FOOTBALL ANALYSIS

ΑΕΚ: Η μπάλα που χρωστούσε γκολ στον Άμραμπατ και το ρεκόρ του αθόρυβου Σιμόες

Ο Νορντίν Άμραμπατ
Ο Νορντίν Άμραμπατ EUROKINISSI SPORTS

Η ΑΕΚ έφυγε με το διπλό από τους Ζωσιμάδες, με την μπάλα να δίνει στον Νόρντιν Άμραμπατ το γκολ που του χρωστούσε και τον Αντρέ Σιμόες να κάνει αθόρυβη, αλλά καταλυτική δουλειά.

Η ΑΕΚ επικράτησε 2-1 του ΠΑΣ Γιάννινα στους Ζωσιμάδες για την 11η αγωνιστική της Super League Interwetten και επέστρεψε στις νίκες ύστερα από δύο ανεπιτυχή αποτελέσματα κόντρα σε Απόλλωνα (2-2) και Ολυμπιακό (2-3).

Η ομάδα του Αργύρη Γιαννίκη, παρότι βρέθηκε πίσω στο σκορ μόλις στο 1ο λεπτό με την εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Εραμούσπε, κατάφερε να κάνει την ανατροπή και με πάρει το τρίποντο με "χρυσό" σκόρερ τον Γεβγέν Σάκχοφ στο 90ό λεπτό της αναμέτρησης.

Μία σημαντική νίκη για την Ένωση που δίνει τη δυνατότητα στον Γιαννίκη να προετοιμαστεί με ηρεμία για τους αγώνες με Κηφισιά για το Κύπελλο και Παναθηναϊκό για το πρωτάθλημα.

Το Giannikis' Way στο πρώτο μέρος

Το θετικό για τον 41χρονο τεχνικό είναι πως αρχίζει σιγά-σιγά να περνάει τα στοιχεία που θέλει στην ομάδα του. Ειδικά στο πρώτο 45λεπτο είδαμε σε μεγάλο βαθμό το... Giannikis' Way σε ό,τι αφορά στην πίεση, αλλά και την ανάπτυξη του παιχνιδιού, με τους Στίβεν Τσούμπερ και Νόρντιν Άμραμπατ να παίζουν κεντρικά μαζί με τον Πέτρο Μάνταλο και τους Κλεμάν Μισελέν - Μίλαντ Μοχαμάντι να δίνουν πλάτος στην επίθεση, αλλά και να βοηθούν σημαντικά στο δημιουργικό κομμάτι. Άλλωστε, η προπονητική φιλοσοφία του Γιαννίκη θέλει τα μπακ να είναι ενεργά στον τομέα της ανάπτυξης και της δημιουργίας.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, δεν έλειψαν γι' ακόμα ένα παιχνίδι τα αμυντικά κενά. Οι παίκτες του ΠΑΣ, προεξάρχοντος του Χουάν Περέα, βγήκαν πολλές φορές στην πλάτη της άμυνας της ΑΕΚ, δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα στους Όγκνιεν Βράνιες και Σίμο Μήτογλου. Από μία τέτοια φάση προέκυψε και το κερδισμένο πέναλτι του Περέα μόλις στο πρώτο λεπτό του αγώνα. Μία κατάσταση που δεδομένα θα πρέπει να ανησυχεί τον Γιαννίκη, ο οποίος καλείται να βρει λύσεις προκειμένου να υπάρχει μία αγωνιστική ισορροπία.

Ο Άμραμπατ πήρε πάνω του την ΑΕΚ

Επιστρέφοντας, ωστόσο, στην επιθετική λειτουργία της ΑΕΚ, οφείλουμε να σταθούμε στην εμφάνιση του Άμραμπατ. Ο Μαροκινός μεσοεπιθετικός αγωνίστηκε για πρώτη φορά βασικός ύστερα από τις 24 Οκτωβρίου και τον αγώνα με τον Βόλο και έδειξε ότι βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Δεν είναι μόνο το εξαιρετικό γκολ που σημείωσε, αλλά και η γενικότερη παρουσία του που γεμίζει με χαμόγελα τους φίλους της Ένωσης. Ο έμπειρος εξτρέμ μπορεί να αποδείχθηκε game changer σε προηγούμενες αναμετρήσεις, περνώντας ως αλλαγή, αλλά πλέον δείχνει ξεκάθαρα πως θέλει να πάρει τη φανέλα του βασικού στο σπίτι του.

Στο γράφημα της Opta Stats/Perform φαίνεται το δίκτυο των μεταβιβάσεων της ΑΕΚ κόντρα στον ΠΑΣ, με τον Άμραμπατ (7) να είναι ο ποδοσφαιριστής που έψαχναν έντονα οι συμπαίκτες του, καθώς πήρε πάνω του μεγάλο μέρος της επιθετικής ανάπτυξης και δημιουργίας της ομάδας του. Ιδιαίτερα σημαντικό νέο σε ένα ματς που ο Τσούμπερ δεν κατάφερε να κάνει αισθητή την παρουσία του, με τον εξαιρετικό Μανώλη Σάλιακα να τον περιορίζει σε μεγάλο βαθμό.

Μπορεί, λοιπόν, ο Άμραμπατ να μην απείλησε πέρα από τη φάση του γκολ την εστία του Γιούρι Λοντίγκιν, αλλά έδωσε πολλές βοήθειες σε όλα τα υπόλοιπα κομμάτια του παιχνιδιού, ολοκληρώνοντας το ματς με τρεις πάσες που έφτιαξαν τελική προσπάθεια για τους συμπαίκτες του, λιγότερες μόνο από τον Λιβάι Γκαρσία που πέρασε ως αλλαγή και είχε πέντε(!) σε διάστημα 21 λεπτών.

Μία βελτιωμένη εικόνα που χρωστούσε κι ο εξτρέμ από το Τρίνινταντ και Τομπάγκο, ύστερα από τις απογοητευτικές εμφανίσεις του τελευταίου διαστήματος. Βέβαια και το γκολ του Άμραμπατ ήταν... χρωστούμενο από τα προηγούμενα παιχνίδια, αφού μέχρι τον αγώνα με τον ΠΑΣ είχε τελικές που είχαν ως "αξία" 1.25 xGoals, χωρίς να έχει σκοράρει σε κανονική ροή αγώνα.

Ο x-factor Σιμόες έκανε αθόρυβη δουλειά

Ο παίκτης, ωστόσο, που είχε μεγάλη συμβολή στη νίκη, κάνοντας αθόρυβη δουλειά ήταν ο Αντρέ Σιμόες. Ο Πορτογάλος χαφ δεν ξεχωρίζει για τη δημιουργία του, αλλά απέναντι στον ΠΑΣ έδωσε μεγάλες βοήθειες στον τομέα της ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, ήταν πρώτος και με διαφορά σε επιτυχημένες πάσες (68) γενικά, καθώς και σε επιτυχημένες πάσες στο αντίπαλο μισό (53), όπως και σε επιτυχημένες πάσες στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου (25).

Επιπλέον, ήταν πρώτος σε κερδισμένες μονομαχίες (5), ενώ ολοκλήρωσε τον αγώνα με 12 ανακτήσεις κατοχής, το οποίο είναι ρεκόρ για ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ τη φετινή σεζόν και αποτελεί συνολικά την τρίτη καλύτερη επίδοση στο φετινό πρωτάθλημα, πίσω μόνο τις 15 του Παπέ Αμπού Σισέ και τις 13 του Φαμπιάνο στις αναμετρήσεις Ολυμπιακός - Ατρόμητος και ΑΕΚ - Άρης αντίστοιχα. Μία σημαντική επίδοση, λοιπόν, που δείχνει και την ουσία της εμφάνισης του 31χρονου χαφ.

Πλέον το ζήτημα για την ομάδα του Γιαννίκη είναι να ανεβάσει απόδοση στα επόμενα παιχνίδια, να διατηρεί κοντά στον πρωτοπόρο Ολυμπιακό και με 1-2 κινήσεις τον Ιανουάριο σε άμυνα και μεσαία γραμμή να κάνει το upgrade που χρειάζεται προκειμένου να παραμείνει ως το τέλος διεκδικήτρια του τίτλου.

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΑΕΚ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΑΡΓΥΡΗΣ ΓΙΑΝΝΙΚΗΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ