FOOTBALL ANALYSIS

Η θλιβερή πραγματικότητα για την άμυνα της ΑΕΚ

Οι Τσιγκρίνσι και Νεντελτσεάρου
Οι Τσιγκρίνσι και Νεντελτσεάρου EUROKINISSI

Ποιος στόπερ της ΑΕΚ είναι ο χειρότερος αμυντικός του πρωταθλήματος στις επίγειες μονομαχίες; Ο Θέμης Καίσαρης αναλύει το τεράστιο πρόβλημα της Ένωσης στην αμυντική της στελέχωση.

Η ΑΕΚ το Σάββατο βρέθηκε να χάνει 0-2 από τον Αστέρα και τελικώς έφερε ισοπαλία 2-2 στο "Σπύρος Λούης". Για την Ένωση ήταν το τρίτο σερί παιχνίδι χωρίς νίκη στο γήπεδό της, μετά της ήττες από ΠΑΣ και Άρη.

Όπως συζητήσαμε μετά το 0-2 από τον Άρη, ο μήνας του μέλιτος για την άμυνα της ΑΕΚ έλαβε τέλος. Ο Χιμένεθ ανέλαβε, η Ένωση έγινε ξανά βαθιά συντηρητική στην προσέγγιση των αγώνων και κράτησε το μηδέν απέναντι σε Παναιτωλικό, Λαμία και Άρη στη Θεσσαλονίκη.

Από τότε η ΑΕΚ έχει δώσει επτά παιχνίδια και μόνο απέναντι στον ΟΦΗ έχει κρατήσει ανέπαφη την εστία της. Μάλιστα, σε πέντε από τα έξι τελευταία ματς, η ομάδα του Χιμένεθ έχει δεχθεί δύο γκολ.

Νίκη κατάφερε να πάρει μόνο απέναντι στην ΑΕΛ, αφού βέβαια έγινε ήρωας ο Αθανασιάδης που έπιασε το πέναλτι που θα έκανε το 3-3 στη Λάρισα.

Η ΑΕΚ δεν είχε ποτέ φέτος σπουδαία επιθετική λειτουργία, αφού ούτε ο Καρέρα, ούτε ο Χιμένεθ φημίζονται για το ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας που εφαρμόζουν. Ταυτόχρονα, είναι σαφές πως όποιος κι αν είναι ο προπονητής, η Ένωση έχει τεράστιο αμυντικό πρόβλημα.

Είτε προσέχει την άμυνά της, είτε κατεβαίνει με Σιμάνσκι, Μάνταλο, Τάνκοβιτς, Γκαρσία, Ανσάριφαρντ και Ολιβέιρα όπως έκανε ο Χιμένεθ στα δύο τελευταία παιχνίδια, ίσως για να δείξει ότι δεν είναι αμυντικογενής προπονητής.

ΕΠΤΑ ΣΤΟΥΣ ΕΝΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΕΣΟ ΟΡΟ

Αλλά και πως να μην έχει αμυντικά ζητήματα μια ομάδα με τέτοιους αμυντικούς. Οι επιδόσεις των αμυντικών της ΑΕΚ, στόπερ και ακραίων μπακ είναι τραγικές. Μερικές ματιές αρκούν για να το διαπιστώσει κανείς.

Στα επόμενα γραφήματα έχουμε τους αμυντικούς της φετινής Super League Interwetten που έχουν παίξει πάνω από 500 λεπτά στο πρωτάθλημα και τις επιδόσεις τους σύμφωνα με την Opta.

Ξεκινάμε με μια ματιά στο σύνολο των μονομαχιών. Στον οριζόντιο άξονα έχουμε το ποσοστό επιτυχίας στις μονομαχίες και στον κάθετο τις κερδισμένες μονομαχίες ανά αγώνα.

Όσο πιο δεξιά είναι ένας παίκτης, τόσο καλύτερος είναι στις μονομαχίες και όσο πιο ψηλά βρίσκεται τόσο περισσότερες μονομαχίες κερδίσει σε κάθε ματς.

Οι επιδόσεις των αμυντικών της φετινής Super League Interwetten στις μονομαχίες
Οι επιδόσεις των αμυντικών της φετινής Super League Interwetten στις μονομαχίες SPORT24

Επτά από τους εννέα αμυντικούς της ΑΕΚ που έχουν παίξει πάνω από 500 βρίσκονται κάτω από τον μέσο όρο του 57% στις μονομαχίες.

Ινσούα, Λόπεθ, Χνιντ, Λάτσι, Τσιγκρίνσκι, Νεντελτσεάρου και Παουλίνιο βρίσκονται όλοι αριστερά από την διακεκομμένη γραμμή που ορίζει τον μέσο όρο.

Ο μοναδικός αμυντικός που είναι πάνω από τον μέσο όρο και στο ποσοστό επιτυχίας και στις κερδισμένες μονομαχίες ανά αγώνα είναι ο Μπακάκης, που κερδίζει 5.9 μονομαχίες ανά ματς, με 64% επιτυχία.

Πως το έγραψε ο Αρναούτογλου μετά το ματς στη Λάρισα; "Να χάνεις τον Μπακάκη και να διαλύεται το σύμπαν".

Ο Παουλίνιο πριν φύγει μπήκε στο βιβλίο Γκίνες, αφού κέρδιζε μόνο 1.7 μονομαχίες ανά ματς, με ποσοστό επιτυχίας μόνο 33%, ο χειρότερος του πρωταθλήματος, χωρίς συναγωνισμό.

Τσιγκρίνσκι, Λάτσι και Νεντελτσεάρου κερδίζουν κάτω από το 48% των μονομαχιών τους, δεν παίρνουν δηλαδή ούτε μία στις δύο.

ΤΣΙΓΚΡΙΝΣΚΙ, Ο ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΧΟΡΤΑΡΙ

Τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα αν εστιάσουμε στις επίγειες μονομαχίες, αν βγάλουμε δηλαδή από την εξίσωση τις μάχες στον αέρα. Ιδού στο γράφημα οι επιδόσεις στο χορτάρι.

Οι επιδόσεις των αμυντικών της φετινής Super League Interwetten στις επίγειες μονομαχίες
Οι επιδόσεις των αμυντικών της φετινής Super League Interwetten στις επίγειες μονομαχίες SPORT24

Ναι, δεν κάνετε λάθος. Ο Τσιγκρίνσκι, ο κατά πολλούς σταθερότερος στόπερ της ΑΕΚ, είναι ο χειρότερος αμυντικός του πρωταθλήματος στο χορτάρι.

Ο Ουκρανός μέχρι στιγμής έχει κερδίσει μόνο έξι από τις 29 μονομαχίες του στο χορτάρι, ένα τραγικό ποσοστό του 21% και έχει μόλις 0.7 κερδισμένες μονομαχίες ανά 90'. Από κοντά ο Νεντελτσεάρου, με μόλις 1.1 κερδισμένες μονομαχίες ανά αγώνα και ποσοστό 44%.

Και πάλι επτά από τους εννέα αμυντικούς της Ένωσης βρίσκονται κάτω από το 56%, που είναι ο μέσος όρος της λίγκας στις επίγειες μονομαχίες.

ΣΤΑΘΕΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ

Και κλείνουμε με μια ματιά στον αέρα. Εκεί που ξέρουμε καλά πως η Ένωση έχει μεγάλο πρόβλημα, αφού έχει δεχθεί εννέα γκολ με κεφαλιά.

Οι επιδόσεις των αμυντικών της φετινής Super League Interwetten στις εναέριες μονομαχίες
Οι επιδόσεις των αμυντικών της φετινής Super League Interwetten στις εναέριες μονομαχίες SPORT24

Ο Τσιγκρίνσκι στον αέρα το έχει ακόμα, αφού ο Ουκρανός κερδίζει 2.8 εναέριες μονομαχίες, με 71% επιτυχία, ενώ ο Χνιντ κερδίζει 3.2, με 58%.

Ο Μπακάκης είναι ξανά αξιοπρεπής, την ώρα που Παουλίνιο βρίσκεται στα τάρταρα και Σβάρνας, Νεντελτσεάρου, Λάτσι και Λόπεθ είναι κάτω από τον μέσο του 60%.

ΔΥΣΚΟΛΑ ΜΑΖΕΥΕΙΣ ΤΕΤΟΙΑ ΜΕΤΡΙΟΤΗΤΑ

Είναι πολύ δύσκολο να συγκεντρωθούν σε μία ομάδα τόσο πολλοί αμυντικοί με τόσο χαμηλές επιδόσεις στις μονομαχίες. Ο Μπακάκης είναι ο μόνος που σώζεται, ο Ινσούα δεν τα πήγαινε άσχημα, δύο ακραίοι με πολύ περιορισμένη επιθετική συνεισφορά.

Στο κέντρο της άμυνας η κατάσταση είναι θλιβερή, αν σκεφτεί κανείς πως ο αξιόπιστος και έμπειρος Τσιγκρίνσκι μπορεί ακόμα να είναι καλός στον αέρα, αλλά είναι ο χειρότερος του πρωταθλήματος στις μονομαχίες στο χορτάρι.

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΑΕΚ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ