ΣΚΩΤΙΑ

Η Σέλτικ ζητάει την αφαίρεση τίτλων από τη Ρέιντζερς

Η Σέλτικ ζητάει την αφαίρεση τίτλων από τη Ρέιντζερς

Η Ρέιντζερς κρίθηκε ένοχη για φοροδιαφυγή από το 2001 μέχρι το 2009 και παράτυπο σύστημα πληρωμών με συνέπεια η Σέλτικ να ζητάει αναθεώρηση αθλητικών αποφάσεων και αφαίρεση τίτλων.

Η Ρέιντζερς ηττήθηκε νομικά σε υπόθεση εκτεταμένης φοροδιαφυγής μεταξύ 2001 και 2009, μετά από ετυμηγορία του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η οποία δικαιώνει την Εφορία της Μεγάλης Βρετανίας.

Η πολυνίκης του πρωταθλήματος Σκοτίας κρίθηκε ένοχη για σύστημα πληρωμών που χρησιμοποιούσε για περίπου 80 ποδοσφαιριστές, προπονητές και στελέχη, με το οποίο απέφυγε να φορολογηθεί για αμοιβές περίπου 47.000.000 λιρών.

Ο σύλλογος ουσιαστικά χορηγούσε δάνεια μέσω ειδικού λογαριασμού υπαλλήλων, πρακτική που στη Μεγάλη Βρετανία είναι συνηθισμένη σε μεγάλες εταιρίες, αφού με αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται ο φόρος εισοδήματος και οι ασφαλιστικές εισφορές. Τα δάνεια δεν αποπληρώνονται ποτέ, αφού ουσιαστικά πρόκειται για τον μισθό των υπαλλήλων και με αυτόν τον τρόπο το κράτος χάνει εκατομμύρια σε φορολογικά έσοδα.

Η Ρέιντζερς βρέθηκε για πρώτη φορά στο εδώλιο του κατηγορουμένου του 2012 και για δεύτερη φορά το 2014, ωστόσο και τις δύο φορές δικαιώθηκε. Παρ' όλα αυτά, οι εφοριακές αρχές άσκησαν έφεση και η δίκη συνεχίστηκε το 2015 σε ανώτερο δικαστήριο, το οποίο εντόπισε παράβαση στο συγκεκριμένο σύστημα πληρωμής.

Σε αυτό το διάστημα, ο σύλλογος είχε χρεοκοπήσει και ρευστοποιηθεί μετά από άλλη υπόθεση φοροδιαφυγής, με τον εκκαθαριστή, την εταιρία "BDO", να ασκεί έφεση κατά της απόφασης του 2015 και να την οδηγεί στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, στο Λονδίνο. Η ετυμηγορία εκδόθηκε την Τετάρτη και δεν υπάρχει άλλο περιθώριο δικαστικής συνέχειας εντός των συνόρων.

Η νομοθεσία στη χώρα άλλαξε τον Δεκέμβριο του 2010 και δόθηκε περιθώριο σε όλες τις εταιρίες που χρησιμοποιούσαν αυτό το σύστημα πληρωμών να έρθουν σε συμβιβασμό με τις εφοριακές αρχές. Αυτό έπραξε και η Σέλτικ, η οποία είχε χρησιμοποιήσει τη συγκεκριμένη μέθοδο για να πληρώσει τον Ζουνίνιο το 2005.

Η προθεσμία έληγε τον Ιούλιο του 2015 και ο εκκαθαριστής της Ρέιντζερς, έχοντας δύο δικαστικές αποφάσεις υπέρ του, δεν αξιοποίησε το "παράθυρο", αλλά συνέχισε να πολεμάει νομικά την Εφορία.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

Από τη στιγμή που η εταιρία RFC 2012 δεν υφίσταται πλέον μετά από την εκκαθάρισή της και  το βρετανικό δίκαιο δεν τη συνδέει με τη νέα εταιρία στην οποία ανήκει η ομάδα, δεν πρόκειται να υπάρξουν τρέχουσες αγωνιστικές επιπτώσεις.

Αντιθέτως, επιπτώσεις θα υπάρξουν στους πιστωτές της προηγούμενης ιδιοκτήτριας εταιρίας της ομάδας, οι οποίοι θα εισπράξουν λιγότερα χρήματα από αυτά που θα συγκεντρωθούν από τον εκκαθαριστή, διότι το Δημόσιο θα πρέπει να εξοφληθεί πλήρως.

Η ΣΕΛΤΙΚ ΖΗΤΑΕΙ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΤΙΤΛΩΝ

Το 2013, ανεξάρτητη επιτροπή της σκοτσέζικης ποδοσφαιρικής λίγκας υπό τον λόρδο Νίμο Σμιθ, έκρινε ένοχη τη Ρέιντζερς για απόκρυψη αυτών των πληρωμών. Η τιμωρία των "Διαμαρτυρομένων" ήταν πρόστιμο 250.000 λιρών, αλλά όχι αφαίρεση τίτλων για το εξεταζόμενο χρονικό διάστημα.

Η απόφαση λήφθηκε μεταξύ των δύο δικαστηρίων που αθώωσαν τον σύλλογο και γι' αυτό η λίγκα δεν έφτασε στα άκρα. Μετά από τη νέα, καταδικαστική απόφαση, η Σέλτικ ζήτησε την αναθεώρηση εκείνης της απόφασης, μετά από τα νέα δεδομένα που παρουσιάστηκαν στην υπόθεση.

"Το 2013 εκφράσαμε έκπληξη, την οποία μοιραστήκαμε με πολλούς παρατηρητές και φιλάθλους του παιχνιδιού, για τα συμπεράσματα της επιτροπής της λίγκας, ότι κανένα ανταγωνιστικό ή αθλητικό πλεονέκτημα δεν επετεύχθη. Η σημερινή απόφαση μόνο επανεπιβεβαιώνει εκείνη την άποψη. Είμαστε βέβαιοι ότι οι ποδοσφαιρικές αρχές στη Σκοτία θέλουν να αναθεωρήσουν αυτό το ζήτημα. Η Σέλτικ αναμένει το αποτέλεσμα της αναθεώρησης", ανακοίνωσαν μεταξύ άλλων οι "Καθολικοί".

Η λίγκα, από την πλευρά της, εξέδωσε μία σύντομη ανακοίνωση στην οποία υποστηρίζει ότι θα "εξετάσει τις επιπτώσεις" που έχει αυτή η ετυμηγορία στο σκοτσέζικο πρωτάθλημα.

Από το 2001 μέχρι το 2009, η Ρέιντζερς κατέκτησε τρία πρωταθλήματα, τέσσερα κύπελλα, τέσσερα League Cup, τίτλοι που στη συντριπτική πλειονότητά τους θα καταλήξουν στη Σέλτικ ή δεν θα απονεμηθούν πουθενά, εάν κριθεί ότι θα πρέπει να αφαιρεθούν από τη Ρέιντζερς.

Η απόφαση αυτή ήρθε μία ημέρα μετά από τον αποκλεισμό της σκοτσέζικης ομάδας στον 1ο προκριματικό γύρο του Europa League από την Προγκρέζ του Λουξεμβούργου, στην επιστροφή της Ρέιντζερς στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις μετά από έξι χρόνια απουσίας, λόγω της διάλυσής της και του υποβιβασμού στην τέταρτη τη τάξει κατηγορία.

Photo credits: AP Photo/Scott Heppell

 
SHARE

24MEDIA NETWORK

Jason Statham με μαγιό και μαλλιά: Ένα βίντεο που θα σε λυγίσει

Την ώρα που εσύ κάνεις τις βουτιές σου, κάποιος βούτηξε στην εποχή που ο Jason ήταν ένας ανερχόμενος αθλητής των καταδύσεων.

Με ποιους φανταστικούς ήρωες θα πίναμε μπύρα (και με ποιους όχι)

Με συντροφιά μια μπύρα στο χέρι, οι συντάκτες του PopCode τα λένε με τους αγαπημένους τους φανταστικούς χαρακτήρες.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ SPORT24