FOOTBALL ANALYSIS

Άρης: Ο Σούντγκρεν έγινε εξτρέμ στην καλύτερη επιθετική παρουσία των τελευταίων χρόνων

Ο Ντάνιελ Σούντγκρεν με τη φανέλα του Άρη
Ο Ντάνιελ Σούντγκρεν με τη φανέλα του Άρη INTIME SPORTS

Ο Άρης στο 5-1 απέναντι στον Παναιτωλικό είχε μία από τις καλύτερες επιθετικές παρουσίες των τελευταίων χρόνων, με τον Ντάνιελ Σούντγκρεν να είναι καθοριστικός με τα ανεβάσματά του.

Ο Άρης ήταν καταιγιστικός στην αναμέτρηση με τον Παναιτωλικό και επικράτησε 5-1 στο Κλεάνθης Βικελίδης. Οι κίτρινοι πραγματοποίησαν την καλύτερη τους εμφάνισή, ιδιαίτερα στο επιθετικό κομμάτι και επιβεβαίωσαν ότι βρίσκονται σε άνοδο από την προηγούμενη αγωνιστική με το διπλό τους κόντρα στη Λαμία.

Στο εκτός έδρας παιχνίδι της 6ης αγωνιστικής ο Άρης πέρασε για πρώτη φορά το 1,00 στα expected goals. Συγκεκριμένα με τη Λαμία είχε 1,58 xGoals. Στον αγώνα απέναντι στην ομάδα του Αγρινίου βελτίωσε κατά πολύ αυτή του την επίδοση. Είχε 2,61 xGoals χωρίς να υπολογίζουμε τα τρία κερδισμένα πέναλτι, που ανέβαζαν τα προσδοκώμενα γκολ στα 4,97. Η επίδοση (δίχως να υπολογίζουμε τα πέναλτι) είναι η δεύτερη καλύτερου του φετινού πρωταθλήματος, μετά την κορυφαία της ΑΕΚ κόντρα στον Βόλο με 2,73.

Μάλιστα από τη σεζόν 2019/2020, από τότε δηλαδή που άρχισε να μετράει η Opta, ο Άρης έχει ξεπεράσει την επίδοση των 2,61 xGoals χωρίς τα πέναλτι, άλλες δύο φορές. Αν υπολογίσουμε και τα τρία πέναλτι (4,97), τότε είναι η καλύτερή του επίδοση αυτά τα χρόνια.

Ο Άρης "έπνιξε" τον Παναιτωλικό και δημιουργούσε αρκετές ευκαιρίες για γκολ. Όπως φαίνεται στο "γηπεδάκι" της Opta, οι κίτρινοι είχαν 20 τελικές εκ των οποίων οι επτά ήταν εκτός περιοχής. Η ομάδα του Μάντζιου είχε τις περισσότερες τελικές του μέσα από την περιοχή και όπως μπορείτε να δείτε και από το μέγεθος των κύκλων, αρκετές ήταν και μεγάλες ευκαιρίες. Παράδειγμα η κεφαλιά του Ματέο Γκαρσία στο 51' και του Μπράμπετς στο 78'.

Ο Σούντγκρεν "ντύθηκε" εξτρέμ

Κομβικό χαρακτηριστικό στο παιχνίδι της ομάδας του Άκη Μάντζιου ήταν η κίνηση των δύο μπακ. Ο Σούντγκρεν (21) και ο Γκάνεα (22) προωθούνταν συνεχώς μπροστά και όπως φαίνεται στο δίκτυο μεταβιβάσεων του Άρη κόντρα στον Παναιτωλικό, ο κύριος χώρος δράσης των δύο αυτών ποδοσφαιριστών ήταν πάνω από τη σέντρα. Μάλιστα, ο Σούντγκρεν ήταν ο παίκτης με τις περισσότερες ενέργειες με την μπάλα στο γήπεδο (88), ενώ στην τρίτη θέση ήρθε ο Γκάνεα (80), κάτι που δείχνει ότι οι δύο τους ήταν συνεχώς μέσα στο παιχνίδι του Άρη.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στον Σούντγκρεν, ο οποίος αρκετές φορές "ντύθηκε" εξτρέμ με τα ανεβάσματά του. Σε ένα εξ αυτών, μάλιστα σκόραρε και το 3-0 στο 37ο λεπτό της αναμέτρησης. Ο Σουηδός μπακ ενεργούσε κυρίως στο μισό του Παναιτωλικού. Συγκεκριμένα, είχε 35 επιτυχημένες μεταβιβάσεις πάνω από τη σέντρα, κορυφαία επίδοση στο ματς κόντρα στους Αγρινιώτες και τρίτη καλύτερη στη σεζόν για τον Άρη.

Ο Σούντγκρεν επίσης είναι και ο κορυφαίος των κίτρινων στις πάσες στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου, έχοντας κάνει 22. Ακόμη, κάτι που φαίνεται και από το γράφημα της Opta είναι η κατεύθυνση των μεταβιβάσεων του Σούντγκρεν. Από τις 75 πάσες του συνολικά στο παιχνίδι, οι 44 ήταν μπροστινές, δηλαδή είχε ποσοστό προωθημένων μεταβιβάσεων 58,7%. Μονάχα ο Φαμπιάνο είχε περισσότερες στον αγώνα κόντρα στον Παναιτωλικό (56).

Καταληκτικά, ο Άρης είχε την καλύτερή του επιθετική εμφάνιση τα τελευταία χρόνια και τα πέντε γκολ που σκόραρε το επιβεβαιώνουν. Καταλυτικός παράγοντας ήταν οι κινήσεις των μπακ που ανέβαζαν το παιχνίδι των κίτρινων με βασικό εργαλείο τον Ντάνιελ Σούντγκρεν που κινήθηκε σαν ένα εξτρέμ.

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΑΡΗΣ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ