ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Ζοάο Φέλιξ: Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για το νέο "αστέρι" της Μπενφίκα

Benfica's Joao Felix celebrates after scoring his side's opening goal from the penalty spot during the Europa League quarterfinals, first leg, soccer match between Benfica and Eintracht Frankfurt at the Luz stadium in Lisbon, Thursday, April 11, 2019. (AP Photo/Armando Franca)
Benfica's Joao Felix celebrates after scoring his side's opening goal from the penalty spot during the Europa League quarterfinals, first leg, soccer match between Benfica and Eintracht Frankfurt at the Luz stadium in Lisbon, Thursday, April 11, 2019. (AP Photo/Armando Franca) AP

Ο Ζοάο Φέλιξ έκανε χατ-τρικ στη νίκη της Μπενφίκα επί της Άιντραχτ και το Sport24.gr σας παρουσιάζει πέντε πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τον ανερχόμενο σούπερ σταρ.

Η Μπενφίκα πήρε το προβάδισμα στα προημιτελικά του Europa League, νικώντας την Πέμπτη (11/4) με 4-2 την Άιντραχτ Φρανκφούρτης. Απόλυτος πρωταγωνιστή της αναμέτρησης ήταν ο Ζοάο Φέλιξ που έκανε χατ-τρικ.

Το Sport24.gr σας παρουσιάζει σημαντικά στοιχεία της καριέρας του 19χρονου wonderkid των "Αετών", τον οποίο, σύμφωνα με δημοσιεύματα, θέλουν όλες οι μεγάλες ομάδες της Ευρώπης.

1. ΤΟΝ ΑΠΕΡΡΙΨΑΝ ΣΤΙΣ ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΡΤΟ

Ο Ζοάο Φέλιξ μπορεί να οδηγήθηκε στην πρώτη ομάδα της Μπενφίκα, μέσα από τα τμήματα υποδομής της, όμως η αλήθεια είναι ότι δεν ξεκίνησε από εκεί. Συγκεκριμένα, από τα 13 του βρισκόταν στην Κ15 της μεγάλης αντιπάλου των "Αετών" στην Πορτογαλία, της Πόρτο.

Οι "Δράκοι" τον κράτησαν για τρία χρόνια, όμως αποφάσισαν να τον απορρίψουν, επειδή ήταν λεπτός, μικροκαμωμένος και εκτιμήθηκε ότι δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί με επιτυχία στη θέση του επιθετικού μέσου. Η Μπενφίκα, βέβαια... τον "τσίμπησε" και τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

Ο Φέλιξ δούλεψε στο στιλ του παιχνιδιού του, το οποίο δεν βασιζόταν στα σωματικά του προσόντα, εντυπωσίαζε με τις μικρές ομάδες της πορτογαλικής ομάδας, όχι μόνο στο πρωτάθλημα, αλλά και στο Youth League της UEFA και ως εκ τούτου κέρδισε την θέση του το καλοκαίρι του 2018 στους μεγάλους της Μπενφίκα.

Μάλιστα, ο 19χρονος πήρε εκδίκηση από την ομάδα που τον απέρριψε. Συγκεκριμένα κατάφερε να σκοράρει στο νικηφόρο παιχνίδι των "Αετών" με 2-1 απέναντι στην Πόρτο μέσα στο "Ντραγκάο" στις 2 Μαρτίου.

2. Ο... ΝΕΟΣ ΚΡΙΣΤΙΑΝΟ ΡΟΝΑΛΝΤΟ

Τα Μέσα στην Πορτογαλία αναφέρουν ότι ο Ζοάο Φέλιξ αποτελεί το next big thing του πορτογαλικού ποδοσφαίρου. Μάλιστα αρχίζουν να συγκρίνουν την πορεία του με εκείνη του Κριστιάνο Ρονάλντο. Η αλήθεια είναι πως μέχρι τώρα δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές, ακόμη και αν ο Πορτογάλος σταρ έγινε γνωστός από την άλλη ομάδα της Λισαβόνας, την Σπόρτινγκ.

Όπως και ο 19χρονος, έτσι και ο CR7 εντυπωσίαζε στα τμήματα υποδομής της ομάδας του και γρήγορα σε ηλικία 17 ετών πήρε την προαγωγή στην πρώτη ομάδα της Σπόρτινγκ. Εκεί μία χρονιά αρκούσε, για να τον τσεκάρει ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον και να τον πάρει στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Η μεταγραφή μπορεί ακόμη να μην έχει έρθει για τον Ζοάο Φέλιξ, αλλά όπως προκύπτει από τα ρεπορτάζ στο εξωτερικό, αυτό δεν θα αργήσει να συμβεί.

Η γνώμη του wonderkid για τον Κριστιάνο είναι η καλύτερη, αφού όπως είχε εξομολογηθεί στην "Marca" αποτελεί πηγή έμπνευσης για όλα τα νεαρά ταλέντα, που ψάχνουν την επιτυχία στην καριέρα τους. Παρόλα αυτά τα είδωλα του είναι παίκτες που αγωνίζονται στην ίδια θέση με εκείνον, δηλαδή σ' εκείνη του επιθετικού χαφ. Οι ποδοσφαιριστές που θαυμάζει είναι ο Κακά και ο Ρουί Κόστα. Μάλιστα, αρκετοί στην πατρίδα του τον παρομοιάζουν με τον Πορτογάλο, καθώς μοιάζουν σωματικά.

3. Η "ΤΡΕΛΗ" ΡΗΤΡΑ ΤΗΣ ΜΠΕΝΦΙΚΑ

Τα κατορθώματα του Ζοάο Φέλιξ με τη φανέλα της Μπενφίκα φαίνονται και από τα στατιστικά του. Σε 20 εμφανίσεις μετράει 10 γκολ και 5 ασίστ, με τα καθήκοντά του να είναι περισσότερο δημιουργικά. Η απόδοση του έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλων ευρωπαϊκών ομάδων.

Συνεχώς ξεπηδούν δημοσιεύματα από αρκετές χώρες, που μιλούν για προσέγγιση του εκάστοτε κλαμπ προς τον 19χρονο. Μέχρι στιγμής στην μακρά αυτή λίστα έχουν μπει η Μπαρτσελόνα, η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Μάντσεστερ Σίτι, η Λίβερπουλ, η Γιουβέντους και η Μπάγερν Μονάχου.

Το καλοκαίρι φαίνεται πως πρόκειται να δοθεί μάχη για την απόκτηση του Ζοάο Φέλιξ. Πάντως, η Μπενφίκα δεν είναι διατεθειμένη να τον αφήσει έτσι εύκολα και έχει ορίσει μία "διαστημική" ρήτρα, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς την ηλικία του. Θα χρειαστεί 120.000.000 ευρώ να δώσει στους "Αετούς", όποιος θέλει να το κάνει δικό του.

Ο 19χρονος έχει εξομολογηθεί ότι η μεγάλη ρήτρα είναι ο λόγος που οι συμπαίκτες του τον φωνάζουν στα αποδυτήρια με το παρατσούκλι "το παιδί των 120 εκατομμυρίων". Ενδέχεται βέβαια να το αλλάξει σύντομα, αφού σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα "Mundo Deportivo", η Μπενφίκα σκέφτεται να επεκτείνει τη ρήτρα του στα 200.000.000!

4. ΝΤΕΜΠΟΥΤΟ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΠΑΟΚ ΚΑΙ ΑΕΚ

Την φετινή χρονιά ο Ζοάο Φέλιξ σημείωσε και τις πρώτες του ευρωπαϊκές εμφανίσεις. Το ντεμπούτο του το έκανε κόντρα στον ΠΑΟΚ στο πρώτο παιχνίδι για τα Play-off του Champions League στο Ντα Λουζ. Ο επιθετικός μέσος της Μπενφίκα μπήκε ως αλλαγή στο 80ο λεπτό στην θέση του Πίζι, ενώ 4 λεπτά νωρίτερα ο Αμρ Γουάρντα είχε πετύχει το γκολ της ισοφάρισης για τον Δικέφαλο.

CHAMPIONS LEAGUE / ÐÁÏÊ - ÌÐÅÍÖÉÊÁ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM)
CHAMPIONS LEAGUE / ÐÁÏÊ - ÌÐÅÍÖÉÊÁ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM) MOTIONTEAM

Στον επαναληπτικό της Τούμπας, όπου η Μπενφίκα πήρε την πρόκριση στους ομίλους με το εμφατικό 4-1, ο Ζοάο Φέλιξ αντικατέστησε τον Χάρις Σεφέροβιτς τα τελευταία πέντε λεπτά του αγώνα.

Benfica's Joao Felix, right, vies the ball past -AEK's Marios Oikonomou during the Champions League group E soccer match between Benfica and AEK Athens at the Luz stadium in Lisbon, Wednesday, Dec. 12, 2018. (AP Photo/Armando Franca)
Benfica's Joao Felix, right, vies the ball past -AEK's Marios Oikonomou during the Champions League group E soccer match between Benfica and AEK Athens at the Luz stadium in Lisbon, Wednesday, Dec. 12, 2018. (AP Photo/Armando Franca) AP

Ο επόμενος του ευρωπαϊκός αγώνας και μάλιστα για πρώτη φορά ως βασικός έγινε στο τελευταίο παιχνίδι της φάσης των ομίλων του Champions League, πάλι απέναντι σε ελληνική ομάδα. Αυτή την φορά κόντρα στην ΑΕΚ, αγωνίστηκε για 77 ολόκληρα λεπτά, μέχρι να δώσει τη θέση του στον Νικολάς Καστίγιο.

5. ΕΣΠΑΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΡΕΚΟΡ ΣΕ ΜΙΑ ΒΡΑΔΙΑ

Κορυφαία στιγμή της καριέρας του μέχρι την επόμενη, είναι στο παιχνίδι της Πέμπτης (11/4) με αντίπαλο την Άιντραχτ Φρανκφούρτης για τα προημιτελικά του Europa League. Εκεί πέτυχε το πρώτο του χατ-τρικ ως επαγγελματίας, αλλά και σημείωσε μία σειρά άλλων ρεκόρ.

Έγινε ο δεύτερος νεότερος σκόρερ χατ-τρικ (19 χρονών και 153 ημερών) στην ιστορία του Κυπέλλου UEFA-Europa League, πίσω από τον Σέρχιο Αγουέρο (19 χρονών 124 ημερών) που είχε κάνει κάτι παρόμοιο το 2007 σε παιχνίδι της Ατλέτικο Μαδρίτης με αντίπαλο την τουρκική Καϊσερί. Μάλιστα, ο Ζοάο Φέλιξ κατέχει την πρωτιά στη σχετική κατάταξη, αν υπολογίσουμε μόνο τα χρόνια που η διοργάνωση μετονομάστηκε σε Europa League.

Τέλος, έγινε ο πρώτος που σκοράρει τρία γκολ σε ένα παιχνίδι σε ευρωπαϊκό αγώνα για την Μπενφίκα, μετά το 1992, όταν το είχε κάνει ο Αντόνιο Πατσέκο κόντρα στην Ίζολα.

TAGS ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ