ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Μπράγκα: H επανάσταση της ανερχόμενης δύναμης της Πορτογαλίας

Μπράγκα: H επανάσταση της ανερχόμενης δύναμης της Πορτογαλίας

H Μπράγκα κατάφερε και μπήκε ανάμεσα στους μεγάλους της Πορτογαλίας, χωρίς να παρεκκλίνει της φιλοσοφίας της. Οι "μινιότος" αγοράζουν φθηνά, πωλούν ακριβά, αναδεικνύουν προπονητές.

Έκανε τη δική της επανάσταση στο πορτογαλικό ποδόσφαιρο. Μέρος της επανάστασης που προκάλεσε το ίδιο το πορτογαλικό ποδόσφαιρο παγκοσμίως.

Η Μπράγκα, η οποία εγκαινίασε τη χορηγική της συνεργασία με τη Stoiximan μέσω του διεθνούς brand, Βetano, είναι η ραγδαία ανερχόμενη δύναμη του πορτογαλικού ποδοσφαίρου με σταθερά βήματα προς την κορυφή.

Η ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΒΓΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗ ΣΚΙΑ ΤΗΣ ΛΙΣΑΒΟΝΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΡΤΟ

Η Μπράγκα βρίσκεται στη βορειοδυτική Πορτογαλία και είναι η τρίτη σημαντικότερη πόλη της χώρας με πληθυσμό 180.000 κατοίκων μετά την πρωτεύουσα, Λισαβόνα και το Πόρτο.

Είναι το κέντρο της μεγαλύτερης μητροπολιτικής περιοχής του Μίνιο (Minho) με πληθυσμό 826.833. Κάτω από την κυριαρχία της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, ως Μπρακάρα Αουγκούστα, ήταν πρωτεύουσα της επαρχίας Gallaecia.

Μπράγκα: H επανάσταση της ανερχόμενης δύναμης της Πορτογαλίας

Έχει μεγάλη φοιτητική κοινότητα, αλλά και μουσεία. Πλέον η Μπράγκα βγαίνει από τη σκιά των δύο μεγαλύτερων πόλεων της Πορτογαλίας κι έχει αποδείξει ότι μπορεί να τις συναγωνιστεί ή ακόμη και να τις ξεπεράσει και στον αθλητισμό, εν προκειμένω στο ποδόσφαιρο.

Ο GAME CHANGER ΣΤΟΥΣ 3 ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ

Μέχρι το 2002 η Μπράγκα δεν είχε να επιδείξει κάτι σπουδαίο ως προς τις πορείες της στο πορτογαλικό πρωτάθλημα. Αξίες αναφορές σε περίοπτη θέση οι τέταρτες θέσεις σε 1978, 1979, 1984 και 1997 και 2001, αλά κι αρκετές μέτριες παρουσίες στο διάστημα αυτό.

Το χρονικό σημείο αναφοράς είναι το 2004. Από την πέμπτη θέση εκείνης της σεζόν, τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια η ομάδα του πορτογαλικού Βορρά μόνο δύο φορές έπεσε κάτω από αυτή. Το 2009 όταν κατέλαβε την πέμπτη και το 2014 την ένατη.

Είναι παγιωμένα η τέταρτη ομάδα της πρώτης κατηγορίας του πρωταθλήματος της χώρας της Ιβηρικής. Εννιά σεζόν κατέλαβε αυτή την τέταρτη θέση, το 2010 τερμάτισε στη δεύτερη πίσω από την πρωταθλήτρια Μπενφίκα και το 2012 τρίτη πίσω από την πρωταθλήτρια Πόρτο και τη δεύτερη Μπενφίκα.

ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΟΥ 2011

Οι εμφανίσεις της στην Ευρώπη μέχρι το 2005 σποραδικές και έσχατο σημείο της πορείας οι 16 του Κυπέλλου Κυπελλούχων. Από τότε μέχρι και σήμερα, μόνο μια χρονικά έμεινε εκτός Ευρώπης! Βήμα-βήμα, με τον ίδιο τρόπο που καθιερώθηκε και στην Πορτογαλία.

Ήδη τη σεζόν 2006-2007 βρέθηκε να είναι στους 16 του τότε UEFA Cup. Το 2008 κατέκτησε μάλιστα κι ευρωπαϊκό τίτλο, έστω και ελάσσονος σημασίας.Το Ιντερτότο! Κι όμως το αληθινό μπαμ το έκανε το 2011.

Έφθασε στον τελικό του Europa League. Και μόνο η παρουσία της στον πορτογαλικό "εμφύλιο" του Δουβλίνου ήταν "θαύμα". Το γκολ του Κολομβιανού φορ, Ραδαμέλ Φαλκάο, με κεφαλιά στο 44ο λεπτό έκρινε τον τελικό υπέρ των δράκων, αλλά οι μινιότος κέρδισαν το χειροκρότημα όλων.

Μπράγκα: H επανάσταση της ανερχόμενης δύναμης της Πορτογαλίας

Κι όμως εκείνη τη σεζόν ξεκίνησε από τους ομίλους του Champions League και μετέπειτα "έπεσε" στο Europa League καθώς τερμάτισε τρίτη στον όγδοο όμιλο πίσω από τις Σαχτάρ και Άρσεναλ. Τη σεζόν 2012-2013 έκανε τη δεύτερη εμφάνισή της στη φάση των ομίλων της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης.

Πάλι στον τελευταίο (όγδοο) όμιλος, χωρίς όμως να τα καταφέρει καθώς τερμάτισε τέταρτη πίσω από τις Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Γαλατασαράι και Κλουζ.

ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΧΟΡΗΓΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ STOIXIMAN ΜΕΣΩ BETANO

Πριν από λίγες ημέρες η Μπράγκα εγκαινίασε κι ανακοίνωσε τη σπουδαία χορηγική συνεργασία με τη Stoiximan μέσω του διεθνές brand, Betano, με το οποίο εισήλθε στην πορτογαλική αγορά πριν από δύο μήνες.

Με αυτόν τον τρόπο η Stoiximan μεγαλώνει ακόμη περισσότερο την ήδη μεγάλη χορηγική οικογένεια του Ομίλου. Σε αυτή περιλαμβάνονται ήδη, η VfB Stuttgart στην ανώτερη κατηγορία του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος της Γερμανίας, ο ΠΑΟΚ, ο Ολυμπιακός και ο ΟΦΗ στην Ελλάδα, ο Απόλλων Λεμεσού στην Κύπρο, η CS Universitatea Craiova στη Ρουμανία. Παράλληλα, η Stoiximan είναι χορηγός της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, των εθνικών μας ομάδων πόλο ανδρών και γυναικών, καθώς και 17 ακόμη αθλητών, μεταξύ των οποίων οι Χρυσοί Ολυμπιονίκες Λευτέρης Πετρούνιας, Κατερίνα Στεφανίδη και Άννα Κορακάκη.

Μπράγκα: H επανάσταση της ανερχόμενης δύναμης της Πορτογαλίας

Για τη σπουδαία αυτή συμφωνία μίλησε στο Sport24.gr ο Chief Marketing Officer της Stoiximan, Πάνος Κωνσταντόπουλος. " Η βαθμολογία και η θέση στην οποία βρίσκεται η κάθε ομάδα δεν παίζει ρόλο" ξεκαθαρίζει ο CMO της Stoiximan και συνεχίζει " ...κοιτάζουμε κι άλλα πράγματα όπως το πόσο αγαπητή είναι μία ομάδα, την ιστορία και την προοπτική της, τον κόσμο της γενικότερα και το πόσο πιστός είναι στην ομάδα, αλλά και από εμπορικής άποψης κάποια KPIs που έχουμε ορίσει εσωτερικά σε επίπεδο digital..."

ΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΦΡΑΓΙΣΑΝ ΤΗΝ ΑΝΟΔΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

Ο πρώτος της τίτλος πριν από το διάστημα της "εκτόξευσης", το Κύπελλο του 1966. Το 2016 ήλθε το δεύτερο Κύπελλο. Κατέκτησε το τρόπαιο απέναντι στην Πόρτο στα πέναλτι. Το ματς έληξε ισόπαλο 2-2 στην κανονική διάρκεια, έτσι ο τίτλος κρίθηκε στα πέν;αλτι.

Μάλιστα το πόδι του είχε βάλει κι ο Αιγύπτιος φορ, Αχμέντ Χασάν, ο οποίος αγωνίστηκε στον Ολυμπιακό με τη μορφή δανεισμού την περυσινή σεζόν καθώς ευστόχησε στην διαδικασία. Έφθασε στην πηγή, αλλά δεν ήπιε νερό το 2015, καθώς την ήττα στα πέναλτι από τη Σπόρτινγκ.

Το 2013 πανηγύρισε το Λιγκ Καπ, καθώς η εκτέλεση πέναλτι του Αλάν στο δεύτερο λεπτό του επιπρόσθετου χρόνου του τελικού της Κοΐμπρα έδωσε τη νίκη επί της Πόρτο και το τελικό τρόπαιο. Είχε ευκαιρία να διπλασιάσει τις κατακτήσεις, αλλά το 2017 στο Φάρο έπεσε θύμα έκπληξης από τη Μορεϊρένσε.

Έφθασε σε τρεις τελικούς Σούπερκαπ (1982, 1998 και 2016) δεν κατάφερε, ωστόσο, να πανηγυρίσει.

ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ

Στον τελικό του Europa League έφθασε υπό την τεχνική ηγεσία του Ντομίνγκος Πασιένσια. Ο 50χρονος, μάλιστα, Πορτογάλος ουκ ολίγα καλοκαίρια απασχόλησε το μεταγραφικό ρεπορτάζ του Ολυμπιακού ως υποψήφιος για να καθίσει στον ερυθρόλευκο πάγκο.

Τον διαδέχθηκε ο Λεονάρντο Ζαρντίμ, ο οποίος τελικά καθοδήγησε τεχνικά τον Ολυμπιακό, ενώ σήμερα βρίσκεται στη Μονακό. Το 2012 ανέλαβε ο Ζοζέ Πεζέιρο, ο οποίος είχε περάσει από την Ελλάδα και τον πάγκο του Παναθηναϊκού.

Μετά τη βραχύβια παρουσία του Ζόρζε Παϊσάο, το 2014 ανέλαβε ο πρώην αρχηγός του ΠΑΟΚ, Σέρζιο Κονσεϊσάο, ο οποίος εδώ και δύο χρόνια βρίσκεται στο τιμόνι της Πόρτο. Ο νυν προπονητής της Ρόμα, Πάουλο Φονσέσκα, τον αντικατέστησε.

Μάλιστα η πορεία που έκανε με την ομάδα του έδωσε το εισιτήριο για τον πάγκο της Σαχτάρ και μετέπειτα των τζαλορόσι, ενώ πριν πάει στην Μπράγκα βρέθηκε σε προχωρημένες συνομιλίες με τον Παναιτωλικό για να έλθει στο Αγρίνιο.

Μπράγκα: H επανάσταση της ανερχόμενης δύναμης της Πορτογαλίας

Ο Πεζέιρο επέστρεψε το 2016, ο Ζόρζε Σιμάο ανέλαβε ύστερα και από το 2017 αφεντικό μέχρι και πριν από λίγες ημέρες ήταν ο Αμπέλ Φερέιρα. Ο τεχνικός, πλέον, του ΠΑΟΚ κι από τους πιο ταλαντούχους της πορτογαλικής προπονητικής σχολής.

Ο Δικέφαλος μέσα από επίπονη διαπραγμάτευση έκαμψε την αντίσταση της Μπράγκα, τον έφερε Θεσσαλονίκη και η πορτογαλική ομάδα βρήκε το διάδοχό του σε έναν που έχει περάσει από την Ελλάδα. Τον πρώην των ΟΦΗ και Ατρόμητου, Ρικάρντο Σα Πίντο.

"Εργοστάσιο" παραγωγής προπονητών, άρρηκτα συνδεδεμένων με το ελληνικό ποδόσφαιρο...

ΜΑΣΤΕΡ ΣΤΙΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ

Όπως κάθε πορτογαλική ομάδα που σέβεται τον εαυτό της, έχει μάθει ν' αγοράζει φθηνά και να πουλά ακριβά. Η πιο δαπανηρή προσθήκη της ιστορίας της είναι του Βραζιλιάνου Ουάλας από την Κρουζέιρο το 2014 αντί 9.500.000 ευρώ. Μάλιστα, τον πούλησε μετά από δύο χρόνια (2016) στη Λάτσιο αντί 8.000.000 ευρώ.

Απέκτησε τον Ντανίλο από τη Βάσκο αντί 4.500.000 ευρώ, τον Ρούμπεν από την Ατλέτικο αντί 3.000.000 ευρώ και τον Μπρούνο Βιάνα από τον Ολυμπιακό με το ίδιο ποσό. Όλες οι άλλες μεταγραφικές προσθήκες είναι μικρότερες από 2.500.000 ευρώ.

Κι ως προς τις πωλήσεις τι; Η Μπράγκα έχει τελειοποιήσει - τηρουμένων των δεδομένων και των αναλογιών - τα επιχειρηματικά παραδείγματα των Πόρτο και Μπενφίκα. Πούλησε τον Ράφα Σίλβα στην Μπενφίκα αντί 16.000.000 ευρώ, τον Πίζι στην Ατλέτικο αντί 13.500.000 ευρώ, τον Ντανίλο στη Νις αντί 10.000.000 ευρώ, τον Αντερλάν Σάντος με το ίδιο ποσό στη Βαλένθια.

Ο Νίκολα Βούκτσεβιτς, Πέσρο Νέτο, Σίλβιο, Ουάλας, Λουμ έφεραν στα ταμεία έκαστος 7.000.000 - 8.000.000 ευρώ. Κανείς δεν αμφιβάλλει, πλέον, ότι το μέλλον ανήκει στην Μπράγκα...

TAGS ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ