ΑΕΚ

ΑΕΚ: Η χάρτινη άμυνα άλλαξε φύλλο πορείας

Ρότα, Μήτογλου, Βράνιες και Μάνταλος πανηγυρίζουν τη νίκη της ΑΕΚ επί του Ατρόμητου | 17 Οκτωβρίου 2021
Ρότα, Μήτογλου, Βράνιες και Μάνταλος πανηγυρίζουν τη νίκη της ΑΕΚ επί του Ατρόμητου | 17 Οκτωβρίου 2021 IN TIME SPORTS

Πώς μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, η ΑΕΚ κατάφερε να αποκτήσει τις -μετά από χρόνια- ποδοσφαιρικές αρχές που ακόμα βρίσκονται στη φάση θεμελίωσής τους.

Το ξεκίνημα της σεζόν για την ΑΕΚ, ήταν μια επανάληψη της απαράδεκτης περυσινής ανασταλτικής εικόνας της, ελαφρώς καμουφλαρισμένο από την ανώτερη ποιότητα των αμυντικών της εν συγκρίσει με την περασμένη σεζόν και την ασύγκριτα καλύτερη ικανότητά της στη δημιουργία.

Ωστόσο παρέμενε ένα σύνολο με προβληματική συμπεριφορά όταν αμυνόταν με αποτέλεσμα να κερδίζει έδαφος η εντύπωση ότι θα δούμε μία από τα ίδια. Μέχρι που πήρε διαφορετικό φύλλο πορείας και ταξιδεύει με αυτό σε μια διαδρομή που μοιάζει να είναι σημαντικά πιο ασφαλής.

Η εξήγηση είναι μεν προφανής και απλοϊκή: όλοι τους, δηλαδή και οι 11, αμύνονται καλύτερα. Για να συμβεί αυτό ωστόσο, κάποιοι έπρεπε να εμφανιστούν πιο αποφασιστικοί και κάποιοι άλλοι, απλά να έρθουν στο προσκήνιο. Αγώνα με τον αγώνα, ο Βόσνιος στόπερ Όγκνιεν Βράνιες αποκτά τη σταθερότητα που τον χαρακτήριζε τη σεζόν κατάκτησης του πρωταθλήματος από την ΑΕΚ. Άλλωστε και στη μετέπειτα παρουσία του υπό τη μορφή δανεισμού, επί Μάσιμο Καρέρα, γρήγορα έδωσε στην ομάδα τα στοιχεία που απουσίαζαν από την αμυντική γραμμή της.

Ο Μιλάντ Μοχαμάντι, στο αριστερό άκρο της άμυνας, έπεισε από τα πρώτα (λιγοστά) λεπτά συμμετοχής του στην Τούμπα με το ταχυδυναμικό παιχνίδι του ότι είναι αυτός ακριβώς που η ομάδα είχε απόλυτη ανάγκη, δικαιώνοντας την απόφασή της να προχωρήσει στην απόκτησή του παρά το γεγονός ότι αρχικά είχε δημιουργηθεί η αίσθηση ότι η ομάδα θα είναι καλυμμένη με τους Χατζισαφί και Μιτάι.

Ο Τσίτσαν Στάνκοβιτς πήρε μια γόμα και έσβησε τις αμφιβολίες που είχαν αρχίσει να θεριεύουν μετά από σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή του στα πρώτα επίσημα παιχνίδια του με την ΑΕΚ. Είχε καλές αποκρούσεις, αλλά και λάθη που κόστισαν. Όμως μετά την Τούμπα, εμφάνισε στα γήπεδα τον γκολκίπερ που η ομάδα πίστεψε ότι αγόρασε το περασμένο καλοκαίρι.

Κράτησε την Ένωση όρθια στο Βόλο με τις αποκρούσεις του πριν εκείνη προηγηθεί, το είχε πράξει και με τον Ατρόμητο στο ΟΑΚΑ. Ακόμα καλύτερα τα είχε πάει στο Αγρίνιο, όπου ξεκίνησε το σερί των καλών εμφανίσεών του, πραγματοποιώντας τότε 8 επεμβάσεις!

Ο Μήτογλου που εκτόπισε τον Τζαβέλλα και ο Ρότα τον Μισελέν

Πολλά λέγονται και γράφονται για το ενδεχόμενο να υπάρξει προσθήκη κεντρικού αμυντικού για την ΑΕΚ τον ερχόμενο Ιανουάριο, όμως αυτό μάλλον μικρή σχέση έχει πλέον με την πραγματικότητα, εκτός βέβαια αν παρουσιαστεί κάποια ευκαιρία που θα θεωρηθεί ακαταμάχητη.

Μετά και την αξιοποίηση του Γεράσιμου Μήτογλου κι ενώ δεν έχουν καν χρησιμοποιηθεί ακόμα οι Σβάρνας -πέραν 9 λεπτών συνολικά στο πρωτάθλημα!- και Λάτσι, θεωρείται πλεονασμός να υπάρξει κι άλλη προσθήκη μεσούσης της αγωνιστικής περιόδου. Εδώ κοτζάμ Τζαβέλλας, βασικός με την Εθνική, πρέπει πλέον να δώσει αγώνα δρόμου για να κερδίσει χρόνο συμμετοχής.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον πλέον προκύπτει και στη θέση του δεξιού μπακ καθώς η μη αναμενόμενη εμφάνιση του Λαζάρου Ρότα άλλαξε πολύ τα δεδομένα στη συγκεκριμένη πτέρυγα. Ο πρώτος που ταρακουνήθηκε ήταν ο Γάλλος Κλεμάν Μισελέν ο οποίος μέχρι πρότινος μονοπωλούσε τα παιχνίδια του πρωταθλήματος και πολύ απότομα και αιφνιδιαστικά βρέθηκε στον πάγκο.

Την ίδια ώρα, ο Μιχάλης Μπακάκης ο οποίος ήταν εκείνος που καθόταν στον πάγκο περιμένοντας την ευκαιρία του, βρίσκεται εκτός ανταγωνισμού.

Η άμυνα της ΑΕΚ δουλεύτηκε το καλοκαίρι για να αποκτήσουν μονιμότητα οι Στάνκοβιτς, Βράνιες, Τζαβέλλας, Μισελέν και Χατζισαφί και πλέον οι 3 τελευταίοι εξ αυτών, είναι παγκίτες. Πολύ απότομα, όμως μόνο με ευεργετικά αποτελέσματα για το σύνολο.

Προσθέστε σε αυτά και την ενεργοποίηση του Σιμόες σε ρόλο «κόφτη» αντί του Λε Ταλέκ κι έχετε διαθέσιμες όλες τις απαντήσεις για το πως μια ομάδα που υπέφερε ανασταλτικά, βελτίωσε την εικόνα της κι έχει λόγους να πιστεύει ότι θα συνεχίσει να το κάνει.

TAGS ΑΕΚ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ