ΑΕΚ

ΑΕΚ: Τι θα κερδίσει από τον Σβάρνα και τι έχασε σε αντίστοιχες περιπτώσεις Ελλήνων παικτών

Ο Στράτος Σβάρνας
Ο Στράτος Σβάρνας EUROKINISSI SPORTS

Ο Στράτος Σβάρνας τα πηγαίνει εξαιρετικά στην Πολωνία και η ΑΕΚ έχει σημαντικά οφέλη να περιμένει στο μέλλον, πρωτίστως οικονομικά αλλά ενδεχομένως και αγωνιστικά.

Ένα κομμάτι των πολύπλευρων αλλαγών που συντελέστηκαν στην ΑΕΚ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αφορούσε και στο πλαίσιο παραχώρησης ποδοσφαιριστών της που ναι μεν δεν φάνηκαν αντάξιοι των προσδοκιών σε εκείνη, αλλά δεν έπαψαν να έχουν προοπτική ώστε να τα καταφέρουν σε κάποιο άλλο club. Άλλωστε δεν κάνουν όλοι οι ποδοσφαιριστές για όλες τις ομάδες.

Ο Στράτος Σβάρνας, μετά από μία γεμάτη σεζόν (2020/21) με 41 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις, έπεσε πέρυσι σε δυσμένεια παίζοντας μόλις σε 14 παιχνίδια, σε πολλά εξ αυτών, δε, ως αλλαγή. Το ξεκίνημα της φετινής σεζόν, τον βρήκε στο γκρουπ των "κομμένων" καθώς υπήρχε απόφαση να μην υπολογίζεται προτού ακόμα η ΑΕΚ κλείσει προπονητή.

Ήταν όμως ένας από τους ελάχιστους και μάλιστα ο πρώτος, που έφεραν πολύ γρήγορα πρόταση. Ασφαλώς βοήθησαν πολύ και οι διασυνδέσεις του Ράντεκ Κουχάρσκι στην Πολωνία.

Ύστερα από 6 παιχνίδια με 1 γκολ και 2 ασίστ στο πρωτάθλημα της χώρας με τη φανέλα της Ρακόφ -ενώ μέτρησε μαζί της και 6 ευρωπαϊκές συμμετοχές, μέχρι τον αποκλεισμό στα playoffs του Uefa Conference League από τη Σλάβια Πράγας-, ο (6 φορές) διεθνής στόπερ αντιμετωπίζεται από τους υποστηρικτές του εν λόγω club ως ένας από τους πολυτιμότερους παίκτες της ομάδας! Με λαϊκή απαίτηση πλέον, αν και νωρίς μέσα στη σεζόν, να προχωρήσει η Ρακόφ στην αγορά του από την ΑΕΚ.

Ευτυχώς για εκείνη, στην υπόθεση αυτή η Ένωση λειτούργησε πολύ πιο έξυπνα και επαγγελματικά εν συγκρίσει με το πρόσφατο παρελθόν. Τα παθήματα, έγιναν μαθήματα και η πρώτη σωστή απόφαση είχε παρθεί το καλοκαίρι του 2021, όταν η ΠΑΕ αρνήθηκε να παραχωρήσει τον Γιώργο Αθανασιάδη στη Σέριφ Τιρασπόλ αντί 300.000 ευρώ, ζητώντας πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ.

Τα αντιπαραδείγματα και το καλό deal για τον Σβάρνα

Θα χτυπούσε το κεφάλι της στον τοίχο, αν είχε ακολουθήσει και στην περίπτωση του Αθανασιάδη, τακτικές όπως τότε με τον Τάσο Μπακασέτα που 'ξεπουλήθηκε' αντί 500.000 ευρώ στην Αλάνιασπορ δίχως καν να προβλέπεται ποσοστό μεταπώλησης ή με τον Γιώργο Γιακουμάκη που έφυγε για 200.000 ευρώ κι ένα ποσοστό μεταπώλησης της τάξεως του 10% για να πάει στη Φένλο.

Εν προκειμένω, στην περίπτωση του Στράτου Σβάρνα, η ΑΕΚ δεν έκανε αποδεκτή την πρόταση αγοράς του από τη Ρακόφ το περασμένο καλοκαίρι, η οποία δεν ξεπερνούσε τις 300.000 ευρώ. Ζητούσε 1 εκατ. ευρώ κι όπως λέγεται, αυτό είναι το ποσό της οψιόν αγοράς που συμφωνήθηκε ανάμεσα στις δύο πλευρές για τον Ιούνιο του 2023.

Επιπλέον, εφόσον οι Πολωνοί κάνουν χρήση αυτού του -μη υποχρεωτικού- δικαιώματος, η Ένωση θα διατηρήσει ποσοστό μεταπώλησης 20% για την επόμενη μεταγραφή του ποδοσφαιριστή.

Ακόμα κι αν η Ρακόφ δεν προχωρήσει όμως, η ΑΕΚ θα είναι κερδισμένη πολλαπλά. Θα λάβει ούτως ή άλλως ενοίκιο 200.000 ευρώ για τη φετινή σεζόν, ενώ στο τέλος αυτής θα έχει ξανά πίσω έναν παίκτη σε εξαιρετική ηλικία (25), που θα έχει στρώσει εκ νέου την καριέρα του κι ενδεχομένως θα έχει αυξήσει τη χρηματιστηριακή αξία του που σήμερα υπολογίζεται σε 1,2 εκατ. ευρώ, αλλά δεδομένα έχει ανοδικές τάσεις, λόγω της εξαιρετικής εικόνας του παίκτη στην Πολωνία.

Οπότε, είτε θα τον πουλήσει κάπου αλλού, είτε θα τον διατηρήσει στο ρόστερ της πιο ώριμο και έτοιμο. Σίγουρα πάντως, δεν θα τον χάσει για ένα ξεροκόμματο, παραχωρώντας τα οφέλη σε άλλους...

TAGS ΑΕΚ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ