ΚΟΣΜΟΣ

Το IFAB ενέκρινε το VAR για όλες τις ποδοσφαιρικές διοργανώσεις

Το IFAB ενέκρινε το VAR για όλες τις ποδοσφαιρικές διοργανώσεις
AP PHOTO/THANASSIS STAVRAKIS

Το IFAB έδωσε το "πράσινο φως" για τη χρήση του VAR σε όλες τις διεθνείς διοργανώσεις και σύντομα θα ενσωματωθεί σε κάθε πρωτάθλημα. Πόσος χρόνος χάνεται κατά μέσο όρο ανά ματς.

Η πειραματική χρήση του VAR ολοκληρώθηκε και το Διεθνές Συμβούλιο Ποδοσφαίρου (IFAB), ο οργανισμός που ευθύνεται για τους κανονισμούς του αθλήματος, ενέκρινε τη χρήση του ομόφωνα σε μόνιμη βάση, μετά από σύσκεψη στη Ζυρίχη το Σάββατο.

Τα οκτώ μέλη του IFAB, τέσσερα από τη FIFA και τέσσερα από τη Μεγάλη Βρετανία, έκριναν ότι η δοκιμαστική περίοδος ήταν επιτυχής και πλέον όλα τα πρωταθλήματα και οι διοργανώσεις θα πρέπει να κινηθούν για τη σταδιακή ένταξη του VAR.

"Από σήμερα, το VAR αποτελεί μέρος του ποδοσφαίρου. Ελπίζουμε και ενθαρρύνουμε μία θετική απόφαση υπό αυτό το πρίσμα, επειδή είμαστε πολύ θετικοί για το VAR", δήλωσε ο πρόεδρος της παγκόσμιας ομοσπονδίας, Τζιάνι Ινφαντίνο.

"Θέλω να πω στους φιλάθλους, τους παίκτες και τους προπονητές ότι θα έχει αντίκτυπο, θετικό αντίκτυπο. Αυτό δείχνουν οι μελέτες. Για περίπου 1.000 ζωντανά παιχνίδια που αποτέλεσαν μέρος της δοκιμής, το επίπεδο ακρίβειας αυξήθηκε από το 93% στο 99%. Είναι σχεδόν τέλειο", επεσήμανε.

Συγκεκριμένα, σε 972 αγώνες για κάποια επίσημη διοργάνωση, η ορθότητα της τελικής απόφασης αυξήθηκε σε 98,8%, ενώ ο χαμένος χρόνος λόγω VAR ανήλθε κατά μέσο όρο μόλις σε 55 δευτερόλεπτα.

Με βάση τα ίδια στοιχεία από το IFAB, τα φάουλ σε κάθε παιχνίδι "κοστίζουν" 8:15 από τον καθαρό χρόνο ποδοσφαίρου, τα πλάγια 7:02, τα κόρνερ 5:46, τα ελεύθερα 5:46, τα κόρνερ 3:57 και οι αλλαγές 2:57.

Η απόφαση για το αν θα χρησιμοποιηθεί VAR στο προσεχές Μουντιάλ της Ρωσίας θα ληφθεί στις 16 Μαρτίου, κατά τη συνεδρίαση της FIFA, όπως πρόσθεσε ο Ινφαντίνο.

Η UEFA, πάντως, εμφανίζεται αντίθετη στη χρήση του και ανακοίνωσε προ ημερών ότι δεν πρόκειται να το χρησιμοποιήσει στο Champions League της νέας σεζόν. Η Ligue 1 και η Primera Division ανακοίνωσαν ότι θα το εντάξουν το καλοκαίρι, ενώ η Bundesliga θα αποφασίσει σε συνεδρίαση στις 22 Μαρτίου.

Η Serie A αποτελεί το μοναδικό από τα κορυφαία πρωταθλήματα που χρησιμοποιεί ήδη το σύστημα σε πειραματικό επίπεδο, ενώ η Premier League εμφανίζεται αρνητική μέχρι στιγμής.

Photo credits: AP Photo/Thanassis Stavrakis

TAGS ΚΟΣΜΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ