ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Αϊτή: Η κατηγορία για δολοφονία είναι άλλο ένα αμάρτημα της πιο "βρώμικης" Ομοσπονδίας ποδοσφαίρου

Διαμαρτυρίες για τη δράση των αξιωματούχων της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Αϊτής
Διαμαρτυρίες για τη δράση των αξιωματούχων της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Αϊτής AP PHOTO/DIEU NALIO CHERY

Στην, πιθανόν, πιο διεφθαρμένη ποδοσφαική ομοσπονδία παγκοσμίως, αυτήν της Αϊτής, τελούνταν βιασμοί γυναικών και εκβιασμοί ψυχών, προγραμματίζονταν δολοφονίες. Ο Ρόσνικ Γκραντ ήταν το "πρωτοπαλίκαρο" του προέδρου-τέρατος Μπαρτ και έχει μπλέξει σοβαρά, ύστερα από τις τελευταίες καταγγελίες για το σχέδιο εξόντωσης δημοσιογράφου.

Ο πρόεδρος-τέρας της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Αϊτής δεν ενεργούσε μόνος. Είχε φίλους. Καλούς και έμπιστους. Μια καλά οργανωμένη συμμορία. Ούτως ή άλλως ένας βασιλιάς όφειλε να έχει αυλικούς. Συνεργάτες-κόλακες που τον υπηρετούσαν επί σειρά ετών, έκρυβαν καλά τα εγκλήματά του και ωφελούνταν δίπλα του, συμμετέχοντας ενίοτε στις αδηφάγες πράξεις του.

Τον Νοέμβριο του 2020 ο (γιατρός και δημοσιογράφος) Ζαν-Ιβ Μπαρτ, ή διασημότερα "Νταντού" (σ.σ πατερούλης), τελείωσε οριστικά από το ποδόσφαιρο. Του απαγορεύτηκε ισοβίως οποιαδήποτε εμπλοκή με το σπορ. Με αδιανόητη καθυστέρηση δεδομένης της περίστασης, η FIFA είχε (επιτέλους) αποδεχθεί τις καταγγελίες για κατά συρροή σεξουαλική κακοποίηση ακόμη και ανήλικων κοριτσιών που φιλοξενούνταν στο προπονητικό κέντρο των εθνικών ομάδων κυνηγώντας τα όνειρά τους, και τον καθαίρεσε ύστερα από μια 20ετία 'δικτατορίας'. Μια δικτατορία που εγκαθιδρύθηκε -νομίμως- χάρη στις έξι εκλογικές νίκες του και της ισχύος που (πίστευε ότι) είχε αποκτήσει με το πέρασμα των ετών. Πάντα με τις ευλογίες της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, της οποίας ήταν εξέχον στέλεχος!

Με αφορμή τα πρώτα δημοσιεύματα του Guardian που ακολούθως έλαβαν μορφή χιονοστιβάδας, τα στόματα άνοιξαν και το περιβόητο 'ράντσο' στο Κρουά ντε Μπουκέ της πρωτεύουσας Πορτ ο Πρενς ξέβρασε όλους τους εφιάλτες που είχαν καταχωνιαστεί σε γραφεία, ιατρεία και δωμάτια. Το φως έπνιξε, επιτέλους, το σκοτάδι. Ο εξοστρακισμός του Μπαρτ παρέσυρε κάθε καρυδιάς καρύδι που δρούσε με τον ίδιο ανεξέλεγκτα σαδιστικό τρόπο.

Ο Ζαν-Ιβ Μπαρτ και οι συνεργάτες του έξω από το δικαστήριο στην Πορτ ο Πρενς
Ο Ζαν-Ιβ Μπαρτ και οι συνεργάτες του έξω από το δικαστήριο στην Πορτ ο Πρενς AP PHOTO/DIEU NALIO CHERY

Ο Ρόσνικ Γκραντ ήταν εξ αυτών. Πρωτοπαλίκαρο του προέδρου-δυνάστη. Υπήρξε αντιπρόεδρος και ως πρώην διεθνής ρέφερι ο υπεύθυνος της διαιτησίας της παντοδύναμης Ομοσπονδίας. Από τον Φεβρουάριο του 2021, με απόφαση της Επιτροπής Δικαιολογίας της FIFA, έχει ανασταλεί κάθε ποδοσφαιρική ιδιότητά του, μιας και τον βαραίνουν καταγγελίες για συμμετοχή σε υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης και άλλες εκβιαστικές πράξεις. Αρχικά είχε τεθεί εκτός για 90 ημέρες, αλλά επειδή η εξέταση των στοιχείων συνεχίζεται μέχρι σήμερα, εξακολουθεί να παραμένει ανενεργός.

"Μας παρενοχλούσε", είχε ισχυριστεί ένα από τα φερόμενα ως θύματά του σε συνέντευξή του. "Αν ήθελες να κάνεις καριέρα στη διαιτησία, το μόνο άτομο που μπορούσε να σε βοηθήσει ήταν ο Γκραντ. Ορισμένα κορίτσια περνούσαν τα τεστ, αλλά δεν επιλέγονταν. Άλλα επιλέγονταν χωρίς να έχουν περάσει τις δοκιμασίες, διότι ξάπλωναν με τον Γκραντ. Ήταν απλό".

Φαίνεται πως ήταν μία από τις πολλές παράνομες δραστηριότητές του. Προ ημερών κλήθηκε να παραστεί από δικαστική αρχή της Αϊτής ύστερα από καταγγελία δημοσιογράφου πως σχεδίασε επιμελώς τη δολοφονία του. Βάσει του κατηγορητηρίου, ο πρώην διαιτητής προσέγγισε μέλη της τοπικής μαφίας προκειμένου να αναλάβουν και να εκτελέσουν το συμβόλαιο θανάτου. Ο Γκραντ εμφανίστηκε άνευ συνηγόρου και επιχείρησε ν' αντικρούσει όλες τις κατηγορίες που του προσάπτονταν.

Ο καταγγέλλων είχε, μέσω υπομνήματος που κατέθεσαν πρωτύτερα οι δικηγόροι του κινώντας όλες τις νομικές διαδικασίες, παρουσιάσει όλες τις λεπτομέρειες του σχεδίου. Για ραντεβού του Γκραντ στις 2 Ιουνίου σε συγκεκριμένο σημείο της πόλης και πρόταση για επί πληρωμή δολοφονία. Για άρνηση των γκάγκστερ να αναλάβουν την αποστολή και δική του δήλωση ότι θα βρει άλλους. "Αν δεν το κάνετε εσείς, θα το κάνουν άλλοι", φέρεται να τους είχε πει σύμφωνα με τα στοιχεία στον φάκελο της υπόθεσης. Ο Γκραντ αρνήθηκε το οτιδήποτε. Προς το παρόν είναι ελεύθερος. Προς το παρόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ