LA LIGA

Η Λίγκα των ρεκόρ!

Η Λίγκα των ρεκόρ!

Το ισπανικό πρωτάθλημα της περιόδου 2011-12 ολοκληρώθηκε αφήνοντας πίσω του πολλά και σημαντικά ρεκόρ. Διαβάστε στο Sport24.gr για τις μεγάλες επιδόσεις που πέτυχαν η Ρεάλ Μαδρίτης, ο Μέσι, ο Κριστιάνο, ο Βαλντές και οι υπόλοιποι πρωταγωνιστές της Πριμέρα Ντιβισιόν (φωτογραφίες & videos)

Η ισπανική Λίγκα ολοκληρώθηκε και το Sport24.gr παρουσιάζει τα μεγάλα ρεκόρ που δημιουργήθηκαν στη σεζόν 2011-12.

Η Ρεάλ Μαδρίτης και ο Μέσι ήταν οι απόλυτοι πρωταγωνιστές, με τον Κριστιάνο και τον Βαλντές να έχουν το δικό τους μερίδιο στις μεγάλες επιδόσεις.

Η αυλαία έπεσε στην Πριμέρα Ντιβισιόν με τη διεξαγωγή των αγώνων της 38ης και τελευταίας αγωνιστικής. Η περίοδος 2011-12 ολοκληρώθηκε με τη Ρεάλ Μαδρίτης να κερδίζει το πρωτάθλημα βάζοντας τέλος στην τριετή κυριαρχία της Μπαρτσελόνα. Οι μάχες για τα εισιτήρια των ευρωπαϊκών διοργανώσεων στην κορυφή και για την παραμονή στην ουρά της βαθμολογίας κρίθηκαν κυριολεκτικά στα τελευταία δευτερόλεπτα των παιχνιδιών και η εξέλιξή τους κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι τα τελικά σφυρίγματα των διαιτητών.

Ήδη γνωρίζετε ποιοι θα αγωνίζονται του χρόνου στην Ευρώπη και ποιοι πήραν το δρόμο για τη Σεγούντα Ντιβισιόν. Όμως, πέρα από την τελική κατάταξη, η Λίγκα της σεζόν που ολοκληρώθηκε, θα μείνει στην ιστορία για τις εκπληκτικές επιδόσεις της, τόσο σε ομαδικό όσο και σε ατομικό επίπεδο. Τα ρεκόρ που δημιουργήθηκαν είναι εντυπωσιακά και σε μερικές περιπτώσεις απίστευτα. Ξεχωρίζουν τα 121 τέρματα και οι 100 βαθμοί της Ρεάλ, μαζί με τα 50 γκολ που πέτυχε ο Μέσι. Ας τα δούμε αναλυτικά.

Ο Ίκερ Κασίγιας στολίζει την Κυβέλη με τα χρώματα της Ρεάλ Μαδρίτης! Από τη φιέστα των «μερένγκες» για την κατάκτηση του φετινού τίτλου.

Η Λίγκα των ρεκόρ!

1. ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ / 121 ΓΚΟΛ ΣΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

Η Ρεάλ Μαδρίτης πέτυχε το πρώτο μεγάλο ρεκόρ της φετινής περιόδου, δημιουργώντας την κορυφαία – στην ιστορία της Λίγκας – επίδοση επιθετικής παραγωγικότητας σε μια σεζόν. Οι «μερένγκες» ξεπέρασαν τα 107 τέρματα της Ρεάλ του 1989-90 και έδωσαν ακόμα μεγαλύτερη αίγλη στο κατόρθωμά τους, αφού το ρεκόρ έσπασε μέσα στο «Καμπ Νόου», στο ισπανικό clásico, εκεί όπου η ομάδα του Μουρίνιο κέρδισε 1-2 και έφτασε τα 109 γκολ!

Τελικά η επίδοση έφτασε στα 121 (!), με τη Ρεάλ να έχει φέτος τον εκπληκτικό μέσο όρο των 3.1 τερμάτων ανά παιχνίδι. Οι «μερένγκες» βρίσκονταν σε τροχιά κατάρριψης του ρεκόρ τα δυο τελευταία χρόνια (102 τόσο το 2009-10 όσο και το 2010-11) και όπως αποδείχτηκε, η τρίτη ήταν και η φαρμακερή! Όμως και η Μπαρτσελόνα ξεπέρασε τα 107 τέρματα της «γενιάς του Γύπα», σταματώντας στα 114 που είναι η κορυφαία επίδοση στην ιστορία των «μπλαουγκράνα».

Η Λίγκα των ρεκόρ!

Οι τέσσερις πρώτοι σκόρερ της φετινής Ρεάλ Μαδρίτης. Από αριστερά: Ρονάλντο (46), Κακά (5), Ιγκουαΐν (22) και Μπενζεμά (21).

Αναλυτικά τώρα, οι σκόρερ των 121 τερμάτων της Ρεάλ ήταν οι: Ρονάλντο (46), Ιγκουαΐν (22), Μπενζεμά (21), Καγιεχόν (5), Ντι Μαρία (5), Κακά (5), Εζίλ (4), Ράμος (3), Μαρσέλο (3), Κεντίρα (2), Αλόνσο (1), Άλτιντοπ (1), Βαράν (1), Πέπε (1) & 1 αυτογκόλ του Κορτές της Γρανάδα. Οι «μερένγκες», από τα 38 συνολικά ματς του φετινού πρωταθλήματος, σκόραραν στα 35. Η επίθεσή τους έμεινε στο «0» μόνο σε τρία παιχνίδια. Στις «λευκές» ισοπαλίες με Ράθινγκ και Βαλένθια και στην ήττα τους από τη Λεβάντε με 1-0. Τέλος, να προσθέσουμε ότι η Ρεάλ δημιούργησε και την καλύτερη διαφορά τερμάτων στην ιστορία της Πριμέρα Ντιβισιόν με το εντυπωσιακό +90!

2. ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ / 100 ΒΑΘΜΟΙ ΣΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

Ένα ακόμα ιστορικό ομαδικό ρεκόρ που έσπασε φέτος, ήταν αυτό των βαθμών. Η Ρεάλ Μαδρίτης έφτασε τους 100 στην τελική βαθμολογία, ξεπερνώντας έτσι τους 99 που ήταν η προηγούμενη κορυφαία επίδοση και ανήκε στη Μπαρτσελόνα από την περίοδο 2009-10. Οι «μερένγκες» παρουσίασαν μια θαυμαστή ισορροπία σε ότι αφορά τη συγκομιδή εντός και εκτός έδρας. Μέσα στο «Μπερναμπέου» κέρδισαν 50 βαθμούς, ενώ τους υπόλοιπους 50 τους πήραν στα γήπεδα των αντιπάλων.

Η Λίγκα των ρεκόρ!

Η Ρεάλ Μαδρίτης έφτασε τους 100 βαθμούς, επίδοση που αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία της Πριμέρα Ντιβισιόν.

Η Ρεάλ έχασε μόνο 14 από τους συνολικά 114 βαθμούς που υπήρχαν προς διεκδίκηση (38 ματς Χ 3 βαθμούς). Κέρδισε 32 παιχνίδια, έφερε 4 ισοπαλίες (Μάλαγα & Βαλένθια εντός, Ράθινγκ & Βιγιαρεάλ εκτός) και ηττήθηκε μόλις δυο φορές (από τη Μπαρτσελόνα εντός και από τη Λεβάντε εκτός). Τα συνολικά στατιστικά της πρωταθλήτριας είναι τα εξής: Εντός έδρας 16 νίκες, 2 ισοπαλίες & 1 ήττα (70-19 τέρματα) / Εκτός έδρας 16 νίκες, 2 ισοπαλίες & 1 ήττα (51-13 τέρματα).

3. ΛΙΟΝΕΛ ΜΕΣΙ / 50 ΓΚΟΛ ΣΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

Όταν στην περσινή σεζόν (2010-11) ο Κριστιάνο Ρονάλντο σημείωσε 41 γκολ, δημιουργώντας νέο ρεκόρ στην ιστορία της Πριμέρα Ντιβισιόν, όλοι μιλούσαν για εξωπραγματική επίδοση που πολύ δύσκολα θα μπορούσε να καταρριφθεί στο άμεσο μέλλον. Δώδεκα μήνες αργότερα, το ρεκόρ του CR7 όχι απλά έσπασε, αλλά «κονιορτοποιήθηκε»! Ο «στρατοσφαιρικός» Μέσι έφτασε φέτος τα 50 (!) γκολ, διαλύοντας κάθε προγνωστικό στη μονομαχία του με τον Ρονάλντο για τον τίτλο του πρώτου σκόρερ.

Η Λίγκα των ρεκόρ!

Ο Λέο Μέσι πέτυχε 50 γκολ στη φετινή Λίγκα. Εδώ το 47ο τέρμα του εναντίον της Εσπανιόλ στην προτελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος.

Ο Αργεντίνος κέρδισε έτσι το δεύτερο Pichichi της θητείας του στην Πριμέρα Ντιβισιόν (μετά από εκείνο του 2009-10 με 34 τέρματα), αλλά και το δεύτερο Χρυσό ευρωπαϊκό παπούτσι της καριέρας του, κάνοντας μάλιστα ρεκόρ όλων των εποχών, αφού ξεπέρασε την επίδοση του Ρουμάνου Ντούντου Γκεοργκέσκου της Ντιναμό Βουκουρεστίου, με τα 47 γκολ από την περίοδο 1976-77. Ο Λέο πέτυχε την «πενηντάρα» του ως εξής: 39 με σουτ, 1 με κεφαλιά, 8 με πέναλτι και 2 με εκτέλεση φάουλ.

4. ΒΙΚΤΟΡ ΒΑΛΝΤΕΣ / 5ο ΘΑΜΟΡΑ

Συνεχίζουμε με τα ατομικά ρεκόρ και παραμένουμε στη Μπαρτσελόνα. Εκεί όπου ο Βίκτορ Βαλντές κέρδισε ένα ακόμα βραβείο «Zamora», το τέταρτο συνεχόμενο και πέμπτο συνολικά στην καριέρα του (2005, 2009, 2010, 2011 & 2012), ισοφαρίζοντας τον θρυλικό Άντονι Ραμαγέτς, τον μοναδικό στην ιστορία της Πριμέρα Ντιβισιόν που είχε κατακτήσει μέχρι φέτος τη συγκεκριμένη διάκριση 5 φορές.

Η Λίγκα των ρεκόρ!

Ο Βίκτορ Βαλντές παραλαμβάνει από τον διευθυντή της Marca, Σάντι Σεγουρόλα, το τρίτο «Zamora» της καριέρας του για τη σεζόν 2009-10.

Το «Zamora» απονέμεται κάθε χρόνο από την εφημερίδα Marca στον τερματοφύλακα που έχει την μικρότερη αναλογία τερμάτων προς παιχνίδια, με μίνιμουμ συμμετοχών σε 28 από τα 38 ματς της Λίγκας και την προϋπόθεση ότι σε κάθε ένα από αυτά έχει αγωνιστεί για τουλάχιστον 60 λεπτά. Ο συντελεστής του Βαλντές στο φετινό πρωτάθλημα ήταν 0.80 (28 γκολ σε 35 παιχνίδια), λίγο καλύτερος δηλαδή από το 0.84 του δεύτερου στη λίστα, Ίκερ Κασίγιας, που δέχτηκε 31 τέρματα σε 37 ματς.

5. ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ / 32 ΝΙΚΕΣ ΣΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

Η Λίγκα των ρεκόρ!

Οι παίκτες της Ρεάλ πανηγυρίζουν την μεγαλύτερη σε έκταση νίκη που πέτυχαν στο φετινό πρωτάθλημα. Ρεάλ Μαδρίτης – Οσασούνα 7-1.

Επιστρέφουμε στη Ρεάλ για να δούμε ένα ακόμα μεγάλο ομαδικό ρεκόρ της ομάδας του Μουρίνιο. Η «βασίλισσα» πετυχαίνοντας στο φετινό πρωτάθλημα 32 νίκες, ξεπέρασε την προηγούμενη καλύτερη επίδοση που βρισκόταν στις 31 νίκες και την μοιράζονταν «μπλαουγκράνα» και «μερένγκες» από την περίοδο 2009-10. Όπως προαναφέραμε, η Ρεάλ «μοίρασε» τα «τρίποντά» της, κερδίζοντας 16 παιχνίδια στην έδρα της (70-19 τέρματα) και 16 μακριά από το «Μπερναμπέου» (51-13 τέρματα).

6. ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ / 16 ΝΙΚΕΣ ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ

Παραμένουμε στη Ρεάλ Μαδρίτης και σε άλλο ένα ομαδικό ρεκόρ, αυτό των περισσότερων εκτός έδρας νικών σε μια σεζόν. Οι «μερένγκες» έφτασαν φέτος τις 16 νίκες μακριά από το «Σαντιάγο Μπερναμπέου», ξεπερνώντας έτσι τις 14 των «μπλαουγκράνα» από την περσινή περίοδο. Η Ρεάλ κέρδισε σε όλα τα γήπεδα της Πριμέρα Ντιβισιόν (συμπεριλαμβανομένου και του «Καμπ Νόου»), εκτός από τρία: στο «Sardinero» της Σανταντέρ (0-0), στο «Madrigal» της Βιγιαρεάλ (1-1) και στο «Ciutat de Valencia» της Λεβάντε (1-0).

Η Ρεάλ κέρδισε 16 παιχνίδια εκτός έδρας, με σημαντικότερο αυτό μέσα στο «Καμπ Νόου», όπου επιβλήθηκε της Μπαρτσελόνα 1-2.

Η Λίγκα των ρεκόρ!

7. ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ / 50 ΒΑΘΜΟΙ ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ

Οι 16 νίκες μακριά από το «Μπερναμπέου» βοήθησαν τη Ρεάλ να καταρρίψει και το ρεκόρ μεγαλύτερης συγκομιδής εκτός έδρας βαθμών σε μια σεζόν. Τα 16 κερδισμένα τρίποντα μαζί με τις δυο ισοπαλίες, έδωσαν 50 βαθμούς στους «μερένγκες», που έτσι ξεπέρασαν τους 46 βαθμούς που είχε συγκεντρώσει στην περσινή περίοδο (2010-11) η Μπαρτσελόνα με 14 νίκες και 4 ισοπαλίες.

8. ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ / 51 ΓΚΟΛ ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ

Σε άμεση συνάρτηση με τα δυο προηγούμενα ρεκόρ βρίσκεται και αυτό των 51 τερμάτων που πέτυχε η Ρεάλ μακριά από το «Μπερναμπέου» και αποτελεί την κορυφαία επίδοση επιθετικής παραγωγικότητας σε μια σεζόν στα εκτός έδρας παιχνίδια. Οι «μερένγκες» ξεπέρασαν έτσι τα 49 τέρματα που είχαν πετύχει πέρυσι οι «μπλαουγκράνα» μακριά από το «Καμπ Νόου».

9. ΡΟΝΑΛΝΤΟ, ΙΓΚΟΥΑΪΝ & ΜΠΕΝΖΕΜΑ / 89 ΤΕΡΜΑΤΑ

Η Λίγκα των ρεκόρ!

Μπενζεμά και Ιγκουαΐν πλαισίωσαν επάξια τον Κριστιάνο Ρονάλντο στην επιθετική γραμμή της Ρεάλ Μαδρίτης, πετυχαίνοντας 43 τέρματα.

Σειρά έχει ένα ακόμα ρεκόρ της Ρεάλ, αυτή τη φορά ατομικό. Πρωταγωνιστεί η επιθετική τριάδα των «μερένγκες», δηλαδή οι Κριστιάνο Ρονάλντο, Γκονσάλο Ιγκουαΐν και Καρίμ Μπενζεμά. Οι «τρεις σωματοφύλακες» της «βασίλισσας» πέτυχαν συνολικά 89 τέρματα στο πρωτάθλημα, ξεπερνώντας εύκολα την προηγούμενη επίδοση που ανήκε στην αντίστοιχη επιθετική τριάδα της Μπαρτσελόνα τη σεζόν 2008-09.

Τότε οι Σαμουέλ Ετό (30), Λιονέλ Μέσι (23) και Τιερί Ανρί (19) είχαν φτάσει τα 72 γκολ στο πρωτάθλημα, όμως φέτος το ρεκόρ άλλαξε «πόδια» και πέρασε στην επιθετική γραμμή της Ρεάλ. Υπενθυμίζουμε ότι στη σεζόν που ολοκληρώθηκε, ο Ρονάλντο πέτυχε 46 τέρματα, ο Ιγκουαΐν 22 και ο Μπενζεμά 21. Να προσθέσουμε ότι οι τρεις πρώτοι σκόρερ της Μπαρτσελόνα στη φετινή περίοδο (Μέσι 50, Αλέξις 12 και Τσάβι 10) ισοφάρισαν με 72 συνολικά γκολ την επίδοση των «μπλαουγκράνα» του 2008-09.

10. ΛΙΟΝΕΛ ΜΕΣΙ / 35 ΕΝΤΟΣ ΕΔΡΑΣ ΓΚΟΛ & 8 ΧΑΤ ΤΡΙΚ

Η Λίγκα των ρεκόρ!

Ο Λέο Μέσι έχει πετύχει το 50ο του τέρμα στο πρωτάθλημα και το αφιερώνει στον Πεπ Γουαρδιόλα. Μπαρτσελόνα – Εσπανιόλ 4-0.

Επιστρέφουμε στον Μέσι και σε δυο ακόμη ρεκόρ που κατέρριψε στο φετινό πρωτάθλημα. Το πρώτο είναι τα 35 τέρματα που πέτυχε μέσα στο «Καμπ Νόου» και αποτελούν την κορυφαία επίδοση ατομικής επιθετικής παραγωγικότητας εντός έδρας σε μια σεζόν, ενώ το δεύτερο είναι τα 8 τρικ που σημείωσε στη διάρκεια της περιόδου και αποτελούν επίσης ιστορικό ρεκόρ της Λίγκας. Στην πραγματικότητα, ο ασυγκράτητος Λέο πέτυχε 6 χατ τρικ (Μάλαγα μέσα – έξω, Οσασούνα, Ατλέτικο Μαδρίτης, Μαγιόρκα & Γρανάδα) και δυο «καρέ» (Βαλένθια & Εσπανιόλ).

11. ΚΡΙΣΤΙΑΝΟ ΡΟΝΑΛΝΤΟ / 23 ΓΚΟΛ ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ

Η Λίγκα των ρεκόρ!

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο σκόραρε σε 27 παιχνίδια του φετινού πρωταθλήματος, κάτι που αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία της Πριμέρα Ντιβισιόν.

Και θα ολοκληρώσουμε την «ενδεκάδα» των ρεκόρ της φετινής Λίγκας, με τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Ο Πορτογάλος, που ναι μεν βελτίωσε την περσινή του επίδοση φτάνοντας τα 46 γκολ στο πρωτάθλημα, αλλά έχασε τον τίτλο του πρώτου σκόρερ από τον Μέσι, δεν έμεινε χωρίς ρεκόρ. Γιατί τα 23 τέρματα που πέτυχε φέτος μακριά από το «Μπερναμπέου», αποτελούν την κορυφαία επίδοση ατομικής επιθετικής παραγωγικότητας εκτός έδρας σε μια σεζόν. Εκτός αυτού, ο CR7 σκόραρε στα 27 από τα συνολικά 38 ματς στα οποία αγωνίστηκε, κάτι που επίσης αποτελεί ρεκόρ της ισπανικής Λίγκας.

Βίντεο: Μέσι εναντίον Ρονάλντο. Η μάχη των δυο αστέρων της ισπανικής Λίγκας για τον τίτλο του πρώτου σκόρερ.

Βίντεο: Η νίκη της Ρεάλ μέσα στο «Καμπ Νόου» σφράγισε την κατάκτηση του φετινού τίτλου από τους «μερένγκες».

Βίντεο: Ρεάλ Μαδρίτης – Οσασούνα 7-1. Η μεγαλύτερη σε έκταση νίκη των «μερένγκες» στο φετινό πρωτάθλημα.

Βίντεο: Highlights από το τοπικό ντέρμπι της Βαρκελώνης, όπου ο Μέσι σημείωσε 4 από τα 50 συνολικά φετινά του γκολ.

TAGS LA LIGA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ