LA LIGA

Η La Liga πατάσσει την "πειρατεία" κάνοντας... υποκλοπή στα τηλέφωνα φιλάθλων

Real Madrid's Cristiano Ronaldo, right, runs by Barcelona's Lionel Messi during the Spanish La Liga soccer match between Real Madrid and Barcelona at the Santiago Bernabeu stadium in Madrid, Spain, Saturday, Dec. 23, 2017. (AP Photo/Paul White)
Real Madrid's Cristiano Ronaldo, right, runs by Barcelona's Lionel Messi during the Spanish La Liga soccer match between Real Madrid and Barcelona at the Santiago Bernabeu stadium in Madrid, Spain, Saturday, Dec. 23, 2017. (AP Photo/Paul White) AP PHOTO/PAUL WHITE

Η La Liga βρήκε τρόπο για να εντοπίσει τους χρήστες της εφαρμογής της οι οποίοι μεταδίδουν παράνομα αγώνες της, κάνοντας... υποκλοπή από το μικρόφωνο του κινητού τους μέσω... GDPR.

Η "πειρατεία" στις μεταδόσεις αγώνων αποτελεί σοβαρό πρόβλημα στις διοργανώτριες αρχές. Μόνο στη La Liga, η μετάδοση μέσω μη νόμιμων διαύλων των αγώνων της κοστίζει περίπου 150.000.000 ευρώ στο πρωτάθλημα.

Γι' αυτόν τον λόγο, οι άνθρωποι της ισπανικής λίγκας σκέφτηκαν μία πολύ αμφιλεγόμενη λύση. Εκμεταλλευόμενοι τις διατάξεις του GDPR, του νέου πρωτοκόλλου συλλογής δεδομένων, φρόντισαν να ρωτήσουν τους χρήστες τις εφαρμογής που διαθέτουν για τα κινητά, εάν συμφωνούν με τις νέες διατάξεις και τους όρους χρήσης.

Τι προέβλεπαν αυτές; Μεταξύ άλλων, χρήση του μικροφώνου των κινητών από την εφαρμογή, ώστε να ελέγχεται αν οι συσκευές μεταδίδουν live (άρα και παράνομα) κάποιον αγώνα του ισπανικού πρωταθλήματος.

Τον όρο χρήσης τον πρόσεξε ένας κάτοχος της εφαρμογης σε android τηλέφωνο, όταν του ζητήθηκε να δώσει άδεια για τη χρήση του μικροφώνου και της εύρεσης τοποθεσίας του. Αμέσως επικοινώνησε με μία δικηγόρο, την Εστέρ Μποτέγια, η οποία μίλησε στην " El Pais": "Ο πελάτης με ρώτησε αν ήταν φυσιολογικό. Οι χρήστες μπορούν να μην αποδεχθούν να τους συμβεί κάτι τέτοιο. Ο κόσμος συνήθως δεν διαβάζει τους νομικούς όρους, ωστόσο αυτό δεν επαρκεί ώστε να εκμεταλλευτείς αυτήν την εξουσιοδότηση από τον χρήστη και να τον κάνεις αληθινό κατάσκοπο".

Η λίγκα γνωστοποίησε ότι εφόσον ένας χρήσης της εφαρμογής δώσει την έγκριση για την ενεργοποίηση του μικροφώνου της συσκευής του και του εντοπισμού τοποθεσίας, τότε το μικρόφωνο καταγράφει "τον δυαδικό κώδικα των ηχητικών σημάτων, με μοναδικό σκοπό να να αναγνωρίσει αν βλέπει ποδοσφαιρικούς αγώνες διοργανώσεων της La Liga, όμως δεν υπάρχει ποτέ πρόσβαση στο περιεχόμενο των καταγραφών".

Παράλληλα, η λίγκα προσθέτει ότι ενεργοποιεί το μικρόφωνο και τον εντοπισμό σε κινητά τηλέφωνα μόνο "κατά τις ώρες των αγώνων όπου συμμετέχουν ομάδες της La Liga" και ότι δεν έχει πρόσβαση "σε ηχητικά κομμάτια που καταγράφονται από το μικρόφωνο της συσκευής", αφού αυτά "αυτομάτως μετατρέπονται σε δυαδικό κώδικα, ο οποίος είναι μη αναστρέψιμος και δεν επιτρέπει να ανακτήσεις το ηχητικό περιεχόμενο".

Photo credits: AP Photo/Paul White

TAGS LA LIGA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ