EURO 2020

Αποστολή του SPORT24 στο Λονδίνο: Μια λονδρέζικη Κυριακή για φίλημα

Ο φωτεινός πίνακας του Γουέμπλεϊ
Ο φωτεινός πίνακας του Γουέμπλεϊ CATHERINE IVILL/POOL PHOTO VIA AP

Ο τελικός του Γουέμπλεϊ και το τελευταίο παιχνίδι στο χορτάρι του Γουίμπλεντον με ιταλική παρουσία για πρώτη φορά σε 144 χρόνια. Αυτή η Κυριακή δεν γίνεται να είναι ποτέ σαν τις άλλες.

Ένας ονειρεμένος τελικός. Το καλύτερο δυνατό ζευγάρι. Δύο ομάδες που κουβαλούν τεράστια ποδοσφαιρική κληρονομιά κι ένα θρυλικό γήπεδο ανάσαμε σε παλιές σπουδαίες ιστορίες με μπάλα και 25 χιλιόμετρα μακριά από ένα τουρνουά τένις που περιμένει Ιταλό η Σέρβο κατακτητή.

Αυτή η λονδρέζικη Κυριακή! Αχ τι Κυριακή, να γλύφεις τα δάχτυλα σου!

Η Τιτανομαχία Ιταλία-Αγγλία φέρνει στο προσκήνιο δυο ομάδες που αναζητούν τον τίτλο στο Euro 2020 μέσα από εξαιρετικές εμφανίσεις και δυο εξαιρετικά ποιοτικά ρόστερ που προετοιμάστηκαν για το τελευταίο παιχνίδι της διοργάνωσης.

Και ω τι σύμπτωση για το Τρικολόρε, να υπάρχει η απίστευτη ευκαιρία για διπλή μεγάλη επιτυχία, σε ποδόσφαιρο και τένις μέσα στο Λονδίνο, χάρη στη συμμετοχή του Ματέο Μπερετινι στον τελικό του Γουίμπλεντον. Η Ιταλία ανάμεσα σε έναν τίτλο που περιμένει από το 1968. Η Αγγλία που δυο χρόνια νωρίτερα κατόρθωνε να σηκώσει το τρόπαιο της παγκόσμιας πρωταθλήτριας σε αυτό το γήπεδο. Θα επαναληφθεί το γεγονός μετά από 55 χρόνια; Ή η "Σκουάντρα Ατζουρα" θα κάνει δικό της έναν τίτλο που της λείπει 53 χρόνια;

Η Αγγλία θα έχει στο πλευρό της 50 χιλιάδες φανατισμένους φιλάθλους που θα σπρώξουν με τις φωνές τους τους παίκτες του Γκαρεθ Σαουθγκέιτ. Literally όπως θα έλεγαν οι Άγγλοι. Το κλίμα που δημιούργησαν στο παιχνίδι με τη Δανία, για κάποιον που παρακολουθεί το ματς από την εξέδρα, μοιάζει σαν υπάρχει ένας ομφάλιος λώρος, ανάμεσα στους παίκτες και το κοινό. Θα είναι για το γεγονός ότι ο κόσμος επέστρεψε εδώ και λίγο καιρό στο γήπεδο μετά από μεγάλη απουσία, ότι τα 55 χρόνια αύξησαν τη τρέλα για κατάκτηση του κυπέλλου.

Όπως και να 'χει οι γηπεδούχοι είναι το φαβορί, έχοντας υπέρ τους την έδρα και βέβαια τον κόσμο. Από τις πρώτες σε στατιστικά οι ομάδες του Μαντσίνι και του Σαουθγκέιτ, μοιάζουν σε ελάχιστα στοιχεία σε επίπεδο τακτικής. Περισσότερο διατεθειμένη να παίξει ποδόσφαιρο κυριαρχίας είναι η Ιταλία. Εμπνέεται αντιθέτως από τη στιβαρότητα στην άμυνα (ένα μόλις γκολ παθητικό) και κάνει της ταχύτητας ανάπτυξης το μεγάλο όπλο της η Αγγλία. Ο φορμαρισμένος Χάρι Κέιν, η ταχύτητα του Στέρλινγκ τα υπερόπλα του Σαουθγκέιτ. Το πρέσινγκ, η εμπειρία της άμυνας και η φαντασία της μεσαίας γραμμής, τα ατού του Μαντσίνι.

Οι πιο πρόσφατες συναντήσεις των δυο φιναλίστ λένε Ιταλία. Η δίψα για τίτλο και το βαθύ παρελθόν καταλήγουν στην Αγγλία.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα παρακολουθήσουμε έναν τελικό αντάξιο της φήμης και της ποδοσφαιρικής ιστορίας των δυο αντιπάλων. Ένα ματς από αυτά που θα μείνει χαραγμένο στη μνήμη των φιλάθλων. Ένας αγώνας που έρχεται να σφραγίσει μια δύσκολη εποχή για την ανθρωπότητα με τη μεγάλη επιστροφή στη κανονικότητα και που αλλάζει τα δεδομένα στον τροπο με τον οποίο οι δυο ποδοσφαιρικές σχολές αντιμετωπίζουν εδώ και πάρα πολλά το άθλημα. Πάει το κατενάτσιο, τώρα υπάρχει μόνο επιθετικό ποδόσφαιρο και αντίληψη για την Ιταλία. Κρατάμε ανέπαφη την εστία μας ως πρωταρχικό στόχο κι εκμεταλλευόμαστε με στιβαρή μεσαία γραμμή, την ταχύτητα των επιθετικών μας είναι το "πιστεύω" των "τριών λιονταριών".

Στη μέση υπάρχει ο 10ος τελικός μεγάλης διοργάνωσης για την Ιταλία (6 Παγκόσμια και 4 EURO) και ο πρώτος μεγάλος τελικός μετά την κατάκτηση του παγκόσμιου του 1966 για την Αγγλία.

Δεν θα λησμονήσουμε να αναφέρουμε ότι μέχρι και η Βασίλισσα Ελισαβετ έστειλε ένα ενθαρρυντικό μήνυμα στον Σαουθγκέιτ και την ομάδα του, την ώρα που στα αγγλικά κανάλια έπαιζε σε έγχρωμη μορφή ο τελικός του 1966 και τη μέρα που απεβίωσε ο παλιός μεγάλος άσσος της Ίπσουιτς ο Πολ Μάρινερ σε ηλικία 79 ετών. Επιπλέον, ότι ο τελικός διεξάγεται την 11η Ιουλίου, την ημέρα δηλαδή που το 1982 η Ιταλία αναδείχθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια στο "Μπερναμπέου", νικώντας τη Γερμανία. Γι' αυτό το λόγο τα μέλη εκείνης της ομάδας απέστειλαν μέσω της "Gazzetta dello Sport" ένα γράμμα στο Μαντσίνι και τους "ατζουρι" με υπογραφές των συζύγων του Γκαετάνο Σιρέα και του Πάολο Ροσι, Μαρέλα και Φεντερίκα, ενώ τα παιδιά Πάολα Μπέαρζοτ και Πάολο Μαλντινι υπέγραφαν στη θέση των Εντσο Μπέαρζοτ και του βοηθού του τότε Τσέζαρε Μαλντίνι.


TAGS EURO 2020 ΕΘΝΙΚΗ ΑΓΓΛΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΙΤΑΛΙΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ