LA LIGA

Καταγγελία σοκ για το Clasico

Καταγγελία σοκ για το Clasico
© GETTY IMAGES

Βοηθός διαιτητή, μιας τριάδας που έχει πιθανότητες να οριστεί για το ματς Ρεάλ Μαδρίτης - Μπαρτσελόνα της 21ης Νοεμβρίου στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου» κατήγγειλε ότι δέχθηκε πιέσεις για να ευνοήσει τους γηπεδούχους.

Καταγγελία σοκ στην Ισπανία ένα μήνα ακριβώς πριν την διεξαγωγή του πρώτου Clasico της φετινής σεζόν ανάμεσα σε Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα. Ένας βοηθός διαιτητή μιας τριάδας που έχει πιθανότητες να οριστεί στην αναμέτρηση κατήγγειλε ότι έχει δεχθεί πιέσεις για να ευνοήσει τους γηπεδούχους. Η καταγγελία έγινε γνωστή από τον ραδιοφωνικό σταθμό cope που μάλιστα έχει και τα σχετικά έγγραφα ενώ γίνεται αναδημοσίευση από πολλές ιστοσελίδες στην Ισπανία.

Συγκεκριμένα η καταλανική εφημερίδα «L' Esportiu», αναφέρει ότι η αστυνομία ερευνά μια υπόθεση με απειλές που κατήγγειλε βοηθός διαιτητή της πρώτης κατηγορίας στην Ισπανία, ο οποίος έχει πιθανότητες να αποτελέσει μέλος της τριάδας που θα οριστεί για το μεγάλο ματς.

Χαρακτηριστικά την Δευτέρα (19/10) στην Εισαγγελία κατά της διαφθοράς στην Βαρκελώνη, ο δικηγόρος εξειδικευμένος στο αθλητικό δίκαιο, Χαθίντο Βιθέντε, εκπροσωπώντας τον βοηθό που δεν θέλησε τα στοιχεία του να αναγραφούν στα σχετικά έγγραφα, προχώρησε στην καταγγελία. Ο βοηθός δεν θέλησε να διαρρεύσει το όνομά του, αλλά έκανε την καταγγελία ώστε να βοηθήσει «να αποτραπεί η πιθανή πραγματοποίηση αυτών των γεγονότων και κυρίως να μπει τέλος σε μια κατάσταση προσωπικής αγωνίας». Με αυτή την καταγγελία, ο βοηθός θέλει να γνωστοποιήσει την διαδικασία πιέσεων που δέχονται οι διαιτητές, αφού αυτές δεν αφορούν μόνο το «Clasico», αλλά και άλλα παιχνίδια, χωρίς να διευκρινίζονται ποια.

Σύμφωνα με τα όσα αναγράφονται στην καταγγελία, όλα ξεκινούν στα μέσα Σεπτεμβρίου, όταν ο βοηθός βρέθηκε με τον πρώτο διαιτητή, διεθνή, ο οποίος του μετέφερε μια οδηγία «που δέχθηκα από κάποιον από μέσα».

Αυτή η οδηγία λέει πως «πρέπει να προσπαθήσουμε να κατευθύνουμε με έναν συγκεκριμένο τρόπο το «Clasico», με στόχο να ζημιωθούν τα συμφέροντα της Μπάρσα, εφόσον οριστούμε από την Τεχνική Επιτροπή των Διαιτητών».

Σύμφωνα με την καταγγελία, ο άνθρωπος που έδωσε τις οδηγίες στον διαιτητή τον συμβούλευσε ώστε «τις πιο δύσκολες αποφάσεις αυτού του αγώνα, οι οποίες θα προκαλούσαν και την μεγαλύτερη ζημιά, να μην τις έπαιρνε ο πρώτος διαιτητής, αφού είναι πιο προβεβλημένος και θα προκαλούσε μεγαλύτερη κουβέντα και υπόκειται σε μεγαλύτερο έλεγχο από τα ΜΜΕ».

Αντίθετα, του επισήμανε ότι μπορεί ο βοηθός να πάρει αυτές τις αποφάσεις γιατί, ναι μεν θα δημιουργούνταν σούσουρο λόγω της σημασίας του αγώνα, αλλά «θα ξεχαστεί πιο εύκολα». Τον ενημερώνει, μάλιστα, ότι αυτή η πρακτική έχει ήδη ακολουθηθεί στην διάρκεια της φετινής σεζόν και τότε ο πρώτος διαιτητής εκτέθηκε πολύ περισσότερο στα ΜΜΕ.

Ο βοηθός αρνείται κατηγορηματικά να ακολουθήσει τις εντολές, με τον πρώτο διαιτητή να εκφράζει επίσης πολλές αμφιβολίες και ανησυχία για τα γεγονότα. Παρ' όλα αυτά, του λέει πως αν δεν ακολουθήσουν τις εντολές, μπορεί να υπάρξουν κυρώσεις σχετικά με την αξιολόγηση των διαιτητών και να έχουν πρόβλημα για το αν θα είναι διεθνείς, με συνέπεια και στις οικονομικές απολαβές.

Ο άνδρας που φέρεται να επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον διαιτητή είναι ο Χοσέ Άνχελ Χιμένεθ Μουνιόθ ντε Μοράλες, τωρινός εκπρόσωπος της Τεχνικής Επιτροπής των Διαιτητών. Η ντιρεκτίβα προς τον διαιτητή είναι ότι «θα διατηρηθείς ψηλά σε περίπτωση που ανταποκριθείς θετικά, αλλά σε αντίθετη περίπτωση θα είναι πολύ δύσκολο να διατηρηθείς και θα υποβιβαστείς. Η επαγγελματική ζωή στον χώρο είναι πολύ μικρή, μην το ξεχνάς». Ο βοηθός έχει επίγνωση πως έχουν υπάρξει οδηγίες από το ίδιο άτομο και σε βοηθό άλλης διαιτητικής τριάδας, η οποία φέρεται να είναι αυτή του Χοσέ Λουίς Γκονθάλεθ Γκονθάλεθ.

TAGS LA LIGA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ