ΑΕΚ

Αντρέ Σιμόες: Ο μυστικός αρχηγός που αγάπησε την ΑΕΚ και αγαπήθηκε όσο λίγοι, αλλά δεν πρόλαβε να ζήσει το όνειρό του

Αντρέ Σιμόες: Ο μυστικός αρχηγός που αγάπησε την ΑΕΚ και αγαπήθηκε όσο λίγοι, αλλά δεν πρόλαβε να ζήσει το όνειρό του
24 MEDIA CREATIVE TEAM / KONSTANTINOS BADOUNAS

Ο Αντρέ Σιμόες αποτελεί παρελθόν από την ΑΕΚ μετά από επτά χρόνια παρουσίας του στην Ένωσης. Ο Πορτογάλος αποτέλεσε παίκτης - κλειδί στην ομάδα και τα αποδυτήρια της νέας εποχής. Το SPORT24 κάνει flashback στις πιο σημαντικές στιγμές του με τους κιτρινόμαυρους, τους τίτλους και τα χρυσά γκολ που πέτυχε.

Τέλος εποχής μπορεί να χαρακτηριστεί το διαζύγιο μεταξύ της ΑΕΚ και του Αντρέ Σιμόες. Ο Πορτογάλος μέσος ήρθε στην Ένωση το καλοκαίρι του 2015, δηλαδή στην επιστροφή της ομάδας στη Super League Interwetten μετά τον υποβιβασμό στη Γ' Εθνική.

Δεδομένα ο "Σίμο" θα μείνει για πάντα στην ιστορία του συλλόγου, μιας και είναι ο δεύτερος σε συμμετοχές ξένος ποδοσφαιριστής με την κιτρινόμαυρη φανέλα με 226 συμμετοχές και πίσω μόνο από το "ιερό τέρας" Τόνι Σαβέβσκι, που είχε 463 και πάνω από τον Ντανιέλ Μπατίστα των 193.

Αντρέ Σιμόες: Ο μυστικός αρχηγός που αγάπησε την ΑΕΚ και αγαπήθηκε όσο λίγοι, αλλά δεν πρόλαβε να ζήσει το όνειρό του
Ο Σιμόες στο πούλμαν της ΑΕΚ στη φιέστα του τίτλου στη Νέα Φιλαδέλφεια INTIME SPORTS

Μέσα σε αυτήν την επταετία ο Σιμόες έζησε στην ΑΕΚ τα πάντα: κατάκτηση Πρωταθλήματος και Κυπέλλου, συμμετοχές σε Champions League και Europa League αλλά και πίκρες. Μολονότι ήθελε πολύ να μπει στο γήπεδο, λίγους μήνες πριν η ομάδα μπει στο νέο της σπίτι αποχωρεί από την Ελλάδα.

Έκανε δεύτερό του σπίτι την Ελλάδα

Την 1η Ιουλίου του 2015 όταν ερχόταν στην Ελλάδα για λογαριασμό της ΑΕΚ (την ίδια μέρα με τον Μίκαελ Εσιέν για λογαριασμό του Παναθηναϊκού) τόσο ο ίδιος όσο και ο κιτρινόμαυρος οργανισμός δεν περίμεναν να δεθεί συναισθηματικά τόσο πολύ με την Ελλάδα.

Ο Πορτογάλος μέσος είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι νιώθει τη χώρα μας σπίτι του και νιώθει την ίδια νοσταλγία για την Ελλάδα και την Πορτογαλία. Στο ίδιο μήκος κύματος και η σύζυγός του Κάτια Ασίς, που σε ανάρτησή της στο Instagram για την αποχώρηση του Σιμόες ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: "Πριν από επτά χρόνια ήρθαμε εδώ σαν δύο παιδιά χαμένα σε μια ξένη χώρα και τώρα αφήνουμε το Σπίτι μας ως μια μεγάλη και χαρούμενη οικογένεια".

Σφοδρή ήταν και η επιθυμία του να μπει στο νέο γήπεδο της ΑΕΚ, κάτι που εν τέλει δεν κατάφερε. "Βρίσκομαι σε αυτή την ομάδα πολλά χρόνια και είμαι χαρούμενος που συνεχίζω εδώ. Είμαι χαρούμενος που με πολλούς ποδοσφαιριστές θα έχουμε τη δυνατότητα να μπούμε στο νέο γήπεδο, η αλήθεια είναι ότι έγινε προσπάθεια από την πλευρά μου και από τον πρόεδρο και ο σωστός ο δρόμος ήταν να μείνω", είχε πει στην ανανέωση του συμβολαίου του τον Φεβρουάριο του 2019.

Αντρέ Σιμόες: Ο μυστικός αρχηγός που αγάπησε την ΑΕΚ και αγαπήθηκε όσο λίγοι, αλλά δεν πρόλαβε να ζήσει το όνειρό του
Ο Σιμόες πανηγυρίζει την κατάκτηση του τίτλου με τον Δημήτρη Μελισσανίδη INTIME SPORTS

Για το γήπεδο συγκεκριμένα είχε δηλώσει ότι είναι όνειρο για όλους τους παίκτες να μπουν μέσα, σε εκδήλωση για την εμπορική ονομασία του νέου της γηπέδου σε "OPAP Arena". "Νομίζω πως είναι ένα όνειρο για όλους τους ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ. Το νέο γήπεδο της ΑΕΚ, η «OPAP ARENA», είναι πλέον το σπίτι της.

Νομίζω πως είναι ένα συναίσθημα πολύ ξεχωριστό. Είδα παλιούς ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ. Μάλιστα, φαντάζομαι ότι βλέποντας το ιστορικό βίντεο, ξύπνησαν κάποιες αναμνήσεις για τις μαγικές στιγμές που έζησαν και τις μεγάλες κατακτήσεις. Και για τους ίδιους τους παλαίμαχους ήταν ξεχωριστές στιγμές", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Έχοντας περάσει τόσα πολλά χρονιά στην ομάδα και ήταν ένας εκ των αγαπημένων της κιτρινόμαυρης κερκίδας. Αυτό φάνηκε και στην αντίδραση του κόσμου στην "επισημοποίηση" της φυγής του.

Τα χρυσά γκολ που χάρισαν προκρίσεις στο Europa League και οι τίτλοι

Ο Σιμόες μπορεί να μην είχε ανεπτυγμένη την αίσθηση του γκολ, αλλά όταν έβρισκε δίχτυα συνήθως πετύχαινε είτε καθοριστικά είτε "όμορφα" γκολ.

Ο πρώην πλέον αρχηγός της Ένωσης ήταν πρωταγωνιστής σε δύο προκρίσεις. Αρχικά στην πρώτη πρόκριση της ΑΕΚ σε ομίλους στη "νέα εποχή της", σημείωσε δύο γκολ και κέρδισε το πέναλτι που άνοιξε τον δρόμο στη νίκη της ΑΕΚ επί της Κλαμπ Μπριζ με 3-0. Αυτή ήταν η δεύτερη φορά που σημείωνε δύο γκολ σε ένα παιχνίδι.

Χρυσό γκολ ήταν και αυτό που πέτυχε στον μονό προκριματικό με τη Βόλφσμπουργκ. Και μάλιστα γκολάρα. Ένα άπιαστο σουτ που άνοιξε τον δρόμο για την πρόκριση στην τελευταία συμμετοχή της ΑΕΚ σε ομίλους Europa League, με τον Ανσαριφάρντ να την ολοκληρώνει.

Γκολ πέτυχε και στις εγχώριες διοργανώσεις, μεταξύ άλλων, απέναντι σε Ολυμπιακό, Άρη και ΠΑΟΚ. Με τους ερυθρόλευκους είχε σκοράρει στην ισοπαλία (1-1) στο ΟΑΚΑ στις 16 Δεκεμβρίου του 2020. Βέβαια το πρώτο πράγμα που τον ένοιαζε πάντοτε ήταν η ομάδα. Χαρακτηριστικά μετά από αυτό το γκολ είχε δηλώσει μεταξύ ότι θα το αντάλλαζε με τη νίκη κόντρα στον Ολυμπιακό.

Απέναντι στον Άρη βρήκε δίχτυα στο περσινό άνετο πέρασμα της Ένωσης στο Κλεάνθης Βικελίδης στα playoffs, όταν η Ένωση είχε επικρατήσει 4-1. Με τον ΠΑΟΚ βρήκε δίχτυα πριν από μερικούς μήνες στο Κύπελλο Ελλάδας, ωστόσο αυτό το γκολ δεν ήταν αρκετό για να χαρίσει την πρόκριση στην Ένωση στο τέλος. Αυτό ήταν και το τελευταίο τέρμα του με την Ένωση.

Γκολ είχε πετύχει και στην Τρίπολη κόντρα στον Αστέρα στο 90+2' στη νίκη με 3-2 την 1η Σεπτεμβρίου του 2019, χαρίζοντας ένα πολύτιμο τρίποντο στην αρχή της σεζόν για την ομάδα του Νίκου Κωστένογλου. Το πρώτο του γκολ ήταν με τακουνάκι, σε μια νίκη της Ένωσης επί του Λεβαδειακού με 4-0.

Με την ΑΕΚ κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας το 2016, στην επάνοδο της ομάδας στα σαλόνια του ελληνικού ποδοσφαίρου και το 2018 το πρωτάθλημα, ενώ ήταν μέλος της καλύτερης ενδεκάδας της χρονιάς εκείνη τη σεζόν. Έναν χρόνο αργότερα συμμετείχε στο Champions League, παίζοντας τα τέσσερα από τα έξι παιχνίδια, ενώ ήταν "παρών" στην πορεία που έκανε η ΑΕΚ το 2018 μέχρι τους "32" του Europa League.

Οι τραυματισμοί και όταν μπήκε στο "ψυγείο" το 2018

Οι μέρες του στην ΑΕΚ δεν ήταν όλες ρόδινες. Τον Νοέμβριο του 2018 μετά από μια ήττα με τον Παναιτωλικό τέθηκε εκτός ομάδας, μαζί με τους Μπακασέτα και Λαμπρόπουλο. Και οι τρεις έμεναν ελεύθεροι στο τέλος της χρονιάς και από την κρίση που προκλήθηκε στα αποδυτήρια, τέθηκαν εκτός ομάδας. Ο Πορτογάλος μέσος βγήκε από το "ψυγείο" τον Φλεβάρη του 2019 και επέστρεψε στην ομάδα, με την ανανέωση του συμβολαίου του.

Φυσικά ταλαιπωρήθηκε και από τραυματισμούς με ορισμένους εξ αυτών να τον αφήνουν εκτός για αρκετό διάστημα, όπως αυτός που υπέστη στον αστράγαλό του, για τον οποίο πέρασε την πόρτα του χειρουργείο. Ωστόσο πάντοτε όταν τον χρειαζόταν η ομάδα ήταν εκεί.

Τελευταία φορά που έμεινε για αρκετό διάστημα εκτός ήταν την περασμένη σεζόν, όταν υποβλήθηκε σε επέμβαση στον δεξιό του αστράγαλο και επέστρεψε μετά από έξι μήνες.

Σκυλί του πολέμου και αρχηγός

Στις πρώτες του χρονιές ο Αντρέ Σιμόες ήταν κατά κύριο λόγο ένας ποδοσφαιριστής με αρετές στα ανασταλτικά του καθήκοντα, τρέχοντας πολλά χιλιόμετρα και καλύπτοντας όλους τους χώρους, παίζοντας με πάθος και τσαμπουκά.

Βέβαια υστερούσε στο κομμάτι της ανάπτυξης και του build-up. Με το πέρασμα του χρόνου σταδιακά το βρήκε και αυτό, ωστόσο ποτέ δεν ήταν το κύριο ποδοσφαιρικό του χαρακτηριστικό. Όταν τον χρησιμοποιούσαν καθαρά στο "έξι" έκανε πολύ καλά παιχνίδια, ειδικά με τον Μάσιμο Καρέρα στο τιμόνι.

Βέβαια σημαντικό προσόν του ήταν και η ηγετική του ικανότητα. Ήταν ο Νο2 των αρχηγών της Ένωσης, πίσω από τον Μάνταλο, ωστόσο λειτουργούσε αρκετές φορές ως πρώτος στα αποδυτήρια. Το περιβραχιόνιο του αρχηγού το φόρεσε μεταξύ άλλων στο παιχνίδι που οι φίλοι της ΑΕΚ θα θυμούνται για πολλά χρόνια, το περιβόητο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ το 2018 στην Τούμπα.

Λίγα χρόνια μετά φάνηκε ότι δεν ξεχάστηκε το περιστατικό. Με αφορμή το ακυρωθέν γκολ του Μοχαμάντι στο παιχνίδι της κανονικής διάρκειας με τον ΠΑΟΚ είχε έναν έντονο διάλογο με τον Λουτσέσκου. "Το γκολ μας σήμερα ήταν οφσάιντ τώρα; Γιατί πριν από τρία χρόνια έλεγες άλλα". Δείγμα του ότι ήταν εκεί και έβγαινε μπροστά, όταν η ομάδα τον χρειαζόταν.

Αντρέ Σιμόες: Ο μυστικός αρχηγός που αγάπησε την ΑΕΚ και αγαπήθηκε όσο λίγοι, αλλά δεν πρόλαβε να ζήσει το όνειρό του
Ο Αντρέ Σιμόες πανηγυρίζει γκολ που σημείωσε με τη φανέλα της ΑΕΚ INTIME SPORTS


Εξίσου αρχηγική ήταν και η παρέμβαση που έκανε στα αποδυτήρια μετά την ήττα από τον ΠΑΟΚ στην προπόνηση. "Πρέπει ο καθένας μας να αναλάβει τις ευθύνες του. Πρέπει να μιλήσουμε ανοιχτά τώρα που είναι η αρχή. Θέλουμε να είμαστε πρωταθλητές ή losers; Είναι δυνατόν να έχουμε τέτοια εικόνα; Όλοι μας πρέπει να δούμε τι κάνουμε λάθος και να πάρουμε αποφάσεις για την ομάδα'', είπε στους συμπαίκτες του.

Άξιζε καλύτερο "αντίο"

Ο Αντρέ Σιμόες θα μπορούσε να παραμείνει στην ομάδα και στη νέα ιστορική της σεζόν, στην οποία θα μπει στο νέο γήπεδο. Τιμής ένεκεν, έχοντας έναν συμπληρωματικό ρόλο, καθώς τα χρόνια περάσανε.

Ο ίδιος το ήθελε πάρα πολύ, το είχε δηλώσει και δημόσια, ωστόσο λίγους μήνες μπει η Ένωση στο νέο της σπίτι στη Νέα Φιλαδέλφεια, αποχώρησε.

Βέβαια ο αποχαιρετισμός του θα μπορούσε να γίνει και σε ένα πιο εορταστικό κλίμα και όχι σε ένα κλίμα απογοήτευσης που επικρατεί στις τάξεις των φιλάθλων λόγω της καταστροφικής σεζόν που είχε η ομάδα. Αυτό το κλίμα δεν επέτρεψε να γίνει έτσι, αντίθετα ο αποχαιρετισμός έγινε μέσω των social media, από ομάδα και κόσμο.

TAGS ΑΕΚ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ