άλλη.

Ακόμα και με το -6, ο Άρης θα έπρεπε να έχει παραπάνω βαθμούς με βάση την απόδοσή του: Στα δύο 0-0 με ΟΦΗ και Απόλλωνα και στην ήττα από τον Ιωνικό η ομάδα του Μάντζιου θα μπορούσε κάλλιστα να έχει επτά βαθμούς παραπάνω.

Τους έχασε. Μπορεί να τους βρει στην πορεία σε ματς που θα έχει ρέντα, μπορεί και όχι. Ο,τι κι αν γίνει, η νίκη στην Τούμπα δεν είναι μόνο ένα μεγάλο αποτέλεσμα.

Είναι κυρίως το δικαίωμα του Μάντζιου να συνεχίσει πιο ήρεμος. Και το δικαίωμα το δικό μας να πούμε ότι ο Άρης είναι καλύτερος από πέρυσι, άσχετα με το τι λέει η βαθμολογία.

Δείτε την Game Nightγια το μεγάλο ντέρμπι ΠΑΟΚ - Άρης και τους αγώνες Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού:

S24 Bet - Το Στοίχημα επιστρέφει στο SPORT24

Το SPORT24 απέκτησε νέα ενότητα με έγκυρο και μοναδικό περιεχόμενο για το Στοίχημα! Προγνωστικά στοιχήματος, προτάσεις και αναλύσεις με την υπογραφή του SPORT24 και της έμπειρης ομάδας δημοσιογράφων του. Καθημερινό περιεχόμενο με προτάσεις για το στοίχημα σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ στο S24 BET.

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΑΡΗΣ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ