LA LIGA

Ορφανό από θρύλους το Ρεάλ-Μπαρτσελόνα

Ορφανό από θρύλους το Ρεάλ-Μπαρτσελόνα
LIBRE USO

Για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 1999, η απόλυτη μονομαχία του ισπανικού ποδοσφαίρου δεν θα έχει ούτε Ίκερ Κασίγιας, ούτε Τσάβι ( (videos+photos)!

Κολλητοί και ταυτόχρονα αντίπαλοι από μικροί. Σήκωσαν δεκάδες κούπες με τις ομάδες τους, τρεις με την εθνική ομάδα, τιμήθηκαν μαζί για την προσφορά τους στον ισπανικό αθλητισμό και συμμετείχαν ταυτόχρονα σε 36 μάχες της Ρεάλ Μαδρίτης με τη Μπαρτσελόνα. Από τον Οκτώβριο του 1999, όμως, για πρώτη φορά το «Clasico» του ισπανικού ποδοσφαίρου δεν θα έχει ούτε Ίκερ Κασίγιας, ούτε Τσάβι.

Ο πρώην αρχηγός της Ρεάλ Μαδρίτης αποφάσισε να φύγει το περασμένο καλοκαίρι από την ομάδα της καρδιάς του, αφού ένιωθε ότι φθείρονταν σημαντικά η εικόνα και το πρεστίζ του. Δεν θα δει, ζωντανά τουλάχιστον, το πρώτο «Clasico» εδώ και 16 χρόνια χωρίς αυτόν παρόντα, αφού σχεδόν την ίδια ώρα, η Πόρτο αντιμετωπίζει εκτός έδρας την άσημη Ανγκρένσε, για τον τέταρτο γύρο του Κυπέλλου Πορτογαλίας.

Καμία σχέση δεν είχε η αποχώρηση του πρώην αρχηγού της Μπαρτσελόνα από την ομάδα που σημάδεψε την ζωή του. Ο Τσάβι ευτύχησε να σηκώσει ως κάπτεν τα τρία σημαντικά τρόπαια που κατέκτησαν οι «Μπλαουγκράνα» (Πρωτάθλημα, Κύπελλο, Τσάμπιονς Λιγκ), ρίχνοντας ονειρική αυλαία σε μια θρυλική καριέρα. Σε αντίθεση με τον Ίκερ, ο Καταλανός μέσος της Αλ Σαντ θα μπορέσει να απολαύσει, έστω με κάποια νοσταλγία, το «Clasico», καθισμένος στο σαλόνι του σπιτιού του στη Ντόχα, παρέα με την εγκυμονούσα σύζυγό του, Νούρια, και τα αδέλφια του, τα οποία μένουν και εργάζονται μαζί του στο Κατάρ.

Ορφανό από θρύλους το Ρεάλ-Μπαρτσελόνα

Το τηλεφώνημα που «σταύρωσε» τον Ίκερ

Η σχέση τους είναι αγνή, αυθεντική, πάνω από οποιαδήποτε αντιπαλότητα λόγω Ρεάλ και Μπαρτσελόνα. Τον Μάιο του 2011, όταν ο Ζοσέ Μουρίνιο φρόντισε να δυναμιτίσει το κλίμα για τα τέσσερα «Clasico» που διεξήχθησαν μέσα σε μόλις 18 ημέρες, ο Κασίγιας ανέλαβε δράση, προκειμένου να μην τιναχτεί στον αέρα η ιδανική μέχρι τότε ατμόσφαιρα στις τάξεις της Εθνικής Ισπανίας.

Ο αρχηγός των «Φούριας Ρόχας» τηλεφώνησε στους δύο κάπτεν και «σημαίες» της Μπαρτσελόνα, Τσάβι και Κάρλες Πουγιόλ, ώστε να πέσουν οι τόνοι. «Τους πήρα τηλέφωνο γιατί τα είχαμε σκ@@@σει. Ήταν υποχρέωση και ευθύνη μου ως αρχηγός της εθνικής ομάδας. Δεν ζήτησα συγνώμη για την συμπεριφορά των συμπαικτών μου, αλλά το ακριβώς αντίθετο. Είπαμε πολλά κατά πρόσωπο ο ένας στον άλλο» εξηγεί σχετικά ο Κασίγιας, ο οποίος κράτησε ενωμένη την εθνική ομάδα, αλλά ο ίδιος σε προσωπικό επίπεδο το πλήρωσε πολύ ακριβά.

Αυτή του η ενέργεια εξόργισε τον Μουρίνιο, ο οποίος θεωρούσε πως μπορούσε να κοντράρει την Μπαρτσελόνα του Πεπ Γκουαρδιόλα μόνο μέσα από προκλήσεις και «κλεφτοπόλεμο». Ο Πορτογάλος τεχνικός είδε σαν «προδοσία» την κίνηση του Ίκερ και ουσιαστικά τον «σταύρωσε», δυσφημώντας προς τα έξω το μεγαλύτερο σύμβολο της «Βασίλισσας» τα τελευταία χρόνια, μετά τον Ραούλ.

Ορφανό από θρύλους το Ρεάλ-Μπαρτσελόνα

«Τόσο μικρός, τόσο μεγάλος»

Ήταν 26 Φεβρουαρίου του 2000, όταν οι δύο τους έκαναν ντεμπούτο σε «Clasico». Στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου», η Ρεάλ θριάμβευε με 3-0 (με γκολ των Ρομπέρτο Κάρλος, Νικολά Ανελκά και Φερνάντο Μοριέντες), με τον Ίκερ κάτω από τα δοκάρια. Ο Τσάβι έμπαινε αλλαγή στο 46' αντί του Ουίνστον Μπογκάρντε (και όμως, αυτός ο «ποδοσφαιριστής» έπαιξε στην Μπαρτσελόνα), αλλά δεν μπόρεσε να αλλάξει την μοίρα της ομάδας του.

Έκτοτε και συνολικά, οι δύο τους τέθηκαν αντιμέτωποι σε 36 «Clasico». Στο τελευταίο (22 Μαρτίου 2015), όπως και στο πρώτο, ο Ίκερ ήταν βασικός και ο Τσάβι μπήκε ως αλλαγή (στο 79' αντί του Αντρές Ινιέστα). Σε αυτό, όμως, ο αρχηγός της Μπαρτσελόνα πήρε τη νίκη (2-1), με το «Clasico» να διεξάγεται στο σπίτι του, το «Καμπ Νόου».

Συνολικά, στα 36 μεταξύ τους ντέρμπι (26 στο πρωτάθλημα, δύο στο Τσάμπιονς Λιγκ, τέσσερα στο Κύπελλο και τέσσερα στο Σούπερ Καπ), ο Τσάβι πανηγύρισε 15 νίκες, ο Ίκερ δώδεκα, ενώ εννέα ματς έληξαν ισόπαλα. Ο μέσος της Μπάρτσα έβαλε τέσσερα γκολ στον φίλο του, ένα από τα οποία στο αξέχαστο 5-0, τους πρώτους μήνες της παρουσίας του Μουρίνιο στον πάγκο της Ρεάλ.

Γκολ και ασίστ του Τσάβι κόντρα στην Ρεάλ

«Είναι φανταστικός τύπος, πολύ αγαπητός και χαβαλές. Είναι τόσο μικρός (σ.σ. λόγω ύψους), αλλά τόσο μεγάλος ταυτόχρονα. Του έχω αδυναμία» η περιγραφή του Τσάβι από τον Ίκερ. Τα αισθήματα είναι αμοιβαία. «Είναι πολύ αγαπητός, τεράστιος. Με τρελαίνει όταν κάνει τόσες αποκρούσεις. Κρίμα που παίζει στην Ρεάλ» έχει αποφανθεί το «6» για το «1».

Αποκρούσεις του Κασίγιας κόντρα στην Μπαρτσελόνα

Ορφανό από θρύλους το Ρεάλ-Μπαρτσελόνα

Το «κάντε ησυχία» του Ραούλ

Ήταν 13 Οκτωβρίου του 1999, όταν το «Clasico» δεν είχε ούτε Ίκερ Κασίγιας, ούτε Τσάβι (όπως αυτό που θα διεξαχθεί το Σάββατο). Στο «Καμπ Νόου» και σε μια ματσάρα με συνεχείς εναλλαγές, ο Ραούλ έβαζε μπροστά την Ρεάλ (26'), Ριβάλντο (28') και Λουίς Φίγκο (50') έκαναν την ανατροπή, αλλά το θρυλικό «7» των Μαδριλένων δεν είχε πει την τελευταία του λέξη.

Πέντε λεπτά πριν από την συμπλήρωση των 90, ο Ραούλ νικούσε τον Ολλανδό Ρούουντ Χεσπ και, σε μια σπάνια κίνησή του, ενοχλημένος προφανώς από τα όσα άκουγε, έφερε τον δείκτη του δεξιού χεριού του στα χείλη, ζητώντας από τους φιλάθλους που είχαν κατακλύσει το «Καμπ Νόου» να σωπάσουν.

Το τελευταίο «Clasico» χωρίς Ίκερ - Τσάβι

Για να καταλάβετε πόσα χρόνια έχουν περάσει από την τελευταία φορά που ένα «Clasico» Ρεάλ - Μπαρτσελόνα δεν είχε ούτε Ίκερ Κασίγιας, ούτε Τσάβι, την εποχή που διεξήχθη το τελευταίο, ξεκινούσε η παραγωγή της τριλογίας του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών», κυκλοφορούσε το «Grand Theft Auto 2» (έκτοτε βγήκαν άλλες έντεκα εκδοχές του συγκεκριμένου βιντεογκέιμ), ενώ στον χώρο της μουσικής η Μαράια Κάρεϊ έσπαγε όλα τα ρεκόρ με το «Heartbreaker». Ποια, η Μαράια Κάρεϊ! Καταλαβαίνετε τώρα;

Ορφανό από θρύλους το Ρεάλ-Μπαρτσελόνα
TAGS LA LIGA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ