ΑΕΚ

ΑΕΚ: Υπάρχει ένας τρόπος να αποκλείσει τον ΠΑΟΚ

Ο Στίβεν Τσούμπερ
Ο Στίβεν Τσούμπερ EUROKINISSI SPORTS

Ο Αργύρης Γιαννίκης καλείται να παρουσιάσει μια διαφορετική ΑΕΚ αύριο στην Τούμπα, με όποια προβλήματα έχουν προκύψει. Και ίσως είναι η στιγμή να τολμήσει κάτι διαφορετικό.

Με την ψυχολογία στο ναδίρ, μετά την κατσάδα από τον Δημήτρη Μελισσανίδη και ξεκάθαρο καταλογισμό ευθυνών -με ονόματα αυτή τη φορά και τον Πέτρο Μάνταλο στο επίκεντρο ως κύριο υπαίτιο για τα δύο γκολ του Παναιτωλικού- από τον Αργύρη Γιαννίκη, η ΑΕΚ καλείται να μαζέψει τα κομμάτια της και να σηκώσει κεφάλι ενόψει της πολύ δύσκολη συνέχειας. Αρχής γενομένης από τον αυριανό, πρώτο ημιτελικό για το Κύπελλο κόντρα στον ΠΑΟΚ (19/01, 19:00, COSMOTE Sport 1 και Live SPORT24).

Πλέον η πεποίθηση ότι η δουλειά του προπονητή αποδίδει καρπούς και πως οι επιλογές του για τον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας βάσει των χαρακτηριστικών που οι ποδοσφαιριστές έχουν, είναι ορθολογικές, έχει κλονιστεί. Για να μην πούμε ότι τείνει να εκλείψει.

Κι όμως υπάρχει τρόπος να παρουσιάσει μια πιο λειτουργική εικόνα, εφόσον επιλέξει να γίνει πιο ευέλικτος στις αποφάσεις για το πως η ΑΕΚ πρέπει να παίζει. Και παρόλο που το γενικότερο κλίμα παραπέμπει σε φόβο για όσα ενδέχεται να συμβούν στην Τούμπα, ίσως μια αλλαγή αγωνιστικού στυλ να ευνοήσει την Ένωση. Αρκεί να το αποφασίσει.

Σύμφωνα με τις τελευταίες ενδείξεις, ο Γιαννίκης προσανατολίζεται στο να παρουσιάσει την ομάδα με αλλαγή διάταξης, ενισχυμένη μεσαία γραμμή και γρήγορη επιθετική τριάδα ώστε να παίξει παιχνίδι αναμονής πίσω από τη μπάλα και να κυνηγήσει στις αντεπιθέσεις το γκολ.

Στην κατάσταση που η Ένωση παρουσιάζεται τον τελευταίο καιρό, ίσως είναι ό,τι πιο σοφό μπορεί να πράξει. Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε ότι στο Κύπελλο, το εκτός έδρας γκολ μετρά όπως ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια, ο κανονισμός δεν έχει αλλάξει για τη συγκεκριμένη διοργάνωση.

Τα προβλήματα, το ερωτηματικό με Στάνκοβιτς και ο δεξιός μπακ

Είναι άξια απορίας -και απάντηση δεν έχει δοθεί- η καθυστέρηση επιστροφής του Τσίτσαν Στάνκοβιτς στην δράση. Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε ότι θα έδινε το παρών στο παιχνίδι πρωταθλήματος με τον ΠΑΟΚ (9/1 στο ΟΑΚΑ) το οποίο αναβλήθηκε, όμως αύριο θα έχουμε 19 Γενάρη και ο Αυστριακός λογικά θα παραμένει ανενεργός. Στο ματς με τον Παναιτωλικό δεν ήταν καν στην αποστολή, οπότε θα συνιστά έκπληξη να είναι βασικός στην Τούμπα, εφόσον ασφαλώς θα είναι και διαθέσιμος.

Ο Γιαννίκης δεν μπορεί επίσης να υπολογίζει στον Σέρχιο Αραούχο, καθώς εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πρόβλημα στη μέση, ενώ χθες ενημερώθηκε ότι θα απουσιάσει παίκτης του βασικού rotation λόγω covid-19. Το ιατρικό απόρρητο δεν μας επιτρέπει να αναφέρουμε το όνομά του, όμως η απώλεια είναι σημαντική. Ένας λόγος παραπάνω για τον προπονητή να «θωρακίσει», όσο το δυνατόν καλύτερα την αμυντική λειτουργία, παραχωρώντας γήπεδο στον ΠΑΟΚ και θυσιάζοντας κάποιον εκ των τεσσάρων της μεσοεπιθετικής γραμμής.

Η επιλογή του 4-3-3 με την ταυτόχρονη χρησιμοποίηση τριών εκ των Σάκχοφ, Λε Ταλέκ, Σιμάνσκι και Σιμόες, είναι αρκετά πιθανή. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει δύο εκ των Τσούμπερ, Άμραμπατ, Μάνταλου, Γκαρσία ή Ανσαριφάρντ, να μείνουν στον πάγκο. Ίσως μια τέτοια απόφαση για τη διάταξη να ενισχύσει το σενάριο ταυτόχρονης συμμετοχής των Τσούμπερ, Άμραμπατ και Γκαρσία, κάτι που έχει να συμβεί σε αρχικό σχήμα από τον αγώνα της 2ης αγωνιστικής (19/9/2021) για το πρωτάθλημα, στην Κρήτη κόντρα στον ΟΦΗ.

Εντός της ομάδας, είναι πολλοί οι υποστηρικτές μιας πιο συντηρητικής αντιμετώπισης του αγώνα, με έμφαση στην άμυνα και τακτική που θα βοηθήσει ώστε να κερδηθεί το παιχνίδι μέσα από συγκράτηση και σφιχτή λειτουργία. Βέβαια ο τελευταίος λόγος ανήκει στον προπονητή, ο οποίος ουδέποτε έχει τολμήσει έως σήμερα κάτι διαφορετικό από την προσέγγιση μέσα από το '4-2-3-1' που πάντως, διόλου λειτουργική έχει αποδειχθεί για την Ένωση.

TAGS ΑΕΚ ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ